SIMBOLURILE CRACIUNULUI....
Craciunul este o perioada puternic incarcata emotional cand sufletul oamenilor devine mai bun, cand intre oameni este mai multa pace si bunavointa. Toate traditiile si decoratiunile de Craciun au un simbol si o semnificatie aparte.
Bastonasul si bastonul - acadea
Bastonasul si bastonul - acadea reprezinta toiagul de care se foloseste Pastorul pentru a-si aduce inapoi in staul oile ratacite. Bastonasul reprezinta mana intinsa spre fratii nostri de Craciun - mana ce le vine in ajutor. Bastonasul simbolizeaza faptul ca fiecare in parte este pazitorul fratelui sau. Culorile rosu si alb imbinate in spirala la bastoanele traditionale de Craciun simbolizeaza fraternitatea oamenilor intru credinta crestina, culoarea alba a acestuia exprimand natura pura si lipsita de pacate a lui Iisus iar culoarea rosie semnifica sangele varsat de Iisus pentru omenire. Atunci cand are curba in partea de sus, bastonul de Craciun arata asemenea toiagului unei pastor intrucat Iisus este pastorul oamenilor. Cand este intoarsa cu 180 de grade, ea reproduce litera J, initiala numelui Iisus in limba engleza (Jesus).
Bradul sau pomul de Craciun
Obiceiul de a folosi ca pom de Craciun un copac sau o planta perena simbolizeaza dragostea eterna a lui Dumnezeu. Culoarea verde a bradului ramane aceeasi de-a lungul anului. Ea simbolizeaza speranta vesnica a omenirii. Verdele este culoarea tineretii, a sperantei neinvinse, culoarea promitatoare de belsug a naturii. Luminitele pomului reprezinta stelele care sclipesc pe cer si vorbesc despre speranta arzatoare a intregii omeniri. Pomul de Craciun semnifica, de asemenea, viata si lumina infinita. Toate acele bradului arata spre cer, simbolizand gandurile omului care se intorc mereu inspre inalturi, spre Dumnezeu. Prin forma sa triunghiulara, bradul simbolizeaza Sfanta Treime, iar podoabele cu care acesta este impodobit sunt simbolurile cunoasterii si bogatiei. Bradul impodobit este considerat pomul vietii, arborele fertilizator.
Cadourile de Craciun
Cadourile sunt o manifestare de iubire simbolizand actul de afectiune de care a dat dovada Dumnezeu fata de oameni cand l-a trimis pe fiul sau Iisus. Cadourile ne reamintesc ca Iisus Hristos a fost un dar dat omenirii de catre Dumnezeu. Obiceiul darurilor de Craciun se pare ca provine din exemplu celor trei magi care au urmat steaua pentru a i se inchina lui Hristos. Ei i-ai oferit lui Iisus, ca unui imparat: aur, smirna si tamaie.
Cartile postale de Craciun
Au reprezentat mai intai o idee germana dezvoltata magistral de englezi. Daca britanicii numesc “Felicitari victoriene” acele cartoane colorate cu imagini si inscrisuri, inaintasele celor moderne, germanii nu uita sa aminteasca faptul ca de la Güttenberg, deci din secolul XV, au inventat obiceiul de a darui celor apropiati ceea ce se numea “Andachtsbilder”: un carton cu imaginea unei case (simbolul gospodarului care se remarca iarna) pe care era scris de mana sau de tipar (stil caligrafiat) “Un an nou bun si binecuvantat!” Tot in Germania a aparut, probabil in acelasi veac XV, si imaginea lui Iisus tinand in mana un sul de pergament pe care se afla aceeasi urare. Cel care a regularizat aceasta initiativa si i-a dat un caracter religios pregnant a fost preotul englez Robert Raikes.
Anul 1843 este anul in care prima astfel de felicitare a trecut pe la posta. Prima carte postala de Craciun autentica este atribuita lui Sir Henry Cole. Director al muzeului londonez “Victoria si Albert”, acesta a comandat unui artist, pe nume John Calcott, crearea unei ilustratii care urma sa serveasca drept carte postala. Aceasta prima felicitare consta din trei desene, cel din centru infatisand o familie bucurandu-se de festivitatile Craciunului. Mesajul care insotea ilustratia spunea “A Merry Christmas and a Happy New Year to You”.
Cei trei magi
Cei trei magi de la Rasarit au calatorit pentru a-L vedea si pentru a I se inchina lui Iisus, regele iudeilor. Calauziti de steaua de pe cer, acestia i-au adus Fiului cadouri: aur, smirna si tamaie. Colindul care reprezinta cel mai bine povestea celor trei magi este „Steaua sus rasare”.
Colindele de Craciun
In feerica seara de Craciun sunt emotionante colindele care vestesc nasterea lui Iisus cel trimis de Dumnezeu sa mantuiasca oamenii de pacate, ura, invidia. Colindatorii merg cu colindul din casa in casa, infrunta gerul, zapada, canta cu veselie, cu insufletire si primesc cu bucurie daruri, colaci, nuci, mere etc.
Ciorapii sau sosetele de Craciun
Obiceiul ciorapilor de Craciun provine dintr-o legenda despre un nobil care si-a risipit necugetat averea, lasandu-si fetele fara zestre. Sfantul Nicolae a auzit despre aceasta situatie si a venit pe ascuns la locuinta fetelor. El a aruncat trei pungi cu monede de aur prin hornul casei, care au cazut in ciorapii fetelor, atarnati pentru a se usca deasupra semineului.
Clopoteii de Craciun
Clopoteii anunta nasterea lui Iisus (inclusiv in colinde) si de asemenea faptul ca oitele ratacite sunt gasite dupa sunetul clopotelului ce-l poarta la gat. Sunetul clopotelului ar trebui sa-i aminteasca omului ca trebuie sa se intoarca in turma din care s-a ratacit. Clopotelul inseamna calauzire si regasire, el inseamna intoarcere si ne aminteste ca fiecare in parte are o valoare neasemuita in ochii lui Dumnezeu.
Coronitele sau cununile de Craciun
Cununile de Craciun semnifica dragostea nemarginita a lui Dumnezeu fata de oameni, caracterul etern al dragostei. Forma circulara a acestora este asemeni iubirii, nu inceteaza niciodata, nu se sfarseste, nu conteneste. Intr-una din traditiile de Craciun occidentale, sunt amplasate patru lumanari pe o astfel de coroana, fiecare lumanare fiind aprinsa in fiecare duminica dinaintea Craciunului, ca o anticipare a sosirii lui Hristos.
Cozonacul de Craciun
Graul, in toate formele pe care le poate lua trebuie sarbatorit, spiritul sau poate fi considerat o cale indirecta catre fericirea terestra. Cozonacul este de fapt un elogiu sofisticat adus graului. Cozonacul mai reprezinta si o expresie a lui Iisus, “painea vietii”.
Culorile Craciunului
Culoarea rosie este prima culoare a Craciunului. Crestinii care au folosit-o pentru prima data au ales-o ca sa le aminteasca de sangele Mantuitorului, sange care s-a varsat pentru toti oamenii, atunci cand Hristos Si-a dat viata pentru noi, astfel ca fiecare sa putem avea parte de darul oferit noua de Dumnezeu - viata eterna. Rosul este o culoare plina, intensa, vie. Este cea mai mareata dintre toate culorile. Ea simbolizeaza darul lui Dumnezeu pentru noi. Culoarea verde simbolizeaza speranta vesnica a omenirii. Verdele este culoarea tineretii, a sperantei neinvinse, culoarea promitatoare de belsug a naturii dar si viata eterna intru Hristos. Culoarea aurie este o expresie a regalitatii lui Iisus.
Floarea Poinsettia sau Floarea Craciunului
Floarea Poinsettia era folosita in secolul XVII pentru sarbatorirea Craciunului de catre calugarii franciscani mexicani. Aceasta planta a fost numita dupa ambasadorul SUA in Mexic, Joel R. Poinsett, care a adus pentru intaia oara aceasta floare in America, in anul 1828. Exista multe legende ale Florii Craciunului si toate asociaza aceasta floare cu credinta, puritatea, bunatatea si increderea in oameni. Una dintre legende ne spune ca o fata saraca, neavand ce dar sa duca la biserica pentru slujba de Craciun, si convinsa fiind ca orice dar oferit din inima este bine primit de Dumnezeu, a cules de pe marginea drumului cateva plante verzi. In biserica, acestea s-au colorat in rosu aprins, cu frunzele in forma de stea, iar acest miracol de Craciun a facut ca planta sa ramana cunoscuta sub denumirea de Floarea sau Steaua Craciunului. O legenda mexicana povesteste despre un baiat amarat din cauza faptului ca nu avea nici un dar pentru copilul Iisus din scena nativitatii. El a adunat crengute verzi si le-a asezat sub forma unei flori asemanatoare cu o stea.
Ieslea
Ieslea reprezinta locul de nastere al Mantuitorului Iisus Hristos. Potrivit traditiei, prima iesle a fost realizata inca din anul 1223, la Greppio, de catre Sfantul Francisc.
Ingerii
Ingerii sunt vestitorii nasterii lui Hristos, sunt spiritele bune, care umplu vazduhul de cantec si inimile oamenilor cu bucurie, speranta si iubire.
Lumanarile
Lumanarile sunt un simbol al luminii Mantuitorului cuprinzand intregul pamant si o expresie a recunostintei oamenilor fata de Steaua de la Bethleem. Luminita ei firava este ca o oglindire a sclipirii stelelor in noapte. Lumanarea asociaza materia si spiritul. Ceara care arde si se distruge si flacara care se inalta exprima, din punct de vedere crestin, dubla natura a lui Iisus Hristos: umana si divina. Asociate rugaciunii, lumanarile insotesc, prin miscarea verticala a flacarii, ascensiunea solicitarii sau a dorintei formulate. Materializare a dorintei, a rugaciunii, a solicitarii, lumanarea aprinsa constituie prelungirea lor. Flacara concentreaza toate energiile, ea este sufletul focului. Lumanarea aprinsa este un simbol al luminii, al vietii si spiritualitatii, dar are o importanta particulara in crestinism unde simbolizeaza Lumina Divina a lui Hristos si insasi credinta.
Luminitele din bradul de Craciun
Lumanarele din bradul de Craciun au fost inlocuite in vremurile noastre de beculetele multicolore. Acestea sunt simboluri ale lui Hristos ca “lumina a lumii” sau reprezentari ale stelelor. Fiecare om trebuie sa fie o luminita ce vorbeste despre darul lui Dumnezeu, despre neasemuita Lui lucrare intru salvarea omenirii.
Panglicile
Panglicile care leaga darurile de Craciun semnifica faptul ca si oamenii ar trebui sa fie legati intre ei prin bunavointa. Bunavointa intre oameni, acesta este mesajul panglicii.
Scena nasterii Mantuitorului
In scena nasterii Mantuitorului apare Fecioara Maria, cu mantia albastra a puritatii, aplecata in adoratie asupra copilului Iisus, in timp ce un bou (dupa Isaia, si-ar cunoaste Stapanul si il incalzeste prin respiratia sa) si un magar (care cunoaste ieslele Stapanului) il privesc. In stanga lui Iisus Hristos se vad Iosif si Magii. Ingeriiceresti si cei cazuti se iau de mana in semn de impacare, in timp ce trei ingeri citesc pe acoperisul staulului din Cartea Sfanta. Deasupra se afla un cerc de ingeri dansand care invart trei coroane, semnificand atat Sfanta Treime, cat si ciclul nasterii, vietii si mortii. Ramuri de maslin abunda, ca semn al impacarii omului cu Dumnezeu, al pacii si al Copacului Cunoasterii.
Steaua
Steaua din varful bradului este identificata cu steaua de la Bethleem, urmata de cei trei intelepti in cautarea copilului Iisus. Steaua a fost semnul ceresc al unei promisiuni facute cu veacuri in urma. Dumnezeu promisese un Mantuitor, un Salvator pentru lumea cazuta, si unul dintre semnele implinirii acelei promisiuni era mareata Stea de la Rasarit. Steaua din varful bradului sau din fereastra ne reaminteste acum de dragostea lui Dumnezeu pentru omenire si de implinirea acelei promisiuni facute de Dumnezeu. Totodata, steaua reprezinta speranta omenirii dedicate credintei in Hristos.
SURSA-http://www.universdecopil.ro/simbolurile-si-semnificatiile-craciunului.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu