joi, 29 august 2013

INGRID BERGMAN 98 DE ANI DE LA NASTERE

   În 29 august 1915 se năştea la Stockholm Ingrid Bergman, cea care avea să devină idolul epocii de aur a cinematografului american. Avea să moară în 1982, tot în ziua de 29 august.
    Clasamentul "Institutului American de Film" o declara, în 2007, a patra cea mai mare actriţă a tuturor timpurilor. Un singur film ar fi fost de ajuns pentru a-i stabili faima mondială: "Casablanca", realizat în 1942, distins cu Premiul Oscar şi considerat astăzi al treilea cel mai mare film american.
      A fost descrisă, la sosirea în Statele Unite, drept "un ilustru cadou făcut de Suedia Hollywood-ului". A jucat alături de cei mai mari actori hollywoodieni, sub îndrumarea unor relizatori faimoşi. A strălucit în "Familia Stoddard" de Gregory Ratoff, "Dr Jekyll and Mister Hyde" de Victor Fleming, roluri foarte diferite care i-au desăvârşit calităţile actoriceşti.
      În 1948, Ingrid Bergman era cel mai mare star feminin al Hollywood-ului. O înlocuise pe Greta Garbo. Era atât de iubită de public şi de regizori; Hitchcock era atât de îndrăgostit de ea încât, dorind s-o cucerească, a slăbit nu mai puţin de 50 de kilograme.
      În ziua în care împlinea 67 de ani, actriţa s-a stins la Londra datorita unui cancer mamar diagnosticat din 1974 .
      A primit postum un "Premiu Emmy pentru cea mai bună actriţă" în serialul TV "O femeie numită Golda", pe care l-a realizat fiind deja bolnavă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu