joi, 28 februarie 2019

OBICEIURI ,TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII DE MĂRȚIȘOR

Simbolul străvechi al primăverii, al începutului, al bucuriei de a trăi este Mărțișorul. De Mărțișor, vechiul se reînnoieste, iar tradițiile, obiceiurile si datinile vechi de mii de ani sunt readuse in centrul atenției. 
In mod tradițional, Martișorul se prinde în piept sau la mână înainte de răsăritul soarelui, în zorii zilei. Purtat la încheietura mâinii sau în piept, șnurul în firicele de alb și roșu capătă semnificații aparte. Albul semnifică masculinitatea, rațiunea și sobrul asociat masculinității, iar roșul simbolizează feminitatea, senzualitatea, iubirea, bucuria de a trăi. Femininul se îmbină cu masculinul, vara se împacă cu iarna, căldura se întrepatrunde cu frigul creând o uniune perfectă, un simbol perfect. Un mărțișor … Impletirea albului și a roșului sugereaza și înnoirea ciclului vieții. Cu toate acestea, unii etnografi sunt de părere că sărbătoarea Martișorului reprezintă de fapt revenirea la viață a naturii după Marele Potop menționat în Biblie.
De asemenea, se spune că persoana care poartă mărțișor mai multe zile consecutiv, în perioada 1- 9 martie (în unele zone mărțișorul se poartă fie pe toată perioada lunii martie, fie până la Florii, fie până la sărbătoarea Sfântului Gheorghe, fie până la zărirea primului copac înflorit) va avea noroc tot timpul anului. Pentru persoana respectivă, restul anotimpurilor vor fi precum primavara. Pline de speranță, de început, de căldura, de optimism…
Credințele românești stravechi investesc martișorul cu puteri deosebite. Martișorul este un talisman, poartă noroc, apără de forțele malefice, previne îmbolnăvirea în lunile care urmează lui martie. Ține deoparte deochiul, protejează împotriva razelor orbitoare ale soarelui. Totodată, dacă prinzi șnurul la încheietura mâinii, ai grijă să îl închei într-un nod. Nodul este înzestrat cu funcție protectoare și, în perioada în care porți firul de mărțișor, are puterea de a ține răul departe de tine. La rândul lor, împletiturile te feresc și ele de ghinion și împrejurări nefavorabile.
În intervalul 1-9 martie se aleg și Babele pentru a vedea cum îți vor fi zilele în anul respectiv. Legende străvechi ne spun că de zilele Babelor, baba Dochia obișnuiește să toarcă și să își scuture cele nouă cojoace, unul câte unul, în fiecare din cele nouă zile. În zonele din Ardeal, femeile nu trebuie să lucreze cu fusul cât timp durează “Babele” pentru a nu atrage asupra lor mânia și blestemele Babei Dochia.
În anumite zone bucovinene sau zone ale Moldovei, se mai păstrează și astăzi un obicei frumos: persoanele de sex feminin trebuie să poarte la gât, agățate de un șnur în roșu și si alb, monede de aur sau de argint. În vremurile de odinioară însă, aceasta monedă trebuia purtată timp de 12 zile după care era folosită pentru a cumpara o felie de brânză alba, dulce și frumoasă. Astfel, fata care a purtat acea monedă drept mărțișor avea să fie dulce și frumoasă tot timpul anului. Totodată, tenul său rămânea luminos și neted pentru o perioadă îndelungată de timp.
Și astăzi, în anumite zone ale țării, datina spune că mamele trebuie să prindă la mâna copilului sau la gât o monedă de argint. Copilul care va purta acest mărțișor va fi precum argintul: curat și sănătos, fiind ferit de friguri totodată. Mamele care agață mărtișorul în pieptul copilului sau la încheietura mâinii trebuie să se ferească să nu fie văzute de femeile insarcinate. Ori altfel, copilul care se va naște va avea un semn pe chipul sau…
Nu doar mărtișorul este înzestrat cu capacități remarcabile. Gestul dăruirii mărtișorului este încărcat și el de sacralitate și semnificații. A dărui un mărțișor cu inima curată unei persoane la care ții cu adevărat înseamnă, conform anumitor credințe din bătrâni, să îndupleci soarele să-ți dea sănătate, frumusețe, veselie, poftă de viață, iubire. În același timp, gestul bărbaților de a înmâna mărțișoare femeilor este de fapt un îndemn la armonie, uniune și bună înțelegere.
Sursa Garbo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu