joi, 10 martie 2016

ZIUA MONDIALA A RINICHIULUI.

Ziua mondială a rinichiului este marcată, anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii martie. În 2016, această zi este 10 martie.
Prin intermediul acestei zile, marcată începând cu anul 2016, Societatea Internațională de Nefrologie intenționează să atragă atenția asupra bolilor specifice rinichilor, celor mai recente metode de tratament, măsurilor preventive și evoluției bolilor de rinichi în lume.
Conform http://www.worldkidneyday.org/, campania din 2016 se concentrează pe problema bolilor de rinichi la copii și persoane tinere.
În anii trecuți, de Ziua mondială a rinichiului s-a discutat despre boala cronică a acestora și îmbătrânirea (2014), donația de rinichi (2012), legătura dintre sănătatea cardiacă și buna funcționare a rinichilor (2011), legătura dintre rinichi și diabet (2010). Prima ediție, cea din 2006, a atras atenția fiecăruia dintre noi asupra importanței rinichilor pentru sănătatea personală, prin întrebarea: ''Rinichii tăi sunt OK?''. În 2015, tema ''Rinichi sănătoși pentru toți'' a făcut apel la acțiune, pornind de la factorii care pot contribui la îmbolnăvirea cronică a rinichilor: igiena precară, lipsa de hidratare sau alegerea de băuturi nesănătoase.
Conform DEX 2009, rinichiul este fiecare dintre cele două organe interne ale omului și ale animalelor superioare, care secretă și excretează urina și care sunt situate în regiunea lombară, în afara cavității peritoneale, de fiecare parte a coloanei vertebrale. La rândul lui, termenul ''nefrologie'' se referă la ramura medicinei care se ocupă cu studiul rinichiului.
Pe site-ul Societății Române de Nefrologie, http://www.srnefro.ro/, se arată că cele opt reguli esențiale de urmat pentru a ne feri de bolile de rinichi sunt: eliminarea sedentarismului, păstrarea glicemiei și colesterolului în limite normale, consumarea unei cantități zilnice suficiente de apă, păstrarea tensiunii arteriale în jurul valorii de 12/8, alimentația echilibrată, menținerea unei greutăți corporale normale, evitarea fumatului și reducerea consumului de sare.
În luna octombrie 2015, municipiul Iași a găzduit ediția a IX-a a Congresului Național de Nefrologie, o manifestare științifică medicală cu participare internațională, în cadrul căreia au fost prezentate noile ghiduri europene de practică pentru pacienții cu boală de rinichi avansată și diabet zaharat. Au participat aproape 600 de medici nefrologi și de alte specialități, fiind stabilită astfel o participare record, pe fondul unui program științific ce a abordat subiecte pluridisciplinare în îngrijirea optimă a pacienților cu boala cronică de rinichi.
Societatea Română de Nefrologie a fost fondată în anul 1991.

SURSA-http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/03/10/ziua-mondiala-a-rinichiului-07-13-33

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu