vineri, 22 februarie 2019

CELE MAI FRUMOASE TRADITII DE DRAGOBETE...

Potrivit tradiţiei populare, în ziua de DRAGOBETE îndrăgostiții trebuie neapărat să se sărute dacă vor să rămână împreună cât mai mult timp. Ziua de DRAGOBETE cade în fiecare an pe 24 februarie și este asociată nu doar cu iubirea, ci și cu începutul primăverii, începutul unui an mai bun din punct de vedere sentimental.
Dacă unei fete îi place de un anumit băiat, aceasta trebuie să faca tot ce îi stă în putință pentru a se întâlni cu el în ziua de DRAGOBETE. Potrivit tradiției populare, dacă fata nu se întâlnește cu băiatul pe care îl place, șansele de a fi împreună cu el sunt nule.
În ziua de DRAGOBETE bărbații nu au voie sa necăjească femeile și nici să “stârnească gâlcevi”. Cei care vor face altfel vor avea de a face cu o primăvară cu ghinion și un an deloc prielnic.
Pe vremuri, exista obiceiul ca tinerele necăsătorite să strângă zăpada rămasă pe alocuri – numită “zăpada zânelor” pentru că se credea că s-a născut din surâsul zânelor - pentru ca apoi, topind-o, să o folosească pentru descântece de iubire și ritualuri de înfrumusețare (fetele își clăteau chipul cu această apă pentru a deveni la fel de frumoase și atrăgătoare ca zânele).
În ziua de DRAGOBETE nimeni nu trebuie să fie trist sau să plângă, deoarece așa va fi tot anul și va atrage ghinioanele asupra sa. Ba chiar mai mult: fiecare trebuie să petreacă și să se veselească pentru ca tot anul să îi meargă bine și să aibă parte de voie bună.
TRADITII :
1. Spălarea părului cu zăpadă
În popor, se spune că de DRAGOBETE fetele strângeau zăpadă și o topeau, pentru a se spăla cu apa obținută pe cap și pe față. În acest fel, se mențineau frumoase tot anul și băieții le remarcau mai repede. În zonele rurale, fetele foloseau apa din zăpada de DRAGOBETE pentru a face diferite farmece prin care să-și atragă ursiții.
2. SĂRUTUL ETERNITĂȚII
În unele zone din țară, superstiția de DRAGOBETE spune că îndrăgostiții trebuie neapărat să se sărute în această zi, dacă vor să rămână împreună cât mai mult timp. De fapt, tot de DRAGOBETE, îndrăgostiții fac o logodnă neoficială, prin care își jură iubire veșnică. Acest lucru îi ajută să fie împreună pe viață.
3. Ziua distracției și a veseliei
De DRAGOBETE , tradiția spune că nimeni nu trebuie să fie trist sau să plângă, deoarece așa va fi tot anul și va atrage ghinioanele asupra lui. În schimb, trebuie să petreacă și să se veselască, pentru ca tot anul să îi meargă bine și să aibă parte de voie bună.
La sate, se organizau adevărate petreceri și baluri de DRAGOBETE, pentru ca fetele și băieții să se întâlnească și să petreacă împreună. Unii strigau pe ulițe "Dragobetele sărută fetele", pentru a anunța marea sărbătoare a iubirii.
Cei care petreceau frumos de Dragobete erau feriți de boli tot anul.
4. ZIUA CURĂȚENIEI
Potrivit tradiției, femeile trebuie să facă ordine și curățenie în casă, pentru a avea un an îmbelșugat și a fi iubite de soți. Așadar, înainte să pleci la distracție, șterge praful și aspiră, ca să vadă iubitul tău cât ești de harnică.
La țară, gospodarii se fereau să lucreze pământul sau să facă treabă prin curte, de teamă ca DRAGOBETELE să nu-i pedepsească pentru că munceau, în loc să petreacă.
5. Zburătoritul
Conform tradiției, de DRAGOBETE se organizează "zburătoritul", un eveniment mult așteptat de fete și de băieți deopotrivă. Zburătoritul presupune ca băieții să alerge după fete, să le prindă și să le sărute. Odată ce se sărutau, se considera că începea relația lor de dragoste.
6. Întâlnirea celor care se plac
Superstiția de Dragobete spune că dacă unei fete îi place de un anumit băiat, trebuie să face tot ce îi stă în putință pentru a se întâlni cu el în această zi. Se spune că dacă nu se întâlnește cu băiatul care i-a picat cu tronc, șansele de a fi împreună cu el sunt nule.
7. Semănarea busuiocului
Potrivit unei tradiții străvechi, de DRAGOBETE gospodinele trebuiau să semene busuioc în răsadnițe, apoi să aibă grijă de răsaduri până de Sfântul Gheorghe, când îl plantau afară, în grădină. Ulterior, busuiocul semănat de Dragobete era folosit în descântece, farmece și tratamente, deoarece se considera că avea puteri magice. În plus, fetele tinere îl foloseau în tot felul de ritualuri, pentru a-și visa ursitul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu