miercuri, 30 septembrie 2015

ISTORIA ZILEI DE 30 SEPTEMBRIE

1791 - A avut loc la Viena premiera operei „Flautul fermecat” de Mozart
1846 - Prima extracţie de dinţi fără durere, sub narcotic, efectuată de William Thomas Green Morton pe pacientul său Eben Frost.
1863 - Premiera operei Les pêcheurs de perles, de Georges Bizet are loc la Théâtre-Lyrique din Paris.
1924 - S-a născut scriitorul Truman Capote: "Harfa de iarbă", "Cu sânge rece", "Mic dejun la Tiffany" (m. 25 august 1984)
1931- S-a născut Dem Rădulescu, actor de teatru, film şi televiziune, profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără: seria "B.D.", "Veronica", "Primăvara bobocilor", "A doua cădere a Constantinopolului", "Secretul lui Bachus". S-a stins din viaţă în Bucureşti, pe 17 septembrie 2000.
1955 - A murit, într-un accident de maşină, actorul James Dean, sex-simbol al anilor '50: "Rebel fără cauză", "La est de Eden" (n. 8 februarie 1931).
1955 - A încetat din viaţă Мihail Cehov, actor, regizor şi scriitor rus (n. 1891).
1964- S-a născut Monica Bellucci, actriţă italiancă
1983- S-a născut Andreea Mădălina Răducan, gimnastă română
1985 - A încetat din viaţă seismologul american Charles Richter, iniţiatorul scării de magnitudine Richter (n. 1900).
1985- A încetat din viaţă Simone Signoret, actriţă franceză (n. 1921)
2005 - Ziarul danez Jyllands-Posten a publicat 12 caricaturi ale profetului Mahomed. Una din caricaturi îl viza pe acesta cu un turban sub formă de bombă cu fitil, asociindu-l astfel pe profet cu terorismul. În religia musulmană reprezentarea profetului este interzisă.
2007 - Preafericitul Părinte Daniel a fost întronizat Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
2007 - Rabinul Shlomo Sorin Rosen a fost instalat ca rabin în comunităţile evreieşti din România.
2009 - Un cutremur puternic în Sumatra omoară peste 1.115 de oameni.

marți, 29 septembrie 2015

ZIUA INTERNATIONALA A CAFELEI

    Savurosul stimulent are o istorie la fel de bogatã ca gustul care l-a consacrat. Triburile autohtone din Africa mãcinau boabele nedecorticate şi amestecau pasta cu grãsime animalã pânã ce obţineau nişte bile pe care le consumau rãzboinicii. Efectul stimulator al cafelei a fost asociat de multe ori cu un anumit extaz religios, practicat de vraci şi preoţi.

O legendã de pe la 1400 ne relateazã cum un pãstor pe nume Khaldi a remarcat vioiciunea caprelor din turma sa dupã ce acestea au consumat fructele roşii dintr-un tufiş salbatic. El însuşi gustã fructul şi se simte revigorat. Nişte cãlugãri, vãzându-l dansând cu caprele, fierb misticele boabe pentru a-i ajuta sã stea treji noaptea pentru ceremonii. O altã poveste ne spune cã un derviş a fost exilat în deşert. Pe când mergea farã ţel, o voce îi şopteşte sã consume fructul, pe care încearcã în zadar sã-l înmoaie în apã. Bând pur şi simplu lichidul, crede cã este un semn de la Allah cã a supravieţuit şi recomandã tuturor reţeta.
    Provincia Zemen din peninsula Arabia este vreme îndelungatã singura sursã de cafea, care se cultivã din secolul al XV-lea. Prima referinţã la cafea însã, dincolo de legende, o avem din secolul al IX-lea. Boabele care ieşeau din portul yemenit Mocha erau pãzite cu mare atenţie şi nicio plantã fertilã nu avea voia sã iasa din ţarã. Totuşi, pelerinii musulmani aduc arboir de cafea în ţãrile lor, fiind în curând instalate plantaţii şi în India. Cafeaua este la început privitã drept aliment şi nu bãuturã, iar în Orient toate pãturile sociale au acces la ea. Ca bãuturã caldã este preparatã din secolul al X-lea. Renumitul tãmãduitor Avicenna administra cafeaua în chip de medicament. Din cafea etiopienii produceau chiar un fel de vin, prin fermentarea în apã a boabelor uscate. Originea cafelei se pare de altfel cã ar fi o zonã a Etiopiei numitã Kaffa, de unde se rãspândeşte în Arabia, Yemen şi Egipt. Un motiv ar fi similitudinile fonetice, dar o altã teorie sugereaza cã ar fi vorba despre originea cuvântului în arabescul ”quahwek”, care înseamnã chiar ”stimulent”.

În Europa cafeaua ajunge prin portul Veneţia, nodul comercial cu negustorii arabi. Popularitatea şi-o câştigã în momentul în care este oferitã ca alternativã la bãuturile reci. Mulţi europeni deprind acest obicei în timpul cãlãtoriilor. În secolul al XVII-lea, când olandezii dominã comerţul naval, se introduce cultivarea la scarã largã în Indonezia, Java, Sumatra, Sulawesi şi Bali. Odatã ce francezii aduc o plantã de cafea în Martinica, cafeaua ajunge şi în America Latinã. Motivul pentru care Brazilia este astãzi cea mai mare producãtoare de cafea este o boalã care s-a rãspândit în culturile asiatice în secolul al XIX-lea, care le-a compromis. Cât despre Africa, plantatorii britanici reintroduc cultivarea sa aici, dupã primul rãzboi mondial.

