BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

sâmbătă, 2 martie 2013

BABELE DE MARTIE -TRADITII SI SEMNIFICATII


    "Babele" simbolizează o tradiţie românească fascinantă, o legendă invocată în mituri şi istorisiri româneşti, bazată atât pe interpretarea "băbească" a vremii, cât şi pe ritualurile care se petreceau în sânul familiei tradiţionale. 
      Potrivit tradiţiei populare, începând cu 1 şi până pe 9 martie se alege o zi, sau o babă,  care va anticipa starea de spirit, norocul si predispoziţia fiecăruia, până la "babele" de anul următor. 
      Frumoasă şi însorită, sau dimpotrivă, ploioasă şi înorată, această zi este determinantă pentru cei care îşi aleg Baba şi se spune că îi va reprezenta tot anul. Aşadar, fie vor avea noroc cu carul, fie vor avea parte de încercări primejdioase.
       Insă, dincolo de acest joc ce face parte din perioada sărbătorilor cu dată fixă, 1-9 martie - Babele, simbolizate de Baba Dochia, nu reprezintă altceva decât ultima luptă care se dă între iarnă şi primăvară. După moartea ei, zilele încep să crească, iar vremea frumoasă triumfă.
    Vremea incerta dintre 1 si 9 martie se datoreaza , conform legendei , celor 9 cojoace lepadate zi de zi de catre Baba Dochia .Odata dezbracate , cojoacele sunt insusite de surorile Dochiei , purtand drept nume diminutive ale denumirilor zilelor saptamanii : Lunica , Martica , Marcuriana , Joita , Virita , Sitita , Domnica. 
     In trecut , ziua Babei Dochia era respectata cu sfintenie , pentru ca frigul sa nu aduca pagube pe campii si oamenii sa fie ocrotiti de furtuni , pentru ca ploaia sa nu fie zgarcita cu tarinele satenilor si anul sa se implineasca in belsug de roade.Baba Dochia avea capacitatea de a feri de inec , a ajuta animalele sa se ingrase sau a apara vitele de boala .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu