BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 15 decembrie 2016

ZIUA INTERNATIONALA A CEAIULUI.

Pentru a vă face poftă de o ceașcă mare, plină peste vârf cu un ceai fierbinte, aromat și gustos, vă invit să descoperiți ce fațete ascunse are ceaiul:
#1. Mai mult de trei miliarde de cești de ceai sunt consumate zilnic în întreaga lume.
#2. Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă.
#3. Conform statisticilor furnizate de către Comitetul de ceai Internațional (ITC), producția globală de ceai a crescut cu 40% în perioada 2001 – 2011. În prezent, producția de ceai a ajuns la 4,3 milioane de tone anual.
#4. Se consideră că există în jur de 1500 de tipuri de ceai, toate obținute din Camellia Sinensis.

#5. Planta de ceai – Camellia Sinensis are frunzele verzi tot timpul anului și poate atinge înălțimea de nouă metri dacă este lăsată să crească în voie. Camellia Sinensis poate produce ceai timp de 50 de ani.
#6. O plantă de ceai obișnuită produce în jur de 3000 de frunze în fiecare an.
#7. Top 10 producători de ceai din lume sunt: China, India, Kenya, Sri Lanka, Turcia, Vietnam, Iran, Indonezia, Argentina, Japonia.
#8. „Inventatorul” ceaiului este împăratul chinez Shen Nung. În timpul unei călătorii, o întâmplare fericită a făcut ca o frunza a unui copac sa ajungă în bolul cu apă fierbinte al împăratului care a apreciat imediat gustul și calitatea noii băuturi rezultate. Se spune că întâmplarea a avut loc în anul 2737 î. Hr.
#9. O altă legendă zen ne spune că fondatorul școlii Zen, Bodhidharma a adormit preț de câteva clipe după 9 ani în care a meditat continuu. Profund dezamăgit de momentul lui de slăbiciune, s-a autopedepsit tăindu-și pleoapele. Iar în locul în care au căzut pleoapele sale au crescut arbuști de ceai. Astfel a apărut Camellia Sinensis.
#10. Se spune că obiceiul de a oferi ceai unui oaspete a început în China, cu Kwanyin (sau Yin His despre care se spune că l-a rugat pe Laotse să scrie Tao Te Ching), faimosul discipol al lui Laotse care i-a oferit „bătrânului filosof” o ceașcă cu licoare aurie la porțile trecătoarei Hangu.
#11. Ceremonia Ceaiului Japonez își are originile în ritualul zen. Dintre budiști, adepții credinței zen din Sud, care își însușiseră o mare parte din doctrinele taoiste, au formulat un ritual complex al ceaiului, în care călugării se adunau în fața imaginii lui Bodhidharma (călugărul budist care a adus zen-ul în China în secolul al V-lea) și beau cu toții ceai din aceeași cupă.
#12. În Japonia, samuraii își lăsau sabia la intrarea în Casa Ceaiului, deoarece Casa Ceaiului a fost, este și va rămâne Casa Păcii.
#13. Prima țară europeană în care a ajuns ceaiul este Olanda. Vapoarele companiilor Orientale au adus în Europa primul transport de ceai în anul 1610.

#14. În Anglia ceaiul ajunge în anul 1650 și obiceiul de a bea ceai este introdus de către prințesa lusitana Ecaterina de Braganza, în urma căsătoriei cu viitorul rege Carol al II-lea al Angliei. În Franța ceaiul ajunge în jurul anului 1636 și în Rusia după anul 1638.
#15. În Anglia există două feluri de a servi ceaiul: afternoon tea și high tea (însoțit de o masă completă).
 #16. Rușii au început să bea ceai în secolul al XVII-lea, dar datorită prețului său prea ridicat, a devenit popular abia în secolul al XIX-lea. Ei au învățat să prepare ceai în hanurile negustorilor chinezi. În Rusia, ceaiul este preparat în samovar – un recipient din metal încălzit care menține ceaiul cald câteva ore.
#17. La târgul Saint Louis, în anul 1904, comerciantul englez Richard Biechyn, nefiind capabil să-și vândă ceaiul fierbinte pe vreme călduroasă i-a adăugat gheață, inventând ceaiul cu gheață (glace).
#18. Ceaiul sub formă de pliculeț l-a inventat Thomas Sulliman, care trimitea mostre în săculețe de hârtie de filtru la New York clienților săi, în locul cutiilor de metal obișnuite.
#19. Ceaiul instant a fost folosit prima dată în anul 1940. El își dizolvă aroma și devine solubil și în apă rece.
#20. Ceaiul negru este numit și „ceai roșu” în China. Ceaiul Oolong se mai numește și „ceaiul dragonului”.
 #21. Ceaiul conține polifenoli – antioxidanți naturali care previn bolile cardiovasculare, cancerul, osteoporoza. Pentru a valorifica polifenolii din ceai, alegeți o apă „moale”, plată, în niciun caz de la chiuvetă, pentru că este plină de clor și posibile substanțe nocive (apa „dură” de la robinet inactivează polifenolii din frunzele de ceai) și nu adăugați lapte în ceai – studii recente au arătat, de asemenea, că laptele reduce capacitatea antioxidantă a ceaiului.
#22. Specialiști de la Universitatea Harvard au descoperit că persoanele care au băut câte cinci cești de ceai verde zilnic, timp de două săptămâni, și-au îmbunătățit sistemul imunitar atât de mult, încât produceau de zece ori mai mulți interferoni decât cei care nu au consumat ceai. Interferonul este o proteină care luptă împotriva infecțiilor, a răcelii și gripei.
#23. Dacă doriți să extrageți cât mai multe substanțe benefice din ceai, pisați între degete frunzele de ceai înainte de a le infuza.

#24. O ceașcă de ceai negru conține jumătate din cantitatea de cofeină dintr-o ceașcă de cafea.
#25. Cu cât este mai puțin fermentată, frunza de ceai are mai mulți antioxidanți. Așadar, ceaiul verde are mai mulți antioxidanți decât ceaiul negru. Ceaiul alb (nevestejit, nefermentat) are mai mulți antioxidanți decât ambele tipuri de ceai.
#26. Sucul de la citrice adăugat în ceai permite polifenolilor să facă față acidului din stomac pentru mai mult timp.
 #27Ceaiul verde reduce riscul de cancer, reduce riscul de boli de inimă, asigură sănătatea creierului, ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, previne artrita, diminuează simptomele alergiilor sezoniere, ajută în procesul de slăbire și detoxifiere, reduce nivelul de stres, energizează.
#28. În India, al doilea cel mai mare producător de ceai al lumii, ceaiul tradițional se prepară după o rețetă specială: frunzele de ceai se fierb cu zahăr și lapte, rezultând o băutură cremoasă – Masala Chai.
#29. În India și Sri Lanka se adaugă în ceai ghimbir, nucușoară, mentă, iar uneori ceaiul este fiert în loc să fie infuzat, ceea ce îi scoate și mai mult în evidență aroma.
#30. Tibetanii au un ceai uleios special, numit Su Yu Ch’a, în care adaugă puțin unt de yak și sare.
#31. În Mongolia, ceaiul se bea cu lapte și sare.
#32. Rușii adaugă zahăr și lămâie, sau lapte, miere, dulceață sau mirodenii.
#33. În Marea Britanie se beau aproximativ 165 de milioane de cești de ceai pe zi (sau 62 de miliarde de cești pe an).
#34. Degustarea de ceai este similară cu degustarea de vinuri. Specialiștii trebuie să stabilească particularitățile fiecărui tip de ceai în funcție de procesul de oxidare și fermentare, de proveniența plantei de ceai, să stabilească nivelul de teină, să găsească combinațiile perfecte pentru amestecurile de ceaiuri.
#35. În Asia, cititorii în ceai sunt la fel de respectați ca astrologii. Așadar, viitorul se poate citi și în frunzele de ceai, agitate de trei ori.
#36. Cea mai veche ceainărie din lume se află în Japonia și poartă numele „Casa de ceai Tsuen”, din Uji. A fost înființată în secolul al XII-lea de către un samurai retras din activitate. Acum, „Casa de ceai Tsuen” se află la generația 23 – 24 de urmași care servesc oaspeților din toată lumea ceai în stil japonez.
#37. Legenda spune că aristocratul englez Earl Charles Grey (1764 – 1845) a primit cadou din partea unor diplomați chinezi un transport maritim de ceai negru și portocale bergamote (depozitate în același loc). Ceaiul negru a absorbit aroma de portocale și astfel s-a născut ceaiul Earl Grey.
#38. Doar Fabrica Lipton Jebel Ali din Dubai, produce 5 miliarde de pungi de ceai pe an.
#39. Cel mai scump ceai din lume este un ceai chinezesc rar, numit Tieguanyin, care costă în jur de 3000 dolari/1 kilogram. Ceaiul este numit după zeitatea budistă Guan Yin și este un ceai oolong.
#40Cel mai scump plic de ceai din lume a fost realizat de compania PG care a marcat astfel 75 de ani de existență. Plicul de ceai a fost decorat manual cu 280 de diamante. Plicul costă nici mai mult, nici mai puțin de 7500 lire sterline.
#41. Frunzele de ceai reprezintă o modalitate naturală de a alunga țânțarii. Umeziți frunzele de ceai și folosiți-le în camerele unde doriți să îndepărtați țânțarii.

#42. Cele mai cunoscute melodii referitoare la ceai sunt: „Tea for Two” și „When I Take My Sugar to Tea.”
SURSA-http://diez.md/2014/12/15/42-de-curiozitati-de-ziua-internationala-a-ceaiului/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu