BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

miercuri, 4 decembrie 2019

POVESTEA NUIELUȘEI LUI MOȘ NICOLAE


Se spune că Moş Nicolae, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, vine la geamuri, vede copiii care dorm şi dacă sunt cuminţi, le lasă daruri în ghetuţe. Iar celor obraznici, nuielușe.
Tradiția spune ca ghetuțele să fie curate, iar darurile vor umple încălțările copiilor cuminți. Însă, pe cei obraznici și neascultători îi așteaptă o surpriză neplăcută: în locul cadourilor așteptate, se află o nuielușă. Aceasta are rolul de le aminti micuților ca până la anul, să devină ascultători, iar în locul nuielușei, vor veni din nou darurile.
Moș Nicolae, sau Sfântul Nicolae, s-a născut în cetatea Patara din ținutul Lichiei din Asia. De mic copil, Sfântul Nicolae (în limba greaca înseamnă biruitor de popor) uimea cu minunile făcute, dovedindu- se un ales a lui Dumnezeu. După ce i-au murit părinții, Nicolae și-a împărțit toată averea săracilor și a ctitorit mănăstirea Sionului aflată lângă Mira, capitala Lichiei, călătorind ca prelat la Ierusalim. În ultima parte a vieții sale, Sfântul Nicolae s-a retras la mănăstirea Sionului, unde a și fost înmormântat în anul 352 pe data de 6 decembrie. Opt ani mai târziu, împăratul Justinian a ridicat la Constantinopol o biserică, în cartierul Vlaherne, cu hramul Sfântul Nicolae. Imprastiindu-se vestea că din mormântul său izvorăște mir, creștinii de pe tot pământul au făcut pelerinaje, vindecându- se de boli incurabile și având parte de tot felul de minuni.
Povestea nuieluşei lui Moş Nicolae a devenit celebră în toată lumea, dar a plecat tot de la o faptă făcută de Nicolae în timpul vieții. Sfântul Nicolae, pe atunci episcop de Myra, i-a dat o palmă ereticului Arie, care îndrăznise a huli cele bisericești. De aici a rămas în tradiție ca, celor neascultători, Moș Nicolae să nu le aducă daruri în ghetuțe, ci o nuielușă din ram de măr. Nuielușa lui Moș Nicolae are însă și o parte bună. Dacă este pusă în apă și înflorește până de Crăciun, înseamnă că Sfântul l-a iertat, iar dacă nu, supărarea lui Nicolae este mult prea mare – așa spune povestea nuieluşei lui Moş Nicolae.

SURSA-https://www.libertatea.ro/…/povestea-nuielusei-lui-mos-nico…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu