BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 7 noiembrie 2013

ELEANOR ROOSEVELT -51 DE ANI DE LA MOARTE

Eleanor Roosevelt (1884-1962)
     Una din cele mai influente femei ale secolului trecut, Eleanor Roosevelt , sotia presedintelui American Franklin D. Roosevelt, a schimbat radical rolul de Prima Doamna din istorie. 

     Aceasta era considerata consilier neoficial al presedintelui, militand pentru drepturile omului, drepturile femeilor si ale minoritatilor. 
      Nu a fost nici frumoasă, nici elegantă şi nici înzestrată cu calităţi de excepţie. A fost, însă, extrem de preocupată de  organizarea socială şi de drepturile omului, astfel că, această postură în care s-a lăsat cunoscută unei lumi întregi, a imortalizat-o în postura de persoană altruistă şi dedicată cauzelor nobile. Aflată la conducerea comisiei Naţinilor Unite pentru Drepturile Omului, Eleanor Roosevelt a contribuit la realizarea Declaraţiei Drepturilor Omului din 1948.
        A fost, de asemenea, o apărătoare a dorinţei femeilor de a fi active în societate atunci cand acest drept le era imputat şi a luptat împotriva injustiţiei întâlnite în orice domeniu.
         A devenit, astfel, una dintre cele mai influente femei ale sec.XX. Ce este remarcabil, însă, este tocmai modul în care a realizat sau a contribuit la realizarea tuturor acestor lucruri.        Această femeie puternică, am spune noi, a trebuit să poarte o luptă acerbă cu sine însăşi. A trebuit, întâi să câştige o luptă dusă împotriva propriei sale naturi, dat fiind faptul că, Eleanor Roosevelt suferea de timiditate.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu