BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

luni, 14 octombrie 2019

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVAÎn fiecare an, pe 14 octombrie, este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva. În tradiția populară, „Sfânta Vineri" este cea care stăpânește lumea femeilor și a îndeletnicirilor acestora.
Sfanta Cuvioasa Parascheva este cinstită ca fiind aducătoare de ploi mănoase, îmbelșugătoare de roade bune, veselitoarea plugarilor. Ca ocrotitoare a apelor, chipul ei aparea adesea lângă râuri sau fântâni, iar apa respectivă devenea tămăduitoare. Din acest motiv există obiceiul în unele locuri să se așeze icoana Sfintei Parascheva lângă fântâni și izvoare.
Ziua Sfintei Parascheva este și zi de pomenire a celor trecuți în „Lumea Neintoarcerii”. Este momentul cand se dau de pomană pâine din grâul nou și must.
Potrivit tradiției, de Sf Parascheva țăranii puteau afla cum va fi iarna, în funcție de modul în care dormeau oile în ziua prăznuirii ei: dacă dormeau unite, era semn că iarna va fi grea, iar daca dormeau răzlețite era chipul unei ierni blânde.
Este interzis să faci aceste lucruri :
În aceasta zi era interzisă munca la câmp, spalatul rufelor, cusutul, torsul și țesutul. Potrivit credinţelor populare, fetele care cos și spală în această zi rămân nemăritate. Fetele ţineau la această superstiţie pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug.
De Sfânta Parascheva nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce.
În ziua de sărbătoare nu se mănâncă fructe închse la culoare și pepene roșu, căci ele amintesc de sacrificiul martiric.
Tradiții și obiceiuri
De Sfânta Parascheva se poate prezice vremea: dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând.
De Sfânta Parascheva, încep pregătirile pentru iarnă şi se obişnuieşte să se cumpere cojoace şi pături.
Sfânta Parascheva apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei.
De Sfânta Parascheva se dă de pomană pentru adormiți, se fac rugăciuni către aceasta și Sfintele Moaște pentru o viață mai curată și mai bună.SURSA-https://www.capital.ro/sf-parascheva-2019-traditii-si-obice…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu