BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 7 martie 2013

MAURICE RAVEL -138 DE ANI DE LA NASTEREA COMPOZITORULUI

   Joseph Maurice Ravel (n.7martie 1875 Ciboure - d.28 decembrie1937,Paris ) -compozitor francez impresionist, celebru mai ales datorită muzicii de balet pentru orchestră în Do major  Bolero compusă în1928, una din ultimele piese compuse înainte ca boala să-l condamne la tăcere.
      La începutul secolului al XX-lea personalitatea puternică a dirijorului și compozitorului M.Ravel s-a impus în lumea muzicală prin interpretări artistice și prin noutatea lucrărilor sale muzicale cu rafinate sonărități impresioniste și un pronunțat colorit folcloric.
        Pianist remarcabil dedică primele sale lucrări acestui instrument: Menuet antic, Habanera, Pavana pentru o infantă moartă-dovedind o înclinație deosebită pentru dans, de la dansul din epoca barocului pană la cel modern: vals, fox strot dar și pentru blues.
       Ravel reinvie spiritul clasic francez în sonatină pentru pian și în suita preclasică Mormântul lui Couperin. A scris 2 importante cicluri pentru pian :Oglinzi și Suita Gaspard al noptii. În muzica dramatică a scris o opera bufa într-un act "Ora spaniolă". După modelul lui Schubert a compus 8 valsuri nobile și sentimentale,transformate mai târziu în baletul Adelaida sau Limbajul Florilor.Mai compune suita pentru voce și orchestră Sheherezada, Rapsodia spaniolă. 
Cea mai populară creație a sa simfonică este BOLEROUL



     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu