BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

miercuri, 21 septembrie 2016

ZIUA INTERNATIONALA A PACII

Ziua Internaţională a Păcii (International Day of Peace) este celebrată la 21 septembrie.
Această zi dedicată păcii, promovată de Națiunile Unite, a fost stabilită pentru prima dată în 1981, prin Rezoluția 36/67, de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, pentru a fi aniversată în fiecare an în deschiderea sesiunilor din luna septembrie. Adunarea Generală a ONU a declarat această dată ca o zi dedicată consolidării idealurilor păcii, atât în interiorul cât și între toate națiunile și popoarele lumii.
Prima zi mondială a păcii a fost marcată în septembrie 1982. Rezoluția 55/282 a ONU adoptată la 7 septembrie 2001 prevede ca începând din 2002 Ziua mondială a păcii să fie celebrată la 21 septembrie.
Tema din 2016 pentru Ziua mondială a păcii face referire la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, ca părți de construcție în arhitectura globală a păcii (''The Sustainable Development Goals: Building Blocks for Peace'')
Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă au fost adoptate în unanimitate de cele 193 de state membre ale ONU în cadrul unui summit istoric al liderilor lumii, care a avut loc la New York în septembrie 2015. Noua Agendă 2030 invită țările să înceapă eforturile pentru atingerea acestor obiective în următorii 15 ani. Aceasta are ca scop eradicarea sărăciei, protejarea planetei și asigurarea prosperității pentru toți.
''Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă reprezintă viziunea noastră comună asupra umanității și un contract social între liderii lumii și cetățeni'', amintește Secretarul General al ONU Ban Ki-moon.
România s-a alăturat liderilor celor 193 state membre ale ONU la Summit-ul privind dezvoltarea din septembrie 2015 adoptând Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, un program de acțiune globală în domeniul dezvoltării cu un caracter universal și care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile — economic, social și de mediu. Pentru prima oară, acțiunile vizează în egală măsură statele dezvoltate și cele aflate în curs de dezvoltare, amintește site-ul mae.ro.
Fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă reprezintă o parte de construcție în arhitectura globală a păcii.

SURSA-http://www.telegrafonline.ro/pe-21-septembrie-este-celebrata-ziua-internationala-a-pacii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu