BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

miercuri, 6 martie 2013

MICHELANGELO BONARROTI -538 DE ANI DE LA NASTEREA ARTISTULUI

     Michelangelo Buonarroti (n. 6 martie 1475 ,Caprese-d.18 februarie 1564 ,Roma) a fost, alături de Leonardo da Vinci cel mai important artist în perioada de vârf a Renasterii italiene. 
      Geniul său universal este deopotrivă oglindit de pictura,desen,sculptura si arhitectura. A scris și poezii, în special în genul sonetului si madrigalului. 
      Artistul si-a pus intreaga viata in slujba artei. Printre cele mai importante opere create de el se numara statuia lui David, Pieta, Moise, Capela Sixtina si mormantul familiei Medici. Sfarsitul vietii si l-a dedicat in cea mai mare parte arhitecturii, fiind numit arhitect-sef si constructor al bisericii Sfantul Petru de catre Papa. 
      Bolta capelei Sixtine a reprezentat una din cele mai complexe picturi realizate de Michelangelo. Apreciata de unii si considerata blasfemica de altii prin prezentarea corpului uman neacoperit cu haine, bolta capelei este si astazi un monument care nu poate fi ignorat pe harta picturii universale. 
      La sfarsitul lucrarilor la Capela Sixtina, se spune ca Michelangelo nu mai putea privi inainte, muschii gatului sau fiind blocati, astfel ca privirea ii era mereu indreptata in sus, in pozitia pe care o avusese in timp ce pictase.
      Genialitatea de care artistul a dat dovada in pictura, sculptura si arhitectura s-a manifestat si in literatura. Cele peste 300 de poezii pe care Buonarroti le-a lasat in urma sunt pline de sensibilitate, dar si de anxietate. Acestea au fost publicate la aproape 100 de ani de la moartea artistului, de stranepotul acestuia.
      Viata lui Michelangelo s-a impartit mereu intre agonie si extaz si, ca orice artist, niciodata nu a fost multumit de propriile creatii, dorind mereu ca in urmatoarea opera sa exprime mai mult decat in cea precedenta. Michelangelo a murit in anul 1564 la varsta de 88 de ani.

SURSA -WIKIPEDIA





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu