BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

miercuri, 10 octombrie 2018

ADRIAN PINTEA AR FI IMPLINIT AZI 64 DE ANI ...

Adrian Virgil Pintea (n. 9 octombrie 1954, Beiuș – d. 8 iunie 2007, București) a fost un renumit actor român de teatru, film și televiziune care a adus o contribuție deosebita scenei și cinematografiei românești.
Și-a petrecut copilăria la Beiuș și Oradea. În 1979 a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" din București la clasa profesorului Petre Vasilescu.
În 1990 începe să predea actorie la același institut, devenit între timp Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale".
În 2002 obține titlul de Doctor în domeniul teatru, cu lucrarea Hamlet sau actorul lucid, lucrare ce va lua și forma unei cărți la editura ALL.
În 2004 termina la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" si secția regie film la clasa Elisabeta Bostan.
Adrian Pintea a fost un artist de sorginte rară: actor de teatru, film şi televiziune, profesor la UNATC, regizor de teatru, poet, eseist, cunoscător la perfecţie a limbii engleze.
A debutat in teatru in 1977 cu "Oedip salvat" de Radu Stanca, regia Mihai Măniuţiu, la Studioul Casandra. Primul film in care a jucat, unde regizorul Dinu Cocea i-a oferit rolul principal, a fost "Iancu Jianu". Popularitatea publicului larg i-a adus-o rolul Zeno, din serialul de televiziune regizat de Andrei Blaier "Lumini şi umbre", difuzat la inceputul anilor 80. Alte roluri de referinţă din cariera sa Toate! De la Romeo la Hamlet şi de la Thomas Becket la Jack Barrymore, in teatru, şi de la Iorgovan jr din "Pădureanca" pănă la rolul din "Tinereţe fără tinereţe", pe care i l-a incredinţat, in 2006, Francis Ford Coppola. Ca o ironie a sorţii, in "Daria, iubirea mea", ultima telenovelă in care a jucat, Adrian Pintea a interpretat - magistral, ca-ntotdeauna! - rolul unui bolnav incurabil.
A scris si versuri cu sensibilitate si profunzime deosebite.
Multe femei s-au indragostit de actorul frumos si charismatic Adrian Pintea. A fost casatorit cu arhitecta Silvia Mihaela Oostven , cu Laura Jianu, studenta lui si din anul 2000, cu doctorita si bioenergoterapeuta Lavinia Tatomir.
Era Cavaler al Templului si avea functia de Mare Gardian al Marelui Priorat Magistral al Romaniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu