joi, 7 aprilie 2016

ZIUA MONDIALA A SANATATII.

   Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an, în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948, şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună.
   Anul acesta, Organizaţia Mondială a Sănătăţii consacră Ziua Mondială a Sănătăţii – 7 aprilie 2016, diabetului zaharat.
   Argumentele OMS pentru care a fost ales diabetul zaharat dintre multele boli care ameninţă sănătatea populaţiei globului a fost faptul că în anul în 2012, diabetul a fost cauza directă a 1,5 milioane de decese, dintre care 80% s-au înregistrat în ţările cu venit mediu şi scăzut, în anul 2014, aproximativ 9% din populaţia adultă a globului erau diabetici şi OMS prognozează că, în anul 2030, diabetul va fi a şaptea cauză de deces în lume.
   În acest context, OMS doreşte să atragă atenţia asupra epidemiei de diabet care o tendinţă de progresare, dar care poate fi oprită prin măsuri ce ţin de stilul de viaţă. Menţinerea greutăţii normale a corpului, evitarea sedentarismului prin practicarea zilnică a unui set de exerciţii fizice şi alimentaţia echilibrată pot să reducă considerabil riscul de diabet. De asemenea, OMS subliniază că diabetul poate fi tratat, controlat şi pot fi evitate complicaţiile acestei boli.
   OMS va lansa, în 2016, primul raport asupra diabetului, în care va expune ce reprezintă diabetul la ora actuală, precum şi consecinţele asupra populaţiei globului, insistând asupra necesităţii unui sistem de sănătate publică mai puternic, mai performant, capabil să facă faţă realităţii evidenţiate de aceste statisticile medicale de la nivel mondial.
   Diabetul este o afecţiune cronică care apare în contextul în care pancreasul secretă un nivel scăzut de insulină sau când organismul nu utilizează în mod corect insulina care se produce. Insulina este un hormon secretat de celulele pancreatice, care ajută celulele să preia glucoza din sânge şi să o transforme în energie. Producţia insuficientă de insulină sau utilizarea incorectă a acesteia duce la creşterea nivelului de glucoză în sânge – hiperglicemia – ceea ce poate afecta funcţionarea unor organe şi ţesuturi.
Diabetul are mai multe tipuri de manifestare:
  Diabetul de tip 1 – este o boală autoimună caracterizată prin distrugerea celulelor pancreatice producătoare de insulină . Se mai numeşte diabet insulino-dependent. Producţia insuficientă de insulină, impune o administrare substitutiva zilnică. Diabetul de tip 1 este diagnosticat cel mai frecvent la copii sau la adulţii tineri.
   Diabetul de tip 2  este caracterizat prin rezistenţa la insulină. Pacienţii cu acest tip de diabet nu pot utiliza corespunzător insulina, care se secretă normal. Se mai numeşte diabet non-insulinodependent sau diabetul de maturitate.
   Diabetul gestaţional este creşterea glicemiei apărută pentru prima dată în timpul sarcinii, la femei care nu au fost diagnosticate anterior cu diabet.
Cel mai răspândit tip de diabet este diabetul de tip 2 cu o frecvenţă de 90%.
    Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot fi asimptomatice timp de mulţi ani sau chiar decade înainte de a fi diagnosticate. Simptomele pot fi subtile. Creşterea volumului urinar şi senzaţia de sete sunt uşoare la început, agravându-se progresiv. În final, bolnavii prezintă oboseală extremă, vedere neclară şi deshidratare. Uneori, în stadiile precoce ale diabetului, glicemia scade anormal de mult, o manifestare denumită hipoglicemie.
  În Europa, în anul 2015 erau 60 milioane bolnavi, prevalenţa fiind în creştere la toate grupele de vârstă, afectand 10-15% din populaţia unor state europene. Creşterea numărului de îmbolnăviri se datorează în principal obezităţii, alimentaţiei nesănătoase, sedentarismului şi condiţiilor socio-economice.
   In România la populaţia adultă există o prevalenţă de 11,6% pacienţi cu diabet zaharat, pericolul mai mare fiind reprezentat de prediabet cu o prevalenţă de 16%.
  Diabetul nu este o povară doar pentru cei afectaţi, ci şi pentru sistemele de sănătate.

SURSA-http://transilvanianews.com/2016/04/07/7-aprilie-ziua-mondiala-a-sanatatii-oms-atrage-atentia-asupra-epidemiei-de-diabet/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu