Sclavia moderna e un fenomen real, iar 18 octombrie – Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane marchează dorinţa expresă a Uniunii Europene de a se implica în totalitate în lupta cu ceea ce semnifică în acest moment “sclavia modernă”.
In ultimii ani, traficul de fiinţe umane a dobândit dimensiunile şi particularităţile unui fenomen social transnaţional, fiind responsabil pentru nenumarate drame umane, pentru suferinţe devastatoare provocate victimelor, fie ele exploatate prin muncă, sexual sau sub o altă formă. în aceeaşi măsură, traficul de fiinţe umane reprezintă clar un fenomen de criminalitate organizată care nu cunoaşte graniţe si nici alte limite, reprezentand o infracţiune gravă prevăzută în legislaţia celor mai multe ţări.
Evenimentelel care se organizează cu această ocazie în fiecare an la nivel naţional, european şi internaţional, evidenţiază necesitatea implementării de măsuri mai drastice în vederea îmbunătăţirii rezultatelor obţinute în această luptă continuă împotriva traficului uman, prin eforturile susţinute ale tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu.
Traficul de fiinţe umane înseamnă în primul rând exploatarea de orice fel. Prin bătaie şi ameninţări, atât copiii, cât şi adulţii sunt obligaţi să cerşească, să fure, să muncească din greu în ateliere ilegale, să lucreze în construcţii sau pe câmp în beneficiul traficantului. Cea mai răspândită metodă de recrutare a tinerelor este reprezentată de ofertele de muncă în străinătate. Pe lângă acestea mai sunt cererile în căsătorie sau angajări, prin intermediul internetului.
SURSA -http://www.ramnic.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu