vineri, 29 noiembrie 2019

ZIUA LUPULUI SAU NOAPTEA SFÂNTULUI ANDREI

Se apropie Ziua Lupului sau noaptea Sfântului Andrei. Despre Sf. Apostol Andrei se spune că era primul dintre ucenicii lui Hristos, frate cu sf. Apostol Petru, ucenic al Sfîntului Ioan Botezătorul. Era originar din Betsaida. După ce se hotărăşte să-l urmeze pe Iisus Hristos, devine „cel dintâi chemat”, după cum spun scripturile bisericeşti. După Învierea lui Iisus şi coborârea Spiritului Sfânt (la Rusalii), apostolii s-au întâlnit şi au tras la sorţi cine şi unde se va duce pentru propovăduirea credinţei creştine.
Ţinutul Sciţiei şi Traciei i-a revenit Sfîntului Andrei. După multe peregrinări, el se stabileşte în Peloponezul grecesc, în oraşul Patras, lângă Corint, Grecia unde este executat din ordinul guvernatorului roman Aegeas pe timpul domniei Împăratului Nero. Surse bisericeşti mărturisesc că Sfîntul Andrei condamnat la moarte, a rugat să fie răstignit pe altfel de cruce decât Iisus, aşa el a fost răstignit pe o cruce în forma de X cu capul în jos, căreia i s-a spus „Crucea Sfîntului Andrei”. Astăzi această formă a crucii se regăseşte pe steagul Scoţiei, Irlandei, cel al Flotei militare ruse etc.
Sfântul Apostol Andrei este, conform tradiției, primul care a adus creștinismul pe meleagurile noastre. De aceea, mai ales în zonele rurale, au existat şi încă se păstrează o multitudine de tradiţii, superstiţii şi obiceiuri în care elementul păgân se imbină cu cel creştin.
Sărbătoarea are mai multe denumiri: Andrei de Iarnă, Sântandrei, Moș Andrei, Andrei Cap de Iarnă, Undrea, Îndrea. Este singura sărbătoare de peste an, care a dat denumirea populară unei luni - decembrie, după cum știm în popor e numită - Îndrea, Undrea. Se credea, că de la ziua Sf. Andrei începe iarna și pune stăpânire pe lume.
Sărbătoarea Sf. Andrei se mai numea în popor și Ziua Lupului, o sărbătoare păgână precreştină, care a fost asimilată practic în întregime. Sărbătoarea era dedicată unei divinități, în cadrul căreia era prezent cultul strămoșilor, comunicarea cu spiritele strămoșilor, înfățișați fie ca lupi, fie ca strigoi. Credința în existența strigoilor pornea de la convingerea omului, că sufletele morților pot reveni printre cei vii. De aici vine credinţa că de Sfântul Andrei se dezleagă secrete, pot fi găsiţi acei, care au săvârşit crime, furturi. Se spune ca era pe vremuri un obicei că la miezul nopţii, în cimitir cu apă sfinţită, lumânări, un vas nou cu gura largă şi câtiva bănuţi de argint care se puneau pe un mormânt părăsit, iar după ce se spuneau câteva rugăciuni, se putea vedea în apa turnată în vas şirul evenimentelor.
Multe dintre obiceiurile de Sf. Andrei sunt descrise în legende. În noaptea Sfîntului Andrei erau practicate diverse ritualuri menite să protejeze oamenii, animalele şi gospodăriile. Tot de Sfântul Andrei se zice, era timpul benefic să se comunice cu spiritele de dincolo.
În noaptea de Sf. Andrei fetele mari (nemăritate) puteau să-și afle ursitul. Sunt cunoscute numeroase magii, practicate de fete în seara lui Sf. Andrei. Ele se adunau la o casă în seara de 29 noiembrie (respectiv 12 decembrie la romțnii pe rit vechi) și încercau să-și afle ursitul. Cum se însera bine, fetele de altădată fie practicau metodele știute de la mame, mătuși, fie se concentrau asupra uneia, ca să li se contureze chipul ursitului. Se spune, ca un fir de busuioc aşezat sub pernă face ca în vis să apară imaginea ursitului. Alte fete noaptea mergeau spre gard cu ochii închiși și trebuiau să numere nouă pari și să-l lege cu ață. A doua zi se uitau și dacă era neted părul, apoi și ursitul urma să le fie tânăr, dacă era cioturos - mirele urma să fie bătrîn.
În afară de practici magice în seara Sf. Andrei flăcăii și fetele mari petreceau împreună, se veseleau, făceau o turtă, numită „turta de Andrei”, care se atârna la coardă și toți trebuiau să sară să o apuce cu gura. Se organizau și alte jocuri distractive.
Pe 30 noiembrie /13 decembrie nu se lucra pentru ca lupii să nu mănânce vitele și mai ales oile. Oamenii se abțineau să plece la drum deoarece riscau să se întâlnească cu haite de lupi. Țăranii le-au pus sub oblăduirea acestui sfânt, tocmai pentru că ele trebuie garantate de autoritatea şi puterea sa.
Femeile au rolul de a-şi proteja familia împotriva strigoilor, întorcând toate oalele din casă cu gura în jos sau împrăştiind prin gospodărie bucăţi de pâine pentru ca strigoii să le mănânce şi să nu pătrundă în casă. Pentru ca se ştie că strigoilor le place să se adăpostească la căldură. În ziua Sfântului Andrei, cenuşa caldă trebuia şi ea scoasă din sobă. Oamenilor le revenea datoria de a se proteja împotriva vârcolacilor prin arme redutabile: usturoi şi candelă, aceasta din urma păstrându-se aprinsă pe tot parcursul nopţii.
Astfel, multe dintre practicile de apărare magică erau respectate de către femei: ele nu torceau cu o săptămână înainte de Sf. Andrei, nu măturau, nu făceau pomană, nu dădeau nimic cu împrumut de teama feluritor pagube. Nu foloseau unele obiecte, cum ar fi pieptenele. De la această zi și până la Crăciun nu se lucra la război, nu se torcea și nici nu se țesea.
Tinerii de la sudul Moldovei în noaptea Sf. Andrei păzeau usturoiul, ca să nu fie furat de strigoi. Se adunau la o casă mai mulți flăcăi și fete mari. Tinerii stăteau toată noaptea la masă, mâncau și petreceau în veselie, fetele erau mereu atente ca nu cumva cineva să le fure usturoiul. Dacă se fura din usturoi nu era bine. Acelei fetei căreia i se fura usturoiul nu-i mergea bine. În zori, înainte de a se despărți, fiecare fată își lua usturoiul şi-l ducea la biserică, iar apoi acasă îl punea la icoane. Acest usturoi din noaptea Sf. Andrei, era bun „de dragoste”. De la această „pază a usturoiului” provine zicala „Parcă a păzit usturoiul” - i se spunea aceluia, care avea ochii roșii de nesomn.

1 DECEMBRIE - Ziua Națională a României.

La mulți ani, România! Cel mai frumos loc din inima noastră!
🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴
Am sărbătorit alături de elevii clasei I PLASTICĂ de la Liceul de Arte ,,Sigismund Toduță” Deva însoțiți de d-na prof. Marinescu Elena Daniela





joi, 28 noiembrie 2019

ISTORIA ZILEI DE 28 NOIEMBRIE

1632 - S-a născut compozitorul francez Jean Baptiste Lully (m. 1687)
1812 - S-a născut Iacob Mureşianu, poet, publicist şi om politic (m. 29 septembrie 1887)
1874 - S-a născut prozatorul Jean Bart (m. 12 mai 1933)
1877 - Războiul de Independenţă: La Plevna generalul otoman Osman Paşa s-a predat generalului Cerchez
1881 - S-a născut scriitorul Stephan Zweig.(m.1942)
1895 - A încetat din viaţă scriitorul francez Alexandre Dumas-fiul. Romanul "Dama cu camelii" i-a adus celebritatea, inspirând şi libretul cunoscutei opere de G. Verdi, "Traviata" (n. 27 iunie 1824)
1907 - S-a născut scriitorul italian Alberto Moravia (m.1990)
1912 - S-a născut actorul Colea Răutu (Colea Rutkovschi): "Moara cu Noroc", "Pisica de mare", "Toate pânzele sus!", "Cel mai iubit dintre pământeni" (d. 13 mai 2008)
1918 - A abdicat ultimul împărat al Germaniei, Wilhelm al II-lea de Hohenzollern
1918 - A încetat din viaţă romancierul şi memorialistul Victor Anestin. Prima sa carte este şi primul roman ştiinţifico-fantastic cunoscut din literatura română: "În anul 4 000 sau O călătorie la Venus", 1899 (n. 17 septmebrie 1875)
1943 - Cel de al Doilea Război Mondial: Începe Conferinţa de la Teheran, unde liderii aliaţilor - preşedintele american F.D.Roosevelt, premierul britanic Winston Churchill şi liderul sovietic I.V. Stalin - stabilesc strategia de luptă, deschiderea unui al doilea front în Europa
1973 - A încetat din viaţă, la Paris, principesa Martha Bibescu, scriitoare (n. 1889)
1994 - Norvegienii resping aderarea ţării la Uniunea Europeană, printr-un referendum
2002 - A încetat din viaţă Dan Tufaru, unul dintre cei mai cunoscuţi actori români de comedie (n. 3 februarie 1944)
2004 - Intr-un accident minier din Republica Populară Chineză 166 mineri sunt blocați în subteran în mina de cărbune Chenjiashan situată în nordul țării, în provincia Shaanxi;
2010- A încetat din viaţă Leslie Nielsen, actor american de origine canadiană (n. 1926)
2015- A încetat din viaţă Mircea Anca, actor și regizor român (n. 1960)


SURSE -http://www.mediafax.ro/…/semnificatii-istorice-pentru-ziua-…

miercuri, 27 noiembrie 2019

ISTORIA ZILEI DE 27 NOIEMBRIE

1701 - S-a născut fizicianul şi astronomul Anders Celsius, cel care a inventat scara termometrică centesimală, Scara Celsius. Este fondatorul, în 1731, al primului Observator Astronomic din Suedia (m. 25 aprilie 1744)
1818 - S-a născut omul de cultură Aron Pumnul, unul dintre fruntaşii Revoluţiei din Transilvania de la 1848, profesor al lui Mihai Eminescu, la Cernăuţi (m. 12 ianuarie 1866)
1867 - S-a născut savantul Grigore Antipa, membru al Academiei Române, cel care a fondat Muzeul de Istorie Naturală din Bucureşti şi a întemeiat şcoala românească de hidrobiologie, ihtiologie şi oceanologie (m. 1944).
1884 - S-a născut poetul, prozatorul şi dramaturgul Vasile Voiculescu: "Pârgă", "Zahei orbul", "Capul de zimbru", "Lostriţa. Căprioara din vis" (m. 26 aprilie 1963).
1885 - S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept "creator al romanului românesc modern"; a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti, preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români, membru al Academiei Române (romanele "Ion", Răscoala", "Pădurea Spânzuraţilor") (m. 1 septembrie 1944)
1888 - A încetat din viaţă George Ioanid, profesor de greacă, membru de onoare al Societăţii Academice Române (n. 1800)
1895 - S-a născut Pierre-Paul Grassé, celebru zoolog, membru al Academiei de Ştiinţă a Franţei, din 1948 (d. 1985).
1912 - S-a născut actriţa Dina Cocea. A fost profesoară la IATC, avându-i ca studenţi, printre alţii, pe Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Ion Fiscuteanu (m. octombrie 2008).
1913 - S-a născut actriţa Nineta Gusti (m. 4 iunie 2002)
1921 - S-a născut Alexander Dubcek, om politic, prim secretar al Partidului Comunist din Cehoslovacia (1968-1969), iniţiatorul "Primăverii de la Praga" din 1968 (m. 8 noiembrie 1992).
1924- S-a nascut Nina Cassian -poetă, eseistă și traducătoare română, de origine evreiască.
1940 - A avut loc asasinarea de către legionari, în pădurea Snagov, a lui Virgil Madgearu, economist, sociolog, profesor universitar, fost ministru naţional-ţărănist (n. 14 decembrie 1887).
1940 - Legionarii îl asasinează pe Nicolae Iorga, istoric, scriitor, publicist şi om politic (n. 17 ianuarie 1871)
1942 - S–a născut Jimi Hendrix, solist vocal şi compozitor, unul dintre cei mai mari chitarişti rock (m. 1970)
1953 - A încetat din viaţă dramaturgul Eugene O'Neill, reprezentant de seamă a teatrului modern american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură ("Din jale se întrupează Electra") (n. 16 octombrie 1888)
1970 - A încetat din viaţă Petru Comarnescu, critic literar şi de artă, memorialist, iniţiator al grupării "Criterion" (n. 23 noiembrie 1905)
1972 - A încetat din viaţă poetul Victor Eftimiu. A fost directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, al Teatrului Naţional şi al Operei din Cluj; membru al Academiei Române (n. 24 ianuarie 1889)
1992 - A fost parafat Acordul de comerţ liber între România şi ţările membre ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb.
2000 - A încetat din viaţă fotbalistul Toma Dumitru (n. 25 noiembrie 1937)
2000 - A încetat din viaţă mezzo-soprana Elena Cernei, solistă a Operei Naţionale Române vreme de mai bine de 25 de ani (n. 1 martie 1924)
2000- În Norvegia se deschide Tunelul Laerdal, cel mai lung tunel rutier din lume, de 24,5 km lungime, între Aurland şi Laerdal. Astfel, se creează un drum continuu de la Oslo la Bergen.
2001 - S-au deschis, la Petersberg, la reşedinţa oaspeţilor Germaniei, de lângă Bonn, lucrările Conferinţei inter-afgane privind viitorul politic al Afganistanului.
2004 - Revoluţia Portocalie: Parlamentul ucrainean a invalidat rezultatul alegerilor prezidenţiale.
2005 - Alegeri în Cecenia, în condiţii stricte de securitate.
2009 - Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a anunţat, la Bruxelles, lista comisarilor desemnaţi, din partea României fiind anunţat Dacian Cioloş pentru portofoliul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

SURSE-http://www.mediafax.ro/…/semnificatii-istorice-pentru-27-no…;
https://ro.wikipedia.org/wiki/27_noiembrie

marți, 26 noiembrie 2019

ISTORIA ZILEI DE 26 NOIEMBRIE

1778 - În Insulele Hawaii, căpitanul James Cook devine primul european pe insula Maui.
1832 - Este pus în funcţiune primul tramvai din lume, în New York City.
1857 - S-a născut părintele lingvisticii moderne, elveţianul Ferdinand de Saussure (m. 22 februarie 1913)
1894 - S-a născut Norbert Wiener, matematician american (lucrări în domeniile teoriei probabilităţilor, teoriei cuantelor, teoriei relativităţii şi al electrotehnicii); este considerat fondatorul ciberneticii (m. 18 martie 1964)
1901 - S-a născut Mihail Drumeş, prozator şi dramaturg: "Scrisoarea de dragoste", "Invitaţie la vals", "Elevul Dima dintr-a şaptea" (m. 7 februarie 1982)
1917 - Primul Război Mondial: S-a încheiat, la Focşani, armistiţiul între România şi Puterile Centrale
1939 - S-a născut Tina Turner, cântăreaţă americană1940 - În închisoarea Jilava au fost împuşcaţi de legionari 64 de foşti demnitari ai regimului carlist şi participanţi la represiunile antilegionare (printre ei: Gh. Argeşeanu, fost prim-ministru, generalul Gabriel Marinescu, fost ministru de Interne, Victor Iamandi, fost ministru de Justiţie)
1941 - Preşedintele american Franklin D. Roosevelt stabileşte ca Ziua Recunoştiinţei să fie celebrată în fiecare a patra zi de joi din luna noiembrie
1963 - A încetat din viaţă, în California, renumita soprană de coloratură Amelita Galli-Curci (n. 18 noiembrie 1882)
1968 - A murit scriitorul german Arnold Zweig (n. 10 noiembrie 1887)
1970 - A încetat din viaţă Vladimir Streinu (Nicolae Iordache), poet şi critic literar (n. 23 mai 1902)
2003 - Ultimul zbor al avionului Concorde.
2008 - O serie de atacuri şi explozii s-au produs în capitala economică a Indiei, Bombay. Atacatorii au deschis focul asupra unor hoteluri de lux (Taj şi Oberoi), într-o gară aglomerată din oraş, un spital, dar şi în restaurante de lux. Atacurile au provocat moartea şi rănirea a sute de persoane
2013- A încetat din viaţă Temistocle Popa, compozitor român (n. 1921)

SURSE-http://www.mediafax.ro/…/semnificatii-istorice-pentru-ziua-…
https://ro.wikipedia.org/wiki/26_noiembrie

luni, 25 noiembrie 2019

ISTORIA ZILEI DE 25 NOIEMBRIE

1562 - S-a născut scriitorul şi dramaturgul Lope Felix de Vega Carpio, reprezentant de seamă al Renaşterii spaniole (m. 27 august 1635)
1715 - Începutul domniilor fanariote în Ţara Românească
1814 - S-a născut Matei Millo, actor şi cântăreţ, autor de texte dramatice, celebru în teatrul românesc, prin interpretarea în travesti a rolului "Coana Chiriţa" din piesele lui V. Alecsandri; este autorul şi interpretul principal al piesei "Baba Hârca", reprezentată pentru prima dată la Iaşi în1849 (m. 9 septembrie 1896)
1863 - S-a născut savantul dr. Ion Cantacuzino, membru al Academiei Române, fondator al şcolii româneşti de imunologie şi patologie experimentală. El a elaborat o metodă de vaccinare împotriva holerei recunoscută în istoria epidemiologiei ca "marea experienţă românească de vaccinare" (m. 14 ianuarie 1934)
1864 - A fost adoptată Legea privind organizarea învăţământului ("Legea instrucţiunii publice"), prin care se stabileau trei grade de învăţământ (primar, secundar şi superior) şi obligativitatea şi gratuitatea învăţământului primar.
1881 - S-a născut Papa Ioan al XXIII -lea (Angelo Giuseppe Rocalli), cel care a iniţiat Concilul Vatican II. A fost beatificat de Papa Ioan Paul al II-lea la 3 septembrie 2000.
1885 - A încetat din viaţă poetul Grigore Alexandrescu, cel care a impus în literatura română, ca specii literare, satira ("Satiră. Duhului meu"), fabula ("Boul şi viţelul"), epistola ("Epistolă către Voltaire") (n. 22 februarie 1810)
1892 - S-a născut istoricul şi omul politic Petre Constantinescu-Iaşi, membru al Academiei Române; a participat la elaborarea primului tratat de "Istoria României" (m. 1 decembrie 1977)
1896 - S-a născut actorul George Vraca (m. 17 aprilie 1964)
1915 - S-a născut generalul Augusto Pinochet Ugarte, cel care a devenit în 1973 şef al statului Chile (până în 1990), în urma unei lovituri de stat militare (m. decembrie 2006)
1937 - A încetat din viaţă ing. Gheorghe Em. Filipescu. A elaborat "metoda coeficienţilor nedeterminaţi", destinată calculului sistemelor static nedeterminate şi cunoscută în literatura de specialitate ca "metoda Filipescu" iar în 1935 a fost ales membru al Academiei Române (n. 28 martie 1882)
1968 - A încetat din viaţă scriitorul Upton Sinclair (romanul "Jungla") (n. 20 septembrie1878)
1972 - A încetat din viaţă Henri Coandă, inventator, inginer, membru al Academiei Române. În 1907 a expus, pentru prima oară în lume, la Berlin, macheta unui avion fără elice, viitorul avion cu reacţie. Numele său rămâne legat de fenomenul aerodinamic cunoscut sub numele de "efectul Coandă", brevetat în 1934 (n. 7 iunie 1886)
1992 - Adunarea Federală a Cehoslovaciei a votat separarea celor două republici Cehia şi Slovacia începând de la 1 ianuarie 1993
2001- Cercetatorii de la societatea „Advanced Cell Technology" din Worcester, Massachusetts, SUA, au anunţat clonarea primului embrion uman din lume, prin transferul nucleelor celulelor aparţinând unor celule de piele în ovule denucleate, prelevate de la femei.
2007- Alegeri parlamentare şi referendum pentru alegerea sistemului de vot în România.
2009 - A încetat din viaţă Theodor Hristea, lingvist român (n. 1930)
2016 - A încetat din viaţă Fidel Castro, presedintele Cubei (n. 1926)
2018 - A încetat din viaţă Randolph Lewis Braham, istoric american de origine română (n. 1922)
Ziua internațională a nonviolenței.
Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.

Surse-http://www.mediafax.ro/…/semnificatii-istorice-pentru-ziua-
https://ro.wikipedia.org/wiki/25_noiembrie

vineri, 22 noiembrie 2019

ISTORIA ZILEI DE 22 NOIEMBRIE

1220: Frederic al II-lea este încoronat în Roma de către papa Papa Honoriu al III-lea ca împărat al Sfântului Imperiu Roman.
1286: Regele danez Eric al V-lea este ucis în Iutlanda de asasini îmbrăcați în călugări franciscani.
1574: Navigatorul spaniol Juan Fernández, care naviga spre sud între Callao și Valparaíso descoperă un arhipeleag și numește insulele Más Afuera, Más un Tierra și Santa Clara. Mai târziu arhipeleagul va fi denumit Insulele Juan Fernández.
1806: Începe un nou război ruso–turc desfășurat pe teritoriul Moldovei și Țării Românești. Conflictul se va încheia prin Pacea de la București din 28 mai 1812, în urma căreia Basarabia intra în componența Rusiei.
1861: În urma consensului stabilit la Conferința reprezentanților Porții Otomane și ai Puterilor garante, Poarta Otomană emană "Firmanul de organizare administrativă a Moldovei și Valahiei" prin care admite unirea administrativă și politică a Principatelor.
1869: S-a nascut André Gide, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel în 1947 (d. 1951)
1869: S-au deschis cursurile Facultății de Medicină din București. Primul decan a fost medicul chirurg Nicolae Turnescu.
1880: Principele Carol I primește acordul scris din partea familiei sale privind succesiunea la tronul României, reglementată prin Constituție: "În lipsă de descendenți de sex masculin în linie dreaptă ai A.S.R. Carol Hohenzollern–Sigmaringen, succesiunea la tron va reveni celui mai în vârstă dintre frații săi sau descendenților lor..."
1890: S-a născut Charles de Gaulle, general francez și președinte al Franței (d. 1970)
1906: La Convenția Internațională de Radio și telegrafie de la Berlin, s-a aprobat utilizarea mesajelor SOS în caz de pericol.
1913: A fost inaugurată clădirea Teatrului "Mr. Gh. Pastia" din Focșani.
1918: Marele Duce Friedrich al II-lea de Baden, care renunțase deja la 13 noiembrie provizoriu la afacerile de stat, demisionează anunțând oficial abdicarea liniei de Baden.
1931: Se deschide pentru public Muzeul de Istorie al Bucureștiului, în Casa Moruzi din Calea Victoriei nr.117. După anul 1959, colecțiile muzeului vor fi adăpostite în incinta Palatului Șuțu (din 1999, poartă denumirea de Muzeul Municipiului București).
1942: Al Doilea Război Mondial: Bătălia de la Stalingrad, generalul Friedrich Paulus îi trimite lui Adolf Hitler o telegramă spunându-i că armata a 6-a germană este înconjurată de Armata Roșie.
1943: Al Doilea Război Mondial: Președintele american Franklin Roosevelt, premierul britanic Winston Churchill și liderul chinez Chiang Kai-Shek se întâlnesc la Cairo pentru a pune la punct un plan de înfrangere a Japoniei.
1943: Libanul își câștigă independența față de Franța.
1956: Jocurile Olimpice de Vară se deschid la Melbourne, Australia; România a obținut 13 medalii (5 aur, 3 argint, 5 bronz).
1963: Asasinarea lui John F. Kennedy în Dallas, Texas. Vicepreșdintele Lyndon B. Johnson depune jurămâtul ca nou președinte.
1968: The Beatles lansează dublul album The Beatles mai cunoscut drept, The White Album.
1975: Juan Carlos a fost încoronat rege al Spaniei după moartea lui Francisco Franco.
1984: S-a născut Scarlett Johansson, actriță americană
1990: Marea Britanie: Margaret Thatcher demisionează din postul de premier.
2000: Președintele Alberto Fujimori a fost destituit de către legislativul peruan.
2003: Revoluția Trandafirilor din Georgia: Opoziția, purtând trandafiri în mâini, ocupă Parlamentul din Tbilisi și cere demisia președintelui Eduard Șevardnadze.
2004: Revoluția Portocalie din Ucraina: Zeci de mii de manifestanți s-au adunat, în Piața Independenței din Kiev, la apelul candidatului opoziției, Victor Iușcenko, pentru a denunța fraudele comise în alegerile prezidențiale din 21 noiembrie.
2005: Angela Merkel devine prima femeie cancelar al Germaniei.
2005: Trupa Rolling Stones lansează noul album intitulat Rarities; albumul conține 16 piese și este realizat de Hear Music în colaborare cu Virgin Records.
2006:A murit Lucian Raicu, eseist și critic literar român, stabilit (1988) în Franța (n. 1934)
2007: A murit Maurice Béjart, dansator și coregraf francez (n. 1927)
2007:A murit Ioanichie Bălan, scriitor, duhovnic și arhimandrit român (n. 1930)
2011: A murit Elisabeta, Ducesă de Hohenberg (n. 1922)
2012: A murit Bryce Courtenay, scriitor australian (n. 1933)


SURSA-https://ro.wikipedia.org/wiki/22_noiembrie

joi, 21 noiembrie 2019

ISTORIA ZILEI DE 21 NOIEMBRIE

1694 - S-a născut Voltaire (Francois Marie Arouet), filosof şi scriitor francez (m. 30 mai 1778)
1783 - În Franţa a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de ştiinţă într-un balon cu aer cald; zborul a durat 25 de minute, pe o distanţă de 9 km, iar altitudinea maximă atinsă a fost de 900 de metri
1811 - A încetat din viaţă scriitorul Heinrich von Kleist; a introdus în literatura germană nuvela şi comedia ca specii literare (n. 18 octombrie 1777)
1877 - Războiul de Independenţă: reduta otomană Rahova este cucerită de către trupele române.
1887 - A încetat din viaţă Petre Ispirescu, editor, folclorist, povestitor, scriitor şi tipograf. Este cunoscut mai ales datorită activitaţii sale de culegător de basme populare româneşti: "Tinereţe fără de bătrâneţe şi viaţă fără de moarte", "Prâslea cel voinic şi merele de aur", "Aleodor Împărat", "Greuceanu", Înşir-te mărgăritari" (n. 1830).
1916 - A încetat din viaţă Franz Iosef I, împărat al Austriei şi rege al Ungariei (n. 18 aug. 1830)
1918 - S–a născut istoricul literar Eugen Todoran, autor al unor studii critice dedicate poetului Mihai Eminescu (m. 9 august 1997)
1918 - S-a născut preotul Constantin Galeriu, paroh al Bisericii „Sfântul Silvestru” din Bucureşti, preşedinte de onoare al Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni, membru în Comisia Naţională UNESCO (m. 10 august 2003).
1945 - S–a născut Goldie Hawn, actriţă americană
1991 - Adunarea Constituantă a adoptat noua Constituţie a României.
1999 - A încetat din viaţă ziaristul sportiv Ioan Chirilă, autor al cărţilor: „Nadia” - 1977, „Lucescu şi dragul său fotbal” - 1999 (n. 25 octombrie 1925)
2001 - A încetat din viaţă compozitorul Ion Cristinoiu; a compus, în 35 de ani de carieră, peste 800 de piese de muzică uşoară, cele mai multe şlagăre, muzică de film şi corală (n. 26 ianuarie 1942)
2002- NATO invită Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia să devină membre.
2007 - Fernando Fernan-Gomez, unul dintre cei mai faimoşi actori şi regizori ai Spaniei, a murit. ("Belle Epoque" - premiu Oscar, "El viaje a ninguna parte", "Lázaro de Tormes") (n. august 1921).
2012 - A încetat din viaţă Şerban Ionescu, actor român (n. 1950)

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Ziua internaţională a filosofiei
Ziua mondială a salutului (World Hello Day)
Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier (1993)



SURSA-http://www.mediafax.ro/…/semnificatii-istorice-pentru-ziua-…
https://ro.wikipedia.org/wiki/21_noiembrie

ZIUA MONDIALĂ A SALUTULUI

Iniţiată în 1973 şi susţinută de personalităţi publice şi de 180 de ţări, Ziua Mondială a Salutului este un îndemn la comunicare şi un instrument pentru menţinerea liniştii şi a păcii în lume.
Oricine poate marca aceasta zi.Doar salutând cel puţin 10 persoane, veţi dovedi importanţa pe care o daţi comunicării personale în menţinerea păcii.
Etnologii spun că în lume sunt vorbite 6.909 limbi, iar cel mai popular cuvânt de salut este Hello, care este şi formula universală de salut la telefon.
Daţi Bună ziua! sau rostiţi o formulă uzuală de salut, faceţi un gest sau folosiţi o formulă uzuală de politeţe, de respect, de simpatie la întâlnirea cu cineva sau la despărţire.
Chiar dacă suntem salutaţi din greşeală de cineva, să nu rămânem impasibili şi să răspundem !

Să salutăm ! ne spune simplu Codul bunelor maniere, dacă intrăm primii într-o încăpere, iar ceilalţi trebuie să ne răspundă. Dacă întâlnim pe cineva cunoscut aflat într-un grup să-i salutăm pe toţi, iar toţi trebuie să dea la rândul lor bună ziua. Un bărbat va saluta întotdeauna primul o femeie, iar o femeie mai tânără va saluta întotdeauna prima o femeie mai în vârstă.
Strânsul mâinii este obiceiul care se practică cel mai des când doi oameni se întâlnesc, chiar şi femeile se salută uneori astfel, deşi sărutul pe obraz îi face acestui gest o serioasă concurenţă.
Pe mapamond, salutul are însă forme foarte diferite:
Japonezii se înclină, britanicii spun doar Bună ziua şi îşi dau mâna, francezii îşi strâng mâna şi se sărută pe ambii obraji la sosire şi la plecare.
În schimb, în Tibet este foarte politicos să scoţi limba când întâlneşti pe cineva prima oară, iar inuiţii îşi freacă nasurile la prima întâlnire, în Botswana oamenii îşi ating palmele uşor, dar nu le strâng, In Cambodgia se lipesc palmele şi se apropie de piept, cu cât palmele se ridică mai sus, cu atât respectul arătat este mai mare.
În nordul Mozambicului oamenii bat de trei ori din palme înainte să spună bună ziua, iar în Australia, la prima întâlnire nu e politicos să îmbrăţişezi sau să săruţi şi nici să vorbeşti despre chestiuni personale.
Toate aceste forme de salut contribuie la ameliorarea relaţiilor interumane şi aduc un plus de culoare vieţii.
Să învătăm aşadar să salutăm în cât mai multe limbi !
Konichiwa (koh-Nee-chee-ah) în japoneză
Jambo (JAM-bo) în Swahili
Hola (OH-la) în spaniolă
Ni hao (nee-Ha-OW) în chineză
Bonjour (bohn-Zhoor) în franceză
Buon giorno (bwohn-JOR-noh) în italiană
Annyong ha shimnikka (An-YOH HASHim-ni-kah) în coreeană
Czesc (Chesht) în poloneză
Zdravstvuite (ZzDRAST-vet-yah) în rusă.
Al Salaam a' alaykum (ahl sah-LAHM-ah-ah-LAY-Koom) în arabă.
Merhaba (Mer- ha- ba) în turcă.

ORA DE LECTURĂ

Au fost alături de noi elevii clasei a III-a A de la Liceul de Arte ,,Sigismund Toduță” Deva însoțiți de d-na prof. Mitrofan Amina.
Copiii au împrumutat cartea " Fram ursul polar" de Cezar Petrescu, au aflat curiozități despre ursul polar și au ascultat teatrul radiofonic "Fram ursul polar" adaptare dupa romanul lui Cezar Petrescu





marți, 19 noiembrie 2019

RECOMANDARE DE LECTURĂ !!!

Dosarul clopoțeilor de Crăciun
de Ana Rotea
Toți clopoțeii de la Festivalul Iernii, organizat în parcul de la marginea orașului, au dispărut! Mai sunt câteva zile până în Ajunul Crăciunului și cineva trebuie să-i găsească, altfel festivalul va fi un eșec.
Un asemenea caz complicat nu poate fi rezolvat decât de cea mai bună echipă de detectivi din oraș. Marlău, Gesicaflecer, Bolumbo, Scupidu și Șerloc acceptă provocarea și încep investigația. Cu profesionalism, cei cinci adună probe și îi interoghează pe principalii suspecți: pe glacialul Parșivom, pe fiorosul Stănică și pe șiretul Lipitură. Dar umblă și zvonul că de fapt renii lui Moș Crăciun sunt de vină pentru toate disparițiile din parc... Oare vor reuși micii detectivi să rezolve cazul misterioasei dispariții a clopoțeilor de Crăciun?

ISTORIA ZILEI DE 19 NOIEMBRIE

1377 - Prima atestare a castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I d'Anjou, prin care braşovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea Bran cu "munca şi cheltuiala lor proprie".
1493 - Porto Rico (Puerto Rico - teritoriu în America Centrală insulară) a fost descoperit de către Cristofor Columb
1665 - A murit pictorul clasicist francez Nicolas Poussin (n. 15 iunie 1594)
1711 - S-a născut savantul rus Mihail Lomonosov. A formulat legea conservării materiei şi a intuit-o pe cea a conservării energiei. Este creatorul odei, ca specie literară, în literatura rusă şi este considerat ca fiind unul dintre făuritorii limbii literare ruse ("Epistola despre regulile prozodiei ruse", "Retorica") (m. 15 aprilie 1765)
1812 - S-a născut Franz Adalbert Kuhn, lingvist si mitologist german (m. 5 mai 1881)
1819- Muzeul Prado din Madrid este inaugurat.
1828 - A încetat din viaţă compozitorul austriac Franz Schubert. A compus peste 600 de lieduri, organizate în ciclurile "Frumoasa morăriţă", "Călătorie de iarnă", "Cântecul lebedei". (n. 31 ianuarie 1797)
1831 - S-a născut James Garfield, om politic, preşedinte al SUA (1880-1881), al doilea preşedinte, după Abraham Lincoln, asasinat, la 19 septembrie 1881
1837 - S-a născut Aron Densuşianu, critic şi istoric literar, folclorist şi poet, membru al Societăţii Academice Române (lucrarea "Istoria limbei şi literaturei române", apărută în 1885, este considerată prima lucrare serios documentată, de acest gen, din cultura română) (m. 2 septembrie 1900)
1900 - S-a născut scriitoarea germană Anna Seghers (romanele "A şaptea cruce", "Traversarea") (m. 1983)
1912 - S-a născut omul de ştiinţă George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, membru de onoare al Academiei Române. A descoperit ribozomii şi a descris sistemul şi funcţiile membranelor intracelulare. Din 1946 se stabileşte în SUA, obţinând în 1952 cetăţenia americană. A fost preşedinte de onoare al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Arta a Academiei Române (m. 8 octombrie 2008).
1917 - S-a născut Indira Gandhi, om politic, prim ministru al Indiei în perioada 1966-1977, 1980-1984 (m. 31 octombrie 1984)
1919 - A încetat din viaţă Alexandru Vlahuţă, scriitor si publicist, unul dintre teoreticienii sămănătorismului, membru de onoare post-mortem al Academiei Române (romanul "Dan", opera memorialistică "România pitorească") (n. 5 septembrie 1858)
1921 - S-a născut scriitorul Dinu Pillat, fiul poetului Ion Pillat; deţinut politic între anii 1959-1964 şi implicat, alături de alţi intelectuali români în "procesul Noica-Pillat", ultimul mare proces politic din timpul regimului lui Gheorghe Gheorghiu Dej (m. 6 decembrie 1975)
1923 - S-a născut Monica Lovinescu, critic literar, eseist; în 1948 a cerut azil politic în Franţa unde a colaborat la revistele publicate de diaspora românească şi la postul de radio "Europa liberă" (o parte din articole fiind reunite în volumul "Unde scurte" publicat la editura Humanitas) (m. aprilie 2008)
1929 - A fost creata Uniunea Internaţională a Teatrelor de Marionete
1942- S-a născut Calvin Klein, designer de modă
1946 - Afganistanul este admis în ONU
1946 - Islanda şi Suedia devin membre ale ONU
1947- A încetat din viaţă Emil Racoviţă, biolog, creatorul biospeologiei ca ştiinţă, membru titular şi preşedinte al Academiei Române (n. 1868)
1961 - S-a născut Meg Ryan, actriţă americană
1962 - S-a născut Jodie Foster, actriţă americană
1979 - A fost inaugurată prima linie de metrou la Bucureşti, între Timpuri Noi şi Semănătoarea
1979 - La Congresul al XII-lea al PCR s-a produs un incident inedit: Constantin Pârvulescu, fondator al PCR, a protestat în plen împotriva cultului personalităţii creat în jurul familiei Ceauşescu (19-23)
1985 - La Geneva, s-au întâlnit pentru prima oară preşedintele american Ronald Reagan şi cel sovietic Mihail Gorbaciov
1996 - Statele Unite şi-au exercitat dreptul de veto împotriva realegerii secretarului-general al Naţiunilor Unite, Boutros Boutros-Ghali, pentru un al doilea mandat. Toţi ceilali 14 membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea unei rezoluţii de susţinere a candidaturii acestuia la conducerea Adunării Generale a ONU
1998 - A încetat din viaţă regizorul Alan J. Pakula ("Toţi oamenii preşedintelui", "Sophie a ales") (n. 7 aprilie 1928)
2001 - Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat victoria oficială în primele alegeri libere dupa războiul din fosta Iugoslavie a Ligii Democratice din Kosovo, LDK, şi a naţionalistului albanez moderat Ibrahim Rugova, care a obţinut 46,29 de procente în alegerile legislative
2002 - A încetat din viaţă prinţul Alexandre de Merode, membru al Comitetului Internaţional Olimpic din anul 1964. Alexandre de Merode a creat Comisia medicală a CIO în anul 1967, al cărei preşedinte a fost până la moartea sa. (n. 24 mai 1934)
2004 - A încetat din viaţă John Robert Vane, laureat al premiului Nobel pentru Medicină
2005 - Albert al II-lea este proclamat principe al Monaco
România - Ziua cercetătorului şi proiectantului
Internaţional - Ziua internaţională a bărbatului

SURSE-http://www.mediafax.ro/…/semnificatii-istorice-pentru-ziua-…
https://ro.wikipedia.org/wiki/19_noiembrie

sâmbătă, 16 noiembrie 2019

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A TOLERANȚEI

Omenirea marchează, la 16 noiembrie, ziua internaţională a toleranţei.
În 1995, la această dată, în cadrul unei conferinţe organizate la Paris, statele membre UNESCO adoptau Declaraţia principiilor toleranţei.
Toleranţa presupune respectul, acceptarea şi aprecierea diversităţii şi bogăţiei culturale, a formelor de exprimare şi a calităţii noastre de fiinţe umane.
Ulterior, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite le-a recomandat ţărilor care fac parte din acest for să celebreze, în fiecare an această zi, prin acţiuni de promovare a păcii şi înţelegerii.
Educaţia este considerată cel mai eficient mijloc de prevenire a intoleranţei, care ameninţă relaţiile internaţionale în acest secol.

ISTORIA ZILEI DE 16 NOIEMBRIE



1717 - S-a născut Jean Le Rond d`Alembert, matematician, filosof şi scriitor, coautor şi editor al faimoasei "Enciclopedii franceze", alături de Diderot (m. 29 octombrie 1783)
1766 - S-a născut Rodolphe Kreutzer, violonist şi compozitor, căruia Beethoven îi dedică "Sonata pentru pian şi vioară, Opus 47", cunoscută ca "Sonata Kreutzer" (m. 6 ianuarie 1831)
1816- S-a născut poetul Andrei Mureşanu, unul dintre fruntaşii Revoluţiei române de la 1848,
 autorul poemului "Deşteaptă-te, române!", devenit dupa 1989 imnul naţional al României (d. 12 octombrie 1863).
1852:- A încetat din viaţă Nicolae Bălcescu, istoric, revoluţionar român (n. 1819)
1897 - S-a născut regizorul de teatru şi film Ion Şahighian (m. 11 martie 1965)
1903 - S-a născut Dumitru Stăniloaie, profesor de teologie, membru al Academiei Române, considerat unul dintre cei mai de seamă gânditori creştini, fost deţinut politic (m. 4 octombrie 1993)
1945 - A fost fondată Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), instituţie specializată a ONU
1960 - A încetat din viaţă actorul Clark Gable, cel ce a rămas în istoria cinematografului mondial prin interpretarea rolului Rhett Butler din filmul "Pe aripile vântului" (n. 1 februarie 1901)
1994 - Helmut Kohl este investit în funcţia de cancelar al Germaniei reunificate
1997 - Fostul secretar general al ONU, Boutros Boutros- Ghali, a fost ales primul preşedinte al organizaţiei ţărilor francofone
2001 - A încetat din viaţă Tommy Flanagan, pianist şi compozitor de jazz (n. 16 martie 1930).
2001- Este lansat primul film Harry Potter: "Harry Potter şi piatra filozofală".
2004 - Consilierul prezidenţial american pentru securitate, Condoleezza Rice, a fost numită oficial în funcţia de secretar de Stat, în locul lui Colin Powell
2006- A încetat din viaţă Milton Friedman, economist american, laureat Nobel (n. 1912)
ZIUA INTERNATIONALA PENTRU TOLERANTA.

SURSE-http://www.mediafax.ro/…/semnificatii-istorice-pentru-ziua-…;

https://ro.wikipedia.org/wiki/16_noiembrie

vineri, 15 noiembrie 2019

ISTORIA ZILEI DE 15 NOIEMBRIE

1630: A murit Johannes Kepler, astrolog, astronom și matematician german (n. 1571);
1836: A fost înființat la Iași Conservatorul Filarmonic și Dramatic, sub direcția lui Gheorghe Asachi, spătarului Vasile Alecsandri (tatăl) și a vornicului Ștefan Catargiu; și-a încheiat activitatea în 1840;
1864: În timpul Războiului Civil American, generalul unionist William Tecumseh Sherman și-a început Marșul spre Mare, în care a distrus infrastructura și orașele confederației între Atlanta și Savannah, Georgia;
1868: S-a nascut Emil Racoviță, biolog, membru al Academiei Române, fondatorul biospeologiei, explorator al Antarcticii (d. 1947);
1916: A murit Henryk Sienkiewicz, scriitor polonez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1905 (n. 1846);
1924: Apare, la București, revista săptămânală "Mișcarea literară" (până la 17 octombrie 1925), condusă de Liviu Rebreanu;
1932: A murit Peneș Curcanul, erou al războiului de Independență din 1877, fost sergent în Regimentul 13 Dorobanți;
1939: S-a nascut Ștefan Sileanu, actor român de teatru și film;
1948: A fost testată cu succes prima locomotiva electrică cu turbina de gaz (SUA);
1950: S-a nascut Principesa Elena a României, fiica regelui Mihai al României;
1956: Are loc premiera primul film al lui Elvis Presley, Love me tender la cinematograful Paramount în New York;
1971: Intel Corporation a lansat primul microprocesor integrat din lume, denumit Intel 4004, care putea executa până la 60.000 de instrucțiuni pe secundă;
1976: A murit Jean Gabin, actor francez (n. 1904);
2008: România: Opt mineri și patru membri ai echipelor de salvare au murit în urma a două explozii la mina Petrila;

joi, 14 noiembrie 2019

IULIA HAȘDEU -150 DE ANI DE LA NAȘTERE

Iulia Haşdeu a fost copilul genial al culturii române.
Fiica lui Bogdan Petriceicu Haşdeu vorbea limba franceză la vârsta de 2 ani. La 4 ani începuse să scrie, iar la vârsta de 7 ani crea nuvele. A avut parte de un destin tragic, fiind răpusă de o boală necruţătoare la numai 18 ani.
Un copil genial cu o soartă tragică şi un fenomen inexplicabil unic în cultura românească. Aşa a rămas în istorie, Iulia Haşdeu, unica fiică a lui Bogdan Petriceicu Haşdeu. Copilul fenomen al culturii române a trăit doar 18 ani şi a studiat până la vârsta majoratului cât alţii nu au reuşit într-o viaţă. Iulia Hasdeu s-a născut pe 14 noiembrie 1869, la Bucureşti. Primele semne ale genialităţii Iuliei au apărut la vârsta de doi ani. La vârsta la care copiii obişnuiţi abia învăţau cuvintele în limba maternă, geniala Iulia Hasdeu începuse deja să citească. La doi ani învăţa limba franceză, iar la patru ani deja desluşise tainele scrisului. La cinci ani crea nuvele, iar la şapte ani scria naraţiuni precum „Mihai Vodă Viteazul“ sau poeme precum „Domnia lui Ţepeş Vodă“, „Oaselor lui Ţepeş Vodă“.
Sclipirile de geniu ale Iuliei au uimit nu doar familia, ci şi apropiaţii care treceau pragul casei Haşdeu, mulţi dintre ei oameni de cultură cunoscuţi. Se spune că Alexandru Macedonski, venit în vizită, a rămas uimit de inteligenţa copilei. Poetul ar fi întrebat-o pe fetiţă dacă ştie o poezie, iar Iulia nu i-ar fi răspuns, ci i-ar fi întors întrebarea: „Dar tu?“. Macedonski i-a recitat o poezie pe care fetiţa a ascultat-o cu atenţie şi i-a recitat-o cuvânt cu cuvânt, câteva minute mai târziu. A scris o piesă de teatru la 11 ani La 11 ani a scris deja o piesă de teatru, tragedie în trei acte numită „Dama de circ“. Când părinţii şi învăţătorii şi-au dat seama că au în faţă un copil genial, pentru Iulia s-a făcut o excepţie, care nu se mai făcuse până atunci în învăţământul românesc: a susţinut examenele de absolvire ale ciclului primar la 8 ani. În 1877 a dat examenul cumulat pentru clasele I-IV, la Şcoala Primară de băieţi nr. 2 şi pe 27 septembrie 1877 a primit un „atestat de clasele primare de băieţi“. Se spune despre Iulia Haşdeu că avea o necesitate vitală de cunoaştere. „Necesitatea fizică firească în acest admirabil organism de a studia, pricepe şi stăpâni cât mai mult din cunoştinţele spiritului uman o silea să iasă din micile ocupaţii ale claselor gimnaziale“, scria Ionescu Gion în „Portrete istorice“ despre copilul genial al culturii române. La 16 ani a fost admisă la Sorbona Genialitatea fiicei lui Haşdeu a continuat să se manifeste şi la vârsta adolescenţei. Iulia s-a înscris în anul şcolar 1877-1878 în clasa I la Liceul „Sf. Sava“. A absolvit gimnaziul în vara anului 1881 cu rezultate strălucite: numai medii de 9 şi 10. Pasionată de muzică şi cu o voce extraordinară, a terminat Conservatorul, la secţia de canto şi pian. „A scrie, a cugeta, a descoperi singură noi orizonturi era pentru Iulia Hasdeu petrecerea cea mai frunte“, mai spune Ionescu Gion. La numai 16 ani, în 1886, Iulia Haşdeu a devenit prima româncă înscrisă la Universitatea Sorbona. Urma să susţină licenţa în Filosofie la Facultatea de Litere din cadrul prestigioasei universităţi. Se spune că, la Paris, copila de 16 ani a reuşit să uimească toţi profesorii. Studia intens, lua lecţii de pictură şi lecţii de canto de la profesori celebri ai vremii. Sănătoasă, puternică, veselă şi glumeaţă, aşa o descrie Ionescu Gion pe Iulia, la vârsta de 17 ani, când uimea mediul universitar de la Sorbona. „Lampa ei şi vara, şi iarna se stingea cu miezul nopţii pentru a se reaprinde după cinci sau chiar mai puţine ceasuri de odihnă. A trăi era pentru ea a scrie, citi şi cugeta. Iulia Hasdeu străbătea fără încetare întreg universul ştiinţei”, scrie Ionescu Gion în „Portrete istorice“. Primele semne de boală În 1887, pe vremea când Iulia Haşdeu se afla la Sorbona, au apărut primele semne ale tuberculozei. Tânăra, preocupată prea mult de studiu şi prea puţin de starea sănătăţii, a ignorat primele semne ale bolii. „Cât despre renunţarea la continuare studiilor mele şi reîntoarcerea în ţară înainte de a fi cel puţin licenţiată nici nu mă gândesc. Nu o voi face, chiar dacă ar trebui să mor şi nicio putere omenească nu mă va obliga. Nu am muncit toată copilăria şi tinereţea pentru a mă opri chiar când sunt aproape de a ajunge în port. Sunt încă vie şi nu voi renunţa la această muncă atâta timp cât îmi ca rămâne o picătură de sânge în vene şi un suflu de viaţă în piept“, îi scria Iulia, de la Paris, tatălui ei. În vara anului 1887, în vizită la Curtea de Argeş, Iulia era o tânără care părea să aibă tot viitorul înainte. „Era rumenă, frumoasă, veselă, zveltă în talia-i subţire şi mlădioasă, cu ochii umezi de zglobie fericire, prietenoasă şi glumeaţă fără urmă de cochetări, înflăcărându-se în orice discuţie în care idealul şi arta erau în joc. Cine ar fi crezut că în pieptul ei zăcea răul care nu iartă“, scrie Ionescu Gion.
Iulia s-a întors la Paris, însă boala s-a agravat şi a fost nevoită să întrerupă studiile în aprilie 1888. Părinţii au dus-o la Montreux, apoi în Elveţia. Deşi doctorii i-au prevăzut vindecarea, boala a avansat galopant. S-a întors în ţară şi părinţii au dus-o la Agapia şi apoi la Bucureşti. „Călătorii lugubre, negre, înfăşate în întunericul amar al disperării şi-n care nu se zărea ca lumină arzătoare, decât surâsul dulce trist şi supus al tinerei fecioare“, mai scrie Ionescu Gion. De-a lungul lunilor de chin, în care scuipa sânge, Iulia Haşdeu ajunsese să se împace cu moartea. O demonstrează versurile scrise pe patul de boală. „Diafană în albeaţa-i de marmură, Iulia Haşdeu simţea cu fiecare zi ce trece că viaţa scade în pieptul chinuit. Nici nu simţea mânie, nici revoltă. Regrete şi sublimă resemnaţiune“, mai spune istoricul despre finalul tragic al tinerei. Pe patul de muribundă a continuat să scrie poezii şi cugetări pe bucăţi de hârtie. În martie 1888 a scris, resemnată în faţa finalului, poezia „Moartea“. S-a stins din viaţă pe 29 septembrie 1888.

SURSA : adev.ro/pbct3h