vineri, 24 mai 2013

105 ANI DE LA INAUGURAREA NOII CLADIRI A MUZEULUI DE ISTORIE NATURALA GRIGORE ANTIPA

        In anul 1904 incepe constructia noii cladiri a muzeului si in 1908 este inaugurat oficial Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa. 
      La inaugurarea oficiala au participat regele Carol, regina Maria si printul Ferdinand. Atunci au fost deschise pentru public 16 sali; una dintre ele continea 4 diorame, unice in lume la acel moment care erau prezentari expozitionale ale savanei africane, ale desertului Sahara, ale preeriei africane si ale tundrei. Calitatea si fidelitatea cu care au fost realizate aceste diorame le-a transformat in model pentru lucrari similare executate de muzee din tara si din strainatate. 
      Anul 1911 marcheaza un alt moment important in istoria muzeului si anume expunerea in muzeu a scheletului de Deinotherium gigantissimum, care a fost si a ramas cel mai valoroasa piesa expusa in  Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa  Scheletul este gigantic, are 4,5 m inaltime si 3,5 m lungime si a apartinut unui mamifer ierbivor de dimensiuni impresionanate, despre care se stie ca a disparut in urm acu 2,5 milioane de ani ca urmare a glaciatiunilor. Scheletul a fost dezgropat de paleologul Gregoriu Stefanescu secolul trecut, 1890-1894, intr-o zona aflata in apropierea satului Manzati din judetul Vaslui. Scheletul va avea de suferit de pe urma devastatorul cutremur din 1977, dar se reuseste prin munca specialistilor muzeului condusi de restaurator N. Puscasu restaurarea acestuia.
     Munca asidua depusa de savantul Grigore Antipa pana in anul 1944, cand decedeaza la varsta de 77 de ani, transforma  Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa intr-un muzeu de reputatie europeana. Intre anii 1951-1964 muzeul traverseaza o perioada prolifica, fiind condus de oameni de stiinta de reputatie internationala, care combinau munca de cercetare cu cea didactica din cadrul Facultatii de Biologie Bucuresti





SURSA  http://dli.ro/muzeul-de-istorie-naturala-grigore-antipa.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu