BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 2 aprilie 2015

ZIUA INTERNATIONALA A CARTII PENTRU COPII

    Din 1967, pe 2 aprilie, ziua de naştere a scriitorului Hans Christian Andersen, se organizează Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii, cu intenţia de a stimula dorinţa de lectură a micilor cititori.
   Anual, Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineret, fondat la Zurich, în 1953, stabileşte ţara care organizează evenimentul şi care dă tema din anul respectiv. Consiliul invită un scriitor din ţara respectivă să scrie un mesaj pentru copiii din întreaga lume, şi un desenator pentru afişul evenimentului.

    În 2015, Emiratele Unite Arabe organizează evenimentul, iar tema sub care se desfăşoară este  „Multe culturi, o singură poveste” şi face parte dintr-un poem scris de Marwa Obaid Rashid Al Aqroubi, preşedinta Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineret din Emirate. 
Literatura modernă pentru copii este clasificată în două categorii: după gen sau după vârsta cititorilor săi. Perioada de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începulul secolului al XX-lea este cunoscută ca Perioada de Aur a Literaturii pentru Copii, în care au fost publicate multe cărţi considerate astăzi literatură clasică.Poveştile fac publice trăirile intime şi îi ajută pe cei care primesc aceste mesaje să comunice cu ceilalţi, ştiind că ei împărtăşesc aceleaşi sentimente.
   Experiența lecturii începe de obicei cu lumea poveștilor, iar părinții si biblioteca sunt cei care deschid acest drum pe care micul cititor porneşte alături de Feți-Frumoși și Ilene Cosânzene.
    Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva a organizat cu acest prilej manifestarea cultural-educativa "Ziua Internationala a Cartii pentru Copii", editia a X-a, in cadrul careia s-au premiat castigatorii concursurilor "Daca as fi scriitor…" si "Daca as fi ilustrator…".
    Decernarea premiilor a avut  loc azi,  2 aprilie 2015, ora 10.00, in Sala Mare a Centrului Cultural "Dragan Muntean" din Deva. 

SURSA-http://stiri.tvr.ro/multe-culturi-o-singura-poveste-de-ziua-internationala-a-cartii-pentru-copii_58413.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu