vineri, 13 februarie 2015

VALENTINE'S DAY. Traditiile si adevarata poveste din spatele Sfantului Valentin


   Valentin's Day a devenit un simbol al iubirii si romantismului, insa viata Sfantului Valentin a fost departe de imaginea idilica a unui tanar indragostit. Iata cum a inceput cea mai indragita sarbatoare din lume.
   Sfantul Valentin a fost un preot crestin, care a trait la Roma, in timpul imparatului Claudius al II-lea. El obisnuiasca sa organizeze ceremonii de casatorie pentru tinerii crestini, persecutati pe atunci in Imperiul Roman. De aici a venit probabil si reputatia lui de protector al indragostitilor.      Sfantul Valentin a fost arestat si torturat, ca sa renunte la credinta lui, insa a refuza si chiar a incercat sa-l converteasca la crestinism pe imparat.  A fost decapitat in anul 269. 
  Inainte de martiriul sau, spune o legenda, Sfantul Valentin s-a indragostit de Iulia, fata gardianului sau, Asterius, care era oarba si careia el i-a redat vederea. Cel care a binecuvantat iubirea atator cupluri nu a putut sa fie fericit cu femeia iubita, iar mesajul sau de adio, adresat tinerei si semnat “Al tau Valentin”, este considerat primul “biletel de dragoste”. Traditia este acum dusa mai departe de indragostitii din intreaga lume, insa biletele nu mai au acum trista semnificatia a unui mesaj de ramas-bun.
   In anul 496, Papa Gelasius a decis ca ziua de 14 februarie, cand a fost executat Valentin, sa-i poarte numele si sa fie dedicata martiriului sau. Exista dovezi istorice privind viata acestui sfant. Arheologii au descoperit o biserica antica si un mormant care poarta numele Sfantului Valentin, iar ramasitele sale se afla acum in Biserica Sfantul Praxedes.
   Initial, ceremoniile de Sfantul Valentin nu aveau nimic in comun cu sarbatoarea de acum, punand accent pe sacrificiu si jertfa, nu pe iubire. In secolul al XIV-lea, poetul Geoffrey Chaucer a scris inParlement of Foules (1382) despre aceasta zi ca fiind cea in care ”orice pasare isi alege perechea”. Acest poem fusese redactat cu ocazia logodnei dintre regele Richard al II-lea al Angliei si Anna de Boemia.
   Curand, romantismul asociat cu Ziua Sfantului Valentin a devenit o traditie in literatura medievala a cavalerilor. De asemenea, nobilii din soceiatea engleza a acelor vremuri au inceput sa trimita iubitelor sau sotiilor scrisori de dragoste, semnate “al tau Valentin”.
   Si femeile au inceput sa foloseasca aceasta zi pentru a face declaratii de dragoste, fiind celebre versurile Ofeliei din piesa lui William Shakespeare, Hamlet. "Maine-i Sfantul Valentin/ Dis de dimineata/ La fereastra iata-ti vin, /Ca sa-ti fiu mireasa…”
   Incepand cu anul 1979, o editura britanica a produs felicitari de Sfantul Valentin care contineau sugestii de texte de dragoste, pentru tinerii care nu aveau imaginatie sa compuna propriile mesaje. Astfel a aparut si traditia schimburilor anonime de biletele.
   In secolul al XIX-lea, aceste carticele cu mesaje erau atat de populare incat au inceput sa fie facute pe banda rulanta, in fabrici. In prezent, se estimeaza ca, in fiecare an, aproximativ 15 milioane de felicitari sunt trimise prin Internet, desi felicitarile clasice au inca o mare cautare, mai ales in randul copiilor si al elevilor.


SURSA-http://stirileprotv.ro/stiri/social/valentine-s-day-2013-traditiile-si-adevarata-poveste-din-spatele-sfantului-valentin.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu