BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 13 noiembrie 2015

VINERI 13- SUPERSTITII

      Astăzi, ne aflăm în data de vineri, 13 noiembrie 2015. Ziua este recunoscută pe plan mondial ca una ce aduce ghinion. De unde vine această superstiţie? Superstiţia că ziua de VINERI 13 este o zi cu ghinion datează din epoca medievală şi este una dintre cele mai răspândite.

VINERI 13. SUPERSTIŢIA din jurul zilei de vineri, 13 este reprezentată, de fapt, de o combinaţie a două frici distincte: prima, cea de numărul 13, care este numită şi triskaidekaphobia şi teama inexplicabilă de zilele de vineri. 

TEAMA de numărul 13. Ca rezultat al existentei acestei fobii, la unele cladiri înalte etajul 13 nu exista, fiind denumit 14, de asemenea numarul 13 la case este adeseori "uitat".

     În creştinism, frica de ziua de vineri si de numărul 13 vin din superstiţii care nu pot fi verificate integral. Iuda Iscariotul a fost al treisprezecelea apostol şi al treisprezecelea sosit la Cina cea de Taină. De atunci, se crede că aduce ghinion să existe 13 persoane la masă.
     TEAMA de ziua de VINERI. Se consideră că într-o zi de VINERI a fost crucificat Iisus şi tot în zile de VINERI a primit Adam mărul de la Eva şi au murit cei doi. Tot într-o zi de vineri a fost ucis Abel. Musulmanii consideră şi ei ziua de vineri cu ghinion, fiind ziua în care Allah l-a creat pe Adam.
    Ce tragedii au avut loc VINERI 13. GHINION VINERI 13
Pe de altă parte, ziua de vineri, 13, a fost martora multor evenimente nefericite:

Vineri, 13 ianuarie 1939, a pornit cel mai mare incendiu de vegetaţie din Australia, care a ucis 71 de persoane.
Vineri, 13 mai 1964 a avut loc una din cele mai cunoscute crime din istoria SUA – Kitty Genovese a fost violată şi ucisă în plină stradă sub ochii a 12 oameni care nu au ajutat-o. Lipsa de reacţie a oamenilor a fost numită “sindromul Genovese” sau "efectul de spectator"
Vineri, 13 octombire 1972 s-a prăbuşit în munţii Anzi zborul 571. Cei 16 supravieţuitori au fost salvaţi două luni mai târziu, după ce au fost nevoiţi să se hrănească in cadavrele călătorilor morţi.
- Vineri, 13 septembrie 1996 a murit rapperul Tupac Shakur.
- Vineri, 13 ianuarie 2012 s-a scufundat vasul de croazieră Costa Concordia, incident în care au murit 32 de persoane.
Vineri 13 aprilie 2012 în Italia a avut loc un cutremur, iar în SUA, o tornadă a lovit statul Oklahoma.
Cei de la descopera.ro au întocmit şi o interesantă listă, "13 superstiţii de vineri, 13"
1. Dacă un copil să naşte într-o zi de VINERI 13, nu va avea noroc niciodată.
2. Un om născut într-o zi de VINERI 13 va muri tânăr.
3. Un copil născut într-o zi de VINERI 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi tăinuită.
4. Un copil născut într-o zi de VINERI 13 nu va avea noroc decât după ce toţi cei care îi ştiu adevărata dată a naşterii vor muri.
5. Un copil născut într-o zi de VINERI 13 va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier saşiu. Dacă copilul va pierde piciorul de iepure, va muri.
6. Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de VINERI 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.
7. Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de VINERI 13.
8. Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o zi de VINERI 13, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte.
9. Cine iese din casă în noaptea de VINERI 13 va avea convulsii.
10. Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de VINERI 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.
11. Nu purta negru în ziua de VINERI 13, sau în scurt timp vei purta doliu.
12. Nu te tunde în ziua de VINERI 13, sau cineva din familia ta va muri.
13. Nu te muta în casă nouă într-o zi de VINERI 13, vei avea ghinion.
SURSA-http://www.realitatea.net/astazi-este-vineri-13-ce-sa-nu-faci-in-aceasta-zi-sub-nicio-forma_1829509.html#ixzz3rMjoDYVf 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu