BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 1 octombrie 2015

ZIUA INTERNATIONALA A MUZICII

   La 1 octombrie în fiecare an celebrăm Ziua internațională a muzicii, pentru a promova toate genurile artei muzicale, idealurile de pace și prietenie între popoare, evoluția culturală a comunităților, schimbul de experiență și aprecierea numeroaselor valori estetice care îmbogățesc existența noastră zilnică.
   "Muzica este adevărata limbă universală", scria Karl Julius Weber în lucrarea sa "Democritos".
   Filosoful și scriitorul român Emil Cioran spunea despre muzică: "Extazul muzical este o revenire la identitate, la originar, la rădăcinile primare ale existenței. În el rămâne numai ritmul pur al existenței, curentul imanent și organic al vieții. Aud viața. De aici încep toate revelațiile".
   Propunerea pentru a dedica o zi muzicii a fost făcută de renumitul violonist și muzicolog Yehudi Menuhin și de Boris Yarustowski, președintele și vicepreședintele Consiliului Internațional al Muzicii al UNESCO (fondat în 1949), care au semnat o scrisoare, în acest sens, la 30 noiembrie 1974, adresată tuturor membrilor acestuia.
    Prima zi internațională a muzicii organizată de către Consiliul Internațional al Muzicii (International Music Council — IMC) a avut loc pe 1 octombrie 1975, potrivit Rezoluției celei de-a 15-a Adunare Generală de la Lausanne, din 1973.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu