Atunci s-a luat decizia ca 8 aprilie sa devina Ziua Internationala a Rromilor din intreaga lume.
Tot atunci a fost adoptat, ca imn international al rromilor, cantecul "Gelem, gelem", al cantareatei Olivera Vuco, in cunoscutul film iugoslav "Am intalnit si tigani fericiti", pelicula ce dateaza din 1967.
De asemenea, a fost adoptat si steagul international al rromilor, avand jumatatea de jos verde, simbol al campurilor inverzite, si jumatatea de sus albastra, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roata, simbolizand, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vietilor, iar pe de alta parte nomadismul, in relatie cu spatiul originar al Indiei, relateaza Amos News.
Doua decenii mai tarziu, la Congresul Mondial al Rromilor din aprilie 1990, Comisia Lingvistica a Uniunii Internationale a Rromilor a oficializat alfabetul international standardizat al limbii rromani, decizia fiind semnata de 17 specialisti in domeniu, din diferite tari, in prezenta unui observator al UNESCO.
In anul 2002, de 8 aprilie, s-a sarbatorit jubileul milenar, reprezentand 1.000 de ani de atestare a rromilor in Europa. Cu acest prilej, in numeroase tari de pe toate continentele s-a desfasurat Ceremonia Raului. Lumanari aprinse si flori au fost aruncate pe ape, in memoria stramosilor rromicare si-au inceput, acum un mileniu, drumul catre Europa, apoi catre cele doua Americi si mai departe.
In 2003, in semn de solidaritate cu etnia rromilor, insusi Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, laureat al Premiului Nobel pentru pace, a tinut sa participe, pe 8 aprilie, la ceremonia aprinderii lumanarilor, la Catedrala Centrala din Dharamsala si sa inalte rugaciuni pentru pacea si unitatea rromilor de pretutindeni.
SURSA-http://www.ziare.com/social/rromi/ziua-internationala-a-rromilor-istoric-si-simboluri-1086984
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu