BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

luni, 23 martie 2015

ISTORIA LACRAMIOAREI

Chiar daca nu sunt pretioase ca tradafirii, sunt elegante si au un simbolism care le recomanda.

Cu toata infatisarea lor fragila si delicata, lacramioarele au fost dintotdeauna un simbol al tariei si al rezistentei. Aceasta floare aminteste oamenilor ca dupa rau vin intotdeuna zile senine, reprezentand, deci, speranta.

Totodata are rolul de a transmite un mesaj de incurajare celor carora le este daruita, si asta in cele mai diverse ocazii: examene, incercari mai mult sau mai putin dureroase, probe, etc.


Daca in Japonia este un simbol al reinnoirii, pentru crestini semnifica purificarea prin suferinta. Legenda spune ca lacramioarele au aparut din lacrimile Evei atunci cand aceasta si Adam au fost izgoniti din Gradina Eden. Pe de alta parte, o alta legenda spune ca lacramioarele ar fi aparut in urma lacrimilor fecioarei Maria in momentul crucificarii lui Iisus.

Tot pentru crestinism este un dar divin, fiind promisiunea ca binele si dreptatea vor triumfa. De aceea este considerata floarea care cunoaste oamenii buni, care poate "sa vada" virtutile lor. Lacramioara mai este si emblema dragostei pure, a fericirii indragostitilor, floarea-simbol a logodnei. La celti, ea era floarea de nunta, pentru ca in luna mai se tineau casatoriile considerate norocoase si fericite.

Lacramioara, numita in Biblie "Crinul din vale", transmite un mesaj de bucurie atunci cand este daruita prietenilor, iubitei sau mamei. Ca floare a iubirii, poarta mesaje destul de variate. Poate fi o promisiune a fericirii in doi, un semn de atasament, de respect si de solidaritate.

O legenda vorbeste despre faptul ca lacramioara nu infloreste niciodata inainte de sosirea privighetorii, pentru ca inflorirea ei este un cadou facut pasarii cu glas ingeresc.

Lacramioara este considerata, traditional, o floare norocoasa pentru profesori, scriitori si jurnalisti, asociata lui Mercur, printre altele si zeu al comunicarii.
Calugarii i-au dat lacramioarei un nume cu o conotatie religioasa , "lilium convallium" ( in prezent , convallaria majalis) , insemnand "crinul din vale" , denumire preluata din Cantecul lui Solomon , in care apare versetul "Eu sunt trandafirul lui Sharon si crinul din vale".
Numele stiintific latin al lacramioarei ,"convallaria majalis" , are semnificatia de "vale" ( convallaria) si "luna mai" (majalis), probabil o referire la locul originar si perioada de inflorire a acestei flori.
In vechime , baietii si fetele culegeau buchete de lacramioare pentru ca exista credinta ca aceste flori au darul de a aduce noroc in dragoste.
In Anglia , numele florii , "May Lily" (crinul de mai" ) , a fost conferit cu referire la luna in care infloreste aceasta.

In vechile carti de astrologie , lacramioara sta sub semnul lui Mercur ; zeita Maia , fiica lui Mercur , fiind mama lui Mercur sau Hermes.
Incepand cu Evul Mediu , lacramioarele au inceput sa faca parte din buchetul traditional al mireselor , simbolizand modestia si puritatea.
Intr-o legenda franceza , viteazul si bravul luptator Sfantul Leonard , un prieten apropiat al regelui Clovis , isi dorea sa isi petreaca restul vietii incercand sa comunice cu Dumnezeu , astfel ca s-a retras ca pustnic intr-o padure . In acel loc de recluziune , Sfantul Leonard a trebuit sa dea o lupta sangeroasa cu un balaur care incerca sa il tenteze sa renunte la viata de hermit.Pamantul padurii a fost napadit de plante otravitoare in locurile in care balaurul isi varsase sangele , dar si de lacramioare , in zonele in care se scursese sangele din ranile Sfantului . Aceste paduri din Franta , in care apar an de an lacramioarele , sunt cunoscute sub numele de padurile Sfantului Leonard.
Tulpina , florile si bobocii lacramioarelor sunt extrem de otravitoare , un extract din aceasta planta , digitalis glycosides , fiind folosit , pe de alta parte , de secole in tratamentul bolilor de inima.

Lacramioara , o floare cu proprietati contradictorii ( otrava , dar si planta de leac) , este un un simbol al alegerii corecte , al optiunilor diferite pe care le ofera viata , a dragostei si mortii , sau a iubirii si urii.

Lacramioara trimisa cuiva transmite mesajul ca ii doresti noroc in dragoste sau ca vrei sa faci o alegere corecta.


SURSA-http://www.gradinamea.ro/Lacramioara___simbolismul_8638_536_1.html;
http://www.diane.ro/2009/04/legendele-lacramioarei.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu