BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

miercuri, 11 ianuarie 2017

ZIUA INTERNATIONALA A CUVANTULUI MULTUMESC

Astăzi, 11 ianuarie, este celebrată Ziua Internaţională a Cuvântului „Mulţumesc”, care a fost instituită în anul 1994. Tot astăzi este celebrată Ziua Internaţională a Laptelui.
Iniţial, Ziua Internaţională a Cuvântului „Mulţumesc”, era marcată timp de o săptămână, între 11 şi 18 ianuarie. Conform DEX, cuvântul „Mulţumesc” este o interjecţie (adesea cu valoare verbală), ce exprimă cuiva recunoştinţa pentru ceva sau ca răspuns la o urare, la un salut etc.
Cuvintele de mulţumire posedă calităţi magice – cu ajutorul lor oamenii se bucură unul pe altul, îşi exprimă atenţia şi transmit emoţii pozitive – fără de care viaţa noastră ar fi fost tristă şi sărăcăcioasă.
În multe ghiduri pentru turişti se menţionează: că cuvântul „mulţumesc”, chiar dacă e rostit cu accent în limba ţării de aflare, sporeşte calitatea deservirii şi contribuie la o odihnă cât mai agreabilă şi liniştită.
Cuvântul rus „spasibo”, a apărut în sec. XVI, din două cuvinte „spasi Bog” (Domnul să te păzească). Curios fapt, că rădăcina analogului englez – Thank you – de asemenea, are o semnficiaţie mai profundă decât o simplă mulţumire. Aceasta ne demonstrează, că cuvântul „mulţumesc” rostit în toate limbile lumii, a avut şi are o importanţă majoră în cultura oricărui popor.
Psihologii susţin, că cuvintele de mulţumire – sunt „mângâieri verbale”. Important, e ca cuvintele de mulţumire, să fie sincere.

SURSA-http://observator.ro/azi-este-ziua-internationala-a-cuvantului-multumesc-182156.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu