miercuri, 15 mai 2013

ZIUA INTERNATIONALA A FAMILIILOR

        Familiile din toată lumea își sărbătoresc pe 15 mai ziua. 
Ziua Internațională a Familiilor a fost proclamată în 1993 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, iar Ziua Familiei Române a fost declarată un an mai târziu de Guvernul României.      Comunitatea internațională acordă o importanță deosebită acestei zile dedicate familiei și susține sporirea capacității statelor de a-și îmbunătăți cadrul legislativ și social în vederea protejării familiei ca element-cheie al vieții sociale.
    ISTORICUL FAMILIEI :  
     Milenii de-a randul, familia a insemnat totul, a fost rezervorul uman al istoriei, a fost primul nucleu al civilizatiei, a insemnat stabilitate in timp si speranta pentru viitor.
    Prima forma de organizare a societatii a fost aceea bazata pe familia largita sau clan – forma tribala. Legaturile de rudenie faceau ca aceasta societate sa aiba o mare stabilitate. Orice atac impotriva unuia dintre membrii ei era un atac impotriva intregului clan. Tatal era cel care avea rolul dominant – se mai gasesc si astazi asemenea formule de organizare tribala in diferite zone ale Pamantului. Legaturile au ramas aceleasi, la fel de puternice, de parca istoria ar fi ramas pe loc.
    In ceea ce priveste istoria moderna si civilizatia acestui mileniu, se poate observa o anumita tendinta – slabirea relatiilor de familie. Destramarea formei tribale, a satului, explozia demografica, exodul spre marile oraşe, sunt doar cateva surse generatoare ale crizei familiei. 
   Ultimele statistici vorbesc despre usurinta cu care este tratata problema familiei astăzi. In lume, s-a ajuns la durerosul record ca dintr-o suta de familii nou inchegate, după primul an sa nu reziste decat jumatate. 
    Chiar si in Romania, o tara cu o puternica traditie si chiar “cult” al familiei, tendintele sunt aceleasi. Statisticile spun că numărul divorturilor este in crestere. Pierderea acestor valori traditionale se impleteste cu criza spirituala, cu pierderea credintei in Dumnezeu, care sunt evidente de necontestat. Tocmai de aceea problema familiei trebuie privita mult mai serios decat a fost privita pana acum.
    Deoarece omul este o fiinta sociala, el a fost creat să traiasca in colectivitate. Numai in prezenta si in relaţie cu alte fiinte omenesti, omul poate ajunge la dezvoltarea deplina a facultatilor sale intelectuale si psihice si a caracteristicilor lui de natura socio-emotionala.
    Relatiile de interdependenta dintre parinţi şi copii si relatia de sustinere reciproca dintre sot şi sotie au menirea de a furniza acele resurse interioare care sa ajute individul sa depaseasca situatiile critice din viată si sa dea randament la nivelul adevaratelor lui resurse interioare.
    Iata de ce familia este atat de importanta, aproape esentiala, pentru dezvoltarea si menţinerea unei imagini de sine realiste si a unui tonus psihic capabil sa impulsioneze valorile pozitive ale individului.
SURSA -WIKIPEDIA
            -http://www.familiaazi.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu