joi, 21 noiembrie 2019

ZIUA MONDIALĂ A SALUTULUI

Iniţiată în 1973 şi susţinută de personalităţi publice şi de 180 de ţări, Ziua Mondială a Salutului este un îndemn la comunicare şi un instrument pentru menţinerea liniştii şi a păcii în lume.
Oricine poate marca aceasta zi.Doar salutând cel puţin 10 persoane, veţi dovedi importanţa pe care o daţi comunicării personale în menţinerea păcii.
Etnologii spun că în lume sunt vorbite 6.909 limbi, iar cel mai popular cuvânt de salut este Hello, care este şi formula universală de salut la telefon.
Daţi Bună ziua! sau rostiţi o formulă uzuală de salut, faceţi un gest sau folosiţi o formulă uzuală de politeţe, de respect, de simpatie la întâlnirea cu cineva sau la despărţire.
Chiar dacă suntem salutaţi din greşeală de cineva, să nu rămânem impasibili şi să răspundem !

Să salutăm ! ne spune simplu Codul bunelor maniere, dacă intrăm primii într-o încăpere, iar ceilalţi trebuie să ne răspundă. Dacă întâlnim pe cineva cunoscut aflat într-un grup să-i salutăm pe toţi, iar toţi trebuie să dea la rândul lor bună ziua. Un bărbat va saluta întotdeauna primul o femeie, iar o femeie mai tânără va saluta întotdeauna prima o femeie mai în vârstă.
Strânsul mâinii este obiceiul care se practică cel mai des când doi oameni se întâlnesc, chiar şi femeile se salută uneori astfel, deşi sărutul pe obraz îi face acestui gest o serioasă concurenţă.
Pe mapamond, salutul are însă forme foarte diferite:
Japonezii se înclină, britanicii spun doar Bună ziua şi îşi dau mâna, francezii îşi strâng mâna şi se sărută pe ambii obraji la sosire şi la plecare.
În schimb, în Tibet este foarte politicos să scoţi limba când întâlneşti pe cineva prima oară, iar inuiţii îşi freacă nasurile la prima întâlnire, în Botswana oamenii îşi ating palmele uşor, dar nu le strâng, In Cambodgia se lipesc palmele şi se apropie de piept, cu cât palmele se ridică mai sus, cu atât respectul arătat este mai mare.
În nordul Mozambicului oamenii bat de trei ori din palme înainte să spună bună ziua, iar în Australia, la prima întâlnire nu e politicos să îmbrăţişezi sau să săruţi şi nici să vorbeşti despre chestiuni personale.
Toate aceste forme de salut contribuie la ameliorarea relaţiilor interumane şi aduc un plus de culoare vieţii.
Să învătăm aşadar să salutăm în cât mai multe limbi !
Konichiwa (koh-Nee-chee-ah) în japoneză
Jambo (JAM-bo) în Swahili
Hola (OH-la) în spaniolă
Ni hao (nee-Ha-OW) în chineză
Bonjour (bohn-Zhoor) în franceză
Buon giorno (bwohn-JOR-noh) în italiană
Annyong ha shimnikka (An-YOH HASHim-ni-kah) în coreeană
Czesc (Chesht) în poloneză
Zdravstvuite (ZzDRAST-vet-yah) în rusă.
Al Salaam a' alaykum (ahl sah-LAHM-ah-ah-LAY-Koom) în arabă.
Merhaba (Mer- ha- ba) în turcă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu