Muzeul din Franta a fost inaugurat la patru ani dupa izbucnirea revolutiei franceze. In momentul in care regele Ludovic al XII-lea cumpara primele picturi italiene pentru palatul sau, nu facea decat sa imbogateasca unele decoratiuni picturale mostenite deja de la predecesori.
Regele a incercat insa sa-si organizeze un mod sistematic de a face asemenea achizitii artistice, iar pasiunea lui pentru arta era bine cunoscuta. Insusi pictorul Leonardo da Vinci i-a trimis in 1507 o pictura, reprezentand-o pe Madonna, pentru a fi expusa intr-unul din saloane.
Istoricii spun ca Francisc I este primul rege al Frantei care a infiintat un "salon de picturi", destinat exclusiv expunerilor de tablouri in cadrul palatului, pentru a fi vizionate de membrii curtii, dar si de alti vizitatori de seama.
Francisc a achizitionat mai multe tablouri semnate de Leonardo da Vinci, trimitand totodata in Italia un consilier personal pentru achizitionarea altor valoroase picturi renascentiste.
Astfel, se nastea la Paris prima mare colectie privata de arta clasica, care facea o puternica impresie asupra elitei sociale a timpului. Regii au ajuns sa angajeze specalisti valorosi, pentru administrarea, pastrarea si dezvoltarea colectiei.
Muzeul a fost deschis pe 8 noiembrie 1793, insa accesul amatorilor era inca limitat. Legea franceza stabilea ca muzeul este creat pentru a putea fi vizitat de specialisti si artisti in domeniul artelor plastice, publicul larg avand acces numai in zilele de duminica.
Muzeul a facut neincetat noi achitizii si s-a dezvoltat treptat, ultima extindere fiind facuta in anul 1981, cand aripa Richelieu a palatului, ocupata pana atunci de Ministerul de Finante, a fost cedata muzeului.
Astazi, Luvrul este unul din cele mai de seama muzee ale lumii, inregistrand 10 milioane vizitatori in 2012. Are o suprafata de 210.000 mp, dintre care 60.600 mp reprezinta numai expozitii pentru public: piese de pictura clasica, sculptura, arta aplicata si raritati antice.
Intrarea este, ca si in alte muzee, cu plata, iar pretul unui bilet depinde de sectiunea solicitata de vizitator, fiind cuprins intre 12 si 16 euro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu