BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 6 septembrie 2013

LUCIANO PAVAROTTI -6 ANI DE LA MOARTEA MARELUI TENOR

    Luciano Pavarotti (n. 12 octombrie 1935, Modena - d. 6 septembrie 2007, Modena) a fost un celebru tenor al secolului XX. Legenda a muzicii de opera, Pavarotti a fost singurul cantaret de opera care a vandut mai mult de 100 de milioane de inregistrari. 
     A crescut într-o comunitate de 16 familii înrudite.  A avut o copilărie cu multe privaţiuni, din pricina situaţiei materiale dificile a familiei. A studiat pedagogia la Scuole delle Magistrale din Modena, unde a activat apoi timp de doi ani ca profesor la Şcoala Populară.     Pentru a urma modelul tatălui său de cântăreţ de cor, se decide să-şi cultive vocea.
     A vrut să devină fotbalist şi chiar s-a antrenat temeinic în domeniul sportiv, însă destinul a făcut să ajungă nu pe stadion, ci pe scenă!
        A debutat pe scena salii de opera din Reggio Emilia, pe 29 aprilie 1961, cu aria lui Rodolfo din „La Boema” de Puccini. 



        
        Pe 11 august 1999, Luciano Pavarotti a susinut un concert extraordinar in aer liber, pe o scena ridicata in Piata Constituiei (Palatul Parlamentului) din Bucuresti, avand in program catonete si arii din opere.
        In ziua de 6 septembrie 2007, a murit in casa sa , cauza : cancer de pancreas . Ceremonia funerara s-a desfasurat in orasul sau natal, fiind prezenti: primul ministru al Italiei Romano Prodi, ministrul culturii Francesco Rutelli, regizorul Franco Zeffirelli si secretarul ONU, Kofi Annan. De asemeni a participat la ceremonie liderul grupului U2, Bono, si cantaretii Zucchero Fornaciari , Laura Pausini , Gianni Morandi, balerina Carla Fracci. Precum si cei doi buni prieteni ai sai : Plácido Domingo si José Carreras


SURSE :: EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/luciano-pavarotti-scurta-poveste-a-fiului-de-brutar-949309.html#ixzz2e6cR3WFV ;
http://www.bestmusic.ro/luciano-pavarotti/biografie-luciano-pavarotti/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu