miercuri, 17 august 2016

ZIUA INTERNATIONALA DE APRECIERE A PISICILOR NEGRE

    Ziua de 17 august a fost denumită Ziua Internațională de Apreciere a Pisicilor Negre pentru a atrage atenția asupra acestor animale care suferă din cauza culorii blăniței lor. Nu e absurd? Pisicile negre sunt la fel de bune animale de companie ca suratele mai… colorate.
    Ziua de astăzi își propune să facă oamenii să conștientizeze faptul că o pisică neagră nu este altceva decât o simplă pisică care are nevoie de un cămin și de un stăpân iubitor la fel ca toate semenele sale.
    Din pacate ,multe superstiții care au în cantrul lor această minunată felină cu blana de culoarea nopții, au „supraviețuit” de-a lungul vremii.
     Toate pisicile răspund într-un fel agresiv dacă sunt speriate sau enervate. În cele mai multe cazuri se înfoaie, sâsâie și scuipă. Dacă pisica este neagră, atunci lucrurile se schimbă. Reacția ei este asociată cu prevestirea răului sau ghinionului și este privită ca mesaj venit din iad.

   Pisica neagră a reprezentat obiectul de cult al religiilor păgâne ale antichitatii. De aici, probabil, a aparut și aversiunea față de felina neagră, reacția care a condus la reunirea într-o singură categorie a ereziilor religioase și a ocultismului asistat de acest fel de pisici.
  Legende cu pisica neagră
  Încă din antichitate, caldeenii erau convinși că pisica neagră este prevestitoare de rele și, pentru a îndepărta ghinionul, foloseau exorcizarea strigând: „Hilka! Bescha!” – „Dispari! Blestemato!”.
   Cultul păgân închinat zeiței Freia sau cel închinat zeiței Holda, prevedea desfășurarea ritualului de inițiere numai în prezența unei pisici negre, iar vrajitoarea care dorea să se alăture cultului se prezenta la întâlnire deghizată în pisică neagră.

  Conform unei alte legende medievale, în ziua Judecatii Universale oamenii vor vedea pisicile negre agățate de zidurile infernului pentru că acestea ar fi făcut un pact cu diavolul, prin care aveau dreptul să-și bata joc de oameni, în vinerea mare.
  Literatura începutului de secol XV și până în secolul al XVII-lea, conține scrieri despre vrăjitoare și pisicile lor negre.

    De exemplu, în anul 1586, o femeie penume Anne Winkelzipfel a fost condamnată pentru vrăjitorie deoarece a vizitat casa lui Jacques Boille deghizată în pisică negră cu scopul de a atrage asupra stăpânului casei un grav blestem. Mai mult, în 1861, dramaturgul francez Regnard a scris ca, în timpul călătoriei sale din Laponia, a întâlnit strigoi ai zăpezii care aveau puterea de-a transforma oamenii răi în pisici negre.

SURSE-http://radiocluj.ro/2016/08/17/ziua-internationala-a-pisicii-negre/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu