joi, 30 mai 2019

COMUNICAT DE PRESĂ


Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 25 mai 2019, ora 1200, în incinta Deva Mall, etajul 4, Salle d’Or, un eveniment cultural deosebit. Prezentă la Deva, cunoscuta realizatoare de televiziune Marina ALMĂȘAN își va lansa cartea ce poartă titlul „China cea de taină”, apărută în condiții grafice deosebite la Editura Corint. Prefața cărții este semnată de patru personalități de prestigiu ale culturii și diplomației române: criticul literar Alex. Ștefănescu, poetul și ziaristul Lucian Avramescu, Cristina Romilă, director al Direcției Asia-Pacific din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, și Constantin Lupeanu, sinolog, președintele Institutului Cultural Român din Beijing. 
Marina Almășan este strălucită absolventă, șefă de promoție pe țară, a Academiei de Studii Economice din București. Atrasă de scris și de gazetărie, a fost cel mai tânăr redactor-şef din ţară al unei reviste studenţeşti – „Tribuna studentului economist”. A publicat articole în presa vremii: „Viaţa studenţească”, „Scânteia tineretului”, „Contemporanul”, „Urzica” şi a obţinut numeroase premii literare. În anii de dinaine de 1990 a realizat emisiuni la Radiodifuziunea Română şi Radio Vacanţa Costineşti. Începând cu 1990 a devenit angajata Televiziunii Române, ca redactor la emisiunea „Veniţi cu noi pe programul 2”, realizată de Mihai Tatulici. Mai târziu, în perioada 2004-2006 a fost redactor-şef al Redacţiei Muzică-Divertisment din TVR. S-a remarcat ca realizatoare a unor emisiuni de mare succes, îndrăgite și așteptate de telespectatori, emisiuni care nu au făcut rabat calității, realizate profesionist, cu respect față de public: „Ceaiul de la ora 5”, „Arca Marinei”, „Mulţumesc!”, „Planeta în jeanşi”, „Femei de 10, bărbați de 10”. 
Pasionată de scris, înzestrată cu talent literar, în anul 2004 a publicat volumul de proză pentru copii „Cele 7 isprăvi ale lui Victoraş”. De asemenea, Marina Almășan este iniţiatoarea Festivalului Naţional al Cântecului de Dragoste, al cărui producător a fost timp de opt ani.
În perioada 2008-2010, a deținut o rubrică permanentă în ziarul „Adevărul de duminică”, intitulată „Destăinuiri”. A semnat rubrica intitulată „Insomniile Marinei” în coloanele ziarului „Mehedințeanul”. 
Marina Almășan este autoarea a zece cărți, majoritatea acestora fiind evocări ale unor călătorii pe alte meridiane: „10 zile la Beijing”, „Insomniile Marinei Almășan”, „Bombănelile Marinei”, „Eu... japoneza”, „Cu ricșa prin orașul viitorului”, „Marile surprize ale micului Luxemburg”, „Și eu am descoperit America”, „Nici eu nu mai știu cine sunt”, „Zgârie-norii din Shanghai”. 
Cartea „China cea de taină” este a zecea carte publicată de Marina Almășan și este dedicată celor 70 de ani de relații diplomatice dintre România și Republica Populară Chineză, așa cum mărturisește chiar autoarea: „Anul acesta, diplomația românească sărbătorește împlinirea a 70 de ani de relații bilaterale cu China, prilej cu care o prestigioasă editură din China mi-a cerut să adun într-o carte toate impresiile mele de călătorie din orașele Chinei vizitate în ultimii ani. (...) Cartea are, zic eu, de toate: și informație, și taină, și uluire, și emoție, apoi zâmbete – cât cuprinde, dar și o mulțime de fotografii, mai stângace sau mai profesioniste. Dar mai ales, cartea are mult suflet. De fapt, cu sufletul a și fost scrisă. Și, dacă-mi permiteți... tot așa și trebuie citită!”
Cartea este un amplu jurnal de călătorie, o cronică a unei călătorii făcute de autoare în fascinanta țară a cărei civilizație milenară nu încetează să ne încânte. Talentul scriitoricesc al Marinei Almășan este relevat și de criticul literar Alex. Ștefănescu care o consideră „înainte de toate, o scriitoare talentată, cultivată și inventivă”. 
Cititorul va fi atras irezistibil de lumea care i se dezvăluie din paginile cărții, o lume pe care Marina Almășan o zugrăvește cu talent, cu bucurie și cu un foarte fin simț al observației. Suntem purtați prin locuri emblematice ale Chinei, de la Beijing la Marele Zid, de la Armata de teracotă la miraculosul Chongquing, facem cunoștință cu oamenii acestei țări, cu „chinezul de rând, amabil, generos” și, mai ales, conștient de mileniile de civilizație pe care le are în spate. 
La finalul lecturii, cititorul se va convinge că, așa cum atât de plastic spune Alex. Ștefănescu, „chinezii nu au numai șapte ani de acasă, au șapte mii de ani de acasă”. Iar cartea Marinei Almășan demonstrează tocmai acest adevăr de necontestat. 

Cu deosebită considerație,
Manager,
Ioan Sebastian Bara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu