miercuri, 31 august 2016

ZIUA LIMBII ROMANE

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990.
Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorii propunerii legislative explică faptul că "importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite".

Această propunere legislativă a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013] adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri.
Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.
În această zi va fi arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

ISTORIA ZILEI DE 31 AUGUST

1056: După o boală bruscă de câteva zile, împărăteasa bizantină Teodora moare fără copii, acest lucru ducând la sfârșitul dinastiei macedoniene.
1422: Henric al VI-lea a devenit rege al Angliei la vârsta de opt luni, după moartea tatălui său, Henric al V-lea. Afacerile guvernului vor fi conduse de un consiliu de regență până la majoratul monarhului.
1803: Meriwether Lewis și William Clark au pornit din Pittsburgh, Pennsylvania, în expediția lor de explorare a regiunii obținute de Statele Unite prin achiziția Louisianei.
1876: La numai trei luni de la preluarea mandatului, sultanul otoman Murat al V-lea este succedat de fratele său, Abdul-Hamid al II-lea, pe motiv că ar fi fost bolnav mintal, însă adversarii săi ar fi putut folosi acest motiv pentru a opri punerea în aplicare a reformelor sale democratice.
1888: Este ucisă Mary Ann Nicholls, prima victimă a lui Jack Spintecătorul.
1895: Contele german Ferdinand von Zeppelin patentează Zeppelinul (balonul navigabil).
1897: Thomas Edison a obțiunut un patent pentru inventarea kinetoscopului, un strămoș al proiectorului cinematografic.
1907: Anglia, Rusia și Franța formează Tripla Înțelegere.
1931: Corneliu Zelea Codreanu a fost ales deputat.
1934: Ion Rusu Abrudeanu, publicist, om politic, deputat și senator român.
1939: Germania nazistă montează un atac organizat de postul de radio Gleiwitz, creând o scuză pentru a ataca Polonia, în ziua următoare, astfel, începând al Doilea Război Mondial în Europa.
1944: Trupele sovietice au intrat în București.
1945:S-a nascut Van Morrison, vocalist, instrumentist și compozitor irlandez
1945: S-a nascut Leonid Popov, cosmonaut rus
1949: S-a nascut Hugh David Politzer, fizician american, laureat Nobel
1949:S-a nascut Richard Gere, actor american
1963: Inaugurarea "telefonului roșu", legatura telefonică directă dintre președinții american și sovietic.
1980: După două luni de grevă, guvernul polonez a fost de acord cu revendicările muncitorilor, recunoscând sindicatul independent "Solidaritatea".
1986: În regiunea Vrancea s-a înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 6,95 grade pe scara Richter
1989: Consfințirea, prin lege, a statalității limbii române pe teritoriul RM și revenirea ei la grafia latină.
1991: Kârgâzstan și Uzbekistan își declară independența față de Uniunea Sovietică.
1994: Retragerea trupelor rusești din Germania.
1997: Diana, Prințesă de Wales, prietenul ei Dodi Fayed și șoferul Henri Paul mor într-un accident de mașină la Paris.
1998: Coreea de Nord anunță lansarea primului său satelit, Kwangmyongsong.
2006: Faimoasa pictură a lui Edvard Munch, Țipătul, versiunea executată în tempera pe carton în 1910, furată la 22 august 2004 de la muzeul Munch, este recuperată de poliția norvegiană.

marți, 30 august 2016

LA MULTI ANI !!!

Cu ocazia sărbătoririi numelui primiți un călduros „La mulți ani”! Sa aveți parte de multa sănătate, multe realizări si tot ce va doriți lângă cei dragi!

ISTORIA ZILEI DE 30 AUGUST

1265: Prima mențiune documentară a Hunedoarei;
1698: A apărut, la Iași, prima scriere filosofică românească: Divanul sau gâlceava înțeleptului cu lumea sau giudețul sufletului cu trupul, de Dimitrie Cantemir;
1811: S-a nascut Théophile Gautier, scriitor francez (d. 1872);
1871: S-a nascut Ernest Rutherford, fizician britanic, laureat al Premiului Nobel (d. 1937);
1881: Inginerul francez Clement Ader (1841-1926) a patentat teatrofonul, primul sistem audio-stereo în Franța;
1884: S-a nascut Theodor Svedberg, chimist și fizician suedez, laureat al Premiului Nobel (d. 1971);
1891: A murit Emanoil Bacaloglu, fizician, chimist și matematician român (n. 1830);
1940: A fost încheiat al doilea protocol al Dictatului de la Viena. România a fost nevoită să cedeze Ungariei, Nord-vestul Transilvaniei, cunoscut istoriografic sub numele deTransilvania de Nord;
1944: România a rupt, după lovitura de stat de la 23 august, relațiile diplomatice cu Ungaria horthystă;
1948: A fost creată "Direcția Generală a Securității Poporului" (Securitatea);
1954: A murit Alexandru Lapedatu, istoric și om politic român, membru al Academiei Române (n. 1876);
1972: S-a nascut Cameron Diaz, actriță americană;
1974: A fost inaugurat, la București, "Centrul demografic ONU -România";
1983: Primul zbor al navetei Challenger;
2003: A murit Charles Bronson, actor american cunoscut pentru roluri din filme de acţiune: “Cei şapte magnifici”, “Justiţiarul”. (n. 1921);
2005: Uraganul Katrina a devastat sudul SUA.
2013: A murit Seamus Heaney, scriitor nord-irlandez, laureat Nobel (n. 1939)
2015: A murit Dan Iordăchescu, bariton român (n. 1930)
Sf. Alexandru, Ioan și Pavel cel Nou;


Sursa : http://ro.wikipedia.org

luni, 29 august 2016

MICHAEL JACKSON -58 DE ANI DE LA NASTERE

Michael Jackson este Regele Muzicii Pop.Nici un alt artist din istorie n-a generat vanzarile masive pe care le-a avut el,n-a primit atitea premii si aprecieri cite a primit el,nu starneste interesul si isteria in masa ca el. Si nici un alt artist din istorie n-a facut atitea eforturi umanitare ca el.
Michael a devenit un superstar la o varsta la care majoritatea copiilor invata lucruri ca alfabetul si cum sa numere pana la 10. Nascut al saptelea copil intr-o familie de 11 membri, a fost aruncat in lumina reflectoarelor, cand tatal lor, Joseph Jackson, un miner din Gary, Indiana, a fondat un grup din fiii sai si l-a intitulat Jackson 5.

Chiar daca Michael era cel mai tanar, a devenit imediat clar pentru toata lumea ca avea ceva special. Inarmat cu o voce magica, mai matura decit virsta sa frageda si cu o aura fermecatoare care rivaliza cu a oricarui artist din acele vremuri, micul Michael conducea pe fratii sai la castigarea concursurilor locale de talente si la un contract de inregistrari cu Motown la sfirsitul anilor '60.
In timpul petrecut la Motown, Michael a inceput si o cariera solo plina de succes care rula paralel cu munca sa alaturi de frati.
La inceputul anilor '80, el a devenit o figura dominanta in muzica pop si primul artist afroamerican la MTV. Popularitatea inregistrarilor lui video difuzate la MTV, cum ar fi "Beat It", "Billie Jean" si "Thriller" a transformat suportul muzical intr-o forma de arta si un instrument de promovare. Inregistrari precum "Black or White" si "Scream" l-au facut pe Michael Jackson cunoscut in intreaga lume.

In 1978, Michael a realizat alaturi de Diana Ross filmul "The Wiz", o varianta afro-americana a "Vrajitorului din Oz". Cu acest prilej l-a cunoscut pe producatorul Quincy Jones cu care a colaborat la realizarea proiectului solo, "Off the Wall". Acest album lansat, in 1979, a fost vandut in 10 milioane de exemplare si a fost recompensat cu multe discuri de platina.
Era greu de crezut ca un asemenea succes poate fi reeditat. Lansarea albumului "Thriller" (1982) a depasit toate genurile de recorduri. S-a vandut in mai mult de 50 de milioane de exemplare (mai mult decat oricare album de dinaintea sa), a avut un numar record de sapte hituri de Top 10 si a stat un timp record de 37 de saptamani pe prima pozitie a clasamentului. Ramane cel mai bine vandut album al tuturor timpurilor. 

Michael Jackson a adunat si a donat milioane de dolari pentru scopuri de caritate prin intermediul turneului "Dangerous World Tour" si a ajutat 39 de organizatii de caritate. La sfarsitul anilor '80, a luat cu asalt premiile industriei muzicale. Urmatoarele albume "Bad ( 1987) si Dangerous (1991) s-au vandut in peste 20 de milioane de exemplare in toata lumea.
Michael a intrat in istorie si cu interviul de 90 de minute din 1993, cu Oprah Winfrey. Interviul a fost transmis din casa lui Michael de la Neverland din Santa Ynez, California, si a fost cel mai urmarit program de televiziune din 1993, cu cei 100 de milioane de telespectatori din intreaga lume.
Michael Jackson a vandut in timpul vietii in jur de 750 de milioane de discuri, care, adaugate celor 13 premii Grammy pe care le-a obtinut, fac din el cea mai de succes vedeta din toate timpurile.

S-a stins din viata la varsta de 50 de ani joi, 25 iunie, dupa ce a fost spitalizat la Los Angeles, in urma unui stop cardiac. ”Regele pop-ului” a fost declarat mort de catre doctori dupa ce a ajuns la spital in coma profunda.

TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL

Pe data de 29 august, Biserica sărbătoreşte Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Este cunoscut în popor şi sub numele de Sfântul Ioan de Toamnă sau Sfântul Prooroc Înaintemergător.
Datorită predicilor sale despre pocăinţă şi umilinţă, Sfântul Ioan a fost întemniţat la porunca lui Irod. Irod, pe atunci rege al Iudeii, era supărat şi îngrijorat, de puterea profetului pe care-l bănuia ca ar vrea să-i întoarcă pe oameni împotriva lui. Cum se apropia ziua de naştere a lui Irod, Salomeea, fecioara care-i luase minţile, urma să danseze pentru el, numai că aceasta l-a condiţionat pe rege, promiţându-i să danseze doar dacă primeşte în dar, pe tipsie de argint, capul profetului.

Îndeplinind dorinţa concubinei sale, Irod a pus ca Sfântul Ioan să fie decapitat. Acesta se temea ca Botezătorul ar putea învia cum, de altfel, se mai întamplase. De aceea le-a poruncit ucenicilor să-i îngroape numai trupul undeva, în Sevastia, iar capul a fost îngropat în curtea Irodiadei, la mare adâncime.
Una dintre cele mai respectate tradiţii este ţinerea postului negru. Prin acest post, postitorii îşi mântuiesc sufletul de cele mai grele păcate făcute în viaţă.
. In ziua Taierii Capului lui Ioan Botezatorul se crede ca nu e bine sa aiba loc petreceri sau alte manifestari de acest gen, fiind considerata o sarbatoare de meditatie si de indreptare a greselilor.
Tot pe data de 29 august exista superstitia ca nu este bine sa dai cu matura, deoarece zgomotul facut de aceasta ii deranjeaza pe cei morti. In schimb, spiritele celor trecuti in nefiinta pot fi imbunate daca dai de pomana saracilor.
Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul este o sarbatoare prevestitoare pentru Viata de Apoi, existand credinta ca Dumnezeu se releva in aceasta zi prin oamenii pe care i-a ales sa fie de dreapta Sa.
ISTORIA ZILEI DE 29 AUGUST
1526: Armata otomană condusă de Soliman Magnificul l-a învins și l-a ucis pe regele Ludovic al II-lea în Bătălia de la Mohács, transformând partea centrală a Regatului Ungariei în pașalâc;
1533: Francisco Pizarro îl execută pe Atahuallpa, al treisprezecelea și ultimul împărat al incașilor;
1619: S-a nascut Jean-Baptiste Colbert, economist francez, ministru de finanțe al Franței (d. 1683);
1782: Cuirasatul britanic HMS Royal George s-a scufundat în timp ce era ancorat la Portsmouth, în timpul lucrărilor de rutină de înteținere. Între 800 și 950 de persoane s-au înecat, inclusiv vice-amiralul Richard Kempenfelt și un număr mare de copii și femei. A fost unul dintre cele mai grave dezastre maritime pe timp de pace din istoria Marinei Regale;
1825: Portugalia recunoaște independența Braziliei;
1831: Britanicul Michael Faraday a descoperit inducția magnetică;
1832: S-a nascut Neculai Culianu, matematician și astronom român, membru corespondent (din 1889) al Academiei Române (d. 1915);
1842: Primul Război al Opiului s-a încheiat prin semnarea tratatului de la Nanking prin care dinastia Qing a acordat privilegii comerciale europenilor și a cedat Regatului Unit insula Hong Kong;
1885: Germanul Gottlieb Daimler a brevetat motocicleta;1915: Ingrid Bergman, actriță americană de origine suedeză (d. 1982);
1915: S-a nascut Ingrid Bergman, actriță americană de origine suedeză (d. 1982);
1920: S-a nascut Ray Bradbury, scriitor american;
1936: În urma presiunilor cercurilor guvernamentale din Germania și Italia, Nicolae Titulescu este înlăturat de la conducerea Ministerului de Externe al Românie;
1944: Delegația României pleacă la Moscova, pentru încheierea armistițiului cu Națiunile Unite;
1945: A murit Constantin Tănase, actor român (n. 1880);
1949: Uniunea Sovietică testează prima sa bombă atomică la Semipalatinsk, Kazakhstan;
1958: S-a nascut Michael Jackson, interpret și compozitor american de muzică pop (d. 2009);
1966: Beatles efectuează ultimul lor concert în fața fanilor, la Candlestick Park în San Francisco, SUA;
1991: Sovietul Supremal Uniunii Sovietice suspendă toate activitățile Partidului Comunist Sovietic;
2005: Apele umflate de Uraganul Katrina s-au revărsat peste digurile din preajma orașului New Orleans, inundând 80% din acest oraș și din zonele suburbane din jurul acestuia;
Tăierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul

joi, 25 august 2016

ISTORIA ZILEI DE 25 AUGUST



1530 - S-a născut Ivan IV Vasilievici (Ivan cel Groaznic), mare cneaz al Moscovei şi al Întregii Rusii (1533-1547), primul Ţar al Rusiei (1547-1584) (m. 18 martie 1584).
1609- Astronomul italian Galileo Galilei a inventat primul său telescop terestru cu refracție.
1744 - S-a născut Johann Gottfried von Herder, scriitor, critic literar şi filosof, unul dintre întemeietorii curentului “Sturm und Drang” (d. 28 iulie 1794)
1768- James Cook începe prima sa călătorie.
1802 - S-a născut poetul romantic austriac Nikolaus Lenau: “Faust”, “Savonarola”, “Don Juan” (d. 22 august 1850)
1819 - A încetat din viaţă James Watt, inginer şi inventator englez (a perfecţionat maşina cu aburi) (n. 19 ianuarie 1736)
1822 - A încetat din viaţă Sir Frederick William Herschel, astronom britanic, descoperitorul planetei Uranus (n. 15 noiembrie 1738)
1841 - S-a născut Emil Theodor Kocher, chirurg, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină pe anul 1909, pionier în fiziopatologia şi chirurgia glandei tiroide (m. 27 iulie 1917)
1849 - S-a născut folcloristul şi istoricul literar G. Dem.Teodorescu, licenţiat în litere al Universităţii Sorbona (m. 20 august 1900)
1862 - Au fost unificate serviciile sanitare din Principatele Române
1867 - A încetat din viaţă Michael Faraday, fizician şi chimist, descoperitorul inducţiei electromagnetice; a enunţat legea conservării sarcinilor electrice şi a elaborat teoria electrizării prin influenţă (n. 22 septembrie 1791).
1873 - S-a născut Lucia Sturdza Bulandra, una dintre marile figuri ale scenei româneşti; a format generaţii întregi de actori: Nicolae Bălţăţeanu, George Calboreanu, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc; din 1947 până la sfârşitul vieţii a fost directoarea Teatrului Municipal din Bucureşti, astăzi Teatrul L.S.Bulandra (m. 19 septembrie 1961)
1891- Thomas Edison obține brevetul de invenție pentru filmul de 35 mm.
1900 - A încetat din viaţă Friedrich Nietzsche, filosof german (n. 15 octombrie 1844)
1902 - S-a născut Camil Baltazar, poet şi traducător: “Reculegeri în memoria ta”, “Biblice” (m. 27 aprilie 1977)
1907 - A încetat din viaţă Bogdan Petriceicu Hasdeu, scriitor și filolog român (n. 1836)
1908 - A încetat din viaţă fizicianul francez Henri Becquerel, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în anul 1903 (împreună cu Pierre şi Marie Curie) (n. 1852)
1912 - S-a născut Erich Honecker, om politic, preşedinte al Consiliului de Stat al fostei Republici Democrate Germane şi şef al statului (1974-1989); a demisionat din toate funcţiile în 1989, fiind mai târziu expulzat din ţară (m. 29 mai 1994)
1918 - S-a născut Leonard Bernstein, dirijor şi compozitor, prezentator al unui foarte audiat serial TV de istorie a muzicii (comedia muzicală “West side Story”) (m. 14 octombrie 1990)
1930 - S-a născut Sean Connery, actor britanic
1936 - S-a născut Sebastian Papaiani, actor român
1940 - S-a născut Mihai Pelin, istoric; a coordonat elaborarea primelor patru volume ale “Cărţii Albe a Securităţii” (“Opisul emigraţiei politice”, “Cul sele spionajului românesc”) (d. 14 dec 2007)
1946 - A murit, la Londra, Arnold Josef Rose, violonist de renume mondial, născut la Iaşi (n. 24 octombrie 1863)
1977 - A încetat din viaţă Dorin Sireteanu, actor de teatru şi film (n. 15 septembrie 1901)
1980 - A încetat din viaţă filosoful Dumitru D. Roşca, membru al Academiei Române: “Existenţa tragică. Încercare de sinteză filosofică” (n. 29 ianuarie 1895)
1984 - A încetat din viaţă scriitorul Truman Capote: “Cu sânge rece”, “Alte glasuri alte încăperi”, "Breakfast at Tiffany's" (n. 30 septembrie 1924)
2001 - A încetat din viaţă Philippe Leotard, actor şi cântăreţ; a jucat în peste 60 de filme şi a câştigat, în 1983, Premiul Cesar (n. 28 august 1940)
2008 - Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, s-a pronunţat pentru o recunoaştere a republicilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, decizia revenind de acum Executivului rus
2009 - A încetat din viaţă senatorul american Edward "Ted" Kennedy, fratele preşedintelui John F. Kennedy (n. 22 februarie 1932)
2012- Moare primul astronaut care a ajuns pe Lună, Neil Armstrong.

marți, 23 august 2016

ISTORIA ZILEI DE 23 AUGUST

410: Vizigoții au cucerit Roma;
1244: Mercenarii musulmani ocupă Ierusalimul, care a fost definitiv pierdut de creștini;
1595: Bătălia de la Călugăreni, încheiată cu victoria armatelor munteano-transilvănene conduse de Mihai Viteazul;1628: George Villiers, Duce de Buckingham, om de stat englez (n. 1592);
1769: S-a nascut Georges Cuvier, naturalist francez (d. 1832);
1821: Mexic își câștigă independența față de Spania;
1839: Hong-Kong-ul a fost anexat la Marea Britanie (până la 1 iulie 1997);
1906: S-a nascut Alexandru Roșca, psiholog român, membru al Academiei Române (d. 1996);
1912: S-a nascut Gene Kelly, actor și dansator american (d. 1996);
1914: Japonia declară război Germaniei și bombardează Qingdao, China;
1924: S-a nascut Paul Everac, dramaturg român (d. 2011);
1926: A murit Rudolf Valentino, actor de origine italiană (n. 1895);
1933: S-a nascut Robert Curl, chimist american, laureat Nobel;
1939: Germania Nazistă și Uniunea Sovietică au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, al cărui protocol adițional secret stipula împărțireaEuropei de Est și Centrale între cele două puteri și a stat la baza declanșării celui de al Doilea Război Mondial;
1944: Al Doilea Război Mondial: România a ieșit din alianța cu Puterile Axei, trecând de partea aliaților. Mareșalul Ion Antonescu, conducător al statului, a fost arestat în urma loviturii de stat organizate de regele Mihai I al României și s-a format un guvern condus de Constantin Sănătescu.
1948 : S-a nascut Andrei Plesu scriitor si eseist roman;
1955: Înființarea Bibliotecii Centrale de Stat din București;
1973: Ilie Năstase devine lider mondial al clasamentului ATP, poziție păstrată timp de 40 săptămâni;
1982: A murit Stanford Moore, biochimist american, laureat al Premiului Nobel (n. 1913);
1986:S-a nascut Andra, interpretă română

Ziua internațională a comemorării comerțului cu sclavi și a abolirii acestuia

luni, 22 august 2016

ISTORIA ZILEI DE 22 AUGUST

1456: A început a doua domnie a lui Vlad Țepeș în Țara Românească (până în noiembrie 1462);
1485: A murit Richard al III-lea al Angliei (n. 1452);
1531: Bătălia de la Obertyn: Petru Rareș a fost înfrânt de poloni;
1647: S-a nascut Denis Papin, fizician și inventator francez (d. 1714);
1770: Expediția condusă de James Cook ajunge pe coasta de est a Australiei;
1785: Patenta lui Iosif al II-lea de abolire a iobăgiei in Transilvania;1862: Claude Debussy, compozitor, pianist și critic muzical francez (d. 1918);
1864: Douăsprezece țări europene au semnat Prima Convenție de la Geneva, prin care s-a înființat Comitetul Internațional al Crucii Roșii;
1883: A murit Ivan Sergheevici Turghenev, romancier și dramaturg rus (n. 1818);
1884: S-a nascut Raymonde de Laroche, prima femeie pilot din lume;
1884: S-a nascut Panait Istrati, scriitor român (d. 1935);
1890: A murit Vasile Alecsandri, scriitor și politician român (n. 1821);
1909: A avut loc primul miting aviatic internațional, organizat la Reims, Franța;
1911: Este descoperit furtul pânzei Mona Lisa, capodopera lui Leonardo da Vinci de la Muzeul Luvru;
1917: S-a nascut Alexandru Piru, critic și istoric literar român (d. 1993);
1917: A murit Ecaterina Teodoroiu, eroină româncă din Primul Război Mondial (n. 1894);
1941: Ion Antonescu a fost numit mareșal;
1958: A murit Roger Martin du Gard, romancier și dramaturg francez, laureat al Premiul Nobel pentru Literatură în 1937 (n. 1881);
1969: Decret de înființare a Academiei de Știinte Medicale;
1985: A murit Octavian Cotescu, actor român (n. 1931);
1989: Este descoperit primul inel al lui Neptun;
1999: A murit Tudor Popescu, dramaturg, scenarist și publicist român (n. 1930);

SURSA -WIKIPEDIA

joi, 18 august 2016

ISTORIA ZILEI DE 18 AUGUST

1503 - A încetat din viaţă papa Alexandru al VI-lea, (numele laic Rodrigo de Borja).
1572- La Paris are loc căsătoria dintre viitorul rege Henric al IV al Franței și Margareta de Valois, fiica lui Henric al II-lea; se așteaptă o reconciliere dintre protestanți și catolici.
1750 - S-a născut compozitorul Antonio Salieri, îndrumător al lui Beethoven, Schubert şi Liszt (d.1825)
1830 - S-a născut împăratul Austriei Franz Iosef (d.1916).
1850- A murit scriitorul francez Honoré de Balzac: "În căutarea absolutului", "Moş Goriot", "Eugénie Grandet", "Iluzii pierdute" (n. 20 mai 1799).
1883 - S-a născut dr. Mihai Ciuc, bacteriolog, imunolog şi epidemiolog, discipol al dr. Ioan Cantacuzino; membru al delegaţiei române la Conferinţa de pace de la Paris (d. 1969).
1916 -S-a născut Neagu Djuvara istoric, diplomat, filozof, jurnalist și romancier român..
1933 - S-a născut Roman Polanski, regizor francez de origine poloneză
1936 - A fost asasinat, în timpul Războiului Civil din Spania, scriitorul Federico Garcia Lorca (n. 5 iunie 1898).
1936 - S-a născut Robert Redford, actor și regizor american
1973 - O echipa de arheologi americani a descoperit, în timpul unor cercetări efectuate în Grecia, dovada că începutul navigaţiei s-ar plasa acum aproape 10.000 de ani.
1991 - Are loc lovitura de stat din URSS (eşuată în final), preşedintele sovietic Mihail Gorbaciov fiind arestat la casa de vacanţă din Crimeea.
1998 - A încetat din viaţă Iosif Sava, muzicolog, realizator de emisiuni radio şi de televiziune (n. 15 februarie 1933).
2008 - Preşedintele pakistanez, Pervez Musharaf, a demisionat în urma presiunilor făcute de opoziţie.

miercuri, 17 august 2016

ZIUA INTERNATIONALA DE APRECIERE A PISICILOR NEGRE

    Ziua de 17 august a fost denumită Ziua Internațională de Apreciere a Pisicilor Negre pentru a atrage atenția asupra acestor animale care suferă din cauza culorii blăniței lor. Nu e absurd? Pisicile negre sunt la fel de bune animale de companie ca suratele mai… colorate.
    Ziua de astăzi își propune să facă oamenii să conștientizeze faptul că o pisică neagră nu este altceva decât o simplă pisică care are nevoie de un cămin și de un stăpân iubitor la fel ca toate semenele sale.
    Din pacate ,multe superstiții care au în cantrul lor această minunată felină cu blana de culoarea nopții, au „supraviețuit” de-a lungul vremii.
     Toate pisicile răspund într-un fel agresiv dacă sunt speriate sau enervate. În cele mai multe cazuri se înfoaie, sâsâie și scuipă. Dacă pisica este neagră, atunci lucrurile se schimbă. Reacția ei este asociată cu prevestirea răului sau ghinionului și este privită ca mesaj venit din iad.

   Pisica neagră a reprezentat obiectul de cult al religiilor păgâne ale antichitatii. De aici, probabil, a aparut și aversiunea față de felina neagră, reacția care a condus la reunirea într-o singură categorie a ereziilor religioase și a ocultismului asistat de acest fel de pisici.
  Legende cu pisica neagră
  Încă din antichitate, caldeenii erau convinși că pisica neagră este prevestitoare de rele și, pentru a îndepărta ghinionul, foloseau exorcizarea strigând: „Hilka! Bescha!” – „Dispari! Blestemato!”.
   Cultul păgân închinat zeiței Freia sau cel închinat zeiței Holda, prevedea desfășurarea ritualului de inițiere numai în prezența unei pisici negre, iar vrajitoarea care dorea să se alăture cultului se prezenta la întâlnire deghizată în pisică neagră.

  Conform unei alte legende medievale, în ziua Judecatii Universale oamenii vor vedea pisicile negre agățate de zidurile infernului pentru că acestea ar fi făcut un pact cu diavolul, prin care aveau dreptul să-și bata joc de oameni, în vinerea mare.
  Literatura începutului de secol XV și până în secolul al XVII-lea, conține scrieri despre vrăjitoare și pisicile lor negre.

    De exemplu, în anul 1586, o femeie penume Anne Winkelzipfel a fost condamnată pentru vrăjitorie deoarece a vizitat casa lui Jacques Boille deghizată în pisică negră cu scopul de a atrage asupra stăpânului casei un grav blestem. Mai mult, în 1861, dramaturgul francez Regnard a scris ca, în timpul călătoriei sale din Laponia, a întâlnit strigoi ai zăpezii care aveau puterea de-a transforma oamenii răi în pisici negre.

SURSE-http://radiocluj.ro/2016/08/17/ziua-internationala-a-pisicii-negre/

ISTORIA ZILEI DE 17 AUGUST

1601 - S-a născut matematicianul Pierre de Fermat, precursor al calculului diferenţial, geometriei analitice şi calculului probabilităţilor (d. 12 ianuarie 1665).
1629 - S-a născut Jan Sobieski, rege al Poloniei sub numele de Ioan al III-lea (1674-1696); a condus campanii şi în Moldova, în timpul domniei lui Constantin Cantemir (d. 17 iunie 1696).
1753 - S-a născut filologul ceh Josef Dobrovsky (d. 6 ianuarie 1829).
1868 - S-a născut Ion Păun-Pincio, scriitor, membru de onoare post-mortem al Academiei Române (d. 30 decembrie 1894).
1870 - Frederick Russell a realizat primul vaccin cu rezultate împotriva febrei tifoide.
1872 -S-a născut Traian Vuia, pionier al aviaţiei române, membru al Academiei Române. La Paris, a realizat cu eforturi proprii un ''aeroplan automobil'' cu care a reuşit să zboare, la 18 martie 1906, pe câmpul de la Montesson. Traian Vuia a murit în 3 septembrie 1950.
1894 - S-a născut chimistul Radu Cernătescu, membru al Academiei Române (d. 17 ianuarie 1958).
1898 - A încetat din viaţă compozitorul Karl Zeller, autorul operetei "Vânzătorul de păsări" (n. 19 iunie 1842).
1905 - S-a născut cântăreaţa Ada Falcon, supranumită "împărăteasa tangoului" pentru interpretările unice ale celebrelor tangouri argentiniene (d. 4 ianuarie 2002).
1916 - A încetat din viaţă Umberto Boccioni, sculptor şi pictor încadrat curentului futurist (n. 19 octombrie 1882).
1925 - A încetat din viaţă scriitorul Ioan Slavici, membru corespondent al Academiei Române; romanul său "Mara" a marcat un moment important în evoluţia romanului românesc (n.18 ianuarie 1848).
1930 - S-a născut artistul plastic Marcel Chirnoagă, realizatorul ciclului de gravuri "Apocalipsa" (d. 23 aprilie 2008).
1952 - A încetat din viaţă George Magheru, poet modernist şi dramaturg, care a cultivat o lirică nonconformistă şi un teatru de factură filosofică (piese de teatru: "Piele de cerb - pretext dramatic pentru meditaţiune", "Oglinda fermecată sau Divina re-creaţiune"; poezii: "Cântece la marginea nopţii") (n. 17/30 decembrie 1892).
1954 - A încetat din viaţă medicul neurolog Nicolae Ionescu-Siseşti, membru corespondent al Academiei Române, membru corespondent al Academiei Americane de Neurologie (n. 11 februarie 1888).
1964 - A încetat din viaţă Mihail Ralea, sociolog, psiholog, eseist, critic literar, membru al Academiei Române: "Explicarea omului", "Formarea ideii de personalitate" (n. 1 mai 1896).
1983 - A încetat din viaţă poetul Ira Gershwin, fratele compozitorului George Gershwin, împreună cu care a colaborat la realizarea unor hit-uri ale vremii (n. 6 decembrie 1896).
1987 - A încetat din viaţă dramaturgul Mihail Davidoglu: "Omul din Ceatal", "Minerii", "Cetatea de foc", "Nunta", "Suflete în furtună", "Ochii dragi ai bunicului" (n. 11 noiembrie 1910).
1987 - S-a sinucis, în închisoarea de la Spandau, Rudolf Hess, politician naţionalist-socialist, condamnat în procesul de la Nürnberg, la închisoare pe viaţă pentru "complot împotriva păcii mondiale "şi "urzirea unui război de agresiune"; a fost adjunctul lui Adolf Hitler, iar în 1939 a fost desemnat drept cel de-al doilea succesor (după Goering) al Führerului (n. 26 aprilie 1894).
2006 - A încetat din viaţă regizorul şi jurnalistul francez Bernard Rapp (n. 17 februarie 1945).
2008 - Înotătorul american Michael Phelps a devenit primul sportiv care a câştigat 8 medalii de aur la aceeaşi ediţie a Jocurilor Olimpice.
2014 - A încetat din viaţă Dan Hăulică, critic de artă român (n. 1932)

marți, 16 august 2016

LEGENDA CRINULUI

Floarea de crin a fost dedicata zeitei Hera , sotia lui Zeus.Legenda spune ca dupa ce i s-a nascut fiul Hercules conceput cu muritoarea Alceme , Zeus si-a dorit ca acesta sa fie inzestrat cu divinitate intr-o mai mare masura .Pentru aceasta , dupa ce a adormit-o pe Hera , a adus noul-nascut la sanul ei pentru a-l alapta.Atunci cand s-a trezit , Hera a aruncat cu oroare copilul de la san , iar o parte din lapte a tasnit de-a lungul cerurilor , formand Calea Lactee.Cateva picaturi au cazut pe pamant , din acestea rasarind pentru intaia oara crinii.

O legenda romana poveste ca la nasterea lui Venus din spuma marii , zeita a zarit un crin care i-a trezit in suflet gelozie si invidie datorita culorii albe imaculate si frumusetii lui.Considerandu-l un rival al propriei ei frumuseti , ea a incercat sa mutileze crinul , facand sa ii creasca un pistil enorm din centrul alb ca zapada al florii.Acest mit explica modul in care crinul a devenit asociat cu zeita Venus si cu satirii personificand patima carnala.

Reprezentari timpurii ale crinului au fost descoperite intr-o locuinta din Amnisos , Creta , datand din perioada minoana , din jurul anului 1580 ien.Crinul era floarea sacra minoana , un atribut specific marii zeite Britomartis sau Dictynna , divinitate avandu-si originile in epoca neolitica.Aceasta zeita si-a mentinut suprematia pana la producerea misteriosului cataclism de la mijlocul secolului XVI ien care a determinat decaderea civilizatiei minoane.Cultul ei a fost asimilat treptat in mitologia greaca , Britomartis fiind precursoarea zeitei Artemis.


Crinul a fost o floare populara in stravechea civilizatie iudaica , fiind mentionat atat in vechiul cat si in noul testament.Pe masura ce crestinismul a capatat amploare , crinul a devenit un simbol al castitatii , puritatii si virtutii.Intr-o straveche legenda biblica se spune ca florile de crin au rasarit din lacrimile Evei atunci cand a fost alungata impreuna cu Adam din paradis.
Crinul a fost asociat indeaproape cu Fecioara Maria , acest caz fiind unul din nenumaratele exemple in care un atribut al unei divinitati pagane (Afrodita, Hera , Tripla Hecate) a fost impartasit mamei lui Christos.Prin alaturarea lui cu Fecioara Maria , crinul a devenit un simbol al martirelor virgine si a numerosi sfinti.Atat in traditia pagana cat si in cea crestina , crinul este un insemn al fertilitatii.Sfantul Antonio din Padua , protectorul casatoriei , vegheaza in acelasi timp asupra procreatiei.In ceremoniile de nunta grecesti , preotul aseza pe capul miresei o coronita din flori de crin impletite cu spice de grau , ca un simbol al puritatii si belsugului.


Crinul este si un simbol al mortii , fiind pus in trecut pe mormintele tinerilor nevinovati.
Floarea de crin nu are proprietati medicinale recunoscute.In trecut se credea ca poseda proprietati magice , in perioada elisabetana el fiind utilizat in numeroase retete de tratare a febrei sau ca unguent de curatare a ranilor si arsurilor , sau ca anestezic contra durerilor reumatice sau artitice.

SURSA-http://www.diane.ro/2009/04/legendele-crinului.html

MARGARET MITCHELL 67 DE ANI DE LA MOARTE

Margaret Mitchell, autoarea celebrului roman "Pe aripile vântului" (1936), s-a născut la 8 noiembrie 1900, în Atlanta, Georgia.
A urmat cursurile Seminarului "Washington" din Atlanta și ale "Smith College" din Northampton, Massachusettes, pe care nu le-a terminat.
S-a căsătorit, în 1922, cu Berrien Kinnard Upshaw, un jucător de fotbal, căsătoria a fost anulată doi ani mai târziu.

Între anii 1922-1926, a publicat în paginile "Journal Sunday Magazine", unde i-au apărut aproximativ 130 de articole foarte apreciate. A scris despre subiecte diverse, de la modă la generali ai Războiului Civil, de la cronici mondene la faraoni egipteni, potrivit www.georgiaencyclopedia.org. Totuși, cel mai cunoscut rămâne interviul memorabil luat actorului italian Rudolf Valentino.
În 1926, s-a căsătorit cu John Marsh, agent publicitar. A abandonat munca de jurnalistă din cauza unei probleme de sănătate. Într-o perioadă de convalescență, a luat hotărârea de a se dedica scrisului și a început să lucreze la un roman, o biografie ficțională a unei femei din perioada Războiului Civil, Pansy O'Hara. Volumul, ce avea circa 400 de pagini dactilografiate, la care lucrase aproape trei ani, a constitui baza romanului pentru care Margaret Mitchell a devenit cunoscută în întreaga lume, "Pe aripile vântului / Gone with the Wind".

Au urmat alți aproape șase ani de muncă. Eroina model a romanului pregătitor, Pansy O'Hara, a devenit celebra Scarlett O'Hara. Singura carte a scriitoarei Margaret Mitchell este acest roman care tratează Războiul Civil din SUA (1861-1865), cu fapte și întâmplări văzute din punct de vedere sudist. În total, a lucrat la roman 10 ani. 
Romanul a apărut în iunie 1936, cu titlul cunoscut astăzi: "Gone with the Wind", titlu împrumutat dintr-un vers al poetului englez Ernest Downson. În ziua apariției, acesta a înregistrat un imens succes de librărie, vânzându-se în 50.000 de exemplare. Până la sfârșitul anului, tirajul a atins numai în Statele Unite cifra de un milion și jumătate de exemplare.
A urmat o perioadă cu numeroase premii și o largă recunoaștere națională și internațională. Margaret Mitchell a câștigat "National Book Award" pentru Cel mai distins roman din 1936, Premiul Pulitzer pentru ficțiune în 1937, iar Asociația culturală din New York i-a acordat Medalia de aur. În anul următor, a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru literatură. Romanul a fost tradus în 27 de limbi și faima lui a continuat să crească în următoarele decenii, ajungând să fie vândut în peste 30 de milioane de exemplare în lumea întreagă.
Succesul cărții l-a determinat pe David Szelnick, producător de la Hollywood, să semneze un contract de 50.000 de dolari cu autoarea romanului, Margaret Mitchell, pentru ecranizarea acestuia.

Vestea s-a răspândit cu rapiditate și mii de scrisori au fost primite de autoarea romanului. Pentru rolul lui Rhett Butler, 9 scrisori din 10 îl cereau pe actorul Clark Gable, junele-prim cu mustăcioară ce înnebunise publicul, care-l numea "The King". După îndelungi tratative, David Szelnick a acceptat să-l distribuie în film, în luna decembrie 1938.
Următoarea problemă era găsirea interpretei pentru Scarlett O'Hara. O serie de actrițe, între care Katherine Hepburn, Joan Benett, Susan Hayward, Myriam Hopkins, Claudette Colbert, Joan Crawford, Norma Shearer, Paulette Goddard, au dat probe pentru rol, însă fără niciun rezultat. Singura care era gata să obțină rolul a fost Bette Davis, dar casa Warner Bross nu și-a dat acordul.
În decembrie 1938, la Los Angeles se turna prima scenă a filmului "Pe aripile vântului" — incendiul Atlantei, din timpul Războiului de secesiune. Între cei care se aflau acolo era și tânăra actriță engleză, Vivien Leigh, aflată la Hollywood pentru câteva zile. Ea a fost selectată pentru rolul lui Scarlett O'Hara.
Premiera, la ''Grand Theater Loew'', Atlanta, a filmului ''Pe aripile vântului'' în regia lui Victor Fleming, avându-i ca protagoniști pe Vivien Leigh în rolul lui Scarlett O'Hara și Clark Gable în rolul lui Rhett Butler, a avut loc pe 15 decembrie 1939, acesta devenind unul din filmele de mare succes. I-au fost acordate numeroase premii, printre care opt Premii Oscar.

Câștigul pe care l-a obținut după publicarea romanului "Pe aripile vântului" și în urma filmului cu același nume, Margaret Mitchell l-a folosit în interese filantropice, inclusiv pentru numeroase organizații sociale din Atlanta și pentru bursele medicale ale unor studenți de la "Morehouse College".
Odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Margaret Mitchell a făcut parte din Crucea Roșie, iar, în 1943, a înființat "Recreation Room" pentru soldații din Piedmont Park. După război, ea s-a întors acasă hotărâtă să reînceapă să scrie.
Scriitoarea americană a decedat la 48 de ani, în 1949, ca urmare a unui accident de mașină. În seara de 11 august 1949, în Atlanta, un taximetrist beat, aflat pe contra-sens, nu i-a văzut pe Margaret Mitchell și pe soțul său care traversau strada; scriitoarea a fost lovită de mașină. S-a stins din viață după cinci zile, potrivit www.atlantahistorycenter.com.

Până în ultimele zile ale vieții, Margaret Mitchell a rămas una dintre cele mai îndrăgite personalități din Statele Unite ale Americii. În 1994 regizorul american Larry Peerce a realizat filmul biografic pentru televiziune "A Burning Passion: The Margaret Mitchell Story", inspirat din viața scriitoarei, rolul principal fiind interpretat de actrița americană Shannen Doherty. Tot în 1994, Margaret Mitchell a fost inclusă în "Georgia Women of Achievement" iar în 2000, în "Georgia Writers Hall of Fame".

SURSA-http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2015/11/08/documentar-115-de-ani-de-la-nasterea-scriitoarei-americane-margaret-mitchell-10-58-39

ISTORIA ZILEI DE 16 AUGUST

1645 - S-a născut Jean de La Bruyère, scriitor, unul dintre cei mai importanţi moralişti ai literaturii universale: "Caracterele" sau "Moravurile veacului" (d. 10 mai 1696).
1845 - S-a născut Gabriel Lippmann, fizician care a obţinut prima fotografie colorată a spectrului solar - Premiul Nobel pentru Fizică, pe anul 1908 (d. 13 iulie 1921).
1888 - A încetat din viaţă chimistul John S. Pemberton, cel care a inventat celebra băutură "Coca-Cola" (n. 8 iulie 1831).
1893 - A încetat din viaţă Jean Martin Charcot, medic psihiatru, unul dintre fondatorii neurologiei moderne (n. 29 noiembrie 1825).
1906 - La Valparaiso, Chile, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 8,6 pe scara Richter, care a făcut 20.000 de victime.
1913 - S-a născut omul politic Menachem Begin, prim ministru al Israelului (d. 9 martie 1992).
1920 - S-a născut Virgil Ierunca (Virgil Untaru), eseist, critic literar şi poet, traducător, stabilit în Franţa din 1946; a colaborat ca redactor la principalele reviste literare româneşti din exil, a fost redactor al emisiunilor pentru străinătate ale Radioteleviziunii Franceze şi colaborator, alături de soţia sa, Monica Lovinescu, al postului de radio "Europa Liberă" (d. 28 septembrie 2006).
1920 - S-a născut Charles Bukowski, poet american și scriitor (d. 1994)
1921 - S-a născut Moise Cohn (pseudonim - Ovid S. Crohmălniceanu), prozator, critic şi istoric literar (d. 30 aprilie 2000).
1949 - A încetat din viaţă scriitoarea Margaret Mitchell: "Pe aripile vântului", roman ecranizat în 1939; filmul, cu acelaşi titlu, este considerat o capodoperă a celei de-a şaptea arte (n. 8 noiembrie 1900).
1954- A văzut lumina tiparului primul număr al revistei Sports Illustrated.
1956 - A încetat din viaţă pictorul Theodor Pallady (n. 11/12 aprilie 1871).
1977- A încetat din viaţă Elvis Presley, idolul muzicii anilor '50-'60, actor în numeroase filme realizate special pentru el: "Veselie la Acapulco", " Blue Hawaii", "Viva Las Vegas" (n. 8 ianuarie 1935).
2004- Sonda Cassini-Huygens a descoperit două luni ale lui Saturn.
2007 - A încetat din viaţă percuţionistul şi compozitorul american Max Roach, una dintre marile legende ale jazz-ului secolului al XX-lea (n. 10 ianuarie 1924).
2008 - A încetat din viaţă fosta gimnastă Elena Leuşteanu, triplu laureată cu bronz olimpic (n. 4 iulie 1935).
2009 - A murit compozitoarea Ellie Greenwich, care a contribuit la impunerea muzicii pop în anii '60, semnând piese precum "Chapel of Love" şi "Da Doo Ron Ron".

vineri, 12 august 2016

LEGENDA MARGARETEI

Legenda spune ca Margareta era o printesa deosebit de frumoasa, care fusese promisa la nastere Imparatului Florilor. La varsta de 16 ani, Margareta se indragosteste de un print nespus de frumos si nespus de viteaz. Cei doi se iubesc si planuiesc sa fuga impreuna pentru a se putea casatori si pentru a scapa de promisiunea facuta Imparatului Florilor.


Imparatul Florilor afla si il provoaca pe print la duel. Cei doi se bat in sabii si palose 3 zile si 3 nopti si in final printul este ucis. Speriata si indurerata, Margareta fuge in munti, iar Imparatul Florilor fuge pe urmele ei. Dandu-si seama ca nu are scapare, Margareta se roaga, plangand, sa moara mai bine decat sa fie a Imparatului Florilor. Ruga ii este ascultata si Margareta moare, iar lacrimile ei sunt transformate intr-un sirag de perle.

Indurerat si dandu-si seama de greseala facuta, Imparatul Florilor o transforma pe Margareta intr-o floare alba, pentru ca aceasta sa poata trai vesnic fara ca cineva sa o poata atinge.


Limbajul Margaretei
Margareta inseamna soarta, este un simbol al puterii destinului si a puterii dragostei. Barbatul care daruieste cadou unei femei o Margareta are sentimente nobile fata de aceasta si intentii de casatorie. Femeia careia ii plac Margaretele este o femeie simpla, fragila, care crede in dragoste si in puterea acesteia.



Numele de Margareta
Margareta este un nume care sugereaza idealism si simplitate. O persoana cu numele de Margareta va crede in dragoste si in destin si va considera ca dragostea inseamna daruire cu totul.

SURSA-http://www.ele.ro/casa-si-gradina/plante-decorative/margareta-legenda-si-simbol-107

ZIUA INTERNATIONALA A TINERETULUI

În acest an tema Zilei internaționale a tineretului are în vedere parcursul până în 2030: eradicarea sărăciei și realizarea consumului și producției sustenabile și este legată de realizarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Aceasta se concentrează asupra rolului de lider al tinerilor în asigurarea eradicării sărăciei și realizarea dezvoltării durabile prin consum și producție durabile, potrivit ONU.
Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a fost adoptată de Organizația Națiunilor Unite pe 25 septembrie 2015 și stabilește un cadru global pentru eradicarea sărăciei și realizarea dezvoltării durabile până în anul 2030, pe baza Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM).
Consumul durabil presupune utilizarea de produse și servicii care răspund nevoilor de bază ale comunităților protejând în același timp nevoile generațiilor viitoare. Dezvoltarea și promovarea opțiunilor și acțiunilor individuale care sporesc eco-eficiența consumului și minimizarea deșeurilor și poluării sunt esențiale pentru realizarea unei dezvoltări socio-economice echitabile.
Programul mondial de acțiune pentru tineret, adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1995, stabilește un cadru de politici și orientări pentru acțiunile naționale și de sprijin internațional în vederea îmbunătățirii situației tinerilor. Acesta joacă un rol important în dezvoltarea tinerilor. Programul mondial de acțiune pentru tineret se concentrează pe măsurile de consolidare a capacităților naționale în domeniul tineretului și pentru a crește calitatea și numărul de oportunități disponibile tinerilor pentru participarea deplină, eficientă și constructivă în societate.
Tinerii din întreaga lume pot realiza o unitate la nivel mondial pentru a sparge tiparele trecutului și a asigura lumii un viitor mai durabil. Ei sunt afectați în mod direct de contradicțiile grave care predomină astăzi: între sărăcie și bogăție ostentativă, între foame și risipa condamnabilă de alimente, resurse naturale bogate și industrii poluante. Tinerii pot furniza soluții cu privire la aceste aspecte, care se află în centrul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, subliniază secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în mesajul transmis cu prilejul marcării acestei Zile.
.
Atunci când se investește în tineret, aceștia pot contribui la crearea de noi piețe, locuri de muncă decente, comerț echitabil, de locuințe durabile, transport durabil și turism, precum și a mai multor oportunități de care beneficiază planeta și oamenii, menționează secretarul general al ONU în mesajul său.

SURSA-http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/08/12/ziua-internationala-a-tineretului-08-57-21

ISTORIA ZILEI DE 12 AUGUST

490 î.Hr.: Victoria grecilor asupra perșilor în Bătălia de la Marathon; atenienii conduși de Miltiade au înfrânt armata persană trimisă deDarius I (după alte surse, bătălia a avut loc la 12 septembrie);
1816: S-a nascut Ion Ghica, om politic, prozator și economist român (d. 1897);
1857: Sub presiunea celorlalte puteri europene, Poarta Otomană a ordonat anularea alegerilor pentru Adunarea ad-hoc a Moldovei. Noile alegeri au dat câștig de cauză unioniștilor;
1877: Astronomul american Asaph Hall a descoperit satelitul Deimos al planetei Marte;
1887: S-a nascut Erwin Schrödinger, fizician austriac, laureat al Premiului Nobel (d. 1961);
1891: A murit James Russel Lowell, scriitor american (n. 1819);
1900: A murit James Edward Keeler, astronom american (n. 1857);
1908: Primul model al mașinii Ford "T" a ieșit pe porțile uzinei din Detroit;
1913: S-a nascut Clody Bertola, actriță româncă de teatru și film (d. 2007);
1933: A murit Alexandru Philippide, lingvist și filolog român (n. 1859);
1955: A murit Thomas Mann, scriitor german, laureat al Premiului Nobel (n. 1875);
1965: A murit Constantin Kirițescu, om de știință, zoolog, publicist și istoric român (n. 1876);
1981: Primul calculator personal IBM, IBM 5150, intră pe piață;
2000: Submarinul nuclear rusesc Kursk a explodat și s-a scufundat în Marea Barents în timpul unui exercițiu militar

2000  : A încetat din viaţă actriţa americană Loretta Young, supranumită Sfânta Loretta, laureată a premiului Oscar: “Fiica fermierului”, “O noapte de neuitat” (n. 1913).
2012: Ceremonia de închidere a Jocurile Olimpice de la Londra.
2014:A murit Lauren Bacall, actriță americană (n. 1924)

ZIUA INTERNATIONALA A TINERETULUI


Surse -https://ro.wikipedia.org/wiki/12_august;

http://www.mediafax.ro/cultura-media/semnificatii-istorice-pentru-data-de-12-august-15558381