marți, 31 iulie 2018

10 LUCRURI PE CARE NU LE STIAI DESPRE HARRY POTTER ..

1. J.K. Rowling a influențat unele personaje din “Harry Potter”. Până la urmă e creatoarea lor așa că era de așteptat să împrumute din viața ei unor personaje.
Ziua lui Harry este pe 31 iulie, aceeași dată în care și Rowling își serbează ziua. Hermione are asemănări cu Rowling în tinerețea ei, iar animalul preferat al autoarei este vidra. Aceeași care e patronus-ul lui Hermione. Iar Dumbledore și Rowling preferă șerbetul de lămâie.
2. Regizorul Alfonso Cuarón (“Prisoner of Azkaban”) le-a cerut celor 3 actori principali să scrie eseuri despre personajele lor din punctul lor de vedere. Producătorul David Heyman a povestit pentru The Guardian că au răspuns cu toții conform personajului lor: Dan (n.r. Radcliffe) a scris o pagină, Emma (n.r. Watson) a scris 10 și Rupert (n.r. Grint) nu a predat nimic”.
3. Toată mâncarea din scenele din sala de mese este reală. Regizorul Chris Columbus a vrut să facă cât mai reale scenele de festin. Singura problemă a fost că mâncarea se strica foarte repede stând sub lumina arzătoare a reflectoarelor, iar ei trebuiau să filmeze într-un miros neplăcut. Pentru următoarele filme au înghețat mâncarea și au creat mulaje pentru ca mâncarea falsă să arate cât mai realist.
4. Make-up artiștii filmului au aplicat cicatricea fulgerului pe fruntea lui Harry de 5.800 de ori de-a lungul celor 8 filme. Daniel Radcliffe a dezvăluit într-un interviu pentru Mental Floss că în primele 2 filme cicatricea a fost pictată de fiecare dată, dar apoi au recurs la un procedeu prin lipire pentru a simplifica procesul de aplicare. Cicatricea i-a fost aplicată pe față de 2.000 de ori, restul a fost realizat pe film și pe dubluri. Actorul a mai folosit de-a lungul filmelor 160 de perechi de ochelari cu rama rotundă.
Prințul Harry, Kate Middleton și Prințul William sunt și eu fani ai seriei “Harry Potter”. Au intrat în pielea personajelor când au vizitat unul din platourile de filmare ale seriei.
5. J.K. Rowling a scris capitolul final al ultimei cărți din seria “Harry Potter” în 1990, cu 7 ani înainte de lansarea primei cărți.
6. Shirley Henderson a fost cea mai în vârstă actriță care a jucat în “Harry Potter”. La vremea aceea avea 37 de ani și a jucat rolul lui Moaning Myrtle, o studentă la Hogwarts.
7. În 1997, prima carte din serie, “Harry Potter and the Philosopher’s Stone” a fost lansată în 500 de exemplare, dintre care 300 s-au dus către biblioteci. Pe 26 iunie 1997, în ziua lansării, cartea a trecut neobservată. În acea vreme lume încă era preocupată de Spice Girls și viața amoroasă a Prințesei Diana, iar John Grisham a avut besteseller-ul anului.
8. Michael Jackson i-a propus cândva lui Rowling să facă un musical bazat pe cărți, însă autoarea l-a refuzat.
9. Culorile joacă un rol important în cărțile “Harry Potter”. De exemplu, roșul semnifică bunătatea, iar verdele este asociat cu evenimente negative.
10. Biblioteca The Duke Humfrey a făcut o excepție imensă pentru realizare filmului scenei The Restricted Section. Prima excepție în sute de ani de a avea flăcări în bibliotecă a fost realizată pentru “Harry Potter”.

sursa-https://www.marieclaire.ro/10-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-…/

J. K. ROWLING -LA 53 DE ANI

Sapte lucruri pe care poate nu le ştiai despre J. K. Rowling....
.J. K.Rowling se numără printre cei mai prolifici şi mai apreciaţi scriitori ai ultimilor ani, iar milioanele pe care cărţile sale i le-au adus în buzunar nu sunt egalate decât de dragostea fierbinte din sufletele cititorilor săi.
1. Nu reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că J.K Rowling se numără printre cei mai bogaţi scriitori, cu o avere care depăşeşte 1 miliard de dolari, fiind declarată de revista Forbes în 2004 prima persoană miliardară, cu venituri obţinute exclusiv din literatură. Este mai puţin cunoscut faptul că faimoasa britanică are o inimă de aur şi că a părăsit succint lista celor mai bogaţi oameni graţie sumelor imense pe care le donează în opere de caritate. Rowling a înfiinţat fundaţia Lumos, dedicată copiilor instituţionalizaţi, iar în 2010 a donat 10 milioane de lire Universităţii din Edinbourgh, pentru a finanţa cercetătorile în domeniul sclerozei multiple, boală care i-a răpus mama. Dacă adaugăm şi faptul că britanica a donat în integralitate toate veniturile rezultate de pe urma vânzării „Fantastic Beasts and Where to Find Them” şi „Quidditch Through the Ages” organizaţiei Comic Relief, nu ne mai mirăm că a fost recompensată cu British Red Cross Humanity Award în 2015!

2. Deşi se pare că, totuşi, J.K. Rowling nu şi-a scris capodoperele magice cu o pană de scris vrăjită, ea a redactat „Harry Potter and the Philosopher’s Stone” la o maşină de scris, după ce îşi scrijelise cele mai importante idei pe un şerveţel, în timpul unei călătorii cu trenul pe ruta Manchester-Londra!
A scris de mână, la maşina de scris sau pe şerveţele într-un tren pierdut, dar greutăţile nu s-au oprit aici. E deja legendară povestea celor 12 edituri care au respins manuscrisul Harry Potter, înainte ca Bloomsbury să decidă să o trimită spre lumina tiparului, după ce fiica preşedintele editurii s-a arătat cucerită de primele pagini din epopeea miticului vrăjitor. Cu toate acestea, puţini ştiu istoria din spatele iniţialelor J.K.: deşi au acceptat să o publice, cei de la Bloomsbury au hotărât să îi înlocuiască prenumele Joanne cu misteriosul J.K., convinşi că băieţeii vor refuza să citească cuvintele unei femei. Motiv pentru care prima scrisoare trimisă de un fan scriitoarei (o fată pe nume Francesca Gray), avea ca titlu un hazliu „Dear Sir”!

3.Cine nu s-a înfiorat la atingerea terifianţilor Dementori, odată pierdut în lumea lui Potter? Tremurul incontrolabil nu purta însă doar pecetea fanteziei fecunde a lui Rowling: creaturile malefice au la bază evenimente dramatice trăite de scriitoare! Înainte de a da naştere operei care a făurit generaţii întregi de prichindei cititori, britanica s-a luptat cu depresia şi a avut chiar tentative de sinucidere: mamă singură, recent întoarsă din Portugalia şi săracă, nevoită să trăiască din ajutor social, existenţa lui Rowling părea într-adevăr atinsă de suflul rece al Dementorilor, creaturi înfricoşătoare care se hrănesc cu bucuria victimelor sale, absorbindu-le încet sufletul.
4. Dacă o invidiezi pe J.K.Rowling pentru fantezia ei bogată, află că multe dintre evenimentele cărţilor sale sunt inspirate de fapte reale. Nu există peronul 9 ¾, dar gara King’s Cross, de unde micuţul Harry porneşte în aventurile sale fantastice, este cât se poate de reală, fiind locul în care s-au întâlnit părinţii scriitoarei. Romantismul este împletit cu referinţe autobiografice: dacă Joanne Rowling şi Harry Potter împart aceeaşi dată de naştere (31 iulie), britanica mărturiseşte că Hermione a fost creată după chipul şi asemănarea sa. Iar Hagrid nu putea fi inspirat decât de un motociclist Hell’s Angel: de data aceasta, nu suntem deloc uimiţi de această informaţie despre J.K. Rowling.

5. Fanii Harry Potter şi-au scăldat obrajii, fie ei fragezi sau ridaţi, în lacrimi, întristaţi de moartea unor personaje mult iubite, precum Sirius Black sau Remus Lupin. Dar nici Rowling nu are inima de piatră, mărturisind că a plâns atunci când şi-a ucis cele mai dragi personaje. Nu putem decât să ne bucurăm că s-a ataşat atât de plăsmuirile sale literare, pentru că, la un moment dat, în planurile sale intra şi uciderea lui Ron Weasley. Din fericire pentru cuplul Ron-Hermione şi pentru sănătatea emoţională a cititorilor, scriitoarea a renunţat la aceste intenţii malefice.
6. Ce regret ar putea avea o scriitoare atât de celebră? Că nu a apucat să îi facă şi mamei sale cunoştinţă cu minunatele personaje pe care le-a creat! Anne Rowling a murit în 1990 din cauza sclerozei multiple, şi, deşi fiica sa începuse să viseze deja la lumea colorată a magicienilor, nu i-a povestit femeii muribunde despre planurile sale. Cu toate acestea, cititoare avidă, mama sa a jucat un rol important în viaţa seriei Potter, în care moartea părinţilor influenţează atât de puternic personalitatea personajelor şi cursul evenimentelor: aşa cum Lily Potter i-a salvat viaţa micuţului Harry prin sacrificiul ei, şi decesul lui Anne a îndreptat-o pe Joanne spre îndeplinirea visurilor sale.

7. Ce face cu milioanele pe care nu le donează britanica? De data aceasta, cititoarele vor fi fericite să afle că J.K Rowling împărtăşeşte o pasiune a multora dintre ele: fabuloşii pantofi. Perechea care ne-a furat şi nouă răsuflarea a fost purtată de scriitoare la premiera „Harry Potter and The Cursed Child” şi a fost inspirată de designul Hoţoaicei Aurii (mingea zburătoare pe care Harry a prins-o de atâtea ori în meciurile de Quidditch), purtând semnătura Sophiei Webster
.SURSA-http://www.carteadelaora5.ro/8-lucruri-pe-care-nu-le-stiai…/

ISTORIA ZILEI DE 31 IULIE

1498-În cea de-a treia călătorie, Cristofor Columb devine primul european care descoperă insula Trinidad.1784 - A încetat din viaţă filosoful şi scriitorul francez Denis Diderot: "Tatăl de familie", "Călugăriţa", "Nepotul lui Rameau", "Cugetări filozofice".
1914 - S-a născut actorul francez Louis de Funès. Într-un sondaj de opinie din 1968 a fost votat cel mai popular actor francez. Majoritatea filmelor sale de succes, ca de exemplu cele din seria "Jandarmul din Saint-Tropez", sunt bazate pe gaguri vizuale; deşi de Funès putea interpreta şi roluri serioase cu o subtilitate suficientă, a fost renumit mai ales pentru grimasele şi expresiile faciale exagerate. (d. 27 ianuarie 1983).
1938- S-a născut actorul Nicu Constantin. A jucat în peste 30 de filme de scurt şi lung metraj, 600 de emisiuni de radio şi peste 300 de televiziune. În 2005, în cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar un an mai târziu, premiul UNITER pentru întreaga activitate: "Secretul lui Bachus", "Alo, aterizează străbunica!", "Ministerul comediei", "Grăbeşte-te încet". A murit la 15 septembrie 2009.1944 - A încetat din viaţă Antoine de Saint-Exupéry, romancier, eseist şi reporter francez, aviator căzut pe frontul antifascist. S-a făcut cunoscut unui cerc larg de cititori în special datorită povestirii "Micul Prinţ", una din cele mai răspândite cărţi din lume, tradusă în circa 110 limbi. (n. 29 iunie 1900).
1944- S-a născut Geraldine Chaplin, actriță americană, fiica lui Charlie Chaplin
1949- S-a născut Andrei Partoș, psiholog, realizator de radio și TV, DJ, jurnalist român
1949- S-a născut Mircea Baniciu, compozitor și interpret român de muzică ușoară
1962- S-a născut Wesley Snipes, actor american
1957 - A intrat în funcţiune primul reactor atomic românesc
2006 - Fidel Castro i-a cedat puterea fratelui său, Raul Castro
2017. A murit Jeanne Moreau, actriță franceză (n. 1928)

luni, 30 iulie 2018

10 PRINCIPII ALE PRIETENIEI

1. Prietenii gasesc intotdeauna timp pentru prieteni
2. Prietenii isi tin cuvantul
3. Prietenii se ajuta intre ei
4. Prietenii nu se iau la intrecere intre ei
5. Prietenii nu se neglijeaza
6. Prietenii nu uita datele de nastere
7. Prietenii sunt sinceri
8. Fii alaturi de prietenii tai
9. Prietenii nu sunt partinitori
10. Mandria distruge prietenia
Invatatul antic Aristotel, spunea foarte demult ca cel putin jumatate din fericirea de pe lume se datoreaza prieteniei,
iar orice om care are prieteni sinceri stie care sunt beneficiile prieteniei.
Prietenii adevarati ne cunosc si ne accepta asa cum suntem !!!

ZIUA INTERNATIONALA A PRIETENIEI

Este o sărbătoare nouă, bazată pe un concept vechi de când lumea, şi onorează valoarea şi importanţa prieteniei în viaţa tuturor. Totul a început prin anii '20, de la cărţile poştale trimise prietenilor. Acum, de când e foarte uşor să-ţi faci un întreg univers de prieteni online, cu un simplu click îi poţi felicita pe toţi.
Ziua Internaţională a Prieteniei a fost adoptată oficial de ONU în 2011 şi este celebrată la 30 iulie de cele mai multe dintre ţările Europei, în SUA şi mai multe dintre tările Americii de Sud, după ce, în anul 1958, Cruciada Prieteniei, iniţiată în Paraguay, a propus această zi ca dată a sărbătorii.
Scopul Naţiunilor Unite a fost acela de a extinde conceptul prieteniei dincolo de relaţiile interumane, promovând prietenia între naţiuni sau între culturile din diferite regiuni ale lumii, pentru a aduce pace şi înţelegere sau pentru a celebra diversitatea globală.
De la cărţile poştale, la Facebook şi TweeterPrin anii 1920, americanul Joyce Hall, fabricantul de cărţi poştale Hallmark, a avut ideea de a celebra prietenia şi a propus ca în fiecare an, în 2 august, să se trimită prietenilor felicitări. Ideea a plăcut multora şi afacerile companiei Hallmark Cards au prosperat, dar au fost şi critici care au privit-o ca pe o scorneală comercială a lui Hall pentru a-şi creşte vânzările în timpul sezonului mort, între Sf.Valentin şi Crăciun.
Criticile s-au înteţit în timpul crizei economice când oamenii nu mai aveau bani pentru astfel de cheltuieli frivole şi ideea de a sărbători astfel Ziua Prieteniei a eşuat.
Unele comunităţi au continuat însă să o sărbătorească şi, de aceea, în 1935, Congresul Statelor Unite a hotărît ca în fiecare an prima duminică din august să fie Ziua Prieteniei.
Urmând popularitatea evenimentului anual din SUA, şi alte ţări au adoptat-o şi sărbătoarea a ajuns până în India.
Prin anii 1950, Dr. Artemio Bracho din Paraguay a lansat ideea unei Cruciade Mondiale a Prieteniei, formată pentru prima dată în 1958 şi adoptată rapid şi de alte ţări din America de Sud. Cruciada, de fapt o fundaţie care promovează prietenia şi camaraderia între oameni, indiferent de rasă, culoarea pielii sau religie, a celebrat de atunci constant Ziua Prieteniei în 30 iulie şi a făcut un lobby intens pe lângă ONU pentru a internaţionaliza sărbătoarea.
Şi, vă vine să credeţi sau nu, în 1998 celebrul personaj Winnie the Pooh, simpaticul ursuleţ din filmele de desene animate, a fost acreditat ca Ambasador al Prieteniei pe lângă Naţiunile Unite chiar la propunerea doamnei Nane Annan, soţia lui Kofi Annan, secretarului general al ONU la acea vreme.
În cele din urmă, în aprilie 2011, ONU a recunoscut valoarea ideii şi a adoptat în mod oficial Ziua Internaţională a Prieteniei, invitând toate statele membre să sărbătorească în concordanţă cu cultura şi obiceiurile locale, naţionale sau regionale, inclusiv prin activităţi educaţionale şi de conştientizare a valorii relaţiilor de prietenie în viaţa tuturor.
Cum marcăm Ziua Prieteniei
În general, în Europa şi în SUA, se trimit cărţi poştale sau mesaje scrise, se fac mici daruri sau se oferă flori, dar în cele mai multe locuri sărbătoarea înseamnă pur şi simplu să te afli în compania prietenilor, să găteşti pentru ei ori să-i inviţi la masă, să faci anume prăjituri sau să cânţi împreună cu ei.
Unii tineri îşi oferă reciproc brăţara prieteniei, utilizată de altfel ca simbol în Asia şi în Orientul Mijlociu de mai multe secole, care are o mare valoare sentimentală şi arată prietenului cât de special este pentru cel care i-o dăruieşte.
Se pare că spune totul prin culorile din care este ţesută.
Roşu este asociat cu energie, forţă şi putere, ca şi galbenul care sugerează în plus şi căldura prieteniei; verdele îndeamnă la bună dispoziţie şi speranţă; albastru înseamnă şi el speranţa, dar şi protecţie şi încredere, iar violet şi bleu sunt chiar culorile prieteniei şi dorinţei de interacţiune cu ceilalţi.
Dar, de când internetul a devenit atât de popular şi mulţi îşi fac un întreg univers de prieteni online prin reţelele de socializare, se trimit ca linkuri de prietenie imagini sau filmuleţe haioase, bancuri scurte, animale nostime, se postează mesaje pe Facebook sau se dă un simplu like sau share la postările prietenilor.
Şi telefonul a rămas la modă, căci nimic nu se compară cu o convorbire între prietenii aflaţi la mare distanţă.
În orice dată şi în orice fel ar fi sărbătorită, în compania celor dragi, online, prin corespondenţă sau telefon, prietenia trăieşte prin loialitate, sinceritate şi încredere şi nu are graniţe de timp sau spaţiu şi de aceea cel mai bun fel de o celebra este a menţine mereu viu spiritul ei.

surse
timeanddate.com
wikipedia.org

ISTORIA ZILEI DE 30 IULIE

1625 - A ieşit de sub tipar cea dintâi carte a tiparniţei româneşti de la Câmpulung, "Molitvelnicul slavonesc".
1818 - S a născut scriitoarea engleză Emily Bronte, care a murit la 19 decembrie 1848.
1863 - S-a născut industriaşul Henry Ford, fondatorul companiei "Ford Motor Co", considerat părintele automobilului de serie ("Ford T) (m. 7 aprilie 1947)
1898 - A murit Otto von Bismarck, om politic german; prim-ministru al Prusiei (1862-1871); cancelar al Imperiului german (1871-1890). S-a născut la 1 aprilie 1815.
1942 - Generalul de Gaulle, aflat în exil la Alger, formează "Comitetul Naţional de Eliberare".
1947- S a născut Arnold Schwarzenegger, actor american de origine austriacă
1992 - A fost semnat Acordul Fullbright între Guvernele României şi Statelor Unite ale Americii privind înfiinţarea la Bucureşti a unui birou de schimburi româno-americane în spaţiul învăţământului şi ştiinţei.
1993 - La Strasbourg, Cehia şi Slovacia au devenit membri cu drepturi depline ai Consiliului Europei.
1993 - CEE - Belgia preia de la Danemarca preşedinţia prin rotaţie a Comunităţii Europene.
1999 - Preşedintele Emil Constantinescu a semnat Decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului de Interzicere Totală a experienţelor nucleare, adoptat de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la data de 10 septembrie 1996.
2002 - România a închis provizoriu negocierile cu Uniunea Europeană privind politica industrială, în cadrul Conferinţei de aderare România-UE.
2003 - Medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara au efectuat, în premieră naţională, un intratransplant de celule stem în vederea regenerării muşchiului cardiac, la un pacient cu infarct miocardic.
2003 - Cetăţeanul grec Konstantinos Passaris a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la detenţie pe viaţă pentru dublul asasinat şi pentru furtul a peste jumătate de miliard de lei de la casa de schimb valutar "Le Petit Bijou".
2007 - Cineastul suedez Ingmar Bergman a murit. A realizat peste 40 de filme, majoritatea cu o viziune tragică şi care au analizat în special complexitatea raporturilor dintre bărbaţi şi femei. ("Fanny şi Alexandre", "Oul şarpelui") (n. 14 iulie 1918)
2007 - Patriarhul Teoctist a murit. Patriarhul Teoctist a condus Biserica Ortodoxă Română peste 20 de ani, fiind înscăunat la 16 noiembrie 1986. (n. 7 februarie 1915)
2007- A murit Michelangelo Antonioni, regizor italian (n. 1912)
2008 - Fostul pugilist croat Mate Parlov, campion olimpic sub culorile Iugoslaviei în 1972, a decedat. Dublu campion european la categoria semigrea la amatori, în 1971 şi 1973, iar apoi campion mondial în 1974, Mate Parlov a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Munchen, în 1972. (n. 1949)
2009 - Peter Zadek, regizor al scenei teatrale germane, a murit;


SURSA-http://www.mediafax.ro/…/semnificatii-istorice-pentru-30-iu… ;

vineri, 27 iulie 2018

"Un copil poate să învețe oricând un adult trei lucruri: cum să fie mulțumit fără motiv, cum să nu stai locului niciodată și cum să ceară cu insistență ceea ce își dorește." – Paulo Coelho
 "Cărţile sunt fluturi cu care zburăm prin propria noastră minte, sub bolta uriaşă a ţestei noastre. Niciun aparat de zbor nu te-a dus atât de departe." Mircea Cărtărescu

CE SA CITIM IN VACANTA?

MOSTENITOAREA FOCULUI de Sarah J. Maas

Celaena Sardothien şi-a negat harul magic vreme de zece ani. Acum, singura ei dorinţă este să răzbune moartea prietenei ei Nehemia, iar regele din Adarlan este principalul vinovat.
Pentru a-şi duce la îndeplinire planul, Celaena, moştenitoarea de foc a unui regat distrus, va călători în Wendlyn, un ţinut îndepărtat în care magia încă mai dăinuieşte.

Va reuşi oare temuta asasină să îşi accepte moştenirea nemuritoare, învingându-şi teama de necunoscut? Până unde va fi ea dispusă să meargă pentru a-şi îndeplini promisiunea făcută Nehemiei?


VACANTA... VESELIE... IN LUMEA CARTILOR ...




" Eu mi-am imaginat întotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci, alte persoane consideră ca ar fi o grădină, alţii şi-l pot închipui ca un palat, eu l-am imaginat întotdeauna ca o bibliotecă şi aici mă aflam eu..."
Jorge Luis Borges

ISTORIA ZILEI DE 27 IULIE

1793 - Robespierre intră în Comitetul Salvării Publice şi devine conducătorul acestuia. Va organiza un regim de teroare urmărind să realizeze idealul său de democraţie bazat pe virtute: "fără virtute teroarea este înspăimântătoare, fără teroare virtutea este neputincioasă".
1807 - Constantin Ipsilanti devine domn pentru a treia oară în Ţara Românească (27 iulie - 16 august 1807)
1820 - S-a născut Iosif Naniescu, mitropolit al Moldovei. A devenit, in 1888, membru de onoare al Academiei Române (m. 26 ianuarie 1902)
1835 - S-a născut Giosue Carducci, poet, prozator şi eseist italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1906 (m. 16 feb 1907)
1841 - A încetat din viaţă poetul, prozatorul şi dramaturgul rus Mihail Iurievici Lermontov, unul dintre principalii exponenţi ai romantismului rus. (m. stil vechi 15 iulie 1841)
1844 - A încetat din viaţă savantul John Dalton, chimist şi fizician britanic care a contribuit la dezvoltarea teoriei atomice a materiei. Este cunoscut ca unul dintre părinţii fizicii moderne (n. 6 septembrie 1766)
1862 - Printr-un decret al domnitorului Al. I. Cuza a fost înfiinţat Ministerul Afacerilor Externe al României.
1917 - S-a născut Bourvil (pe numele adevărat André Rimbourg), actor comic francez (m. 23 septembrie 1970)
1921 - S-a născut lingvistul Eugen Coşeriu, membru de onoare al Academiei Române. (m. 7 septembrie 2002)
1924 - A încetat din viaţă compozitorul italian Ferruccio Busoni ("Arlecchino", "Fantezie indiană") (n. 1 aprilie 1866)
1956 - România devine membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură - UNESCO (înfiinţată la data de 16 noiembrie 1945, cu sediul la Paris)
1962 - A încetat din viaţă pictorul Ion Ţuculescu (n. 19 mai 1910)
1966 - A încetat din viaţă folcloristul Ion Muşlea, unul dintre principalii fondatori ai folcloristicii române moderne ("Cercetări etnografice şi de folclor") (n. 29 septembrie 1899)
1973 - A încetat din viaţă operatorul de film documentar Paul Menu (n. 10 mai 1876)
1974 - Camera Reprezentanţilor a SUA decide punerea sub acuzare a preşedintelui Nixon în cadrul afacerii Watergate; la 8 august 1974, acesta îşi înaintează demisia.
1983- S-a născut Smiley, cântăreț, compozitor, producător, prezentator și actor român
1990 - Proclamarea suveranităţii Republicii Belarus. Independenţa de stat este proclamată la 25 august 1991 şi se adoptă la 19 septembrie 1991 numele de Republica Belarus.
1990 - Parlamentul a decis ca 1 Decembrie să devină Ziua Naţională a României.
2000 - A încetat din viaţă publicistul şi comentatorul radio Eugen Preda, primul director general al Radiodifuziunii Române. (1990-1994) (n. 29 septembrie 1929)
2001 - Fostul preşedinte croat Franjo Tudjman, care a murit la 10 decembrie 1999, este menţionat în actul de acuzare, emis de Tribunalul Penal International pe numele generalului croat în retragere Ante Gotovina, ca participant la campania de persecutare a sârbilor din Krajina, în decursul conflictului sîrbo-croat din 1991-1995.
2002 - Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a votat în favoarea creării unui nou Minister federal însărcinat cu securitatea internă şi protejarea ţării împotriva atacurilor teroriste.
2003 - A încetat din viaţă Nicolae Puiu Pomoje, actor la Teatrul Mic din Bucureşti. ("Îngrijitorul", "Diavolul şi bunul Dumnezeu", "Bigamul", "Lolita")
2003 - A încetat din viaţă actorul american de comedie Bob Hope. (n. 29 mai 1903)
2006 - Cercetătorii americani de la Universitatea din Maryland au obţinut un vaccin împotriva sindromului respirator acut sever, boală declanşată în 2003 în Guangdong - China şi care s-a răspândit în întreaga lume, provocând moartea a peste opt mii de persoane.
2006- Actorul Virgil Flonda, director artistic al Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, a murit. ("Idiotul", "Othello" (regia Andriy Zholdak), "Pilafuri şi parfum de măgar", "Cumnata lui Pantagruel (Omagiu lui Rabelais)" şi "Aşteptându-l pe Godot" (regia Silviu Purcărete); filmul "Întâlnirea") (n. 1949)

CE SA CITIM IN VACANTA ???

CORALINE de Neil Gaiman

Coraline este o carte minunată despre o fetiță obișnuită, dar dornică de aventură. Cu toate acestea, însă, Coraline nu este doar pentru copii.
Din punctul meu de vedere, această carte poate fi citită de oricine, în condițiile în care cititorii sunt adepții fantasy-ului.

Pentru copii se poate ca acest volum să fie puțin de groază, însă, cert este faptul că pentru cei trecuți de o anumită vârstă, Caroline va fi doza perfectă de haz și de suspans....



SURSA-https://booknation.ro/recenzie-coraline-de-neil-gaiman/

ISTORIA ZILEI DE 26 IULIE

1324 - Basarab I, voievodul Ţării Româneşti (1310-1352) a fost numit, într-un act emis de Cancelaria maghiară, "voievodul nostru transalpin". Basarab a acceptat suzeranitatea regelui Ungariei, fiind recunoscut stăpânitor efectiv al Banatului de Severin.
1721- S-a născut Samuel von Brukenthal, om politic german din Transilvania, colecţionar de artă. Palatul lui din Sibiu, azi Muzeul "Brukenthal", adăposteşte colecţia sa de artă (m. 1803).
1741 - A fost descoperită Peninsula Alaska de către exploratori ruşi.
1788 - New York a ratificat Constituţia Statelor Unite şi a devenit al 11-lea stat al SUA.
1856 - S-a născut dramaturgul şi eseistul britanic George Bernard Shaw, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în anul 1925. (m. 2 noiembrie 1950)
1875 - S-a născut Carl Gustav Jung, medic, psiholog şi psihiatru, fondatorul psihologiei analitice. A colaborat cu Sigmund Freud, fiind atras in special de cercetările acestuia legate de isterie şi de vise.
1885:- S-a nascut André Maurois, scriitor francez (d. 1967)
1916 - A încetat din viaţă chimistul Nicolae Teclu, care a inventat un arzător cu mecanism de reglare a raportului dintre aer şi gaz. (n. 18 octombrie 1839)
1921 - A intrat în vigoare Tratatul de pace de la Trianon, încheiat între Puterile Aliate şi Ungaria, care marca recunoaşterea pe plan internaţional a unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
1928:- S-a nascut Stanley Kubrick, regizor american (d. 1999)
1943- S-a nascut Mick Jagger, vocalist, chitarist, compozitor și actor britanic (The Rolling Stones)
1945- S-a nascut Helen Mirren, actriță engleză
1949- S-a nascut Roger Taylor, muzician britanic (Queen)
1952 - A încetat din viaţă Eva Duarte de Peron, soţia preşedintelui Argentinian Juan Peron. (n. 7 mai 1919)
1957- Carlos Castillo Armas, dictator al Guatemalei, este asasinat.
1958 - Programul Explorer: se lansează Explorer 4.
1964- S-a nascut Sandra Bullock, actriță americană
1965 -Se garantează independență deplină pentru Maldive.
1974 - Prim-ministrul grec Konstantinos Karamanlis formează primul guvern civil din țară, după șapte ani de conducere militară.
1976:- Primul card VISA a fost utilizat pentru prima oară, la Thompson Travel, în Burlington, Vermont, SUA, fiind emis de Howard Bank. Suma tranzacționată a fost de 178 USD, fiind folosită pentru cumpărarea unor bilete de avion.


SURSA-https://ro.wikipedia.org/wiki/26_iulie

miercuri, 25 iulie 2018

„Copiii devin cititori în poala părinților lor” – Emilie Buchwald 

CE SA CITIM IN VACANTA ???

FANGIRL de Rainbow Rowell

Fangirl este un volum minunat, surprinzator, unic si induiosator, care m-a cucerit de la primele pagini. O poveste despre schimbare si maturizare, o poveste de dragoste romantica si inocenta, Fangirl este un volum dedicat tuturor celor care s-au simtit acasa in paginile unei carti, tututor celor care s-au refugiat in lumile fermecatoare dintre file si tutor celor care s-au indragostit iar si iar, cu fiecare nou volum citit, de personajele seducatoare si misterioase intalnite in romanele preferate.


SURSA-http://madalinabooks.blogspot.com/…/fangirl-de-rainbow-rowe…

ISTORIA ZILEI DE 25 IULIE

306: Constantin cel Mare a fost proclamat împărat roman de către trupele sale, după moartea lui Constantius Chlorus.
1547: Henric al II-lea este încoronat rege al Franței la Catedrala din Reims.
1554: Maria I a Angliei se căsătorește cu Filip al II-lea al Spaniei la Catedrala Winchester.
1261 - Sub conducerea lui Alexios Strategopoulos, grecii au recucerit Constantinopolul, moment care a marcat sfîrşitul Imperiului latin de Constantinopol.
1772 - A fost încheiată Convenţia de la Petersburg dintre Prusia şi Rusia privind împărţirea Poloniei
1794 - A încetat din viaţă poetul Andre de Chénier. (n. 1742)
1848 - S-a născut filosoful şi omul politic britanic Arthur James Balfour. (m. 19 martie 1930)
1848 - Guvernul revoluţionar provizoriu de la Bucureşti este nevoit să demisioneze sub presiunea reacţiunii interne sprijinite de Poartă şi de Rusia
1864 - S-a născut istoricul si filologul Ioan Bogdan (m. 1 iunie 1919)
1872 - A fost dat publicităţii Regulamentul organizării Arhivelor Statului
1892 - A fost încheiat un nou Tratat de alianţă între România şi Austro-Ungaria
1905 - S-a născut într-o familie de evrei, Elias Canetti, scriitor de limba germană originar din Bulgaria, stabilit în Anglia, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1981. ("Masă şi putere"; "Condamnaţii") (m. 14 august 1994)
1909 - Francezul Louis Blériot realizează prima traversare a Canalului Mânecii cu avionul
1917 - Olandeza Margaretha Geertruida Zelle, cunoscută sub numele de Mata Hari, găsită vinovată de spionaj în favoarea Germaniei în timpul Primului Război Mondial, a fost condamnată la moarte. A fost executată la 17 octombrie 1917, în Franţa, lângă şanţurile castelului Vincennes. (n. 7 august 1876 - m. 17 octombrie 1917)
1943 - Mussolini este destituit de regele Victor Emmanuel III
1953 - Au început la Bucureşti lucrările celui de-al III-lea Congres mondial al tineretului
1957 - Tunisia a devenit republică, iar Habib Bourguiba a devenit preşedinte. (1957-1987)
1963 - A fost încheiat Tratatul cu privire la interzicerea experienţelor cu arma nucleară în atmosferă, în spaţiul cosmic şi sub apă. (intrat în vigoare la 10 octombrie 1963)
1964 - A încetat din viaţă sculptorul Corneliu Virgil Medrea ("Victorie", "Dragoş-vodă şi zimbrul") (n. 8 martie 1888)
1969 - A încetat din viaţă pictorul si graficianul german Wilhelm Heinrich Otto Dix. ("Batjocorirea", "Cele şapte păcate de moarte", "Negustorii de chibrituri") (n. 2 decembrie 1891)
1978 - În Anglia se naşte primul copil conceput prin fecundare artificială, fetiţa Louise Brown. Fecundarea a fost realizată de profesorii Roger Edwards şi Patrick Steptoe
2000 - A încetat din viaţă poetul si jurnalistul Claudiu Buciu-Bazalt. (n. 19 noiembrie 1953)
2008 - A încetat din viaţă saxofonistul american Johnny Griffin, supranumit "micul gigant"

SURSA-http://www.mediafax.ro/…/semnificatii-istorice-pentru-data-…

marți, 24 iulie 2018

CE SA CITIM IN VACANTA ???

„Arta visării" de Lucy Keating
Vi s-a întâmplat vreodată să visați pe cineva inventat de mintea voastră, care să fie atât de perfect încât să vă doriți să nu se mai termine visul, dar fix când se întâmpla ceva mai palpitant, să vă treziți? Ei bine, Alice continuă să-l viseze pe Max în fiecare seară, să călătorească alături de el în ținuturi magice, să aibă parte de momente romantice și să facă tot ceea ce-i dicta inima.

Însă oare se putea mulțumi doar cu visele, putea să se simtă fericită și iubită, să aibă fluturi în stomac, să simtă că nu mai e cu picioarele pe pământ, doar în vise? Până într-un anumit punct, așa ar fi crezut. Totul părea atât de perfect, abia aștepta să adoarmă doar ca să fie din nou alături de el, însă, într-o zi, visele au devenit parte din realitate... 

ISTORIA ZILEI DE 24 IULIE

1772 - A început Congresul de pace de la Focşani şi Bucureşti (până la 22.03.1773), în timpul căruia delegaţiile Moldovei şi Ţării Româneşti au cerut independenţa de fapt, sub garanţia Austriei, Rusiei şi Prusiei şi unirea celor două ţări româneşti
1783 - Sa născut, în Columbia, Simon Bolivar, general şi om politic sud-american, unul dintre conducătorii mişcării de eliberare a popoarelor din America Latină (1810-1826) de sub dominaţia spaniolă (m. 17 decembrie 1830).
1802- S-a născut Alexandre Dumas (tatăl), scriitor francez (d. 1870)
1803 - S-a născut compozitorul Adolphe Charles Adam (baletele “Giselle”, “Corsarul") (m. 3 mai 1856)
1864 - S-a înfiinţat Poliţia de Frontieră, actul de naştere al instituţiei fiind considerat Decretul nr. 892 din 24 iulie 1864, semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care i–a reunit pe grănicerii moldoveni cu cei munteni într–o singură structură, organizată pe zece batalioane grupate în patru „inspectorii”
1868 - La Viena, au fost semnate o Convenţie poştală între România şi Austro-Ungaria şi o Convenţie poştală româno–germană.
1876 - S-a format un nou guvern liberal pur, în frunte cu Ion C. Brătianu, care a condus România până în 1888 (cu excepţia perioadei aprilie-iunie 1881).
1897 - S-a născut Amelia Earhart, pioner al aviaţie şi militantă angajată pentru drepturile femeii (dispărută la 2 iulie 1937 în Pacific)
1911 - S-a născut George Ivaşcu, critic şi istoric literar, publicist, fost director al revistei „România literară” (1971–1988) şi redactor–şef al revistei „Contemporanul” (1955–1971 (“Istoria literaturii române”, “Nicolae Filimon”, “Cumpăna cuvântului”) (m. 21 iunie 1988)
1917 - Are loc Bătălia de la Mărăşeşti, cea mai mare de pe Frontul românesc din tot cursul primului război mondial
1921 - S-a născut tenorul Italian Giuseppe di Stefano. (m. martie 2008
1923 - Convenţia de la Lausanne privind regimul strâmtorilor Bosfor şi Dardanele este semnată şi de România
1942 - A început bătălia pentru Caucaz, încheiată prin victoria armatelor sovietice la 9 octombrie 1943
1949 - Sunt inaugurate primele Gospodării Agricole de stat după model sovietic
1970 -S–a născut Jennifer Lopez, actriță și cântăreață americană
1977 - A murit Emil Botta, actor, poet. A activat la Teatrul Naţional din Bucureşti şi în Compania Bulandra, Teatrul Comedia, SCITA, 13+1 (n. 15 sept 1911)
1978 - Generalul Ion Mihai Pacepa, adjunctul şefului Direcţiei Informaţii Externe, secretar de stat în Ministerul de Interne cere azil politic ambasadei SUA de la Bonn.
1990 - Senatul României adoptă un proiect de lege prin care se instituie ca sărbătoare naţională a României ziua 1 decembrie, zi în care, în anul 1918, prin unirea Transilvaniei cu România, s-a încheiat procesul constituirii statului naţional unitar român.
2006 - Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis desecretizarea dosarelor politicienilor, la propunerea preşedintelui Traian Băsescu;
ZIUA GRANICERILOR - marchează constituirea, în 1864, a primului corp unificat al grănicerilor din România.

SURSA-http://www.mediafax.ro/…/semnificatii-istorice-pentru-data-… ;