Pe 25 iunie se împlinesc şase ani de la moartea lui Michael Jackson. Starul avea 50 de ani și a decedat în urma unei grave intoxicații cu un anestezic. Se întâmpla în 2009, într-o perioadă în care artistul lucra intens pentru un ultim turneu din carieră, "This Is It Tour", programat pentru luna iulie 2009. Confruntat cu spectrul falimentului, starul american își punea mari speranțe în acest proiect. Din păcate, turneul nu a mai avut loc.
Născut pe 29 august 1958, în statul Indiana din nordul Statelor Unite, Michael a fost căsătorit de două ori, prima sa soţie fiind fata lui Elvis Presley, Lisa Marie. A doua soţie i-a dăruit doi copii - Prince Michael Jr. şi Paris Michael. Are un al treilea copil născut de o mamă surogat, care a dorit să rămână necunoscută, scrie ziare.com.
A debutat în copilărie alături de patru fraţi ai săi în formaţia Jackson’s 5. Alte două surori, Janet şi La Toya, sunt de asemenea cântăreţe cunoscute. Michael Jackson a avut o viaţă şi o carieră marcate de o multitudine de evenimente, care au făcut din el o figura controversată, cu o viaţă particulară presărată de scandaluri, fiind acuzat printre altele şi de pedofilie.
A murit pe 25 iunie 2009, la vârstă de 50 de ani, după o carieră de 40 ani în timpul căreia a scos cel mai vândut album din toate timpurile, "Thriller". Michael Jackson a donat milioane de dolari pentru diverse cauze umanitare şi a murit înglodat în datorii.
Michael Jackson s-a născut într-o familie de muncitori din Indiana. Era al şaptelea membru al familiei cu nouă copii. Michael a fost abuzat fizic şi emoţional de tatăl său, Joseph, care îi pedepsea pe băieţii săi lovindu-i de pereţii casei, îi bătea, îi înjura şi îi ameninţa. Abuzurile din copilărie l-au afectat pe tot parcursul vieţii, Michael a povestit ulterior că în copilărie a plâns de multe ori de singurătate. De fiecare dată când era întrebat de anii din casa părintească, Michael izbucnea în lacrimi. Fratele său, Marlon, a povestit şi el cum tatăl lor îl ridică pe Michael ţinându-l de un picior şi îl snopea în bătaie iar şi iar cu mâna, lovindu-l pe spate şi fund. Într-o noapte, în timp ce Michael dormea, tatăl a intrat în camera să folosind fereastră deschisă. Purtând o masca înspăimântătoare, tatăl a început să ţipe, că să-şi înveţe copiii să nu lase fereastră deschisă după ce se culcă. Ani de-a rândul după aceea, Michael a avut coşmaruri în care era răpit din propriul dormitor.
Joseph Jackson, împreună cu trei băieţi ai săi - Jackie, Jermaine şi Tito, Marlon şi Michael – aveau un grup muzical. În 1964, Michael şi Marlon s-au alăturat fraţilor Jackson la început făcând doar backup. În 1966, Michael şi Jermaine au devenit cântăreţiiprincipali ai formaţiei, care a devenit Jackson's Five. The Jackson 5 au înregistrat mai multe cântece, precum „Big Boy,” pentru casă de înregistrări Steeltown în 1967, iar în 1968 au semnat un contract de management cu Motown Records. În 1969 a avut primul hit, la 11 ani, cu Jackson’s Five -"I want you back". Formaţia The Jackson 5 a stabilit un nou record în momentul în care primele patru discuri single lansate („I Want You Back”, „ABC”, „The Love You Save” şi „I'll Be There”) au câştigat consecutiv prima poziţie în prestigiosul clasament Billboard Hoţ 100. În anii 70, grupul însă scădea în popularitate şi vânzări. În 1975, Jackson 5 au semnat un nou contract cu CBS Records, şi şi-au schimbat numele în urmă unor probleme legale în The Jacksons. Au mai lansat şase albume între 1976 şi 1984. Din 1976 până în 1984, Michael Jackson a fost principalul compozitor al grupului scriind hituri că „Shake Your Body (Down to the Ground)”, „This Place Hotel” şi „Can You Feel It”.
In 1972, Michael Jackson se lansează în cariera solo, în paralel cu cea alaturi de Jackson’s Five. Michael a lansat patru albume solo, fiind impresariat tot de casa de discuri Motown, printre ele numărându-se Got to Be There si Ben.
In 1978, a jucat într-un film (The Wiz). Muzica au fost orchestrată de Quincy Jones, care a format un parteneriat cu Michael Jackson, în timpul producţiei filmului şi acordul de a produce cântăretului albumul solo „Off the Wall”.
In 1979, Michael şi-a rupt nasul în timp ce dansa. Rinoplastia nu a fost complet reusită şi artistul avea probleme când respira. A făcut, aşadar, a doua rinoplastie.
Lansat in 1979, „Off The Wall” a fost primul album care i-a adus succesul. A ajuns pe locul trei pe Billboard 200 şi s-a vandut în 15 de milioane de exemplare în intreaga lume. În 1980, Michael Jackson a castigat trei premii la American Music Awards pentru eforturile sale solo: Albumul favorit Soul/R&B, artistul Soul/R&B favorit si favoritul single Soul/R&B (pentru „Don't Stop 'Til You Get Enough”). In acel an, a castigat de asemenea, Billboard Music Awards pentru „Top Black Artist” si „Top Black Album” si un premiu Grammy pentru „Best Male R&B Vocal Performance” (pentru "Don't Stop 'Til You Get Enough").
In 1982, albumul "Thriller" se vinde in peste 50 de milioane de exemplare si face din el una dintre cele mai mari vedete pop din anii '80. Videoclipurile pieselor de pe album, în special cel al melodiei care a dat titlul discului, au revolutionat industria promovării muzicii prin produse vizuale, în primul rand datorită coregrafiei, considerată un adevarat miracol în acei ani. In 1984, Michael se arde la fată în timpul turnării unui clip publicitar pentru Pepsi. In 1985, cumpară pentru 47,5 milioane de dolari societatea ATV Music Company care detine drepturile pentru cântecele lui John Lennon si Paul McCartney.In 1987, albumul "Bad" se vinde in peste 25 de milioane de exemplare. In 1988, publica autobiografia "Moonwalk". In 1991, apare albumul "Dangerous", cu 21 de milioane de exemplare vândute.
In plina glorie, Michael Jackson a venit si la Bucuresti , unde a sustinut doua concerte pe 1 octombrie 1992 si 14 septembrie 1996. In 1992, artistul a avut de-a face cu un public mai mult decat entuaziast, care pentru prima oară privea în faţă măreţia vestului. Multi dintre cei care au avut norocul să fredoneze alături de Michael hiturile gloriei sale spun că pănă în prezent niciun concert al vreunui artist străin de prestigiu nu le-a egalat pe cele sustinute de Regele Pop.
EXCENTRICITATILE MEGASTARULUI
O camera de oxigen, un cimpanzeu domestic, o ferma ca-n povesti si numeroase operatii estetice sunt numai cateva dintre ciudateniile lui Michael Jackson, care i-au atras porecla de "Wacko Jacko". Simbol al deschiderii posturilor "albe" de televiziune, precum MTV, fata de muzica interpretilor de culoare, Michael Jackson era in anii '80 o vedeta "sănătoasă", cu un zambet larg, capabil de performanţe scenice uimitoare. Insă, în timp ce Jackson-mania cucerea lumea intreaga, iar melodia "Billie Jean" era fredonată de la Tokyo până la Paris, fizicul cântăretului s-a transformat treptat: pielea i-a devenit din ce în ce mai albă, iar nasul tot mai acvilin. Michael Jackson a negat însă că a recurs la chirurgie estetica, în afară de două operaţii de rinoplastie, şi a explicat albirea pielii printr-o boală, vitiligo. Dupa aceea, el nu a mai ieşit în soare fără o umbrelă şi a purtat adeseori o mască pe nas şi gură. Cei care s-au apropiat de cântăret au remarcat un machiaj gros. Obsesiile sale pentru igienă i-au atras porecla de "extraterestru", iar unii spuneau că doarme într-o cameră de oxigen. Jackson a transformat o ferma din California, reşedinta sa, intr-un parc de distractii pe care l-a numit Neverland, un omagiu adus idolului sau Peter Pan, copilul care nu vrea sa crească. O alta ciudăţenie, superstarul şi-a luat ca animal de companie un cimpanzeu numit "Bubbles".
Viaţa personală
In 1994, Michael Jackon s-a căsătorit cu fata lui Elvis Presley, Lisa Marie, de care însă a divorţat în 1996. La sfârşitul aceluiaşi an, artistul s-a căsătorit cu infirmiera Debbie Rowe, asistenta dermatologului său. In 1997, soţia sa dă naştere primului lor fiu, Prince Michael Jr. In 1998, se naşte fiica sa, Paris Michael Katherine. In 1999, divorţează din nou şi obţine custodia copiilor. In 2002, se naşte al treilea copil al sau, Prince Michael II, cu o mama surogat necunoscuta. Michael işi face copilul celebru ţinindu-l în gol, sub ochii presei, de la înălţimea ferestrei unui hotel din Berlin. Creează astfel o aprinsă polemică.
Acuzaţii de pedofilie
În 1993, imaginea lui Michael Jackson de excentric până atunci cuminte a dispărut odată cu plângerea depusă de un adolescent în vârstă de 13 ani care îl acuză pe Jackson de abuz sexual, relansând astfel zvonurile cu privire la zilele petrecute de copii la Neverland. Procesul a adus în atenţia publică detalii despre Neverland şi amenajarea sa. Spre exemplu, s-a aflat că la reşedinţa lui Jackson se află armuri medievale şi statui ale unor super eroi, iar în biblioteca sa se află Bilbia, dar şi romane clasice din literatură franceză. În 1994, se suspendă urmărirea penală pentru atentat la pudoare după un acord cu reclamanţii şi plata a peste 20 de milioane de dolari. Un alt scandal de pedofilie a izbucnit în 2003, după difuzarea documentarului "Living with Michael Jackson" (Trăind cu Michael Jackson) în care starul declara că nu are nicio problema în a dormi cu copiii săi. În film apare un băieţel în vârstă de 13 ani, care va intenta o acţiune în justiţie contra starului, povestind cum adesea a petrecut noaptea împreună cu fratele sau în camera lui Michael.
La 18 noiembrie, după trei luni de anchetă, poliţia întreprinde o vastă percheziţie la Neverland, ranch-ul starului. La 20 noiembrie, Jackson se predă poliţiei şi este arestat. Petrece ceva mai mult de o ora în detenţie, apoi este eliberat pe cauţiune. La 18 decembrie, este pus sub acuzare oficial pentru agresiune sexuală.
În ianuarie 2004, Jackson pledează nevinovat în prima să apariţie în faţa justiţiei, transformată într-un mare spectacol mediatic. În iunie 2005, este achitat.
Decăderea şi datoriile uriaşe
Sfârşitul anilor '90 l-a scos pe Michael Jackson din prim-planul muzicii mondiale şi a deschis drumul declinului şi din punct de vedere financiar. Relevant este exemplul furnizat de publicaţia Female First, care relata că, din pricina datoriilor, artistul a fost obligat să ipotecheze fermă Neverland, celebra să reşedinţa din California. În pofida sutelor de milioane de dolari încasaţi, Jackson avea o datorie de circa 500 de milioane de dolari, au declarat surse citate de The Wall Street Journal în iunie 2009.
Cunoscut pentru sumele impresionante de bani pe care le cheltuia pe jucării şi antichităţi, el a fost acuzat de un contabil, în timpul procesului sau din 2005 pentru molestarea sexuală a unui copil, că ar fi cheltuit cu 20, până la 30 de milioane de dolarimai mult decât încasa pe an.
La astea s-a adăugat un nou scandal, iscat după ce artistul a fost dat în judecată de fiul regelui din Bahrain, care l-a acuzat că l-ar fi escrocat cu peste şapte milioane de dolari, prin nerespectarea angajamentului de a realiza două albume, o autobiografie şi un concert.
Moartea fulgeratoare, un mister
Pe 25 iunie 2009, Michael Jackson a murit, după ce a fost internat de urgenta în comă la un spital din Los Angeles, în urma unui stop cardiac. Ce i-a oprit însă inima nu se ştie exact. Moartea lui Michael Jackson ar fi putut surveni ca urmare a unei supradoze de medicamente. Apropiaţii artistului spun că acesta lua pastile împotriva durerilor pentru că se lovise de multe ori în timpul repetiţiilor.
Se pare că Michael Jackson s-ar fi prăbuşit după ce i s-a facut o injectie cu Demerol, un calmant puternic care seamănă cu morfina.
SURSA See more at: http://stiri.tvr.ro/se-implinesc-sase-ani-de-la-moartea-lui-michael-jackson_62141.html#sthash.JSPfbn4j.dp
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu