vineri, 17 aprilie 2020

OBICEIURI CIUDATE DE PAȘTE

Dacă, în obiceiurile și tradițiile de Paște din România, mielul, cozonacul , pasca și ouăle colorate reprezintă repere de bază, pe alte meridiane ale lumii, dincolo de covârșitoarea semnificație religioasă, sărbătoarea de Paști este marcată de niște ritualuri ciudate atunci când le privim strict din perspectiva noastră culturală.
În Slovacia, cete de flăcăi îmbrăcați în costume populare tradiționale biciuiesc (cu blândețe) cu crenguțe de salcie câte o fată ce merge în fruntea lor. Acest obicei, cât și cel de a arunca apă peste fete, se spune că le asigură acestora frumusețe, sănătate și fertilitate.
În Cehia, într-o tradiție asemănătoare, grupurile de flăcăi ce colinda localitățile își permit să llovească (simbolic) pe fetele și femeile întâlnite pe stradă, cu niște ramuri împodobite cu panglici colorate.
Nu întâmplător, ungurii împărtășesc tradiția de mai sus, obișnuindu-se ca bărbații să le ude pe fetele și pe femeile care, cu această ocazie, poartă imbracamintea din vechime.
În unele regiuni, rușii ne împărtășesc părerea că mieii sunt norocoși, convinși fiind că acestea sunt singurele animale de pe pământ sub forma carora nu se poate întruchipa diavolul. Tocmai din această cauza, cu ocazia Paștelui, ei au obiceiul de a-și pune pe masă, o mare bucată de unt căreia i s-a dat forma unui miel.
În lunea de Paște, în localitatea franțuzească Haut, toți oamenii din împrejurimi își aduc ouăle în piața orașului în vederea pregătirii unei uriașe omlete. Omleta poate burduși burțile a 1.000 de oameni și este alcătuită din peste 4.500 de oua.
În Papua, Noua Guinee, atunci când sosește Paștele, oamenii nu mai țin cont de cât de dăunător poate fi fumatul! Copacii din jurul bisericilor sunt împodobiți cu tutun și țigări, și aproape toată lumea se delectează cu câteva fumuri de tabac!
Australienii nu sunt deloc de acord cu simbolul iepurașului de Paște! Iepurii nu sunt deloc agreați pe aceste meleaguri din pricina marilor daune pe care le provoacă recoltelor. În locul "iepurașilor" sunt preferate animăluțele din ciocolată reprezentandu-i pe "bilbies" , purtand numele științific de "Macrotis lagotis," niște marsupiale rare, pe cale de dispariție.
Nici în Noua Zeelandă, iepurașii de Paște nu sunt deloc agreați! Vînătorul care reușește cu această ocazie să împuște cei mai mulți iepuri primește un premiu în valoare de 3.500 dolari NZ.
Columbienii au un obicei ciudat cu ocazia Paștelui. În loc de miel, ei preferă să-și facă câte o friptură din carne de iguana, broască țestoasă sau chiar unele rozătoare.
În Berlin, cu prilejul ultimei vineri dinainte de Paști (Vinerea Mare), oamenii sunt atrași de parcul de distracții Britzer Garten, unde sunt întâmpinați de un uriaș iepuraș de Paște.
Dacă în alte țări, ouăle colorate de Paște sunt ascunse în vederea unei antrenante și promițătoare căutări, în Germania ele sunt așezate la vedere, pe ramurile copacilor de pe străzi. Unii arbori sunt astfel împodobiți cu mii de ouă de Paști.
Se pare că grecii nu s-au lăsat ispitiți de culorile curcubeului în tradițiile lor de Paște, ei păstrând cu cerbicie culoarea roșie pentru ouăle ce marchează acest eveniment.
În Polonia, stăpânul ori gospodarul casei nu are voie să participe la prepararea cozonacilor de Paște, zicându-se ca dacă aluatul le ajunge pe mustață, aceasta se va alb, iar cozonacii nu vor crește. De asemenea, ei cred că un mațișor de salcie binecuvântat de un preot le asigură sănătatea, vreme de un an, dacă fac efortul de a-l îngurgita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu