marți, 7 mai 2013

JOHANNES BRAHMS 180 DE ANI DE LA NASTEREA COMPOZITORULUI

      Compozitor, pianist si dirijor -n. 7 mai 1833Hamburg - d. 3 aprilie 1897Viena
    S-a nascut intr-o familie modesta si a luat primele lectii de muzica cu tatal sau care descopera ca Johannes, in varsta de 6 ani, are un auz si un talent muzical extraordinar. La zece ani micul Brahms sustinea concerte in public pentru a-si ajuta financiar familia, iar la varsta de douazeci de ani, Brahms compusese deja cateva lucrari majore pentru pian. 
     Prima lucrare orchestrala a lui Brahms a fost "Concertul pentru pian in Re minor", in anul 1859, lucrarea fiind intrepretata chiar de compozitor. 
    Peste aproximativ zece ani, se va naste lucrarea care-l va face celebru, "Recviemul german" (1868). Compozitia a fost prezentata pentru prima data la Dresda, insa, premiera se va face, in 1869, la Liepizig. Textul ei este scris in germana din Biblia luterana.
    Brahms a fost atras in special de simfonie, opera neinsemnad prea mult in cariera sa artistica. Incepand cu anul 1876 creatiile sale se succed cu o frecventa impresionanta
    Desi este un clasic, Brahms poate fi numit neoclasic sau chiar post-romantic, pentru ca muzica sa aduce ordinea formei in romantism, aceeasi ordine impotriva careia se revoltase initial, considerand ca aceasta blocheaza si ingradeste sentimentele si ideile creatorului. 
    Modul in care Brahms se exprima este unul dramatic, amintind de Beethoven, dar si intim si pasional, precum Schumann. Muzica sa contine elemente de muzica si dans popular, la fel ca si opera lui Schubert. 
    In ultimii ani de viata, Brahms a compus muzica blanda, dar nu lipsita de tensiune. Acestea ultime creatii vor reprezenta amurgul romantismului.
    Intr-o perioada in care muzica era dominata de Wagner, Brahms a demonstrat intregritatea si seriozitatea in atitudine. Opera sa este creatia unui muzician pur, preocupat de crearea unor sunete abstracte imbracate in forme bine conturate.
SURSA-http://www.operanationala.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu