BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

miercuri, 31 octombrie 2018

ISTORIA ZILEI DE 31 OCTOMBRIE

1517: Profesorul Martin Luther lipește pe ușa bisericii din Wittenberg cele 95 de teze, care invitau la o dispută academică pe tema indulgențelor. Data este considerată drept început al Reformei, sărbătorită de protestanți ca Ziua Reformei;
1632: S-a nascut Johannes Vermeer, pictor olandez (an de botez) (d. 1675);
1755: Giacomo Casanova reușește să fugă din Palatul Dogilor, Veneția;
1795: S-a nascut John Keats, poet britanic (d. 1983);
1857: S-a nascut Axel Munthe, medic și scriitor suedez (d. 1949);
1881: S-a nascut Eugen Lovinescu, critic și istoric literar, prozator și dramaturg român (d. 1943);
1892: Arthur Conan Doyle publică volumul de povestiri Aventurile lui Sherlock Holmes;
1926 : A murit iluzionistul Harry Houdini (n. 24 martie 1874);
1961: S-a nascut Peter Jackson, regizor neo-zeelandez;
1984: Indira Gandhi, prim-ministru a Indiei, este asasinată de doi membri din garda sa de corp;
1993: A murit Federico Fellini, regizor italian (n. 1920);
2003: Este descoperită Planeta pitică Eris;
2008 :John Daly, producătorul filmului "Terminator", recompensat cu premiul Oscar pentru lungmetrajele "Plutonul" (1987) şi "Ultimul Împărat" (1988), a decedat. Daly a produs numeroase lungmetraje de succes şi a câştigat 13 premii Oscar, la categoria "cel mai bun film", din 21 de nominalizări, precum şi numeroase premii Globul de Aur. (n. iulie 1937)
2003: Este descoperită Planeta pitică Eris
2015: Tragedia națională în Clubul Colectiv din București la concertul trupei de metalcore Goodbye to Gravity.
ZIUA INTERNATIONALA A MARII NEGRE.
HALLOWEENUL.

ISTORIA ZILEI DE 30 OCTOMBRIE

În noaptea de 30 octombrie 2015, 64 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma incendiului care a cuprins clubul Colectiv din cauza unor artificii folosite necorespunzător la concertul trupei rock „Goodbye to Gravity”, dar şi a supraaglomerării şi dotărilor anti-incendiu inexistente la nivelul clubului. De altfel, clubul Colectiv nici nu avea autorizaţie de la pompieri, primind un aviz de funcţionare de la Primăria Sectorului 4, a cărui legalitate se judecă în instanţă.😥😥😥
1724 - A început construcţia Bisericii Stavropoleos din Bucureşti, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din perioada fanariotă.
1751 - S-a născut Richard Sheridan, scriitor irlandez şi director de teatru, cel mai de seamă reprezentant al comediei engleze în secolul XVIII. Este cunoscut pentru "Şcoala calomniei" - 1777, "Critica sau repetiţia unei tragedii" - 1779 şi "Pissarro" - 1799 (m. 7 iulie 1816)
1858 - S-a născut Duiliu Zamfirescu, unul dintre fondatorii romanului românesc. A scris versuri, proză scurtă, piese de teatru, dar cea mai importantă contribuţie a sa la literatura română o reprezintă romanele sale din Ciclul Comăneştenilor: "Viaţa la ţară", "Tănase Scatiu", "În război", "Îndreptări", "Anna, ceea ce nu se poate" (m. 3 iunie 1922)
1938 - S-a difuzat radiofonic în New Jersey Războiul lumilor, o prelucrare a romanului lui H.G. Wells de către Orson Welles, care a stârnit panică în rândurile a mii de oameni care chiar au crezut că S.U.A. au fost invadate de marţieni.
1944- S-a născut Marcel Dragomir, compozitor român (d. 2015)
1955 - A murit sociologul Dimitrie Gusti, membru corespondent al Academiei Române, director al Institutului Social Român (n. 13 februarie 1880)
1960- S-a născut Diego Armando Maradona, fotbalist argentinian
1990 - Canalul Mânecii, ce leagă Marea Britanie de Europa, a fost deschis traficului.
1992 - Au murit într-un accident rutier, barzii Basarabiei, Doina şi Ion Aldea Teodorovici
2009- A murit Claude Lévi-Strauss, antropolog francez (n. 1908)
SURSA-https://www.mediafax.ro/…/semnificatii-istorice-pentru-30-o…

marți, 30 octombrie 2018

LEGENDA DOVLEACULUI DE HALLOWEEN 🎃🎃🎃🎃🎃


🎃🎃🎃🎃🎃
Populara sărbătoare de Halloween are în spate o bogată tradiţie, adesea presărată cu poveşti fermecătoare pentru pasionaţii de mistere. Pentru populaţiile celtice de odinioară era un festival al umbrelor, o ocazie deosebită de a intra în contact cu fiinţele de pe celălalt tărâm. Se aprindeau focuri sacre, se lăsau daruri ritualice, se făceau profeţii. Dar cum rămâne cu faimosul simbol al dovleacului buclucaş care luminează tainic noaptea de Halloween?
Ei bine, este vorba despre o veche legendă irlandeză exportată în America, care îl are drept personaj principal pe zgârcitul Jack o’Lantern, metamorfozat ulterior în felinarul pe care îl ştim cu toţii. Jack era un om avar, mare împătimit al băuturii, nelegiuit fără regrete, care tot timpul le juca feste celor apropiaţi şi nu numai. A îndrăznit într-o bună zi să-l provoace chiar pe Necuratul.
Într-o seară Jack îl alege pe diavol ca partener de pahar. Cum nu voia să plătească pentru băutură, îl păcăleşte pe acesta să se transforme într-o monedă ca să achite datoria. Dar păstrează o vreme moneda, eliberându-l doar cu condiţia să nu-l deranjeze timp de un an. Jack nu se potoleşte după această farsă şi îi mai întinde o capcană.
Şiret, il convinge pe acesta să se urce într-un pom să-I dea un măr, după care Jack impânzeşte locul cu zeci de cruci şi crestează semnul crucii pe scoarţă, pentru ca Scaraoţchi să nu mai poată coborî. Disperat, diavolul îl întreabă pe Jack ce îi poate oferi ca să-l slobozească. Ştrengarul Jack îl face să-i promită că nu se va instăpâni asupra sufletului său în momentul când îşi va da duhul. Diavolul consfinţeşte, iar Jack se ţine de cuvânt şi îl lasă liber dând la o parte crucile.
După mulţi ani de petrecăreală şi farse, Jack îşi dă şi el obştescul sfârşit şi ajunge la Porţile Raiului, păzite de Sfântul Petru. Acesta îi declară ferm că a dus o viaţă mult prea delăsătoare şi că sufletul lui mustea de răutate şi viclenie. Raiul nu voia să se deschidă pentru el. Aşadar Jack face cale întoarsă, către haznaua iadului. Dar acolo îl întâlneşte unul dintre cei păcăliţi: pe diavol, care se ţine şi el de cuvânt şi nu îl primeşte pe Jack în focul veşnic. Jack este cuprins de spaimă.
Nu are unde să se ducă, rămânând hoinar pe drumul dintre iad şi rai pentru eternitate. Înfricoşat, îl întreabă pe diavol cum se va descurca fără nicio făclie care să-l călăuzească. Necuratului i se face milă de el şi îi aruncă o flacără din adâncurile arzânde, care să-l servească în solitara călătorie.
Atunci Jack introduce jăraticul încins într-un nap scobit şi obţine un frumos felinar. Napii erau una dintre mâncărurile sale preferate şi îi şterpelea ori de câte ori avea ocazia. De atunci, zgârcitul Jack cutreieră lumea fără a-şi găsi pacea, izgonit şi din rai, şi din iad, având drept companion doar napul prefăcut în felinar. Intr-un Jack o’Lantern.
De Halloween irlandezii obişnuiau să scobească napi, tărtăcuţe, cartofi şi sfeclă pentru a-şi face felinare care să-i păzească de spiritele rele şi mai ales de Jack cel-fără-de-odihnă. În anii 1800, când mai multe valuri de imigranţi păşesc pe pământul american, aceştia îşi dau rapid seama că dovlecii erau mai uşor de întrebuinţat şi de prelucrat, adoptându-i ca simbol în defavoarea napilor. S-a născut Jack o’Lantern, dovleacul luminat şi sculptat în fel şi fel de chipuri în toate colţurile lumii.




SUPERSTITII DE HALLOWEEN 🎃👻👀🕸️👻🎃




🎃👻👀🕸️👻🎃
Sarbatoarea de Halloween a fost imprumutata de-a lungul timpului de tot mai multe tari ale lumii data fiind imigrarea irlandezilor catre state mult mai dezvoltate, acestia aducand cu sine traditiile si obiceiurile lor. Incepand cu secolul al XX-lea, Halloweenul si-a pierdut insa specificul religios. Superstitiile de Halloween au fost si ele uitate de-a lungul timpului. Iata ce credeau cei ce tineau aceasta sarbatoare:
- daca o fata tanara, necasatorita isi punea sub perna in noaptea de Halloween o floare de rozmarin si o moneda de argint, ea il va visa pe viitorul sot
- daca in noaptea de Halloween auzeai in urma ta pasi, nu era bine sa te intorci; se considera ca era zgomotul produs de un spirit ce venise pe pamant pentru a te lua pe lumea cealalta
- daca mergeai in acea seara la o cina era bine sa vorbesti in timp ce mancai, altfel, spiritele erau incurajate sa vina la masa
- daca o fata tanara se ducea in acea noapte la un rau cu o lampa si privea in apa, ea ar fi trebuit sa vada reflexia chipului celui care ii era sortit ca sot
- oamenii credeau atunci ca diavolul era culegator de alune; de aceea in noaptea de Halloween alunele erau folosite pentru farmece si vraji
- povestile spun ca daca in acea seara purtai hainele pe dos si daca la miezul noptii priveai cerul, vedeai o vrajitoare
- daca in timpul noptii flacara depasea marginea candelei, se considera ca in apropierea ta se afla o fantoma
- spiritele se vor speria la auzul unui clopot
- se spunea ca daca un liliac iti zbura in interiorul casei in noaptea de Halloween era semn ca in casa erau spirite si fantome; daca liliacul zbura pe langa casa jucaus, va fi vreme buna
- o lumanare aprinsa intr-un dovleac scobit tineau spiritele rele departe
- aducea ghinion daca in timpul anului aprindeai o lumanare ramasa de la Halloween; de asemenea
de Halloween trebuia sa aprinzi lumanari noi daca voiai sa iti aduca noroc
- tot aducatoare de noroc era considerata si aprinderea unei lumanari portocalii la miezul noptii urmand a fi lasata arzand pana la rasarit
- persoana care este nascuta in ziua de Halloween va putea vedea si totodata comunica cu spiritele
- daca vezi un paianjen in seara de Halloween, este spiritul unei persoane care ti-a fost foarte apropiata si care vegheaza asupra ta.

MISTER SI GROAZA 👻🎃🐱🎃👻 EXPOZITIE DE CARTE...











ZIUA INTERNATIONALA A INTERNETULUI

Prima conexiune între două calculatoare s-a realizat în urmă cu 49 de ani, la 29 octombrie 1969, când s-au transmis pe rând, şi au fost recepţionate, literele L, O şi G. 
Începea astfel revoluţia în domeniul comunicaţiilor care s-a numit INTERNET. 
Ziua Internaţională a Internetului este sărbătorită în fiecare an pe 29 octombrie. În această zi, în urmă cu 49 de ani, în anul 1969, Charley Kline de la UCLA (California) a încercat pentru prima dată să se conecteze online.
Kline a transmis de la un calculator SDD Sigma 7 găzduit în universitate, mesajul 'log' către un calculator SDD Sigma 7 de la Stanford Research Institute, utilizând reţeaua ArpaNet.
Mesajul ar fi trebuit să fie „Login“, însă sistemul s-a blocat după apăsarea tastei „g“. Conexiunea s-a pierdut, însă începuse o revoluţie.
Aşa au fost puse bazele ARPAnet, reţeaua care avea să acopere aproape tot globul sub numele de Internet.
În 1970 s-a creat o reţea între Harvard şi MIT.
În 1971 s-au pus bazele emailului. Programatorul Ray Tomlinson a implementat un sistem de comunicare care presupunea despărţirea numelui utilizatorului de cel al computerului cu simbolul „@“.
În 1973, reţeaua ARPAnet se extindea şi peste ocean. University College din Londra a fost prima instituţie europeană conectată la reţeaua de computere. Pe atunci, 75% din toată activitatea de pe ARPAnet consta din trimiterea de emailuri.
Un an mai târziu apărea conceptul TCP/IP. Acesta presupunea ca reţeaua să nu mai fie gestionată de un singur punct de control, ci informaţiile să ajungă de la un computer la un altul cu ajutorul unui protocol de transmisie.
La popularizarea Internetului la scară globală a contribuit o invenţie din 1977: modemul pentru PC. Acesta a fost dezvoltat de Dennis Hayes şi Dale Heatherington.
În 1990 a apărut primul provider de servicii de Internet prin dial-up, numit The World. În acelaşi an, ARPAnet a încetat să existe, iar Berners-Lee a terminat de programat WWW-ul, definind şi standardele HTML, HTTP şi URL. În 1991 a apărut prima pagină Web. Aceasta avea scopul de a explica ce este, de fapt, World Wide Web. Următorii 23 de ani sunt marcaţi de apariţia primelor browsere, primelor motoare de căutare, serviciilor de transfer de fişiere, reţelelor sociale şi a dispozitivelor permanent conectate la Internet.
În 1989, Tim Berners-Lee a pus bazele pentru WWW – World Wide Web. El a scris o lucrare menită să-i convingă pe savanţii de la CERN că un sistem global de hipertext era în interesul tuturor.
-SURSA-http://stiri.tvr.ro/ziua-internationala-a-internetului_3653

ISTORIA ZILEI DE 29 OCTOMBRIE

1688 - A început domnia lui Constantin Brâncoveanu în Ţara Românească
1875 - S-a născut regina Maria, soţia regelui Ferdinand I al României (1914-1927) (m. 18 iulie 1938)
1882 - S-a născut prozatorul şi dramaturgul Jean Giraudoux , cunoscut pentru scrierile "Război cu Troia nu se face" - 1935 şi "Nebuna din Chaillot" - 1945 (m. 31 ianuarie 1944)
1897 - S-a născut Joseph Goebbels, ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist din 1933 până în 1945 (m. 1 mai 1945)
1902 - S-a născut Silvia Dumitrescu-Timică, cunoscută pentru cariera de 75 de ani ca actriţă de teatru, dar şi pentru rolurile din filmele "Bădăranii" - 1960 şi "Scorpia" - 1973 (m. 1 august 1999)
1911 - A încetat din viaţă publicistul şi editorul Joseph Pulitzer, fondatorul Premiului Pulitzer, care din 1917, se acordă anual pentru realizări remarcabile în jurnalism, literatură şi muzică (n. 10 aprilie 1847)
1923 - Proclamarea Republicii Turcia. Mustafa Kemal (supranumit Atatürk) este ales preşedinte
1957 - A încetat din viaţă producătorul Louis B. Mayer, unul dintre fondatorii companiei "Metro Pictures Corp.", care a devenit ulterior "Louis B. Mayer Prod.", embrionul viitoarei "Metro-Goldwin-Mayer" (n. 4 iulie1885)
1971 - S-a născut Winona Ryder, actriţă americană
1971 - A murit, la Uppsala, biochimistul Arne Wilhelm Kaurin Tiselius, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1948 (n. 10 august 1902)
1993 - La Bruxelles a avut loc un summit extraordinar al statelor membre ale Uniunii Europene, cu ocazia ratificării totale a Tratatului de la Maastricht
2003 - Celebrul Moise al lui Michelangelo, realizat de artist la cererea Papei Iulius al II-lea pentru a-i împodobi mormântul, a fost inaugurat în cadrul unei ceremonii oficiale la Roma, care a pus capăt unui lung proces de restaurare
2003 - Unul dintre cei mai talentaţi cântăreţi de operă ai Italiei, Franco Corelli, a încetat din viaţă la Milano (n. 8 aprilie 1921)
2004 - Tratatul Constituţiei Europene a fost semnat, la Roma, de către cei 25 de şefi de stat sau de guvern ai ţărilor membre UE
2005 - A încetat din viaţă sculptorul Ion Irimescu, profesor de sculptură la Şcoala de Belle-Arte din Iaşi şi la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", Bucureşti (n. 27 februarie 1903)
2009 - A încetat din viaţă creatorul de modă Roberto Gucci, nepotul celebrului fondator al casei Gucci (n. 1932)
Ziua internaţională a internetului (2004)
Ziua naţională a Turciei
SURSE-http://www.mediafax.ro/…/semnificatii-istorice-pentru-data-… ;
https://ro.wikipedia.org/wiki/29_octombrie

vineri, 26 octombrie 2018

LA MULTI ANI !!!!

Ziua numelui tău sa fie luminoasa si sa se prelungească in multe altele aducătoare de bucurii.
La mulți ani de Sfântul Dumitru !!

DATINI SI OBICEIURI DE SF. DUMITRU

Credincioşii îl sărbătoresc în fiecare an pe 26 octombire pe Sfântul Dumitru. Există o serie de obiceiuri legate de una dintre cele mai importante şi îndrăgite sărbători ale toamnei. Sărbătoarea Sfântului Dumitru mai este cunoscută în popor şi sub numele de Sânmedru ori Sâmedru.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir sau Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir, a fost un martir creştin, sfânt militar din veacul al III-lea, care a trăit în vremea împăraţilor Maximian şi Diocleţian, în cetatea Tesalonic. Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, fost martirizat în jurul anului 306 şi este sărbătorit atât de ortodocşi, cât şi de catolici, pe 26 octombrie. De asemenea, pe 27 octombrie urmează o altă sărbătoare mare, Sfântul Dimitrie Basarabov.
După hramul Sfintei Paraschiva, zilele Sfinţilor Dumitru sunt ultima şi cea mai importantă sărbătoarea din toamnă, care, după superstiţii pastorale, marchează începutul iernii.
Sfantul Dumitru este perceput in raport cu un alt sfant important, Sfantul Gheorghe. Daca cel de-al doilea patroneaza prima jumatate a anului, Sfantul Dumitru patroneaza cealalta jumatate a anului si anume iarna si lunile friguroase: "La Sangiorz se incaiera cainii, la Samedru se bat stapanii" (zicala populara). Odata cu aceasta zi, in traditia populara, vremea incepe sa se schimbe, caldura intrand in pamant si lasand loc frigului, scrie garbo.ro.
Obiceiuri de Sfântul Dumitru
Sarbatoarea Sfantului Dumitru este sarbatoarea care prefigureaza in traditia pastorala straveche inceputul iernii. De sfantul Dumitru, majoritatea plantelor care acopera pamantul se usuca, iar sfantul Dumitru, protectorul pastorilor si al turmelor de oi, desfrunzeste padurile. Daca in gradina, a ramas vreo floare neculeasa si este inca frumoasa si neofilita, nu o rupe. Se spune ca frumusetea ei este inspre alinarea sufletelor celor morti.
Focul lui Samedru, focul care protejeaza, purifica si inlesneste casatoria
In aceasta zi, sunt aprinse focuri in multe zone ale tarii, focuri speciale cunoscute in popor si ca Focul lui Samedru. Focul lui Samedru are rol purificator si protector, aparand impotriva relelor, a necazurilor si tinand la distanta fiarele codrilor. Se crede totodata ca si mortii vin sa se incalzeasca la aceste focuri. In acelasi timp, focul este menit sa apere copiii care dantuiesc in jurul lui sau sar peste el cand vapaia se domoleste.
Cei tineri sar peste foc, chiuie si joaca, in speranta ca se vor casatori in curand. Un carbune stins este aruncat in gradina de catre cei in varsta, iar cenusa ramasa de pe urma focului este raspandita peste pamanturi, crezandu-se ca gradina respectiva va capata astfel dar de rod si belsug. Se "descuie" iarna aruncandu-se in vai roti de foc, roti din paie aprinse.
In gospodariile autohtone, femeile au datoria de a imparti copiilor fructe uscate, mere, nuci, covrigi si in unele zone se imparte pentru sufletul celor morti grau fiert in lapte. In biserici se tin slujbe speciale si se impart merinde.
Sanmedru, Ziua Soroacelor
Ziua Sfantului Dumitru mai este cunoscuta in popor si ca Zi a Soroacelor. Este important ca aceasta zi sa te gaseasca cu toate datoriile si imprumuturile din ultimele 6 luni achitate. In caz contrar, se poate sa le dai inapoi dublu. Mai mult, Sanmedru este momentul potrivit pentru noi tocmeli si invoieli.
In traditia pastorala, se crede ca turmele sunt libere sa paste pe orice teren deoarece in aceasta zi hotarele sunt libere. Refuzul de a le lasa pe un anume teritoriu este considerat pacat. L-ai refuzat pe Moise... sfantul Dumitru
Daca cinstesti cum se cuvine aceasta zi, Sfantul Dumitru te va feri de lovituri. Totodata, in tinurile Olteniei, vitele celor care 'tin' aceasta sarbatoare sunt ferite de atacurile lupilor.
Pe meleagurile dobrogene, se mai pastreaza inca "Datina Saiegiilor". Flacaii din sat se intalnesc in casa unuia dintre ei, colindand apoi ulitele satului si cantand din fluiere si cavale. De obicei, unul dintre ei poarta vestimentatia unei cadane si primeste daruri si bacsisuri de la sateni.
Previziunile vremii de ziua Sfantului Dumitru
În ziua Sfantului Dumitru, oamenii de la sate fac previziuni legate de iarna care va veni. In mijlocul turmei de oi, ciobanii isi intind cojocul, urmarind oaia care se va aseza pe acest cojoc. Daca oaia respectiva va avea blana de culoare neagra, se crede ca va urma o iarna lunga si blanda, fara geruri naprasnice.
Daca oaia care se va aseza pe cojoc are blana de culoare alba, iarna care va veni va fi capricioasa si friguroasa, cu viscol si ninsori mari. De asemenea, vremea poate fi interpretata si in functie de alte semne. Daca in dimineata Sfantului Dumitru, atunci cand ies din tarc, oile se indreapta catre sud, se spune ca iarna va fi dificila. Daca in schimb oile se indreapta catre nord, iarna va fi usoara. Totodata, o iarna grea si anevoioasa este prevestita de luna plina si de nori in noaptea Sfantului Dumitru. Daca ploua in aceasta zi si vremea este urata, iarna va fi grea. Pe de alta parte, un cer senin prevesteste o iarna senina.
De sarbatoarea Sfantului Dumitru, in unele sate romanesti se mai pastreaza si astazi obiceiul taierii coamei cailor tineri, sub 3 ani. Astfel, aceasta va creste frumos.
Pe meleagurile bucovinene, semanarea ustoroiului dupa sarbatoarea de Sfantul Dumitru (cunoscuta in popor si ca Sanmedru) este considerat a fi un gest de rau augur prin care atragi necazurile asupra ta.
Conform unei superstitii din batrani, nu este bine sa folosesti pieptanul in aceasta zi deoarece risti sa atragi asupra ta relele, primejdiile si fulgerele si mai ales mania lupilor.

ISTORIA ZILEI DE 26 OCTOMBRIE

740: Un cutremur de pământ a cauzat pierderi de vieți omenești și mari pagube materiale la Constantinopol.
1497: Lupta de la Codrii Cosminului, armatele moldovene conduse de Ștefan cel Mare atacă și înfrîng armata poloneză a lui Ioan Albert al Poloniei.
1596: Bătălia de la Keresztes, turcii înfrâng forțele unite ale imperialilor și ale lui Sigismund Báthory.
1624: S-a nascut Dosoftei (numele monahal al lui Dimitrie Barila), mare cărturar și mitropolit al Moldovei (d. 1693)
1673: S-a nascut Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei, scriitor și om de știință de formație enciclopedică (d. 1723)1795: În Franța revoluționară s-a instituit Directoratul, un regim politic în care puterea executivă era încredințată unui guvern format din cinci persoane.
1802: România: La ora 10:55, cutremur cu o magnitudine de 7,9-8.2 grade pe scara Richter; s-a prăbușit Turnul Colțea din Capitală dar și Biserica Sfântul Nicolae din Pitești.
1824: A fost fondat Teatrul Mic din Moscova.
1858: Americanul Hamilton E. Smith a brevetat mașina de spălat cu un sistem de circulare a apei reîncălzite.
1860: A fost inaugurată, în prezența lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), Universitatea din Iași, cu patru facultăți: Drept, Filosofie, Științe și Teologie.
1860: A fost înființată la Iași "Școala de Arte Frumoase și Pinacoteca".
1890: A murit Carlo Collodi (Carlo Lorenzini), scriitor italian (n. 1826)
1901: S-a nascut Constantin C. Giurescu, istoric român (d. 1977)1905: A fost semnat Tratatul privind separarea Norvegiei de Suedia. Oscar al II-lea, rege al Suediei (1872-1907) și al Norvegiei (1872-1905), a renunțat la coroana Norvegiei.
1909: Pilotul francez Marie Marvingt va fi prima femeie care va zbura cu balonul. Va zbura peste Marea Nordului, din Franța în Anglia.
1916: S-a nascut François Mitterrand, politician francez, al 21-lea președinte al Franței (d. 1996)
1916: Brazilia declară război Germanei și se alătură Triplei Alianțe.
1944: Al Doilea Război Mondial: În una dintre cele mai mari bătălii navale din istorie, forțele Aliaților au învins Marina Imperială Japoneză în bătălia din Golful Leyte în arhipelagul Filipinelor.
1949: S-a nascut Corina Chiriac, interpretă română de muzică ușoară1965: În Franța, se introduce codul poștal. Codul este format inițial din numărul departamentului și primele trei litere ale numelui orașului.
1979: Președintele sud-coreean Park Chung-Hee a fost asasinat de către îndelungatul său colaborator Kim Jae-Kyu, șeful Serviciului Coreean de Informații.
1994: Premierul israelian Yitzhak Rabin și cel iordanian, Abdel Salam al-Mujali, au semnat un tratat de pace în prezența președintelui american Bill Clinton.
1994: Matematicianul englez Andrew Wiles a anunțat rezolvarea Marii Teoreme a lui Fermat.
2007:A murit Nicolae Dobrin, fotbalist român (n. 1947)
Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir (d. sec. IV)

joi, 25 octombrie 2018

PRIMA VIZITA LA BIBLIOTECA 📘📙📘





NE A VIZITAT CLASA PREGATITOARE ARTE PLASTICE -PROF. MARINESCU ELENA DANIELA de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
📚📚📚📚📚

ISTORIA ZILEI DE 25 OCTOMBRIE

1400: A murit Geoffrey Chaucer, scriitor englez (n. 1340);
1415: Războiul de O Sută de Ani: Armata lui Henric al V-lea al Angliei a înfrânt armata franceză în Bătălia de la Azincourt;
1647: A murit Evangelista Torricelli, matematician, fizician și inventatorul italian (n. 1608);
1671: Giovanni Domenico Cassini descoperă satelitul Iapetus, o lună a planetei Saturn ;
1825: S-a nascut Johann Strauss, compozitor austriac - fiul (d. 1899);
1838: S-a nascut Georges Bizet, compozitor francez (d. 1875);
1881: S-a nascut Pablo Picasso, pictor, sculptor, gravor și ceramist spaniol (d. 1973);
1917: La Petrograd, bolșevicii au declanșat o insurecție și au lansat un asalt asupra palatului de iarnă, declanșând Revoluția din Octombrie
1921: S-a nascut Regele Mihai I al României;
1925: S-a nascut Ioan Chirilă, jurnalist și scriitor român (d. 1999);
1935: A avut loc, la Opera Română, premiera operei bufe „O noapte furtunoasă” de Paul Constantinescu (libretul dupa I.L. Caragiale), sub bagheta lui Ionel Perlea;
1936: Adolf Hitler și Benito Mussolini au creat Axa Roma–Berlin;
1944: Japonia lansează primul atac kamikaze în timpul Bătăliei din Golful Leyte;
1974: A avut loc premiera piesei Matca, de Marin Sorescu;
2001: Microsoft a lansat Windows XP;
2011: A murit Liviu Ciulei, regizor, scenograf, actor român (n. 1923);
ZIUA ARMATEI ROMANE.
SURSA -WIKIPEDIA

ISTORIA ZILEI DE 24 OCTOMBRIE

1601 - A încetat din viaţă astronomul danez de origine suedeză Tycho Brache. A făcut observaţii precise asupra poziţiilor aştrilor, a urmărit evoluţia cometelor şi a calculat valoarea duratei anului, cu o precizie mai mică de o secundă, valoare care a stat la baza stabilirii calendarului gregorian din 1582 (n. 14 decembrie 1546)
1818 - S-a născut Dimitrie Gusti, poet român, traducător de fabule (25 martie 1887)
1853 - S-a născut mitropolitul ortodox Pimen Georgescu, membru al Academiei Române (m. 12 noiembrie 1934
1863, a încetat din viaţă poetul Andrei Mureşanu, autorul imnului "Un răsunet", cunoscut ulterior sub numele "Deşteaptă-te, române", care devine marşul revoluţionarilor români din Transilvania (1848), iar după 1989 - imnul de stat al României (n. 16 noiembrie 1816).
1882 - S-a născut compozitorul maghiar Imre Emmerich Kalman, cunoscut pentru operetele "Silvia" (1915), "Contesa Mariţa" (1924) şi "Vioreaua din Montmartre" (1930) (m. 30 octombrie 1953)
1894 - A încetat din viaţă pictorul Gheorghe Tătărescu (n. 1820)
1917- Revoluţia din Octombrie.
1921 - S-a născut poeta Veronica Porumbacu (m. 4 martie 1977)
1933 - S-a născut Draga Olteanu-Matei, actriţă română
1934 - S-a născut Manfred Woerner, fost secretar general al NATO în perioada 1 iulie 1988-13 august 1994 (m. 13 august 1994)
1935 - Italia fascistă invadează Etiopia
1945 - A intrat în vigoare Carta Naţiunilor Unite
1946 - S-a născut actriţa şi interpreta de muzică uşoară Anda Călugăreanu (m. 15 septembrie 1992
1957 - A încetat din viaţă designerul francez Christian Dior (n. 21 ianuarie 1905)
1973 - Se încheie Războiul de Yom Kippur, Israelul şi Egiptul semnând un acord de încetare a focului
2002 - Are loc criza ostaticilor de la Moscova, când un grup de luptători ceceni au luat ostatici câteva sute de persoane, într-un teatru din Capitala rusă
2011 - A încetat din viaţă savantul american John McCarthy, considerat unul dintre pionierii inteligenţei artificiale, lui îi este atribuită inventarea termenului "inteligenţă artificială" sau "AI", în urma unei propuneri pe care a făcut-o în anul 1955, împreună cu alţi oameni de ştiinţă (n. 4 septembrie 1927)
Ziua Organizaţiei Naţiunilor Unite
Ziua mondială a informării asupra dezvoltării mondiale
SURSE-http://www.mediafax.ro/…/semnificatii-istorice-pentru-ziua-… ;
https://ro.wikipedia.org/wiki/24_octombrie

marți, 23 octombrie 2018

PRIMA VIZITA IN LUMEA MAGICA A CARTILOR .... 📚📘📗📙📔📚


IMPREUNA CU ELEVII CLASEI I DE LA Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” Deva
PROF. DACIANA OPRITOIU
SARBATORIM CENTENARUL ..
📚📘📗📙📔📚