BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 7 februarie 2014

CHARLES DICKENS 202 DE ANI DE LA NASTERE

      Charles Dickens, pe numele sau intreg Charles John Huffam Dickens, este un celebru scriitor englez, considerat cel mai mare scriitor al epocii victoriene. S-a nascut pe data de 7 februarie 1812 in Portsmouth, Anglia, fiind al doilea dintre cei opt fii ai lui John si Elizabeth Dickens. 
     Copilaria lui Charles Dickens nu a fost una dintre cele mai fericite, familia confruntandu-se deseori cu probleme financiare. Mai mult, pe cand avea doar 12 ani, tatal sau a fost bagat in inchisoarea datornicilor, iar el a fost retras de la scoala si trimis sa lucreze intr-o fabrica de crema de ghete pentru a-si intretine familia. In 1827, se angajeaza ca functionar la un cabinet de avocatura, insa renunta la scurt timp la aceasta slujba. Se hotaraste sa devina ziarist al campaniilor electorale, iar aceasta experienta se regaseste in primul sau volum, care este de fapt o colectie de povestiri, “Schite de Boz” (“Sketches by Boz”), aparut in 1836.
      In acelasi ani au loc doua evenimente importante in viata lui Charles Dickens: se casatoreste cu Catherine Hogharth, cea care ii va darui nu mai putin de zece copii, si publica primul sau roman, “Cronicile Clubului Pickwick” (“The Pickwick Papers”). Cu toate acestea, scriitorul nu a renuntat la cariera sa jurnalistica, pe care o va continua pana la sfarsitul vietii, mai ales ca multe dintre romanele sale au fost publicate sub forma de articole in ziarele la care lucra. Printre ziarele la care a scris se numara “The Daily News”, “Household Words” si “All the Year Round”. Continua sa publice si romane, mai ales ca publicul englez deja il admira foarte mult. In plus, veniturile castigate i-au oferit posibilitatea de a isi indeplini unele dorinte pe care le avea inca din copilarie, cum ar fi cumpararea unei case din Kent.
      In 1858, Charles Dickens se desparte de sotia sa, insa in scurt timp dezvolta o relatie cu o tanara actrita pe nume Ellen Ternan. Desi nu se cunoaste exact tipul de relatie pe care cei doi il aveau, cei mai multi specialisti cred ca a fost vorba de o relatie amoroasa. In ultimii ani din viata, scriitorul se dedica intalnirilor cu publicul, dar citititul operelor sale ii agraveaza starea de sanatate. In 1870, moare in urma unui atac de cord, fiind ingropat la Catedrala Westminster din Londra, in Coltul poetilor.
    Scrierile lui Charles Dickens au fost atat de populare mai ales datorita faptului ca autorul atingea subiecte de interes public, descriind aproape cu exactitate epoca victoriana. Mai mult, se identifica el insusi cu publicul cititor, avand in vedere experientele prin care a trecut si nu facea diferenta intre clasa de jos si clasa de sus, asa cum faceau cei mai multi dintre scriitorii acelei perioade. Aproape in toate romanele sale se gasesc elemente autobiografice, pe care autorul nu s-a sfiit sa le impartaseasca cu cititorii sai. Romanul “David Copperfield” este o dovada clara ca autorul se identifica cu personajul principal: Clara, mama lui David are trasaturile mamei lui Dickens, David este nevoit sa lucreze intr-o fabrica inca de mic, insa sunt si multe alte elemente comune intre cei doi. In “Bleak House” sistemul legal este descris din experienta scriitorului ca reporter, iar multe dintre personajele feminine din cartile sale imprumuta caracteristici de la femeile din viata autorului.
    Popularitatea lui Charles Dickens se datoreaza si stilului sau de a scrie. Isi demonstreaza punctele de vedere prin retorici simple, care genereaza rasete, suspans, dar si simpatie sau dezgust fata de unele personaje sau situatii. In general, scriitorul isi transforma operele in alegorii ale realitatii, realitate impartita in vechiul sistem al basmului, bun contra rau. Forta raului are ca sursa de inspiratie realitatea sociala concreta, cum ar fi sistemul de educatie sau sistemul legal prost realizate, in timp ce forta binelui este reprezentata de lucrurile care ii ajuta pe oameni sa viseze si sa isi mentina vie speranta. In plus, Dickens este considerat si un maestru al suspansului, reusind sa redea misterul chiar si prin simple descrieri ale unor locuri.
    Desi reprezentantii curentului modernist, ca Virginia Woolf sau Henry James, i-au criticat scrierile, considerand ca sunt prea sentimentale si nu ating subiecte profunde, nu incape indoiala ca Charles Dickens este cel mai de seama reprezentant al literaturii victoriene, literatura caracterizata, printre altele, tocmai prin acest sentimentalism.





SURSA -http://destepti.ro/scriitorul-charles-dickens

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu