marți, 1 octombrie 2019

LEGENDA CRIZANTEMEI

Odată cu sosirea toamnei , grădinile mohorâte și pustiite de vioiciunea florilor de vară sunt îmbogățite de culorile ferme și sobre ale crizantemelor. Mulți dintre noi nu știu că aceste flori sunt printre cele mai celebrate și mai pline de semnificații în mitologia și credințele oamenilor din întreaga lume.
Crizantemele sunt originare din Europa , Asia și America de Nord.Până spre sfârșitul secolului XV , englezii le numeau “ galbenelele porumbului” , dar , odată cu importul acestor flori din Orientul îndepărtat, numele le-a fost preschimbat în acela al speciei estice , adică “chrysanthemum”.
Numele de crizantema conferit de catre Carl Linnaeus , are semnificația de “floare gălbui –aurie” De fapt , în limba greacă, el înseamnă, literal, “floare de aur” , fiind compus din “chrysos” (aur) și“anthos” (floare).
Menționată de Confucius în anul 500 ien , crizantema este cultivată în China de peste 3000 de ani , ea fiind supranumită “floarea orientului “ sau “floarea vieții”.

Crizantema face parte cvartetul “celor mai grațioase plante” chinezești, alături de orhidee, bambus și “ume” ( prunul chinezesc).O veche zicală din China spune : “Dacă vrei să fii fericit toata viața, apucă-te să cultivi crizanteme”. Aceste flori sunt asociate cu vârsta înaintată și înțelepciunea.
Tao Yanming , primul cultivator de crizanteme menționat documentar, în anul 400 en , a adus faima orașului său, numit , după moartea sa , “Juxian”, adică “orașul crizantemelor”.

Potrivit unei străvechi legende chinezești, în urma cu 3000 de ani, un împărat a aflat că în insula Libelulei din marea Răsăritului (Japonia) exista o planta magică înzestrată cu darul de a întineri oamenii.Însă, întrucât putea fi culeasă numai de către cei nevarstnici, el a trimis către insula o expediție formată din 12 tineri bărbați si 12 femei tinere.
Odată ajunși pe insulă, după ce supraviețuiseră unei furtuni teribile și atacului unor șerpi de mare , ei nu au găsit nici un locuitor și nici o planta magică .Stabiliți pe insula Răsăritului, au devenit vestiți pentru cultivarea și negoțul cu crizantemele de aur.

Într-o variantă japoneză, acestă legendă povestește, de fapt, nașterea imperiului japonez.

O alta poveste veche chinezească istorisește despre Keu Tze Tung , care fugise în Valea Crizantemelor, dupa ce ofensase un împărat.Pentru a-și potoli setea , el a fost nevoit să bea roua de pe petalele crizantemelor , devenind, in acest fel , nemuritor.Buddhistii spun ca acest dar i-a fost dat lui Tung întrucât, înainte de a bea roua , el scrisese pe petale un text sacru.
În China , crizantema simbolizează adesea izolarea din viata publica a unui învățat.Această semnificație își are proveniența în actul poetului T’ao Yuan-Ming de a se retrage în grădina lui cu margarete , refuzând astfel o înaltă poziție oferită de catre Împărat.
Mitologia japoneză are o variantă aparte despre felul in care au ajuns crizantemele in Japonia.Conform legendei , la începuturile lumii, cerul era atat de aglomerat de divinități încât două dintre ele , zeul Izanagi și zeița Izanami , au fost trimise pe pământ, de-a lungul unui pod de nouri.
Cu această ocazie , zeița Izanami a creat zeii vânturilor, munților, mării și a murit în timp ce dadea naștere zeului focului.Izanagi a urmat-o pe zeița pe tărâmul infernal al Nopții Negre, loc în care a rămas înfiorat de vederea unor groaznice lucruri și a fost hărțuit de Bătrâna Cotoroanță a Nopții Negre.
Scăpat ca prin minune de fioroasa urmaritoare , Izanami a revenit pe pământ și s-a îndreptat către un râu pentru a face o baie de purificare.S-a dezbrăcat, iar atunci când hainele lui au atins țărână s-au transformat în 12 zei .În mod asemănător, bijuteriile lui au devenit flori : una din brățări a luat forma unui crin , o doua pe cea a unui lotus, iar lantul de la gât s-a preschimbat într-o crizantema aurie.

În fapt, crizantema a fost adusă în Japonia de către călugării buddhisti Zen, în anul 400 en . Ea devenind un simbol pentru Mikado , fiind înfățișată cu cele 16 petale asemeni soarelui răsărind.
De-a lungul a 10 secole , emblema japoneză imperială a fost o crizantema cu 16 petale.În timpul războiului dinastiilor, început în anul 1357 și desfășurat pe un parcurs de 55 de ani , fiecare războinic din zona sudică purta o crizantemă galbenă, ca un însemn al curajului.
Cea mai inalta distincție din Japonia este “Ordinul Crizantemei”.
Potrivit unei alte legende, în Japonia există un singur loc in care crizantemele nu se pot cultiva.Cu multă vreme în urmă, în orașul Himeji, un nobil trăia într-un castel impunător, încărcat de comori.Suspicios față de toată lumea, el nu îi îngăduia servitoarei lui, O-kiku, al cărei nume însemna crizantemă, să atingă sau să îi șteargă de praf giuvaierurile.
Într-una din zile , femeia a descoperit că dispăruse una din cele 10 prețioase farfurii ale stăpânului. După căutări zadarnice, cuprinsă de teamă și de rușine, ea s-a aruncat în adâncurile unei fântâni.Fantoma lui O-kiku a bântuit apoi castelul , noapte de noapte , numărând necontenit farfuriile și căutând-o pe cea lipsă. Din aceasta cauză, nobilul și-a părăsit locuința, iar castelul a căzut pradă ruinii.

Locuitorii din orasul Himeji , încântați de plecarea avarului nobil , au onorat-o pe O-kiku renunțând să mai cultive crizanteme în grădinile lor.

Festivalul anual al bucuriei din Japonia este dedicat sarbatorii florii de crizantema.Vazuta ca un simbol al soarelui, crizantema , cu aranjamentul minutios al petalelor ei, este considerata de japonezi ca o reprezentare a perfectiunii.
Intr-o legenda din Germania se povesteste cum o familie saraca , din Padurea Neagra , adunata in jurul unei mese frugale , cu prilejul unui Craciun geros si plin de zapada , a auzit dintr-o data , de afara , un vaiet prelung.La inceput au crezut ca este vorba despre un zgomot facut de vant , dar cand au deschis usa , au gasit in fata casei un biet cersetor.Pe data , l-au adus inauntru pe omul invinetit de ger , l-au invelit in paturi si au impartit cu el putinul pe care de mancare pe care il aveau.
La un moment dat , paturile au cazut deoparte si au scos la iveala un barbat in straie albe stralucitoare si cu o magica aureola in jurul capului.Dupa ce le-a marturisit ca el este Cristos , omul a a parasit locuinta.A doua zi dimineata , in locul din fata usii in care statuse cersetorul , au fost descoperite doua crizanteme albe.
De aici , se spune , a aparut traditia germana care dainuie si in zilele noastre , de se aduce in ajunul Craciunului , in casa crizanteme albe care il simbolizeaza pe Copilul Isus.

In occident , cu prilejul Zilei tuturor sfintilor , exista obiceiul de a se darui crizanteme rudelor trecute in nefiinta.Aceasta traditie isi are originea in urmatoarea legenda…
O fata , a carei mama era foarte bolnava, se ruga zi de zi la Maica Domnlui si ii oferea cate o floare , cerandu-I sa nu ii lase mama sa moara.
Intr-una din nopti , ea a avut un vis in care statuia Fecioarei Maria o privea plina de compasiune , spunanadu-i : “ Biata fetita.Mama ta mai are numai cateva zile de trait.Tot atatea cate petale are floarea pe care vrei sa mi-o daruiesti.”
Fata s-a trezit cu ochii in lacrimi si s-a uitat la floarea pregatita pentru a fi oferita Maicii Domnului.Avea numai 5 petale.Asta insemna ca mama ei mai avea numai 5 zile de viata.Disperata , a inceput sa rupa fiecare petala in bucatele cat mai mici , pana cand floarea a ajuns sa aiba nenumarate petale minuscule. Fecioara Maria a implinit dorinta fierbinte a fetei si i-a vindecat mama.
De atunci , crizantema , care , se spune , avea la origine doar cateva petale , a devenit o floare incarcata cu numeroase mici petale , amintind astfel de rugaciunile fetei iubitoare si de infinita bunatate a Maicii Domnlui.
Intr-o alta legenda crestina , se spune ca steaua care i-a condus pe Magi la Betleem , le-a aratat acestora , in cele din urma , locul in care se nascuse Mantuitorul , intrupandu-se sub forma unei crizanteme aurii la intrarea in grajdul unde se afla acesta.

Semnificatiile simbolului crizantemei
Pentru chinezi, floarea de crizantema , in general , reprezinta odihna , liniste si viata senina , iar crizantema alba semnifica jelirea sau necazul.
In Feng Shui , crizantema este un simbol al energiei Yang , avand potentialul de a atrage norocul asupra unei case.
Pentru japonezi,aceasta floare este un insemn de viata lunga si fericire.
In limbajul victorian al florilor , crizantema simbolizeaza :
- Crizantema galbena : respingere blanda a avansurilor amoroase.
- Crizantema rosie : o propunere sau o invitatie de a incepere a unei noi relatii.
- Crizantema alba : o cerere de a fi sincer , “spune-mi adevarul’ , “fii cinstit”.
In credintele orientale si in traditiile Ayurveda , crizantema este asociata cu chakra inimii.O practica comuna de stimulare a chakrei inimii consta in concentrarea asupra frumusetii crizantemei , cu scopul de a face sa infloreasca frumusetea ascunsa in inima .

- Visul unei crizanteme indica o relevare a sinelui interior pe parcursul unei perioade tumultoase a vietii.Poate reprezenta un interval de timp de profunda evolutie spirituala , datorata unor dificultati sau unui conflict.
In unele tari din Europa , crizantemele sunt flori ale mortii , fiind utilizate in ceremoniile funerare.
In calendarul floral chinezesc , crizantema este floarea lunii septembrie , iar in cel englezesc , floarea lunii noiembrie.
Crizantema este darul specific pentru cea de-a treisprezecea aniversare a casatoriei.
Crizantema este simbolul orasului Chicago.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu