vineri, 29 martie 2019

LUCRURI MAI PUȚIN CUNOSCUTE DESPRE MĂRȚIȘOR

Vă întrebați dacă mărtișorul este o tradiție națională sau internațională? Foarte mulți vor răspunde că este un obicei românesc și că nu mai există și la alte popoare. Alții vor ști doar de mărtișorul de la Bulgari. Unii spun că mărtișorul este un obicei tradițional românesc și că popoarele de lângă noi l-au împrumutat datorită frumuseții tradiției. Un lucru este cert: sărbătoarea mărtișorul apare din Maramureș și Bucovina de nord istorice până la granița cu Grecia.
Haideți să aflăm câteva lucruri mai puțin cunoscute despre această sărbătoare a mărtișorului:
-nu se știe exact când s-a sărbătorit prima dată aceasta zi, dar acum 8.000 de ani era deja marcată ziua cu mărtișorul, care își are originea in practicile agrare de atunci;
-romanii sărbătoareau 1 martie, care se numea dupa Zeul Marte, cel care era responsabil cu ocrotirea câmpului,al turmelor și care reprezenta renașterea naturii;
-dacii purtau la gât mărțișoarele, care erau confecționate din pietricele albe si roșii. Roșu era sângele și soarele, viața, adica femeia, iar albul era claritatea apelor și reprezenta înțelepciunea bărbatului. Îmbinarea celor 2 culori în șnur înseamna armonia celor doi;
-dacii considerau aceste mărțișoare ca fiind amulete și credeau că au puteri de protecție solara, că aduc frumusețe și fertilitate. Ei le purtau până când înfloreau copacii și apoi, le atârnau de crengi.
Una dintre legendele despre mărțișor spune că un zmeu a răpit soarele pentru 3 anotimpuri,până iarna, când un viteaz l-a înfruntat pe zmeu și a redat astrul cerului și oamenilor. Din păcate, în luptă a fost ranit, iar sângele s-a scurs pe zăpadă, astfel dând naștere ghioceilor, cei care vestesc primăvara.
O alta legendă istorisește cum Primăvara se plimba într-o poiană, când a observat un ghiocel cum răsare. A vrut sa îl ajute și a îndepărtat zăpada din jur și înfuriind Iarna. Aceasta din urmă a trimis un frig teribil peste ghiocel care a înghețat. Primăvara a vrut să îi țină cald cu mâinile, dar s-a rănit la un deget, sângele curgându-i peste floare, trezind-o la viață, astfel Primăvara învingând Iarna.
În regiunea Moldovei și în Bucovina, de 1 martie femeile oferă mărțișoare bărbaților, iar de 8 martie bărbații le bucură pe femei cu mărțișoare.
În Bulgaria sărbătoarea se numește Martenita și chiar și animalele primesc mărțișor.
În Federația Rusă sărbătoarea revenirii primăverii este pe 8 februarie și se numește Maselnita, iar cele mai importante sunt clătitele, care amintesc de soare.
Înspre sfârșitul secolului al XIX-lea, copiii primeau mărțișoare de la părinții lor. Aceștia legau o monedă de argint sau de aur de firul mărtișorului. Aceste mărțișoare erau purtate ca un fel de amulete.
SURSA-https://www.hotelalpin.ro/lucruri-mai-putin-cunoscute-desp…/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu