BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

sâmbătă, 20 aprilie 2019

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MONUMENTELOR ȘI SITURILOR

Țara noastră are trecute pe Lista Patrimoniului Mondial: DELTA DUNĂRII , BISERICI DIN MOLDOVA , MĂNĂSTIREA HOREZU, SATELE CU BISERICI FORTIFICATE DIN TRANSILVANIA, CETĂȚILE DACICE DIN MUNȚII ORĂȘTIEI, CENTRUL ISTORIC DIN SIGHIȘOARA, BISERICI DIN LEMN DIN MARAMUREȘ.
Anual, la 18 aprilie, se marchează, începând cu 1983, Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, la propunerea ICOMOS - Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor, aprobată de Conferința Generale UNESCO. Această aniversare oferă posibilitatea conștientizării publicului cu privire la patrimoniul monumentelor și siturilor la nivel național și mondial, precum și a vulnerabilității acestuia, dar și asupra eforturilor necesare protecției și conservării sale.
La 18 aprilie 1982, cu ocazia unui simpozion organizat de ICOMOS Tunisia, a fost sugerată ideea de a se stabili o zi pentru a sărbători diversitatea patrimoniului din întreaga lume. Pornind de la această idee a fost stabilită Ziua internațională a monumentelor și siturilor, proiect aprobat de Comitetul executiv al organizației.
Conferința Generală a UNESCO a adoptat o Rezoluție în acest sens în cadrul sesiunii sale din 22 noiembrie 1983, recomandând statelor membre să examineze posibilitatea de a declara ziua de 18 aprilie, ca Ziua internațională a monumentelor și siturilor. În timp ce, mai multe țări și regiuni au stabilit ca zi a patrimoniului — Ziua europeană a patrimoniului, sărbătorită în fiecare an în septembrie, Ziua internațională a monumentelor și siturilor a reprezentat o oportunitate pentru toate Comitetele Naționale ICOMOS de a susține cauza lor împreună, în aceeași zi.
ICOMOS și-a consacrat activitatea în vederea conservării și protejării monumentelor, ale ansamblurilor și siturilor aparținând patrimoniului cultural. Este singura organizație non-guvernamentală la nivel mondial care se dedică promovării aplicării teoriei, metodologiei, dar și a tehnicilor științifice în vederea conservării patrimoniului arhitectural și arheologic. Activitatea sa se bazează pe principiile consacrate în Carta Internațională din 1964 privind conservarea și restaurarea monumentelor și siturilor (Carta de la Veneția).
Totodată, organizația este constituită din experți care beneficiază de schimbul interdisciplinar al membrilor săi, între care se află arhitecți, istorici, arheologi, istorici de artă, geografi, antropologi, ingineri și urbaniști.
Membrii ICOMOS contribuie la îmbunătățirea conservării patrimoniului, având în vedere standarde și tehnici pentru fiecare tip de bunuri culturale de patrimoniu: clădiri, orașe istorice, peisaje culturale și situri arheologice.
România a acceptat Convenția privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural la 30 martie 1990, prin Decretul 187/1990, devenind stat parte a Convenției.
SURSA-http://www.agerpres.ro/…/ziua-internationala-a-monumentelor…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu