sâmbătă, 14 ianuarie 2017

ALAN RICKMAN -UN AN DE LA MOARTE

    Alan Sidney Patrick Rickman (n. 21 februarie 1946, Hammersmith, Londra – d. 14 ianuarie 2016, Londra) cunoscut mai ales pentru rolul lui Hans Gruber din Greu de ucis, al lui Severus Plesneală din Harry Potter și al lui Alex din Snow Cake.
Alan Rickman s-a născut în cartierul londonez Hammersmith. El a fost al doilea născut într-o familie metodistă de origine galo-irlandeză. Când avea vârsta de 8 ani, moare de cancer pulmonar tatăl său Bernard Rickman, care era muncitor într-o fabrică. Mama lui Margaret Doreen Rose (născ. Bartlett) a fost nevoită să-și crească singură cei patru copii. În 1997 moare mama lui. Rickman muțumită talentului pentru caligrafie și picturii în acuarelă obține o bursă la școala privată "Latymer Upper". După absolvirea școlii, studiază ca grafician la "Chelsea College of Art and Design".
Împreună cu prietenii întemeiază firma "Graphiti" și lucrează câțiva ani în cartierul londonez Soho. La 26 de ani i se acordă o bursă și poate între anii 1972 - 1974 să studieze dramaturgia la "Royal Academy of Dramatic Art" (RADA). În această perioadă el va juca mai cu seamă în dramele lui Shakespeare.
"Actorul şi regizorul Alan Rickman a murit din cauza unui cancer la vârsta de 69 de ani. A murit înconjurat de familie şi de prieteni", se afirmă în declaraţia oficială dată publicităţii de familia artistului.
Alan Rickman a devenit unul dintre cei mai îndrăgiţi actori britanici, graţie vocii sale inconfundabile şi, mai ales, felului în care a interpretat câteva personaje memorabile, precum profesorul Snape din franciza "Harry Potter" şi Hans Gruber în filmul de acţiune "Die Hard".
Starul britanic a câştigat un premiu BAFTA în 1992, cu rolul şerifului din Nottingham din filmul "Robin Hood: Prince of Thieves". În acel an, Alan Rickman a fost nominalizat la BAFTA şi cu rolul din filmul "Truly Madly Deeply".
Printre celelalte roluri care au contribuit la cimentarea statutului său de vedetă a cinematografiei britanice se află cele interpretate în filmele "Raţiune şi simţire/ Sense and Sensibility" (1995) şi "Michael Collins" (1996), care i-au adus alte două nominalizări la premiile BAFTA.
În 1996, a câştigat un premiu Primetime Emmy pentru evoluţia sa din miniseria TV "Rasputin". Pentru acelaşi rol, actorul britanic a fost recompensat şi cu Globul de Aur, în anul următor.
S-a remarcat apoi şi în comedia romantică "Pur şi simplu dragoste/ Love Actually", dar a impresionat şi în numeroase spectacole de teatru.
Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu