BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

miercuri, 4 septembrie 2013

GEORGE BACOVIA -132 DE ANI DE LA NASTERE

        S-a spus ca e, prin formatie, un simbolist, dar isi depaseste epoca, apartinand poeziei romane moderne. E legat strans de orasul natal Bacau, unde s-a nascut in 4/17 septembrie 1881, ca fiu de comerciant. Numele sau adevarat era George Vasiliu.
     Studii elementare si secundare in orasul de pe Bistrita; studii superioare, de drept, la Bucuresti si Iasi, cu licenta. Nu a profesat avocatura, ci a fost mic functionar, traind din greu si dedicandu-se poeziei.        



A fost hartuit, mereu, de boala - fapt reflectat in versurile sale sumbre. In 1928, se casatoreste cu Agatha Grigorescu si se muta la Bucuresti, unde sotia era profesoara (ea ne-a lasat o biografie detaliata si ilustrata).
         A debutat in Literatorul lui Macedonski, insa primul volum Plumb apare in 1916 (premiat de Ministerul Artelor). Celelalte carti poetice apar destul de rar: Scantei galbene (1926), Comedii in fond (1936), Stante burgheze (1946). Versurile sale sunt profund originale, creand asa numita atmosfera bacoviana. Ploua mereu, frunzele cad, corbii strabat vazduhul, pe strada trec procesiunile funebre, decorul banal, amantii sunt bolnavi, copiii subrezi, cadavrele se descompun, pretutindeni e planset, tuse, agonie, moarte.
       Capodoperele: Plumb, Decembrie, Lacustra, Cuptor, Nervi de primavara, Amurg violet, Alb, Vocale s.a.
      S-a stins in locuinta din Bucuresti, in mai 1957. Privighetorile cantau in marul de la fereastra. Statornica sotie Agatha il tinea de mana...


10 lucruri pe care nu le stiati despre Bacovia:

1. Numele sau real este George Andone Vasiliu. Pseudonimul, George Bacovia, ar putea avea legatura cu orasul sau natal, Bacau, care vine din latinescul Bacovia.

2. In anul in care s-au casatorit parintii sai, Dimitrie Vasiliu si Zoe Langa, tatal sau avea 25 de ani, iar mama sa doar 15.

3. Era bun la desen, caligrafie, muzica si gimnastica. Desi combinatia este cel putin ciudata, Bacovia canta foarte bine la vioara, dirijand chiar orchestra scolii, se evidentia la gimanstica si a castigat chiar si premiul I pe tara la desen la concursul "Tinerimii romane".

4. Si-a petrecut o noapte inchis in turnul Bisericii Precista din satul natal cand era mic, din neatentia paracliserului. Aceasta intamplare il va inspira sa scrie Amurg Violet.

5. Scrie versuri din clasa a III-a gimnaziala (clasa a VIII-a). Unele dintre creatiile lui de atunci apar chiar in volumul Plumb: Ploua, Rar, Sonet, Tablou de iarna, Nevroza.

6. In anul in care a scris poezia Plumb (1900), a dat admiterea la scoala militara din Iasi, dar s-a retras dupa un trimestru deoarece nu putea suporta strictetea si disciplina cazona.

7. Desi considerat unul dintre cei mai buni poeti romani, Bacovia a luat doar 6,63 la Bacalaureat.

8. Se inscrie la Facultatea de Drept din Bucuresti, dar din cauza unui examen pierdut i se anuleaza anul precedent de studii. Se va retrage din facultate si va da tot la Drept, dar la facultatea din Iasi. Isi va lua licenta in drept, dar nu va profesa.

9. Este recunoscut pentru calitatile sale literare inca din timpul vietii, primind un premiu pentru volumul Plumb din partea Ministerului Artelor, un premiu pentru poezie Societatii Scriitorilor Romani (impreuna cu Lucian Blaga) si Premiul National de poezie (impreuna cu Tudor Arghezi).

10. Poeziile lui Bacovia au fost puse pe muzica si interpretate de folk-isti romani ca Nicu Alifantis, Tudor Gheorghe, Doru Stanculescu etc.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu