marți, 21 mai 2013

ALBRECHT DURER-542 DE ANI DE LA NASTEREA SA

      Albrecht Dürer (n. 21 mai 1471Nürnberg - d. 6 aprilie 1528Nürnberg)- pictor, creator de gravuri și teoretician al artei german, una din personalitățile de seamă ale istoriei universale a artei.
      Opera sa impregnată de ideile RenașteriiUmanismului și Reformei a exercitat o deosebită influență în special asupra artiștilor germani și olandezi de mai târziu. Cu cele ca. 350 de gravuri în lemn și 100 gravuri în cupru a contribuit în mod hotărîtor la dezvoltarea gravurii ca formă de artă de sine stătătoare.
      Ucenicia ca desenator a început-o în atelierul tatălui său unde, la numai 13 ani, realizează un remarcabil autoportret (1484). În anul următor uimește cu „Madonna mit zwei Engeln” („Madona cu îngerii muzicii”), lucrare de mare artă desăvârșită în stil gotic târziu.
      Din 1486, timp de trei ani, își continuă ucenicia în atelierul pictorului și xilogravorului Michael Wolhlgemuth (pe care îl va imortaliza într-un portret în anul 1516). În 1490 realizează un portret al tatălui său, prima pictură ce-i aduce recunoaștere și care prevestea stilul personal al artistului la maturitate.
     Apoi urmează pentru Albrecht Dürer o lungă perioadă de călătorii care s-a încheiat în 1512. A fost în Țările de Jos, în Alsacia, la Strasbourg și la Basel. Cel mai mult l-a marcat ca artist călătoriile în Italia.
     Deja în 1515 se bucură de o reputație internațională încununată de schimbul de lucrări realizat cu ilustrul renascentist Rafael. 
       Albrecht Durer a fost printre primii artiştii care s-a exprimat şi in scris, publicând, cu câţiva ani înainte de moarte, tratatul „Învăţăturile măsurătorilor” şi „Fortificaţiile oraşelor şi castelelor”, un tratat militar dedicat regelui Boemiei.
       Creaţia lui Albrecht Durer a reprezentat o însumare a realizărilor artistice de la sfârşitul Evului Mediu. Până astăzi, măiestria exprimată în desenele sale precise şi în instinctul său senzual pentru culoare încă fascinează. 
SURSE:WIKIPEDIA
http://www.revistanoinu.com




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu