BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

sâmbătă, 28 ianuarie 2017

ZIUA MONDIALA A PROTECTIEI DATELOR

Ziua mondiala a protecției datelor ("Data Protection Day") este marcată anual la 28 ianuarie, data semnificând aniversarea zilei în care a fost deschisă pentru semnare Convenția 108 a Consiliului Europei privind protecția persoanelor, în 1981.
Organizarea evenimentului are un caracter flexibil și descentralizat, lăsându-se la latitudinea participanților (state, organizații sau alte entități) să vină cu inițiative și proiecte, potrivit site-ului Consiliului Europei.
Consiliul Europei atrage atenția asupra faptului că problematica protecției datelor, care include și aspectele transfrontaliere, sunt omniprezente în viața cetățenilor, fie că este vorba despre relațiile de muncă, relațiile cu administrația, domeniul sănătății, consumul de bunuri și servicii, călătorii sau navigarea pe internet. În același timp, este cunoscut faptul că cetățenii nu sunt informați cu privire la protecția datelor și drepturile pe care le au.
Destinatarii marcării Zilei europene a protecției datelor sunt cetățenii, ideea fiind de a da o șansă fiecăruia să înțeleagă care sunt tipurile de date personale care sunt stocate și procesate, precum și de a cunoaște drepturile indivizilor în raport cu posibilele abuzuri în acest domeniu.
Ziua europeană a protecției datelor este în prezent aniversată la nivel global, nu doar de către statele din Europa.
Convenția nr. 108 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal a Consiliului Europei a fost adoptată la 28 ianuarie 1981 și prevede ca statele semnatare să ia, la nivel intern, o serie de măsuri care să respecte o serie de principii precum: caracterul legal și loial al colectării și prelucrării automate a datelor personale; principiul proporționalității, conform căruia datele colectate și prelucrate trebuie să fie reale, exacte, non-excesive; principiul confidențialității datelor, care presupune atât nedivulgarea informațiilor personale terților cât și dreptul deținătorilor de a rectifica aceste date.
Convenția mai prevede libera circulație a datelor cu caracter personal între statele semnatare ale actului, cu excepția cazului în care anumite state instituie derogări exprese de la regula liberei circulații.
Ca urmare a evoluțiilor importante și accelerate produse în domeniul tehnologiilor informatice, în ultimii ani au fost adoptate mai multe documente și recomandări care completează și actualizează prevederile referitoare la avansul din tehnologia informației.

sursa-http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/01/28/ziua-europeana-a-protectiei-datelor-07-16-37

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu