luni, 28 aprilie 2014

IERI S-AU IMPLINIT 12 ANI DE LA MOARTEA CREATOAREI PAPUSII BARBIE -RUTH HANDLER

Cu 59 de ani in urma, in ziua de 9 martie 1955, la targul american Toy, din New York, americanca Ruth Handler, care impreuna cu sotul ei detinea o mica firma de fabricat rame pentru tablouri, si-a incercat norocul prezentand o papusa.

Ideea papusii nici macar n-o avusese ea, ci i-o sugerase fiica ei, Barbara, in varsta de 10 ani, pe care o plictiseau papusile din targ, toate reprezentand copii mai mari sau mai mici. Isi dorea una care sa reprezinte o domnisoara in toata regula, asa cum isi visa sa ajunga ea insasi odata, cand se va pomeni petita de un print, sosit pe un cal alb.

Parintii au satisfacut dorinta fetitei, desi aveau greutati in afacerea ramelor de tablouri, insasi Ruth Handler fiind o femeie trudita, provenita dintr-o familie de emigranti polonezi, cu zece copii.

Ciudata papusa cu aspect de adult a cunoscut succesul din primul moment, iar jucaria cu aspect de domnisoara era solictata de numerosi producatori. Doamna Ruth Handler si-a dat imediat seama ca respectivul produs are nevoie de un nume si i-a spus Barbie, dupa numele fiicei sale, Barbara.

De-a lungul anilor, pe masura ce afacerea avansa, apareau tot mai frecvent observatiile unor critici care bagau de seama ca papusa este o constructie artificiala si ca aspectul ei distorsioneaza simtul copiilor pentru fiinta umana.

Raspunsul comerciantilor a fost prompt: cele mai mult papusi nu sunt cumparate de copii. Sunt cumparate de adulti, ca sa le expuna in casa, ca pe niste bibelouri. Dar controversa este totdeauna favorabila scopurilor promotionale.

Intre timp, aspectul papusii a fost perfectionat. In 1965, o firma americana a produs propria varianta, cu maini si picioare pliabile, lansand modelul American Girl Barbie. In cinci ani de la lansare, creatoarea si concesionarii ei vindeau deja milioane de papusi pe an.

In 1967, un alt american are ideea sa lanseze papusi imbracate dupa modelele prezentate la marile parade de moda, o afacere de proportii atat pentru prosperitatea creatorilor, cat si pentru producatorii care aveau de-a face cu designul.

In 1970, afacerea ajunge de mari proportii, iar pietele lumii sunt umplute cu papusi Barbie blonde sau brunete, ba chiar adaptate tipurilor etnice de pe toate continentele. Succesul este cu atat mai mare.

Deceniul '80 este deceniul de glorie al papusii Barbie. Ea apare sub toate formele posibile, iar imaginea ei, adaptata corespunzator, ajunge o emblema a femeilor luptatoare pentru drepturile lor, pentru protectia sociala sau ajutorarea copiilor.

In 1981, in cinstea casatoriei printului Charles, apar papusi cu Barbie reprezentandu-l pe print si pe Lady Diana Spencer. Papusile se vand cu success in lumea intreaga.

N-au putut sa lipseasca din lumea papusilor Barbie colectionarii. Pentru ei, au fost create modelele Elisabeth Tylor, Scarlett O'Hara, Janet Jackson si multe altele.

In Rusia, succesul papusii Barbie a determinat o oarecare Valeria Lukyanova sa-si faca mai multe operatiie estetice si sa se supuna la proceduri cosmetice, ca sa capete aspectul aidoma al papusii. Succesul n-a fost de proportii, iar in Occident a provoat chiar dezgust.

Farmecul papusii Barbie sta tocmai in faptul ca imita un om adevarat, fara sa iasa din statutul ei firesc de papusa. 

SURSA http://www.ziare.com/articole/creator+barbie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu