BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

sâmbătă, 20 aprilie 2019

FLORIILE-SUPERSTIȚII,TRADIȚII ŞI OBICEIURI

Duminica Floriilor este ziua în care creştinii sărbătoresc intrarea Domnului în Ierusalim şi este precedată de Sâmbăta lui Lazăr, zi în care Iisus Hristos l-a înviat pe Lazăr, la patru zile după ce a murit. Floriile se celebrează în duminica dinaintea Paştelui şi în această zi sunt sărbătoriţi toţi cei care poartă nume de flori.
În România există mai multe tradiţii şi obiceiuri de care încă se mai ţine cont de Florii.
Lovitul copiilor cu ramuri de salcie, aerisirea zestrei şi agăţarea de mărţişoare pe pomi înfloriţi sunt doar câteva dintre obiceiurile specifice zilei de Florii. Bătrânii spun că dacă le respecţi întocmai, vei avea parte de dragoste sănătate şi prosperitate.
Tradiţia spune ca, de Florii, mărţişoarele purtate până în această zi trebuie puse pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceş, iar zestrea să fie scoasă din gospodărie, pentru aerisire.
În unele sate fetele fierb busuioc în apă de cu seara, iar dimineaţa se spală pe cap cu această fiertură. Se zice că astfel le creşte părul frumos şi strălucitor, iar băieţii se vor uita după ele ca la un pom roditor
O veche vorbă din popor spune că acela care se spală pe cap în ziua de Florii, riscă să albească.
Tradiţia creştină cere să mergem la Sfânta Liturghie şi să împodobim cu fire de salcie icoanele, pentru a întâmpina Intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Se zice că aceste ramuri sfinţite trebuie păstrate tot timpul anului, pentru că ajută la tămăduirea bolilor;
De Florii creştinii din Orientul Mijlociul împodobesc cu flori candelele, le aprind şi le aşează pe frunzele de palmieri.
În unele zone părinţii îşi lovesc copiii cu ramuri de salcie când se întorc de la biserică. Credinţa spune că astfel ei vor creşte isteţi şi sănătoşi.
Grecii sărbătoresc Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, împletind ramuri de salcie în formă de cruci.
Tradiţia creştină spune că dacă-ţi pui o dorinţă după ce ai ţinut post şi te-ai împărtăşit în ziua de Florii, aceasta se va împlini întocmai.
În vechime, bătrânele se loveau cu tulpinile de salcie sfinţite de preot, pentru a nu le mai durea şalele
În Moldova femeile prepară plăcinte, pe care le dau de pomană săracilor. Este o zi în care, în fiecare zonă, se împarte pentru sufletul celor plecaţi dintre cei vii.
În Transilvania şi Banat tot în ajun, fetele mari pun o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit, ca răsăritul soarelui să le găsească acolo. Aceste obiecte sunt folosite apoi în farmecele de dragoste şi de sănătate.
În Oltenia tinerii care s-au căsătorit în anul care a trecut, îmbrăcaţi în hainele din ziua nunţii, merg la biserică, unde, îngenunchind pe un petic de pânză albă, sunt spovediţi de preot. După ce se mărturisesc la preot, aceştia merg la naşii de cununie, la socrii mari şi mici pentru a-şi cere iertare. Obiceiul e cunoscut sub numele de “Iertarea de Florii” sau “Spovedania pe petic alb”.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PRESEI LIBERE.

La iniţiativa organizaţiei “Reporteri fără frontiere”, la 20 aprilie, este marcată ziua internaţională a presei libere.
Sărbătoarea a fost instituită anul 1991.
Jurnalismul, în toate formele sale, rămâne o profesie sub presiune, ameninţată în permanenţă în diverse colţuri ale lumii, dovadă stând victimele care se înregistrează an de an.
Rămân numeroase cazurile de jurnalişti care mor, sunt răniţi sau încarceraţi pentru curajul de a spune adevărul.
Organizaţia “Reporteri fără frontiere” militează de peste 3 decenii pentru libertatea presei şi a celei de exprimare în întreaga lume.
La 3 mai, este celebrată ziua mondială a libertăţii presei, hotărâtă de Adunarea Generală a ONU în anul 1993.
Potrivit “Declaraţiei de la Windhoek” (Africa de Sud), “o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice”.
SURSA-https://www.europafm.ro/20-aprilie-ziua-internationala-a-p…/

ISTORIA ZILEI DE 20 APRILIE

1517 - Începe domnia lui Ştefăniţă Vodă în Moldova (1517–1527). Este fiul lui Bogdan al III-lea şi nepotul lui Ştefan cel Mare
1792 - Regele Ludovic al XVI-lea declară oficial război regelui Boemiei şi Ungariei
1808 - S-a născut împăratul francez Napoleon al III-lea (m. ian. 1873)
1809 - Victoria lui Napoleon asupra trupelor imperiului Austriac în bătălia de la Abensberg
1889- S-a născut dictatorul Adolf Hitler. (m. 30 aprilie 1945)
1908 - S-a născut Lionel Hampton, o figură marcantă a epocii big band–urilor de jazz. (m. 31 august 2002)
1921 - România a semnat Convenţia şi Statutul asupra regimului căilor navigabile de interes naţional, precum şi Convenţia şi Statutul asupra libertăţii tranzitului, adoptate în cadrul Conferinţei de la Barcelona.
1938 - A fost dizolvat partidul naţionalist “Totul pentru ţară”
1943 - Într–o scrisoare adresată mareşalului Ion Antonescu, Constantin Brătianu şi Iuliu Maniu, preşedinţii principalelor partide politice din opoziţie, protestează împotriva intenţiei de a angaja România într-un razboi direct contra marilor democraţii occidentale
1947 - Presa anunţă punerea în circulaţie a bancnotelor de 1 milion de lei. Este momentul în care inflaţia începe să crească vertiginos
1949 - A avut loc primul Congres mondial al partizanilor păcii
1950 - A început naţionalizarea unei părţi a fondului de locuinţe de la oraşe
1992 -Un mare concert în memoria lui Freddie Mercury are loc pe stadionul Wembley în Londra.
1999 - Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat solicitarea Alianţei Nord-Atlantice privind accesul fără restricţii în spaţiul aerian românesc.
2002 - A murit Drăgan Muntean, solist de muzică populară (n. 1955)
2008 - A murit Monica Lovinescu, ziaristă, critic literar şi cunoscută comentatoare de radio, fiică a criticului Eugen Lovinescu (n. 1923)
2018 - A murit Avicii, DJ suedez (n. 1989)
ZIUA INTERNATIONALA A PRESEI LIBERE.
SURSE-http://www.mediafax.ro/…/semnificatii-istorice-pentru-ziua-…;
https://ro.wikipedia.org/wiki/20_aprilie

ISTORIA ZILEI DE 19 APRILIE

1689 - A murit regina Christina a Suediei (n. 18 dec. 1626)
1770 - Exploratorul James Cook ajunge în apropierea ţărmului Australiei
1824 - A murit poetul englez George Gordon Byron (n. 22 ian. 1788)
1854 - S-a născut inginerul Anghel Saligny, cel care a construit podul de la Cernavodă. A fost membru al Academiei Române (m. 17 iun 1925)
1881 - A murit omul politic Benjamin Disraeli, prim ministrul al Marii Britanii (21 dec. 1804)
1882 - A murit omul de ştiinţă Charles Darwin, autorul teoriei evoluţioniste (n. 12 feb. 1809)
1906 - A murit fizicianul Pierre Curie (n. 15 mai 1859)
1938 - Au fost arestaţi mai mulţi comandanţi legionari în cadrul încercării regelui Carol al II-lea de a prelua controlul total asupra ţării
1956 - Actriţa americană Grace Kelly s-a măritat cu pricipele Renier de Monaco
2004 - A murit Norris McWhirter, co-fondator al Guinness Book of Records. (n.1925)
2005 - Cardinalul Joseph Ratzinger devine al 265-lea Suveran Pontif sub numele de Benedict al XVI-lea
2007 - Parlamentul României a aprobat, cu 322 de voturi "pentru", suspendarea din funcţie a preşedinteluiTraian Băsescu
2007 - Actorul francez Jean-Pierre Cassel, cunoscut pentru comediile în care a jucat în anii 1960, a decedat. (n. 27 oct. 1932)
2009 - A murit scriitorul britanic J. G. Ballard, celebru pentru romanul său "Imperiul Soarelui"
2010 - Atacantul echipei Fiorentina, Adrian Mutu, a fost suspendat nouă luni de tribunalul antidoping din cadrul Comitetului Olimpic Italian (CONI), după ce a fost depistat pozitiv cu sibutramină
2011 - Fidel Castro demisionează din funcția de Prim secetar al CC al Partidul Comunist din Cuba, după 45 de ani de deținere a titlului
2013 - A murit François Jacob, biolog francez, laureat Nobel (n. 1920)
2017: În perioada 19-23 aprilie se desfășoară Campionatul european de gimnastică individuală Cluj 2017, ediția a VII-a. Este cea de-a doua ediție găzduită de România după cea din 1957. România a obținut un total de 4 medalii: 2 de aur, una de argint și una de bronz.
SURSE-http://www.mediafax.ro/…/semnificatii-istorice-pentru-ziua-…;
https://ro.wikipedia.org/wiki/19_aprilie

VACANȚA PLĂCUTĂ ȘI SĂRBĂTORI FERICITE!!

🐰🌞📚🎈🐥🍀🧚‍♀️
Am încheiat o săptămână „Altfel”, o săptămână extrem de importantă pentru noi și vrem să le mulțumim din suflet tuturor copiilor fantastici și darnici🐰🐰🐰și minunatelor cadre didactice, care au ales să fie alături de noi pe pacursul acestei săptămâni.
Vă dorim tuturor ca vacanța aceasta, care urmează, să vă aducă cele mai frumoase clipe alături de cei dragi ! Să vă bucurați de tot și de toate cu inima împăcată și cu sufletul vibrând, iar Iepurașul să vină cu coșul plin de cadouri🐰🎁🐰🎁🐰!

Săptămâna "Şcoala altfel"-19 APRILIE

🌞🧚‍♀️🐰🐥🌞
Ne-au fost alături elevii clasei pregatitoare de la Liceul cu Program Sportiv "Cetate" Deva însoțiți de d-na prof.Draica Cristina.
Copiii au intrat în lumea fantastică a cartilor.
La final, copiii au donat jucării în cadrul campaniei "O jucărie pentru fiecare".
Le mulțumim tuturor pentru darurile deosebite!




Săptămâna "Şcoala altfel"-19 APRILIE

"PRIETENIE … PE O … SFOARĂ …”
🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈
În cadrul proiectului „PRIETENIE … PE O … SFOARĂ …” au fost alături de noi copiii de la Grădinița Liceului de Arte ,,Sigismund Toduță ” Deva .
În cadrul activității copiii au ascultat și ilustrat povestea ,,Pinocchio’’ de Carlo Collodi și au aflat date biografice și curiozități despre autorul romanului.
De asemena, copiii au intrat în lumea magică a cărților pentru copii, au vizionat filmul "Cea mai buna aventură ștrumfească"și au aflat despre serviciile bibliotecii.
🎨🎨🎨🎨🎨🎨🎨🎨
Le mulțumim frumos pentru vizită!






Săptămâna "Şcoala altfel"-18 APRILIE

🎈🎈🎈🎈🎈
Ne-au vizitat elevii clasei a V-a de la Liceul Tehnologic " Dragomir Hurmuzescu" Deva însoțiți de doamna profesoară Cudrevaţi Cristina Mihaela .
Copiii au intrat în lumea magică a cărților, au vizionat un film cu datini și obiceiuri de Paști și au facut un tur prin toate secțiile bibliotecii.
🎨🎨🎨🎨🎨🎨🎨🎨
Le mulțumim frumos pentru vizită!





Săptămâna "Şcoala altfel"-18 APRILIE

"PRIETENIE … PE O … SFOARĂ …”
🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈
În cadrul proiectului „PRIETENIE … PE O … SFOARĂ …” au fost alături de noi elevii clasei I de la Liceul de Arte ,,Sigismund Toduță ” Deva însoțiți de d-na prof. Jianu Daciana
În cadrul activității copiii au ascultat și ilustrat povestea ,,Pinocchio’’ de Carlo Collodi și au aflat date biografice și curiozități despre autorul romanului.
De asemena, copiii au intrat în lumea magică a cărților pentru copii, au vizionat filmul " Iepurașii de Paști "și au aflat despre serviciile bibliotecii.
🎨🎨🎨🎨🎨🎨🎨🎨
Le mulțumim frumos pentru vizită!







Săptămâna "Şcoala altfel"-18 APRILIE

"PRIETENIE … PE O … SFOARĂ …”
🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈
În cadrul proiectului „PRIETENIE … PE O … SFOARĂ …” au fost alături de noi elevii clasei a III a de la Liceul de Arte ,,Sigismund Toduță ” Deva însoțiți de d-na prof. Adina Florea 
În cadrul activității copiii au ascultat și ilustrat povestea ,,Pinocchio’’ de Carlo Collodi și au aflat date biografice și curiozități despre autorul romanului.
Copiii au intrat, astfel, în lumea magică a cărților, au aflat despre serviciile pe care le oferă biblioteca utilizatorilor săi, iar la final, au donat jucării în cadrul campaniei "O jucărie pentru fiecare".
Le mulțumim tuturor pentru darurile deosebite!





ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MONUMENTELOR ȘI SITURILOR

Țara noastră are trecute pe Lista Patrimoniului Mondial: DELTA DUNĂRII , BISERICI DIN MOLDOVA , MĂNĂSTIREA HOREZU, SATELE CU BISERICI FORTIFICATE DIN TRANSILVANIA, CETĂȚILE DACICE DIN MUNȚII ORĂȘTIEI, CENTRUL ISTORIC DIN SIGHIȘOARA, BISERICI DIN LEMN DIN MARAMUREȘ.
Anual, la 18 aprilie, se marchează, începând cu 1983, Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, la propunerea ICOMOS - Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor, aprobată de Conferința Generale UNESCO. Această aniversare oferă posibilitatea conștientizării publicului cu privire la patrimoniul monumentelor și siturilor la nivel național și mondial, precum și a vulnerabilității acestuia, dar și asupra eforturilor necesare protecției și conservării sale.
La 18 aprilie 1982, cu ocazia unui simpozion organizat de ICOMOS Tunisia, a fost sugerată ideea de a se stabili o zi pentru a sărbători diversitatea patrimoniului din întreaga lume. Pornind de la această idee a fost stabilită Ziua internațională a monumentelor și siturilor, proiect aprobat de Comitetul executiv al organizației.
Conferința Generală a UNESCO a adoptat o Rezoluție în acest sens în cadrul sesiunii sale din 22 noiembrie 1983, recomandând statelor membre să examineze posibilitatea de a declara ziua de 18 aprilie, ca Ziua internațională a monumentelor și siturilor. În timp ce, mai multe țări și regiuni au stabilit ca zi a patrimoniului — Ziua europeană a patrimoniului, sărbătorită în fiecare an în septembrie, Ziua internațională a monumentelor și siturilor a reprezentat o oportunitate pentru toate Comitetele Naționale ICOMOS de a susține cauza lor împreună, în aceeași zi.
ICOMOS și-a consacrat activitatea în vederea conservării și protejării monumentelor, ale ansamblurilor și siturilor aparținând patrimoniului cultural. Este singura organizație non-guvernamentală la nivel mondial care se dedică promovării aplicării teoriei, metodologiei, dar și a tehnicilor științifice în vederea conservării patrimoniului arhitectural și arheologic. Activitatea sa se bazează pe principiile consacrate în Carta Internațională din 1964 privind conservarea și restaurarea monumentelor și siturilor (Carta de la Veneția).
Totodată, organizația este constituită din experți care beneficiază de schimbul interdisciplinar al membrilor săi, între care se află arhitecți, istorici, arheologi, istorici de artă, geografi, antropologi, ingineri și urbaniști.
Membrii ICOMOS contribuie la îmbunătățirea conservării patrimoniului, având în vedere standarde și tehnici pentru fiecare tip de bunuri culturale de patrimoniu: clădiri, orașe istorice, peisaje culturale și situri arheologice.
România a acceptat Convenția privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural la 30 martie 1990, prin Decretul 187/1990, devenind stat parte a Convenției.
SURSA-http://www.agerpres.ro/…/ziua-internationala-a-monumentelor…

Săptămâna "Şcoala altfel"-17 APRILIE

"PRIETENIE … PE O … SFOARĂ …”
🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈
În cadrul proiectului „PRIETENIE … PE O … SFOARĂ …” au fost alături de noi elevii clasei pregătitoare și clasei a III a de la Liceul Tehnologic " Dragomir Hurmuzescu" Deva însoțiți de d-nele prof. Tărchilă Alina și Poenar Claudia.
În cadrul activității copiii au ascultat și ilustrat povestea ,,Pinocchio’’ de Carlo Collodi și au aflat date biografice și curiozități despre autorul romanului.
Copiii au intrat, astfel, în lumea magică a cărților, și-au făcut carduri de bibliotecă și au aflat despre serviciile pe care le oferă biblioteca utilizatorilor săi.
La final, au donat jucării în cadrul campaniei "O jucărie pentru fiecare".
Le mulțumim tuturor pentru darurile deosebite!








❤️❤️❤️