joi, 12 mai 2016

ZIUA INTERNATIONALA A ASISTENTILOR MEDICALI

   Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali celebrează din 12 mai 1974, în fiecare an - Ziua internaţională a asistenţilor medicali, marcând astfel ziua de naştere a doamnei Florence Nightingale - 12 mai 1820.
   Florence Nightingale a deschis prima şcoală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ''Saint Thomas'' din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale, până atunci acestea fiind considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci umilitoare.

   Florence Nightingale a pus bazele moderne ale profesiei şi învăţământului pentru asistentele medicale.
    Ca semn al recunoaşterii meritelor sale, Regina Victoria a decorat-o pe Florence Nightingale în anul 1904 cu Crucea Roşie Regală. în 1907, Florence Nightingale a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Ordinul de Merit.
   Nursingul şi-a câştigat recunoaşterea începând din secolul al XIX-lea datorită activităţilor lui Florence Nightingale şi este astăzi una din cele mai respectate profesii din lume.
   Rolul nursingului în societate este de a ajuta indivizii, familiile şi grupurile să-şi determine şi să-şi îndeplinească potenţialul lor fizic, mintal şi social şi să facă aceasta într-un context plin de provocări în ceea ce priveşte mediul în care ei trăiesc sau lucrează.
   Asistentul medical are o largă activitate privind contribuţia nursingului la starea de sănătate generală a individului, familiei şi comunităţii prin acordarea îngrijirilor care vizează promovarea sănătăţii, prevenirea îmbolnăvirilor, îngrijirea celor bolnavi în spitale şi la domiciliu, în condiţiile utilizării unor intervenţii care adeseori reclamă o tehnologie avansată şi o foarte bună pregătire practică şi psihologică în relaţia cu pacienţii.
   O cerinţă fundamentală pentru a fi un asistent medical profesionist este studiul şi instruirea practică pe tot parcursul vieţii, asigurând legătura între conceptele de calitate ştiinţifico-tehnică şi cel de eficienţă şi sustenabilitate, manifestând mereu cel mai mare respect faţă de drepturile pacientului.
   O formare tehnică şi ştiinţifică de înaltă calitate a asistenţilor medicali şi o educaţie centrată pe valorile şi aspectele etice sunt absolut necesare pentru a putea dispune de profesionişti cu grad înalt de pregătire, în măsură să răspundă cu succes nevoilor de îngrijire ale cetăţenilor.
   Asistenţii medicali sunt, de multe ori, singurii profesionişti din domeniul sănătăţii care asigură asistenţă medicală pentru populaţia aflată în zone dezavantajate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu