106: Se termină reconstrucția podului peste Dunăre (cu o lungime de 1135 m) la Drobeta, de către Apolodor din Damasc;
1418: A murit Mircea cel Bătrân, domn al Țării Românești;
1797: S-a nascut Franz Schubert, compozitor austriac (d. 1828);
1868: S-a nascut Theodore William Richards, chimist american, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (d. 1928);
1901: A avut loc premiera absolută a capodoperei cehoviene „Trei surori", la Teatrul de artă din Moscova (regia: K. S. Stanislavski);
1920: Inaugurarea "Universității din Cluj", deschisă de Consiliul Dirigent al Ardealului în prezența Regelui Ferdinand I;
1933: A murit John Galsworthy, scriitor englez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1932 (n. 1867);
1937: S-a nascut Marin Moraru, actor român de teatru și film;
1944: A murit Jean Giraudoux, scriitor francez (n. 1882);
1950: Președintele american Harry S. Truman anunță un program pentru dezvoltarea bombei cu hidrogen.
1953: S-a nascut Ovidiu Lipan „Țăndărică", muzician român, fost membru al grupului „Phoenix"
1958: Prima lansare, reușită, în Cosmos a unui satelit construit de SUA – „Explorer 1".
1990: A fost deschis la Moscova primul restaurant McDonalds.
2001: Pronunțarea verdictului în procesul privind atentatul de la Lockerbie, din 1988, în urma căruia cetățeanul libian Abdel Basset Ali al-Megrahi a fost condamnat la închisoare pe viață, iar cel de-al doilea suspect, Al Amine Khalifa Fhimah, a fost achitat de către instanța scoțiană.
2010: Avatar devine primul film cu încasări de peste 2 miliarde de dolari la nivel mondial;
2011: A murit Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului (n. 1921)
2015: A murit Richard von Weizsäcker, politician german, fost președinte al RFG (1984-1994) (n. 1920)
SURSA-http://ro.wikipedia.org/wiki/31_ianuarie
BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"
HUNEDOARA- DEVA
marți, 31 ianuarie 2017
ANUNT !!!
În perioada 30 ianuarie – 28 februarie 2017, la Secţia de Artă şi Carte Franceză din cadrul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva va fi amenajat un stand de carte cu vânzare al Editurii Humanitas din Bucureşti.
Înființată în anul 1990, această editură a devenit în momentul de față una dintre cele mai prestigioase edituri din România care funcționează în cadrul holdingului Humanitas. !!!
Înființată în anul 1990, această editură a devenit în momentul de față una dintre cele mai prestigioase edituri din România care funcționează în cadrul holdingului Humanitas. !!!
luni, 30 ianuarie 2017
SFINŢII TREI IERARHI
Azi sarbatorim una dintre cele mai mari sărbători ale începutului de an: Sfinţii Trei Ierarhi. Fiecare dintre aceşti sfinţi are şi o dată individuală de prăznuire, în calendar. Toate sunt sărbători mari. Mai exact: Sfântul Vasile cel Mare (1 ianuarie), Sfântul Grigore Teologul (25 ianuarie) şi Sfântul Ioan Gură de Aur (13 noiembrie). Pentru rolul lor deosebit în istoria creştinismului, biserica le-a acordat şi data de prăznuire comună de 31 ianuarie. Iată cine sunt aceşti sfinţi.
Sfântul Vasile cel Mare
S-a născut în anul 330, în Capadocia, şi provine dintr-o familie de sfinţi. Bunica sa paternă, Macrina cea Bătrână, e sfântă. Sfinţi sunt părinţii săi. Cinci dintre cei nouă copii sunt în calendar. Doi dintre fraţi au ajuns episcopi: Grigorie de Nyssa şi Petru al II-lea de Sabaste.
Pregătidu-se în ştiinţele vremii şi în arta retoricii, Sfântul Vasile cel Mare îl cunoaşte pe Sfântul Grigorie de Nazians, cu care devine prieten şi cu care va păstra, pe viaţă, legătura. Ambii sunt studenţi eminenţi. Potrivit Vieţilor Sfinţilor: "Toată viaţa lor era o cugetare şi dorire necontenită, ziua şi noaptea, ca să câştige filosofia cea cerească şi adevărată, mai mult decât pe cea pământească. Însă se sârguiau a o câştiga şi pe aceasta, ca să ajute Bisericii noastre, să dezrădăcineze neghina din grâu, să cureţe şi să lămurească dogmele sfintei credinţe şi să apere pe credincioşi de năvălirile ereticilor (…) Întru meşteşugul gramaticii erau neîntrecuţi, ca şi în măsurile ştiinţei, poeziei, în mulţimea istoriilor şi frumoasa grăire de cele politice. Iar buna rânduială a retoricii şi frumuseţea vorbirii au ales-o mai mult, şi minciuna au lepădat-o. Filosofia cea adevărată din dogme atât de mult au deprins-o, încât i-au întrecut pe toţi. Tot astfel şi în celelalte ştiinţe s-au deprins, încât au întrecut pe toţi din destul, în aritmetică, în geometrie, în muzică şi în astronomie; încât s-au făcut dascăli şi filosofi desăvârşiţi".
Deşi nu şi-o doreşte, ajunge episcop şi devine un model de autoritate morală a vremii. Până să îşi găsească locul în lumea monahală, însă, parcursese mii de kilometrii, până în Egipt şi apoi în Siria. Se retrage în cele din urmă în pustiu, unde îşi va da şi obştescul sfârşit.
Sfântul Grigorie de Nazians
Vine tot dintr-o familie de sfinţi, ca Vasile cel Mare. Chiar dacă iniţial doar mama lui Grigorie, Nona, fusese creştină, ea l-a motivat şi pe tatăl lui Grigorie să treacă la creştinism. Peste ani, noul creştin va deveni chiar episcop, iar Nona va ajunge şi ea în calendar. E botezat abia la 30 de ani, după modelul Mântuitorului. Începe şi el studiul, prin lumea creştină. Iată cum îşi aminteşte el viaţa din tinereţe, alături de Sfântul Vasile cel Mare: "Două căi ne erau cunoscute: cea dintâi, desăvârşită, ne ducea la sfintele noastre biserici şi spre învăţătorii de acolo; cealaltă, care nu era de aceeaşi vrednicie precum cea dintâi, ne ducea la învăţătorii ştiinţelor lumeşti. Noi duceam astfel o viaţă liniştită - ca un izvor de ape dulci în ape amare, cum se crede - nelăsându-ne târâţi de cei ce duceau spre vătămare, ci trăgându-ne noi înşine prietenii spre cele mai bune. Căci şi în aceasta mi-a făcut bine Dumnezeu, căci m-a unit cu un bărbat prea înţelept, unic prin viaţă şi mai presus de toţi prin cuvânt. Cine e acesta? Dar îl cunoaşteţi foarte bine: era Vasile, marele folos al vieţii de acum. Cu acesta aveam în comun studiul, acoperişul şi gândurile. Iar dacă trebuie să mă laud, eram o pereche nu neînsemnată în Elada, căci toate le aveam comune şi un singur suflet lega două trupuri distincte. Ceea ce ne unea îndeosebi era aceasta: Dumnezeu şi dorul de cele mai bune", scrie Grigorie, despre acea perioadă, în poemul despre viaţa sa, care conţine 1.949 de versuri.
Mai târziu, după moartea lui Vasile cel Mare, sfântul Grigorie de Nazian pleacă la Constantinopol, unde va fi episcop şi va lupta, în continuare, cu ecourile ereziilor lui Arie şi Macedonie. Sfântul Grigorie de Nazians mai este cunoscut şi ca Grigorie Teologul.
Sfântul Ioan Gură de Aur
S-a născut în Antiohia, în secolul al IV-lea. Învaţă şi ajunge în anturaje alese, în care cunoaşte unele dintre cele mai luminate minţi ale vremii. Pe parcursul formării sale, Ioan simte o atracţie crescândă pentru viaţa de pustnic. După vreo doi ani, nemulţumit de felul în care trăia în familie, se retrage în munţi, în apropierea cetăţii, şi trăieşte în rugăciune. Se întoarce acasă doar după ce se îmbolnăveşte. E primit cu bucurie de mama sa, iar Meletie îl hirotoneşte episcop în anul 381. După cinci ani, episcopul Flavian îl va face preot. Devine predicator al bisericii mari şi îşi îndeplineşte îndatoririle cu entuziasm, vreme de 11 ani. Cele mai cunoscute omilii (predici - n.r.) ale sfântului ne-au rămas din această perioadă a vieţii sale.
Deşi nu şi-o dorise, Ioan devine succesorul patriarhului Nectarie al Constantinopolului, în anul 397. Este adus în capitală din porunca împăratului Arcadiu, iar Teofil al Antiohiei a fost obligat să-l hirotonească episcop, pe data de 26 februarie 398. Din noua sa poziţie, Ioan îşi începe seria de reforme. Nu-l încântă privilegiile funcţiei, nici bogăţiile. Găsise cetatea şi biserica într-o stare pe care o considera de profundă decădere. Suprimă luxul reşedinţei episcopale şi impune traiul ascetic pentru slujitorii Domnului. Le solicită tuturor preoţilor să folosească bogăţiile la care au acces în interesul săracilor. Călugăriţelor le interzice să locuiască laolaltă cu preoţii şi le cere până şi văduvelor să trăiască în castitate. În genere, îşi îndreaptă eforturile împotriva corupţiei şi a desfrâului, iar acest lucru îi atrage duşmănia multor oameni puternici ai vremii. În scurt timp, simţindu-se ameninţaţi, duşmanii lui Ioan, inclusiv cei din mediul clerical, se unesc împotriva sa. Împăratul îl va alunga, dar se vede curând nevoit să-l recheme, la presiunile poporului. Când vede că lupta Sfântului cu desfrâul nu s-a potolit, îl alungă din nou, iar Sfântul Ioan Gură de Aur moare pe drum spre locul de exil.
Tradiţii şi obiceiuri
acum e bine să se împace rudele după lungi dispute.
toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate.
în această zi nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe şi nu se mătură pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente sau infirmitate.
în această zi nu este bine să împrumuţi lucruri din casă ca să fi ferit de pagubă.
în anumite zone se aduc ofrande pentru morţii neîmpărtăşiti: gospodinele merg la biserică şi apoi împart colivă, fructe şi peşte la trei bărbaţi, în memoria celor decedaţi din familie.
Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor: acestea trebuie să se roage şi să ceară ajutor Sfântului dacă au probleme şi necazuri.
gospodina care nu respectă sărbătoarea, spală rufe şi aruncă lături în curtea casei, după ce a împărţit ofrande pentru morţi, poate rămâne văduvă.
femeile care au păcătuit făcând un avort e bine să facă pomeniri şi să împartă ofrande a pentru fi iertate.
acum e bine să se împace rudele după lungi dispute.
toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate.
în această zi nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe şi nu se mătură pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente sau infirmitate.
în această zi nu este bine să împrumuţi lucruri din casă ca să fi ferit de pagubă.
în anumite zone se aduc ofrande pentru morţii neîmpărtăşiti: gospodinele merg la biserică şi apoi împart colivă, fructe şi peşte la trei bărbaţi, în memoria celor decedaţi din familie.
Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor: acestea trebuie să se roage şi să ceară ajutor Sfântului dacă au probleme şi necazuri.
gospodina care nu respectă sărbătoarea, spală rufe şi aruncă lături în curtea casei, după ce a împărţit ofrande pentru morţi, poate rămâne văduvă.
femeile care au păcătuit făcând un avort e bine să facă pomeniri şi să împartă ofrande a pentru fi iertate.
Surse-http://www.viata/…/74453-sambata-e-sarbatoare-mare-cine-au-…
ISTORIA ZILEI DE 30 IANUARIE
1882 -S-a născut Franklin Delano Roosevelt, al 32-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii (m. 12 apr. 1944)
1885 - S-a născut episcopul unit român Iuliu Hossu, membru de onoare al Academiei Române (m. 28 mai 1970)
1889 - Arhiducele Rudolf de Habsburg, moştenitorul tronului Austro-Ungariei, este găsit mort în pavilionul de vânatoare de la Mayerling, alături de amanta sa, baroneasa Maria Vetsera.
1892 - S-a născut Grigore Gafencu, om politic, ministru de Externe, gazetar remarcabil (m. 30 ianuarie 1957)
1933 - Adolf Hitler este numit cancelar al Germaniei
1951 - A încetat din viaţă Ferdinand Porsche, constructor austriac de automobile (n. 3 noiembrie 1875)
1969 - Ultimul spectacol public Beatles, pe acoperişul Records Apple din Londra. Concertul improvizaţie este întrerupt de poliţie.
1972 - „Bloody Sunday"/ Duminica Sângeroasă – Trupele britanice au ucis 13 catolici la o adunare din Londonderry (Irlanda de Nord).
1991 - "Grupul celor 24" a hotărât, la Bruxelles, să includă România între ţările est-europene beneficiare de asistenţă în cadrul Programului PHARE. Programul PHARE, iniţiat în 1989, îşi propune ajutorarea prin credite şi asistenţă tehnico-economică a fostelor ţări socialiste
1996 - Organizaţia Naţiunilor Unite a proclamat anul 1996 an internaţional pentru eradicarea sărăciei
2000 - Digul iazului de decantare a apelor industriale al societăţii “Aurul” s-a rupt pe o porţiune de 25 de metri, iar prin această ruptură s-au scurs 100.000 de metri cubi de ape cu cianuri. Acestea au ajuns întâi în râul Lăpuş, s-au vărsat în Someş şi apoi în Tisa, traversând teritorii din Ungaria şi Iugoslavia, pentru a ajunge în Dunăre şi apoi din nou pe teritoriul României.
2004 - Regizorul Roman Polanski a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), în cadrul unei ceremonii ce a marcat Ziua UNATC şi totodată împlinirea a 170 de ani de învăţămînt teatral în România
2007 - A încetat din viaţă scriitorul Gheorghe Crăciun (n. 1950)
2008 - A murit scriitorul Vintilă Corbul, cunoscut pentru romanul "Babel Palace", povestirea "Moarte şi portocale la Palermo" şi "Căderea Constantinopolelui" (n. 26 mai 1916)
2014 - A murit Marioara Murărescu, realizatoare TV (n. 1947)
1885 - S-a născut episcopul unit român Iuliu Hossu, membru de onoare al Academiei Române (m. 28 mai 1970)
1889 - Arhiducele Rudolf de Habsburg, moştenitorul tronului Austro-Ungariei, este găsit mort în pavilionul de vânatoare de la Mayerling, alături de amanta sa, baroneasa Maria Vetsera.
1892 - S-a născut Grigore Gafencu, om politic, ministru de Externe, gazetar remarcabil (m. 30 ianuarie 1957)
1933 - Adolf Hitler este numit cancelar al Germaniei
1951 - A încetat din viaţă Ferdinand Porsche, constructor austriac de automobile (n. 3 noiembrie 1875)
1969 - Ultimul spectacol public Beatles, pe acoperişul Records Apple din Londra. Concertul improvizaţie este întrerupt de poliţie.
1972 - „Bloody Sunday"/ Duminica Sângeroasă – Trupele britanice au ucis 13 catolici la o adunare din Londonderry (Irlanda de Nord).
1991 - "Grupul celor 24" a hotărât, la Bruxelles, să includă România între ţările est-europene beneficiare de asistenţă în cadrul Programului PHARE. Programul PHARE, iniţiat în 1989, îşi propune ajutorarea prin credite şi asistenţă tehnico-economică a fostelor ţări socialiste
1996 - Organizaţia Naţiunilor Unite a proclamat anul 1996 an internaţional pentru eradicarea sărăciei
2000 - Digul iazului de decantare a apelor industriale al societăţii “Aurul” s-a rupt pe o porţiune de 25 de metri, iar prin această ruptură s-au scurs 100.000 de metri cubi de ape cu cianuri. Acestea au ajuns întâi în râul Lăpuş, s-au vărsat în Someş şi apoi în Tisa, traversând teritorii din Ungaria şi Iugoslavia, pentru a ajunge în Dunăre şi apoi din nou pe teritoriul României.
2004 - Regizorul Roman Polanski a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), în cadrul unei ceremonii ce a marcat Ziua UNATC şi totodată împlinirea a 170 de ani de învăţămînt teatral în România
2007 - A încetat din viaţă scriitorul Gheorghe Crăciun (n. 1950)
2008 - A murit scriitorul Vintilă Corbul, cunoscut pentru romanul "Babel Palace", povestirea "Moarte şi portocale la Palermo" şi "Căderea Constantinopolelui" (n. 26 mai 1916)
2014 - A murit Marioara Murărescu, realizatoare TV (n. 1947)
Ziua internaţională pentru nonviolenţă în şcoală
SUA: National Popcorn Day
Ziua mondială de luptă împotriva leprei
SUA: National Popcorn Day
Ziua mondială de luptă împotriva leprei
sâmbătă, 28 ianuarie 2017
ZIUA MONDIALA A PROTECTIEI DATELOR
Ziua mondiala a protecției datelor ("Data Protection Day") este marcată anual la 28 ianuarie, data semnificând aniversarea zilei în care a fost deschisă pentru semnare Convenția 108 a Consiliului Europei privind protecția persoanelor, în 1981.
Organizarea evenimentului are un caracter flexibil și descentralizat, lăsându-se la latitudinea participanților (state, organizații sau alte entități) să vină cu inițiative și proiecte, potrivit site-ului Consiliului Europei.
Consiliul Europei atrage atenția asupra faptului că problematica protecției datelor, care include și aspectele transfrontaliere, sunt omniprezente în viața cetățenilor, fie că este vorba despre relațiile de muncă, relațiile cu administrația, domeniul sănătății, consumul de bunuri și servicii, călătorii sau navigarea pe internet. În același timp, este cunoscut faptul că cetățenii nu sunt informați cu privire la protecția datelor și drepturile pe care le au.
Destinatarii marcării Zilei europene a protecției datelor sunt cetățenii, ideea fiind de a da o șansă fiecăruia să înțeleagă care sunt tipurile de date personale care sunt stocate și procesate, precum și de a cunoaște drepturile indivizilor în raport cu posibilele abuzuri în acest domeniu.
Ziua europeană a protecției datelor este în prezent aniversată la nivel global, nu doar de către statele din Europa.
Convenția nr. 108 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal a Consiliului Europei a fost adoptată la 28 ianuarie 1981 și prevede ca statele semnatare să ia, la nivel intern, o serie de măsuri care să respecte o serie de principii precum: caracterul legal și loial al colectării și prelucrării automate a datelor personale; principiul proporționalității, conform căruia datele colectate și prelucrate trebuie să fie reale, exacte, non-excesive; principiul confidențialității datelor, care presupune atât nedivulgarea informațiilor personale terților cât și dreptul deținătorilor de a rectifica aceste date.
Convenția mai prevede libera circulație a datelor cu caracter personal între statele semnatare ale actului, cu excepția cazului în care anumite state instituie derogări exprese de la regula liberei circulații.
Ca urmare a evoluțiilor importante și accelerate produse în domeniul tehnologiilor informatice, în ultimii ani au fost adoptate mai multe documente și recomandări care completează și actualizează prevederile referitoare la avansul din tehnologia informației.
sursa-http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/01/28/ziua-europeana-a-protectiei-datelor-07-16-37
ASTRID LINDGREN -15 ANI DE LA MOARTE
Astrid Lindgren (14 noiembrie 1907 – 28 ianuarie 2002) a fost una dintre cele mai celebre şi mai iubite scriitoare de literatură pentru copii din întreaga lume.
S-a născut şi a crescut în localitatea Näs, de lângă oraşul Vimmerby, şi multe dintre cărţile sale au fost inspirate de aceste ţinuturi ale copilăriei.
Personajele din cărţile ei – Pippi, Karlsson, Prinţul Mio – au făcut înconjurul lumii, au învăţat să vorbească în toate limbile pământului şi, apoi, ieşind dintre copertele cărţilor, au devenit personaje de film, de desene animate şi sfătuitori de taină ai micilor cititori.
Astrid Lindgren a primit mai multe distincţii pentru opera sa, între care şi prestigiosul premiu Andersen, Micul Nobel al literaturii pentru copii.
În 1967, editura suedeză Rabén & Sjögren a instituit premiul Astrid Lindgren, care se decernează anual unui scriitor de limbă suedeză.
În 2003, guvernul suedez a înfiinţat Astrid Lindgren Memorial Award, un premiu în valoare de cinci milioane de coroane suedeze. Printre câştigătorii acestui premiu se numără autori ca Maurice Sendak, Philip Pullman, Katherine Paterson.
În 2011, Banca Sudiei a anunţat că începând cu anul 2014, portretul scriitoarei va figura pe bancnota de 20 de coroane.
Şi poate unul dintre cele mai grăitoare lucruri despre impactul pe care scrierile ei l-a avut asupra literaturii lumii este că din 1996 o mică planetă îi poartă numele: 3204 Lindgren. La aflarea veştii despre botezarea asteroidului, scriitoarea a răspuns cu umoru-i caracteristic: „De acum înainte, puteţi să mă numiţi Asteroid Lindgren“.
SURSA-http://www.editura-arthur.ro/info/autor/lindgren-astrid
ISTORIA ZILEI DE 28 IANUARIE
1547 - A încetat din viaţă Henric al VIII-lea, rege al Angliei (1509-1547); a rupt legăturile cu Biserica Catolică şi a întemeiat Biserica Anglicană (n. 1491)
1853 - S-a născut scriitorul şi revoluţionarul cubanez Jose Marti (m. 19 mai 1895)
1865 - A fost întemeiată Societatea culturală "Ateneul Român", din iniţiative lui C. Esarcu, N. Kretzulescu şi V. A. Urechia.
1880 - S-a născut pictorul Camil Ressu (m. 1 aprilie 1962)
1886 - S-a născut principesa şi scriitoarea Martha Bibescu ("Izvor. Ţara sălciilor") (m. 28 noiembrie 1973)
1898 - A încetat din viaţă Alexandru Flechtenmacher, compozitor, dirijor şi pedagog român, întemeietorul şi primul director al Conservatorului din Bucureşti (n. 1823)
1912- S-a născut Jackson Pollock, pictor american (d. 1956)
1931 - A încetat din viaţă generalul francez Henri Mathias Berthelot, membru de onoare al Academiei Române. A condus, în timpul Primului Război Mondial, misiunea militară franceză în România.
1941- A fost instituit un nou guvern, prezidat de generalul Ion Antonescu, format exclusiv din militari şi tehnicieni.
1972 - A încetat din viaţă scriitorul Dino Buzzati Traverso (romanul "Deşertul tătarilor", apărut în 1940, îi aduce consacrarea europeană) (n. 16 octombrie 1906)
1979 - A încetat din viaţă Barbu Theodorescu, istoric, folclorist şi editor, exeget al operei lui Nicolae Iorga (n. 1905).
1981- S-a născut Elijah Wood, actor american
1990 - În piaţa Victoriei a avut loc un miting al opoziţiei, organizat de PNŢ-CD, PNL, PSDR. În paralel s-a desfăşurat o contramanifestaţie organizată de FSN. La aceasta au participat muncitori şi mineri sosiţi din Valea Jiului. La sfîrşitul zilei au avut loc tratative între reprezentanţii partidelor istorice şi FSN.
1999 - Este înfiinţată, la Bucureşti, Academia Română de Aviaţie, prin reorganizarea Centrului de Perfecţionare a Personalului din Aviaţia Civilă.
2000 - A încetat din viaţă Aurel Grigoraş, dirijorul Corului Radiodifuziunii Române timp de peste 30 de ani (n. 1932)
2002- A încetat din viaţăAstrid Lindgren, scriitoare pentru copii suedeză (n. 1907)
2003 - A încetat din viaţă profesorul Paul Ştefănescu, una dintre cele mai cunoscute figuri ale Criminalisticii. Profesorul a devenit cunoscut după 1983, când a publicat seria "În slujba vieţii şi a adevărului". (n. 1930)
2007 - Rudel Obreja a fost ales în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Box.
2008- A încetat din Arhiepiscopul Christodoulos al Atenei (n. 1939)
2015- A încetat din Yves Chauvin, chimist francez, laureat Nobel (n. 1930)
1853 - S-a născut scriitorul şi revoluţionarul cubanez Jose Marti (m. 19 mai 1895)
1865 - A fost întemeiată Societatea culturală "Ateneul Român", din iniţiative lui C. Esarcu, N. Kretzulescu şi V. A. Urechia.
1880 - S-a născut pictorul Camil Ressu (m. 1 aprilie 1962)
1886 - S-a născut principesa şi scriitoarea Martha Bibescu ("Izvor. Ţara sălciilor") (m. 28 noiembrie 1973)
1898 - A încetat din viaţă Alexandru Flechtenmacher, compozitor, dirijor şi pedagog român, întemeietorul şi primul director al Conservatorului din Bucureşti (n. 1823)
1912- S-a născut Jackson Pollock, pictor american (d. 1956)
1931 - A încetat din viaţă generalul francez Henri Mathias Berthelot, membru de onoare al Academiei Române. A condus, în timpul Primului Război Mondial, misiunea militară franceză în România.
1941- A fost instituit un nou guvern, prezidat de generalul Ion Antonescu, format exclusiv din militari şi tehnicieni.
1972 - A încetat din viaţă scriitorul Dino Buzzati Traverso (romanul "Deşertul tătarilor", apărut în 1940, îi aduce consacrarea europeană) (n. 16 octombrie 1906)
1979 - A încetat din viaţă Barbu Theodorescu, istoric, folclorist şi editor, exeget al operei lui Nicolae Iorga (n. 1905).
1981- S-a născut Elijah Wood, actor american
1990 - În piaţa Victoriei a avut loc un miting al opoziţiei, organizat de PNŢ-CD, PNL, PSDR. În paralel s-a desfăşurat o contramanifestaţie organizată de FSN. La aceasta au participat muncitori şi mineri sosiţi din Valea Jiului. La sfîrşitul zilei au avut loc tratative între reprezentanţii partidelor istorice şi FSN.
1999 - Este înfiinţată, la Bucureşti, Academia Română de Aviaţie, prin reorganizarea Centrului de Perfecţionare a Personalului din Aviaţia Civilă.
2000 - A încetat din viaţă Aurel Grigoraş, dirijorul Corului Radiodifuziunii Române timp de peste 30 de ani (n. 1932)
2002- A încetat din viaţăAstrid Lindgren, scriitoare pentru copii suedeză (n. 1907)
2003 - A încetat din viaţă profesorul Paul Ştefănescu, una dintre cele mai cunoscute figuri ale Criminalisticii. Profesorul a devenit cunoscut după 1983, când a publicat seria "În slujba vieţii şi a adevărului". (n. 1930)
2007 - Rudel Obreja a fost ales în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Box.
2008- A încetat din Arhiepiscopul Christodoulos al Atenei (n. 1939)
2015- A încetat din Yves Chauvin, chimist francez, laureat Nobel (n. 1930)
Ziua internațională a mobilizării împotriva războiului nuclear, proclamată de Consiliului Mondial al Păcii, sărbătorită din 1966
Ziua mondială a protecției datelor
SURSA-http://www.mediafax.ro/…/semnificatii-istorice-pentru-ziua-
http://ro.wikipedia.org/wiki/28_ianuarie
vineri, 27 ianuarie 2017
ACTORUL FLORIN PIERSIC IMPLINESTE 81 DE ANI !! LA MULTI ANI ,MAESTRE !!!
Artistul care la începutul carierei a fost apreciat pentru prospeţinea şi naturaleţea sa, mai târziu a fost pus în valoare pentru talentul şi măiestria cu care reuşea să pună în scenă rolurile pe care le interpreta.
Oamenii l-au îndrăgit pentru harul său, carismă, sensibilitate, energie şi dragostea pentru artă.
Actorul a devenit celebru nu doar pentru rolurile jucate în teatru, dar și pentru cele de pe micile ecrane. El a jucat în peste 55 de filme.
Născut din părinți bucovineni (mama originară din Valea Seacă, tatăl, medic veterinar, originar din Corlata), Florin Piersic și-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi în Cernăuți și, ulterior, la Cluj, unde a urmat Liceul de băieți nr. 3 (azi, Colegiul Național Emil Racoviță).
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (IATC, astăzi UNATC), promoția 1957. La doi ani după absolvire, Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Național din București obținând rolul titular în Discipolul diavolului. Au urmat Tragedia optimistă, Oameni și șoareci sau Orfeu în Infern, piese care au scos în evidență geniul, naturalețea și prospețimea actorului. Are o bogată activitate teatrală la Teatrul Național din București)
În anii '60, Florin Piersic se căsătorește cu actrița Tatiana Iekel[, care i-a dăruit și primul copil, pe Florin Jr. A doua soție a fost tot o actriță, Anna Szeles], alături de care a devenit tată pentru a doua oară. În 1985 Anna Széles a cerut și a obținut divorțul și s-a mutat în Ungaria, luându-l cu ea și pe fiul lor, Daniel. În 1993, după o relație de 7 ani, Florin Piersic s-a căsătorit cu Anna Török, de asemenea originară din Cluj.
În 26 ianuarie 2011 cinematograful „Republica” din Cluj-Napoca a fost redenumit în cinematograful „Florin Piersic”.
De-a lungul timpului Florin Piersic a primit titlul de „cetățean de onoare” al mai multor orașe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, București sau Galați.
La 10 decembrie 2012, prin decretul președintelui Nicolae Timofti, actorului i s-a acordat cetățenia Republicii Moldova. Florin Piersic a adresat o scrisoare președintelui moldovean motivând solicitarea prin faptul că acolo este primit foarte bine de oameni și se simte iubit, iar tatăl lui a activat, în calitate de medic veterinar, atât în Bucovina cât și în Basarabia (la Cernăuți, respectiv Soroca).
În anul 2009 Florin Piersic înregistrează un disc de autor la casa de discuri OVO MUSIC: „Florin Piersic - Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov”. Toate cele 10 melodii sunt compuse de Dan Iagnov: „O poveste de o zi”, „Latino lasciv”, „Anemone mii”, „Femeia e secretul”, „Și ploua...”, „Pe cărările vieții”, „Poveste cu un saxofon”, „Viața este o poveste”, „Cînd ninge” și „Un pas pe zăpadă”. Versurile cântecelor „Latino lasciv” și „Anemone mii” sunt scrise de Dan Iagnov. Versurile celorlalte cântece sunt scrise de Andreea Andrei.
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.
Actorul Florin Piersic a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc.
GIUSEPPE VERDI 116 ANI DE LA MOARTE
Nascut la 10 octombrie 1813 la Roncole, aproape de Parma, in Italia, Giuseppe Fortunino Francesco Verdi este fiul unor negustori. De timpuriu manifesta un talent muzical pe care parintii lui, chiar daca nu sunt muzicieni il descopera curand. Tatal lui ii cumpara un clavecin, iar progresul copilului este urias. La 9 ani, este organistul satului, „meserie" care ii aduce o mica remuneratie.
Constient ca trebuie sa ii asigure o pregatire mai serioasa, tatal lui il incredinteaza pe micul Verdi lui Antonio Barezzi, un muzician amator, director al Asociatiei Filarmonice locale din orasul vecin, Busseto. Acolo va trai ani grei de studiu, iar Barezzi il va lua la el. La 16 ani, incepe deja sa se bucure de o reputatie in Busseto si incepe sa compuna.
Constient ca trebuie sa ii asigure o pregatire mai serioasa, tatal lui il incredinteaza pe micul Verdi lui Antonio Barezzi, un muzician amator, director al Asociatiei Filarmonice locale din orasul vecin, Busseto. Acolo va trai ani grei de studiu, iar Barezzi il va lua la el. La 16 ani, incepe deja sa se bucure de o reputatie in Busseto si incepe sa compuna.
La varsta de 18 ani se muta la Milano pentru a-si continua formarea. Totusi, trebuie sa ia lectii de compozitie cu Vincenzo Lavigna, dirijorul de La Scala deoarece a fost respins de Conservator din cauza varstei sale prea inaintate si, de asemenea, din cauza tehnicii sale rudimentare de a canta la pian. Isi va aminti asta la sfarsitul vietii si va refuza ca acest conservator sa-i poarte numele.
In 1836, Verdi a revenit la Busseto, unde a ramas trei ani. Pierde postul vacant de organist la catedrala din cauza ateismului sau. Cu toate acestea, obtine postul de profesor de muzica la scoala din oras, ceea ce ii permite sa se casatoreasca in 1836 cu Margherita, fiica lui Barezzi. Compune o serie de marsuri si de uverturi, precum si opera Oberto. In 1838, pleaca de la Busseto si se instalneaza la Milano. Oberto a fost prezentata la La Scala si a fost un adevarat succes. Directorul de La Scala ii comanda imediat tanarului compozitor si alte lucrari.
La acea vreme, Verdi cunoaste si durerea fara margini, pierzandu-si pe rand cei doi copii, iar cand termina Un giorno di Regno, Margherita moare si ea in 1840. Pentru a inrautati si mai mult lucrurile, a doua opera, prezentata pe 5 septembrie 1840, este un dezastru. Numele ii este scos de pe afis inca de la debut, in principal din cauza slabiciunii libretului, dar si a muzicii. Verdi nu va reusi niciodata sa stearga acest esec mizerabil si isi cauta refugiu la Busseto.
Cu toate acestea, doi ani mai tarziu, cu increderea acordata de Bartolomeo Merelli, impresarul teatrului din Milano, Verdi scrie Nabucco avand ca subiect povestea regelui Nabucodonosor si seara zilei de 9 martie 1842 este un succes imens. Reputatia lui se raspandeste in toata Italia si devine un personaj de vaza in Milano. In urmatorii zece ani, Verdi incepe sa lucreze la o serie de opere (Il Lombardi, 1843; Ernani, 1844; Luisa Miller, 1849), fiind presat de catre impresari. Lucrarile sale de calitati diferite vor avea apoi un puternic continut politic, care ii va aduce statul unul dintre principalii reprezentanti ai reunificarii Italiei. In plus, numele lui este un truc pentru urmatorul text: Viva Verdi! scris pe un perete poate insemna, de asemenea, „Viva Vittorio Emanuele Re D'Italia". O modalitate de a eluda cenzura.
Cu toate acestea, doi ani mai tarziu, cu increderea acordata de Bartolomeo Merelli, impresarul teatrului din Milano, Verdi scrie Nabucco avand ca subiect povestea regelui Nabucodonosor si seara zilei de 9 martie 1842 este un succes imens. Reputatia lui se raspandeste in toata Italia si devine un personaj de vaza in Milano. In urmatorii zece ani, Verdi incepe sa lucreze la o serie de opere (Il Lombardi, 1843; Ernani, 1844; Luisa Miller, 1849), fiind presat de catre impresari. Lucrarile sale de calitati diferite vor avea apoi un puternic continut politic, care ii va aduce statul unul dintre principalii reprezentanti ai reunificarii Italiei. In plus, numele lui este un truc pentru urmatorul text: Viva Verdi! scris pe un perete poate insemna, de asemenea, „Viva Vittorio Emanuele Re D'Italia". O modalitate de a eluda cenzura.
In 1847, Verdi a compus Macbeth, inspirat de piesa lui Shakespeare si ii va dedica aceasta partitie lui Barezzi. Aceasta opera este considerata, in general, ca prima sa capodopera. Suferind de tensiune nervoasa si diverse afectiuni, in acest moment Verdi este foarte exigent si se cearta frecvent cu conducerea de la La Scala. Faima sa se extinde mult dincolo de Italia. Urand viata publica, compozitorul traieste nu departe de Busseto si este poreclit „ursul".
Din 1849 traieste, partial la Paris, cu Giuseppina Strepponi, o fosta cantareata de opera. Inteligenta, aceasta exercita o influenta buna asupra lui. Va oferi cu mare succes Vecernia siciliana, o lucrare care ii va atrage lauda lui Hector Berlioz, care era, in general, foarte zgarcit cu complimentele. Apoi, compune populara sa trilogie: Rigoletto, Il Trovatore si La Traviata. Cu toate acestea, relatia cu Giuseppina socheaza provincia din cauza celor doi copii nelegitimi si nu se va casatori cu ea decat un deceniu mai tarziu, in 1859.
In 1862 pleaca la Sankt Petersburg pentru a prezenta La Forza del Destino (Forta Destinului), dupa care, Verdi isi petrece cea mai mare parte a timpului sau, pana in 1870, compunand pentru Opera din Paris (Un bal mascat, 1859; Don Carlo, 1867). La acel moment doua nume se detaseaza pe scena europeana: Richard Wagner si Giuseppe Verdi. Colaborarea lor s-a dovedit dificila. Obosit, se lasa absorbit de agricultura la ferma lui de la Sant'Agata. In 1871, creeaza Aida, pe cand se afla la Cairo pentru deschiderea Canalului Suez. Aceasta opera va triumfa doua luni mai tarziu la La Scala.
In 1872, la moartea marelui scriitor italian Manzoni, Verdi compune un Recviem in memoria sa. Cantat pe 22 mai 1874 la Milano, acesta este un triumf imediat in intreaga Europa. La mai mult de 70 de ani, scrie inca doua opere mari (Otello, 1887, si Falstaff, 1893). La sfarsitul vietii, se dedica unor diferite caritati si uimeste Italia cu vigoarea sa. Giuseppina moare in 1897, iar uniunea lor a durat peste 50 de ani. Compozitorul este foarte afectat si starea lui de sanatate se agraveaza.
In 1901, in timpul unei vizite la Milano, Verdi sufera o hemoragie cerebrala. Moare la varsta de 88 de ani si este ingropat la Milano. Toata Italia este in doliu. Un cor imens condus de Toscanini a cantat Va pensiero, o arie emotionanta din Nabucco. Mostenitor al traditiei lirice a lui Gioacchino Antonio Rossini, Gaetano Donizetti si Bellini Vincenzo, Giuseppe Verdi a stiut sa se adapteze la cerintele moderne ale dramei ducand puterea dramatica la calitatile melodiei si la exploatarea posibilitatilor vocii umane. Ca si Wagner, un alt gigant al operei secolului al XIX-lea, Verdi a dat operei expresia deplina a unei piese de teatru.
SURSA-http://www.roportal.ro/articole/giuseppe-verdi-4153.htm
MOZART -261 DE ANI DE LA NASTERE
Nu s-a nascut, probabil, niciodata in lumea muzicii un copil cu un asemenea geniu ca Wolfgang Amadeus Mozart (n. 27 ian. 1756 - m. 5 dec. 1791). Faptul ca a fost aclamat ca un compozitor de simfonii si opere, si ca a fost inzestrat cu un talent magnific sunt adevaruri deja cunoscute. Dar stiati ca, in timpul scurtei sale vieti, Mozart a compus 50 de simfonii, dintre care, pe prima dintre ele la varsta de 10 ani? Stiati ca a fost facut cavaler de catre Papasau ca a dat concerte pentru Regele si Regina Angliei? Stiati ca Mozart a fost celebru in toata Europa, dar a fost ingropat in mormantul unui cersetor?
La varsta de 3 ani, Mozart canta la pian, iar la 5 ani compunea prima sa piesa pentru instrument. Poreclit „copilul de aur al Austriei", Mozart era deja celebru inca de cand avea 6 ani si sustinea concerte publice in fata maselor.
Talentul de muzician innascut al lui Mozart devenea din ce in ce mai evident pe masura ce inainta in varsta. Era inzestrat cu abilitatea de a reda la comanda orice o nota muzicala, fara ajutorul unui instrument care sa o ilustreze. De asemenea, nu avea nici o dificultate in a canta la orice instrument ii cadea in mana, fara sa fi luat vreo lectie in prealabil. Vioara si clarinetul se numarau printre preferatele sale.
Nici turneele muzicale ale lui Mozart nu erau mai prejos de talentul si faima sa. In curand a parasit Austria pentru a vizita si a sustine concerte in alte tari europene. Sora sa mai mare, Nannerl, a calatorit de multe ori cu el, acompaniindu-i muzica cu vocea ei. Au cantat la München, Paris si Londra, unde publicul lor a fost chiar familia regala a Angliei. Cand Mozart avea 13 ani, a calatorit la Roma, unde Papa i-a conferit titlul de cavaler ca tribut adus geniului sau.
La varsta de 25 de ani, Mozart s-a casatorit si s-a stabilit in patria sa, Austria. Desi Mozart era de ceva timp angajat de catre imparatul Iosif al Austriei, tanarul cuplu a luptat pentru a se imbraca si a hrani. Iar mai tarziu pe cei doi copii ai lor.
Muzicienii anilor 1700 nu erau bine platiti, nici macar cei celebri. In ciuda notorietatii lui Mozart si a mijloacelor financiare ale angajatorului sau, veniturile compozitorului erau destul de slabe. In mod ironic, imparatul il imbraca in vesminte fine si i-a daruit un inel mare pentru a-l purta in timpul concertelor sale.
Mozart isi deplangea incapacitatea de a-si intretine familia. Desi nu exista impozitul pe venit in Austria secolului al XVIII-lea, ocazional, oamenilor li se cerea sa-si declare veniturile, locul de munca si angajatorul. Exista zvonuri ca Mozart s-a impotrivit acestor declaratii, mai ales cand trebuia sa-si marturiseasca salariul. Inversunandu-se, Mozart a scris 800 de guldeni, adica mai putin de $ 400. Sub observatii speciale, marele compozitor a scris pur si simplu, „Prea mult pentru ceea ce am realizat si prea putin pentru ceea ce as putea realiza."
Mozart a compus capodopere pentru toate genurile de muzica pe care le cunostea, inclusiv simfonii, concerte, muzica de camera, muzica bisericeasca, opere si operete - din care majoritatea este inca celebra si astazi. Printre operele sale cele mai cunoscute sunt operele „Don Giovanni", „Flautul fermecat" si „Figaro".
Desi Mozart a murit la varsta de 35 de ani, mostenirea pe care a lasat-o este incredibila - nu doar ca numar, ci si ca diversitate. Lucrarile sale variaza de la vesel si viu, pana la tandru si bland. Piesele lui sunt miscatoare si, uneori, triste.
Unii spun ca mistica stranie a Recviemului si preocuparea lui Mozart pentru crearea sa a fost cauza mortii lui. Alti cercetatori au atribuit disparitia marelui maestru otravirii de catre rivalul sau, Antonio Salieri. O alta presupunere interesanta este ca Mozart a fost otravit din greseala de catre medicul sau, cand a fost tratat cu mercur pentru febra reumatica, o practica ce nu se mai foloseste din cauza toxicitatii metalului. Alte teorii sustin diagnosticul de febra streptococica si tifos sau ca ar fi putut muri in urma unei boli de rinichi, adaugata celorlalte maladii de care a suferit toata viata.
Oricare ar fi cauza mortii lui Wolfgang Amadeus Mozart, moartea sa prematura a fost o pierdere pentru intreaga lume. In ciuda faimei si notorietatii sale, in ciuda geniului lui de compozitor si in ciuda pozitiei sale la imparatului, Mozart a fost ingropat in mormantul unui cersetor.
SURSA -https://www.roportal.ro/…/des…/wolfgang_amadeus_mozart_3737/
La varsta de 3 ani, Mozart canta la pian, iar la 5 ani compunea prima sa piesa pentru instrument. Poreclit „copilul de aur al Austriei", Mozart era deja celebru inca de cand avea 6 ani si sustinea concerte publice in fata maselor.
Talentul de muzician innascut al lui Mozart devenea din ce in ce mai evident pe masura ce inainta in varsta. Era inzestrat cu abilitatea de a reda la comanda orice o nota muzicala, fara ajutorul unui instrument care sa o ilustreze. De asemenea, nu avea nici o dificultate in a canta la orice instrument ii cadea in mana, fara sa fi luat vreo lectie in prealabil. Vioara si clarinetul se numarau printre preferatele sale.
Nici turneele muzicale ale lui Mozart nu erau mai prejos de talentul si faima sa. In curand a parasit Austria pentru a vizita si a sustine concerte in alte tari europene. Sora sa mai mare, Nannerl, a calatorit de multe ori cu el, acompaniindu-i muzica cu vocea ei. Au cantat la München, Paris si Londra, unde publicul lor a fost chiar familia regala a Angliei. Cand Mozart avea 13 ani, a calatorit la Roma, unde Papa i-a conferit titlul de cavaler ca tribut adus geniului sau.
La varsta de 25 de ani, Mozart s-a casatorit si s-a stabilit in patria sa, Austria. Desi Mozart era de ceva timp angajat de catre imparatul Iosif al Austriei, tanarul cuplu a luptat pentru a se imbraca si a hrani. Iar mai tarziu pe cei doi copii ai lor.
Muzicienii anilor 1700 nu erau bine platiti, nici macar cei celebri. In ciuda notorietatii lui Mozart si a mijloacelor financiare ale angajatorului sau, veniturile compozitorului erau destul de slabe. In mod ironic, imparatul il imbraca in vesminte fine si i-a daruit un inel mare pentru a-l purta in timpul concertelor sale.
Mozart isi deplangea incapacitatea de a-si intretine familia. Desi nu exista impozitul pe venit in Austria secolului al XVIII-lea, ocazional, oamenilor li se cerea sa-si declare veniturile, locul de munca si angajatorul. Exista zvonuri ca Mozart s-a impotrivit acestor declaratii, mai ales cand trebuia sa-si marturiseasca salariul. Inversunandu-se, Mozart a scris 800 de guldeni, adica mai putin de $ 400. Sub observatii speciale, marele compozitor a scris pur si simplu, „Prea mult pentru ceea ce am realizat si prea putin pentru ceea ce as putea realiza."
Mozart a compus capodopere pentru toate genurile de muzica pe care le cunostea, inclusiv simfonii, concerte, muzica de camera, muzica bisericeasca, opere si operete - din care majoritatea este inca celebra si astazi. Printre operele sale cele mai cunoscute sunt operele „Don Giovanni", „Flautul fermecat" si „Figaro".
Desi Mozart a murit la varsta de 35 de ani, mostenirea pe care a lasat-o este incredibila - nu doar ca numar, ci si ca diversitate. Lucrarile sale variaza de la vesel si viu, pana la tandru si bland. Piesele lui sunt miscatoare si, uneori, triste.
Unii spun ca mistica stranie a Recviemului si preocuparea lui Mozart pentru crearea sa a fost cauza mortii lui. Alti cercetatori au atribuit disparitia marelui maestru otravirii de catre rivalul sau, Antonio Salieri. O alta presupunere interesanta este ca Mozart a fost otravit din greseala de catre medicul sau, cand a fost tratat cu mercur pentru febra reumatica, o practica ce nu se mai foloseste din cauza toxicitatii metalului. Alte teorii sustin diagnosticul de febra streptococica si tifos sau ca ar fi putut muri in urma unei boli de rinichi, adaugata celorlalte maladii de care a suferit toata viata.
Oricare ar fi cauza mortii lui Wolfgang Amadeus Mozart, moartea sa prematura a fost o pierdere pentru intreaga lume. In ciuda faimei si notorietatii sale, in ciuda geniului lui de compozitor si in ciuda pozitiei sale la imparatului, Mozart a fost ingropat in mormantul unui cersetor.
SURSA -https://www.roportal.ro/…/des…/wolfgang_amadeus_mozart_3737/
ISTORIA ZILEI DE 27 IANUARIE
98: După moartea lui Nerva pe tronul Imperiului Roman a urcat Marcus Ulpius Traianus (98 - 117). În timpul domniei lui, Imperiul Roman a căpătat cea mai mare extindere teritorială. În 106 intră în componența sa și Dacia;
1595: A murit Sir Francis Drake, explorator englez (n. c.1540);
1756: S-a nascut Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor austriac (d. 1791);
1775: S-a nascut Friedrich von Schelling, filozof german (d. 1854);
1832: S-a nascut Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson), scriitor, matematician englez (d. 1898);
1855: Conducerea Școlii ostășești din București solicită Eforiei școalelor publicarea lucrării lui Nicolae Bălcescu "Puterea armată și artă militară la români". Lucrarea era folosită pentru predarea cursului de istorie militară;
1861: S-a nascut Mareșal Constantin Prezan, membru de onoare al Academiei Române (d. 1943);
1880: Lui Thomas Edison i-a fost acordat brevetul de invenție pentru sursa sa de iluminare incandescentă;
1901: A murit Giuseppe Verdi, compozitor italian (n. 1813);
1926: Inginerul englez John Logie Baird (1888-1946) a experimentat într-un studio din Londra primele transmisiuni televizate;
1936: S-a nascut Florin Piersic, actor român de teatru și film;
1942: S-a nascut Alexandru Mironov, scriitor și politician român;
1945: Eliberarea de către forțele aliate a lagărului de exterminare de la Auschwitz Polonia;
1978: S-a nascut Cătălin Măruță, realizator TV român;
1983: A murit Louis de Funès, actor francez de teatru și film (n. 1914);
1988: Inaugurarea Bibliotecii Române din Paris;
2006 : A încetat din viaţă fostul preşedinte al Germaniei, Johannes Rau (75 ani). A fost primul şef al Republicii Federale care a ţinut un discurs în limba germană în faţa Knesset-ului, Parlamentul israelian, unde a cerut scuze pentru atrocităţile comise de nazişti în cel de-al doilea război mondial. De numele său se leagă o importantă contribuţie la istorica împăcare germano-israeliană
2007:Pugilistul Lucian Bute şi-a păstrat centura de campion intercontinental la categoria supermijlocie, versiunea WBO, după ce l-a învins, la puncte, pe rusul Serghei Tatevosian, într-un meci disputat în cadrul unei gale ce a avut loc la Bell Centre, din Montreal.
2009 : Scriitorul american John Updike, recompensat cu două premii Pulitzer, a murit. Updike, un scriitor de un umor caustic, a scris cel puţin zece volume de nuvele şi 25 de romane, printre care se numără celebra lui saga "Rabbit", apărută între anii 1960 şi 1990. De altfel, romanele "Rabbit is Rich" (1981) şi "Rabbit at Rest" (1990) i-au adus două premii Pulitzer pentru literatură, în 1982 şi 1991. (n. 18 martie 1932)
2009: Mitropolitul Kiril de Smolensk şi Kaliningrad a fost ales patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, preluând astfel conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse.
2010: A murit Jerome David Salinger, scriitor american (n. 1919);
2015: A murit Charles Hard Townes, fizician american, laureat Nobel (n. 1915)
1595: A murit Sir Francis Drake, explorator englez (n. c.1540);
1756: S-a nascut Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor austriac (d. 1791);
1775: S-a nascut Friedrich von Schelling, filozof german (d. 1854);
1832: S-a nascut Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson), scriitor, matematician englez (d. 1898);
1855: Conducerea Școlii ostășești din București solicită Eforiei școalelor publicarea lucrării lui Nicolae Bălcescu "Puterea armată și artă militară la români". Lucrarea era folosită pentru predarea cursului de istorie militară;
1861: S-a nascut Mareșal Constantin Prezan, membru de onoare al Academiei Române (d. 1943);
1880: Lui Thomas Edison i-a fost acordat brevetul de invenție pentru sursa sa de iluminare incandescentă;
1901: A murit Giuseppe Verdi, compozitor italian (n. 1813);
1926: Inginerul englez John Logie Baird (1888-1946) a experimentat într-un studio din Londra primele transmisiuni televizate;
1936: S-a nascut Florin Piersic, actor român de teatru și film;
1942: S-a nascut Alexandru Mironov, scriitor și politician român;
1945: Eliberarea de către forțele aliate a lagărului de exterminare de la Auschwitz Polonia;
1978: S-a nascut Cătălin Măruță, realizator TV român;
1983: A murit Louis de Funès, actor francez de teatru și film (n. 1914);
1988: Inaugurarea Bibliotecii Române din Paris;
2006 : A încetat din viaţă fostul preşedinte al Germaniei, Johannes Rau (75 ani). A fost primul şef al Republicii Federale care a ţinut un discurs în limba germană în faţa Knesset-ului, Parlamentul israelian, unde a cerut scuze pentru atrocităţile comise de nazişti în cel de-al doilea război mondial. De numele său se leagă o importantă contribuţie la istorica împăcare germano-israeliană
2007:Pugilistul Lucian Bute şi-a păstrat centura de campion intercontinental la categoria supermijlocie, versiunea WBO, după ce l-a învins, la puncte, pe rusul Serghei Tatevosian, într-un meci disputat în cadrul unei gale ce a avut loc la Bell Centre, din Montreal.
2009 : Scriitorul american John Updike, recompensat cu două premii Pulitzer, a murit. Updike, un scriitor de un umor caustic, a scris cel puţin zece volume de nuvele şi 25 de romane, printre care se numără celebra lui saga "Rabbit", apărută între anii 1960 şi 1990. De altfel, romanele "Rabbit is Rich" (1981) şi "Rabbit at Rest" (1990) i-au adus două premii Pulitzer pentru literatură, în 1982 şi 1991. (n. 18 martie 1932)
2009: Mitropolitul Kiril de Smolensk şi Kaliningrad a fost ales patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, preluând astfel conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse.
2010: A murit Jerome David Salinger, scriitor american (n. 1919);
2015: A murit Charles Hard Townes, fizician american, laureat Nobel (n. 1915)
Zi de comemorare a celor șase milioane de evrei și alte victime ale Holocaustului nazist din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial proclamată de Adunarea Generală a Organizatiei Natiunilor Unite.
joi, 26 ianuarie 2017
ISTORIA ZILEI DE 26 IANUARIE
1388 - Prima menţionare a oraşului-cetate Suceava drept capitală a Moldovei
1500 - Navigatorul spaniol Vicente Yáñez Pinzón a descoperit coasta Braziliei (această descoperire şi-a revendicat-o însă Portugalia, în luna aprilie a aceluiaşi an)
1699 - S-a încheiat Pacea de la Karlowitz, care a marcat încheierea războiului dintre Imperiul Otoman şi Liga Sfântă. Poarta a recunoscut trecerea Transilvaniei sub stăpînirea Imperiului Habsburgic. Evenimentul este considerat a fi începutul declinului imperiului Otoman şi impunerea Austriei ca mare putere europeană
1788 - Întemeierea primei colonii engleze pe coasta Australiei. (Ziua naţională a Australiei).
1865 - A demisionat guvernul condus de Mihail Kogălniceanu.
1905 - Se descoperă în Africa de Sud cel mai mare diamant din lume, Cullinan. În stare brută cântărea 3.025 carate.
1918 - A demisionat guvernul de coaliţie I.I.C.Brătianu-Take Ionescu.
1918 -S-a născut Nicolae Ceauşescu, fost preşedinte al României în perioada 1965-1989. A instituit o dictatură bazată pe cultul personalităţii. Iniţial, a reuşit să atragă sprijinul ţărilor occidentale datorită cursului ideologic urmat, de relativă independenţă faţă de Uniunea Sovietică. A fost răsturnat de la putere în urma Revoluţiei din decembrie 1989 (m. 25 decembrie1989)
1925 - S-a născut actorul american Paul Newman ("Pisica pe acoperişul fierbinte") (d. 26 septembrie 2008)
1942 - S–a născut compoziorul, orchestratorul, dirijorul şi instrumentistul Ion Cristinoiu (m. 21 noiembrie 2001)
1994 - Guvernul britanic a solicitat înapoierea Ordinului Bath al Majestăţii sale Regina Marii Britanii şi Irlandei de Nord, decernat în 1978 lui Nicolae Ceauşescu.
1994 - Teodor Meleşcanu, ministrul român de externe, a semnat la Bruxelles documentul-cadru privind participarea României la Parteneriatul pentru Pace, propus de NATO. România a fost prima ţară semnatară a acestui document.
2000 - Comisia Europeană a aprobat recomandarea privind eliminarea României şi Bulgariei de pe "lista neagră" a statelor ai căror cetăţeni au nevoie de viză de intrare pentru ţările membre ale UE.
2008 - A încetat din viaţă, la vârsta de 80 de ani, George Habash, fondatorul mişcării radicale Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP) care a plănuit mai multe deturnări şi răpiri în numele luptei palestinienilor (n. 2 aug. 1926)
2008 - A încetat din viaţă actorul Christian Brando, fiul lui Marlon Brando (n. 11 mai 1958).
2009 - România şi Irakul au semnat acordul pentru menţinerea a 350 de militari români pe teritoriul irakian până la 31 iulie 2009.
2014 - A încetat din viaţă Cicerone Ioniţoiu, activist civic şi memorialist român (n. 1924)
1500 - Navigatorul spaniol Vicente Yáñez Pinzón a descoperit coasta Braziliei (această descoperire şi-a revendicat-o însă Portugalia, în luna aprilie a aceluiaşi an)
1699 - S-a încheiat Pacea de la Karlowitz, care a marcat încheierea războiului dintre Imperiul Otoman şi Liga Sfântă. Poarta a recunoscut trecerea Transilvaniei sub stăpînirea Imperiului Habsburgic. Evenimentul este considerat a fi începutul declinului imperiului Otoman şi impunerea Austriei ca mare putere europeană
1788 - Întemeierea primei colonii engleze pe coasta Australiei. (Ziua naţională a Australiei).
1865 - A demisionat guvernul condus de Mihail Kogălniceanu.
1905 - Se descoperă în Africa de Sud cel mai mare diamant din lume, Cullinan. În stare brută cântărea 3.025 carate.
1918 - A demisionat guvernul de coaliţie I.I.C.Brătianu-Take Ionescu.
1918 -S-a născut Nicolae Ceauşescu, fost preşedinte al României în perioada 1965-1989. A instituit o dictatură bazată pe cultul personalităţii. Iniţial, a reuşit să atragă sprijinul ţărilor occidentale datorită cursului ideologic urmat, de relativă independenţă faţă de Uniunea Sovietică. A fost răsturnat de la putere în urma Revoluţiei din decembrie 1989 (m. 25 decembrie1989)
1925 - S-a născut actorul american Paul Newman ("Pisica pe acoperişul fierbinte") (d. 26 septembrie 2008)
1942 - S–a născut compoziorul, orchestratorul, dirijorul şi instrumentistul Ion Cristinoiu (m. 21 noiembrie 2001)
1994 - Guvernul britanic a solicitat înapoierea Ordinului Bath al Majestăţii sale Regina Marii Britanii şi Irlandei de Nord, decernat în 1978 lui Nicolae Ceauşescu.
1994 - Teodor Meleşcanu, ministrul român de externe, a semnat la Bruxelles documentul-cadru privind participarea României la Parteneriatul pentru Pace, propus de NATO. România a fost prima ţară semnatară a acestui document.
2000 - Comisia Europeană a aprobat recomandarea privind eliminarea României şi Bulgariei de pe "lista neagră" a statelor ai căror cetăţeni au nevoie de viză de intrare pentru ţările membre ale UE.
2008 - A încetat din viaţă, la vârsta de 80 de ani, George Habash, fondatorul mişcării radicale Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP) care a plănuit mai multe deturnări şi răpiri în numele luptei palestinienilor (n. 2 aug. 1926)
2008 - A încetat din viaţă actorul Christian Brando, fiul lui Marlon Brando (n. 11 mai 1958).
2009 - România şi Irakul au semnat acordul pentru menţinerea a 350 de militari români pe teritoriul irakian până la 31 iulie 2009.
2014 - A încetat din viaţă Cicerone Ioniţoiu, activist civic şi memorialist român (n. 1924)
ZIUA MONDIALA A VAMILOR.
miercuri, 25 ianuarie 2017
ISTORIA ZILEI DE 25 IANUARIE
1533 - Henric al VIII-lea al Angliei se căsătoreşte în secret cu cea de-a doua soţie, Anne Boleyn.
1673 - Nicolae Milescu a alcătuit, în limba slavonă „Cartea profeţiilor", operă dedicată scopurilor politice.
1858 - "Marşul nupţial" de Felix Mendelssohn devine marşul popular al nunţilor după ce este cântat la căsătoria fiicei reginei Victoria, Victoria, cu Friedrich al Prusiei.
1859 - Alexandru Ioan Cuza îl numeşte pe Ioan Alexandru Filipescu prim-ministru al Ţării Româneşti.
1874 - S-a născut prozatorul şi dramaturgul britanic William Somerset Maugham (m. 16 decembrie 1965)
1882 - S-a născut scriitoarea britanică Virginia Woolf ("Doamna Dalloway", "Orlando") ( m. 28 martie 1941).
1911 - S-a născut economistul şi omul politic Alexandru Bârlădeanu, membru al Academiei Române, preşedinte al Senatului României în perioada 1990-1992. (m. 13 ian 1997)
1935 - A încetat din viaţă mitropolitul greco-catolic Vasile Suciu, membru de onoare al Academiei Române, cel mai de seamă teolog al Bisericii Unite din România (n. 13 ianuarie 1873)
1938 - S-a născut actorul şi cantautorul rus Vladimir Vysotsky. (m. 25 iulie 1980)
1944 - S-a născut Ion Dolănescu, interpret român de muzică populară (d. 2009)
1947 - A încetat din viaţă Al Capone, nume celebru asociat cu activitatea bandelor de gangsteri din perioada prohibiţiei la Chicago (n. 1899)
1949 - Au fost acordate primele premii Emmy.
1953 - S-a născut Nicolae Botgros, artist, violonist şi dirijor moldovean de muzică populară
1964 - A fost lansat un balon-satelit "Echo II". Aceasta a fost prima experienţă comună sovieto-americană în domeniul studierii Cosmosului.
1990 - A încetat din viaţă actriţa americană Ava Gardner ("Îngerul pierdut", "Noaptea Iguanei") (n. 24 decembrie 1922)
2004 - A încetat din viaţă fosta atletă olandeză Fanny Blankers-Koen, cvadruplă campioană olimpică la Jocurile Olimpice din 1948.
2006 - Vatican: Papa Benedict al XVI-lea publică prima sa enciclică, intitulată Deus Caritas Est.
2009 - A încetat din viaţă Kim Manners, regizor şi producător al serialului "Dosarele X"
2012 - A încetat din viaţă actorul Emil Hossu; actor la Teatrul Nottara din Bucureşti şi a jucat în numeroase filme, printre care "Toamna bobocilor", "Iarna bobocilor", Accident", "Cel mai iubit dintre pământeni" şi "Balanţa" (n. 24 noiembrie 1941)
2015 - A încetat din viaţă cântăreţul Demis Roussos
1673 - Nicolae Milescu a alcătuit, în limba slavonă „Cartea profeţiilor", operă dedicată scopurilor politice.
1858 - "Marşul nupţial" de Felix Mendelssohn devine marşul popular al nunţilor după ce este cântat la căsătoria fiicei reginei Victoria, Victoria, cu Friedrich al Prusiei.
1859 - Alexandru Ioan Cuza îl numeşte pe Ioan Alexandru Filipescu prim-ministru al Ţării Româneşti.
1874 - S-a născut prozatorul şi dramaturgul britanic William Somerset Maugham (m. 16 decembrie 1965)
1882 - S-a născut scriitoarea britanică Virginia Woolf ("Doamna Dalloway", "Orlando") ( m. 28 martie 1941).
1911 - S-a născut economistul şi omul politic Alexandru Bârlădeanu, membru al Academiei Române, preşedinte al Senatului României în perioada 1990-1992. (m. 13 ian 1997)
1935 - A încetat din viaţă mitropolitul greco-catolic Vasile Suciu, membru de onoare al Academiei Române, cel mai de seamă teolog al Bisericii Unite din România (n. 13 ianuarie 1873)
1938 - S-a născut actorul şi cantautorul rus Vladimir Vysotsky. (m. 25 iulie 1980)
1944 - S-a născut Ion Dolănescu, interpret român de muzică populară (d. 2009)
1947 - A încetat din viaţă Al Capone, nume celebru asociat cu activitatea bandelor de gangsteri din perioada prohibiţiei la Chicago (n. 1899)
1949 - Au fost acordate primele premii Emmy.
1953 - S-a născut Nicolae Botgros, artist, violonist şi dirijor moldovean de muzică populară
1964 - A fost lansat un balon-satelit "Echo II". Aceasta a fost prima experienţă comună sovieto-americană în domeniul studierii Cosmosului.
1990 - A încetat din viaţă actriţa americană Ava Gardner ("Îngerul pierdut", "Noaptea Iguanei") (n. 24 decembrie 1922)
2004 - A încetat din viaţă fosta atletă olandeză Fanny Blankers-Koen, cvadruplă campioană olimpică la Jocurile Olimpice din 1948.
2006 - Vatican: Papa Benedict al XVI-lea publică prima sa enciclică, intitulată Deus Caritas Est.
2009 - A încetat din viaţă Kim Manners, regizor şi producător al serialului "Dosarele X"
2012 - A încetat din viaţă actorul Emil Hossu; actor la Teatrul Nottara din Bucureşti şi a jucat în numeroase filme, printre care "Toamna bobocilor", "Iarna bobocilor", Accident", "Cel mai iubit dintre pământeni" şi "Balanţa" (n. 24 noiembrie 1941)
2015 - A încetat din viaţă cântăreţul Demis Roussos
UNIREA PRINCIPATELOR ROMANE
CASTIGATORII CONCURSULUI "UNIREA PRINCIPATELOR ROMANE " SUNT :
STARCU ALEXANDRA, CIMPAN BIANCA,PEREVERZII YANIS, FURDEAN LAURA, IOVU LARISA, SZASZ ERIK, CALIMENT DANIELA, HARAGA DONNA, CURCA ANDREI, DANCIU IOANA.
FELICITARI !!!
STARCU ALEXANDRA, CIMPAN BIANCA,PEREVERZII YANIS, FURDEAN LAURA, IOVU LARISA, SZASZ ERIK, CALIMENT DANIELA, HARAGA DONNA, CURCA ANDREI, DANCIU IOANA.
FELICITARI !!!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)