În 1453 cafeaua este adusã la Constantinopol unde este deschisã prima cafenea din lume. Totodatã legea turceascã permite femeii sã divorţeze dacã soţul sãu nu îi aduce zilnic raţia de cafea. Un episod interesant se consumã în 1511, când Khair Beg, un guvernator corupt din Mecca, vrea sã interzicã butura pe motiv cã poporul i se împotriveşte din cauza ei. Sultanul însã, care considerã bãutura sacrã, ordonã uciderea guvernatorului. Cafeaua, declaratã bãuturã permisã creştinilor de ctre Papa Clementin al VIII-lea, este adoptatã de Europa în momentul în care se deschide prima cafenea la Veneţia, în 1645, urmatã de una în Paris, în 1672. La 1700 existã chiar 2000 de cafenele în Londra. Interesant este şi faptul cã în Brazilia industria cafelei debuteazã cu legãtura extraconjugala dintre colonelul brazilian Francisco de Melo Palheta şi soţia guvernatorului francez din Guyana, care îi trimite amantului un buchet de flori în care ascunde nişte lãstari de arbore de cafea. Bãutura care prilejuieşte numeroase întâlniri şi ipostaze de socializare primeşte chiar o odã din partea lui Johann Sebastian Bach, în 1732.

SURSA-http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/un-mic-istoric-al-cafelei

ISTORIA ZILEI DE 29 SEPTEMBRIE


1864 - S-a născut scriitorul, filosoful şi dramaturgul Miguel de Unamuno, iniţiator al existenţialismului în Spania (eseuri cu caracter filosofic "Despre sentimentul tragic al vieţii la oameni şi la popoare", "Agonia creştinismului") (m. 31 decembrie 1936).
1888 - S-a născut lingvistul şi filologul Iorgu Iordan, membru al Academiei Române, întemeietor al Institutului de Filologie Română "Al. Philippide" din Iaşi, al Societăţii române de lingvistică romanică, pe care a condus-o până la sfârşitul vieţii; a fost preşedinte şi vicepreşedinte al Comisiei Naţionale pentru UNESCO şi a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţilor din Berlin, Budapesta, Montpellier, Roma, Iaşi (m. 20 septembrie 1986).
1888 - A încetat din viaţă poeta Iulia Haşdeu, fiica scriitorului B.P. Haşdeu (n. 14 noiembrie 1869).
1901 - S-a născut Enrico Fermi, fizician, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pe anul 1938, membru de onoare străin al Academiei Române; a condus lucrările de construcţie a primului reactor nuclear la Universitatea din Chicago şi a realizat primele cercetări în domeniul fisiunii nucleare, contribuind la construcţia bombei atomice în proiectul Manhattan (d. 1954).
1902 - A încetat din viaţă scriitorul Émile Zola, teoretician şi promotor al naturalismului (ciclul "Rougon Macquart"); este autorul manifestului "J'accuse", important în celebra afacere Dreyfus (n. 2 aprilie 1840).
1903 - A încetat din viaţă inginerul Rudolf Diesel, inventator al motorului ce îi poartă numele, brevetat în 1892 (n.18 martie 1858).
1910 - A încetat din viaţă Winslow Homer, unul dintre cei mai importanţi pictori de la sfârşitul sec. al XIX-lea (n. 1836).
1912 - S-a născut regizorul Michelangelo Antonioni: "Blow Up", "Deşertul roşu", "Dincolo de nori", "Ultimul tango la Paris" (d. 30 iulie 2007).
1913 - S-a născut Stanley Kramer, producător şi regizor de film: "Ghici cine vine la cină", "Lanţul" (m. 19 februarie 2001).
1929 - S-a născut Eugen Preda, publicist şi comentator de radio; primul director general al Radiodifuziunii Române după decembrie 1989 (ianuarie 1990-septembrie 1994) (m. 27 iulie 2000).
1930 - A încetat din viaţă pictorul Ilia Efimovici Repin, unul dintre marii portretişti ruşi; a avut o însemnată influenţă asupra picturii ruse moderne (n. 5 august 1844).
1939 - A fost format un guvern român condus de Constantin Argentoianu.
1973 - A încetat din viaţă scriitorul Wystan Hugh Auden: "Epoca neliniştii", "Scutul lui Achile" (n. 21 februarie 1907).
2001 - A încetat din viaţă scriitorul român Gellu Naum: "Culoarul somnului", "Focul negru", "Despre identic şi felurit. Antologie", "Critica mizeriei" (n. 1 august 1915).
2007 - A încetat din viaţă actriţa canadiană Lois Maxwell: "Lolita", "Din Rusia cu dragoste", "Dr. No" (n. 1927).
2010- A încetat din viaţă Tony Curtis, actor american (n. 1925)
Ziua Internaţională a Cafelei ( International Coffee Day )
Ziua Mondială a Inimii - din 2011

SURSE-http://www.mediafax.ro/…/semnificatii-istorice-pentru-ziua-… ;
https://ro.wikipedia.org/wiki/29_septembrie

luni, 28 septembrie 2015

SALONUL HUNEDOAREAN AL CATII EDITIA A XVI-A

     Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează, în perioada 7-10 octombrie 2015, cea de-a XVI-a ediție a tradiționalului Salon Hunedorean al Cărții. Timp de patru zile, între orele 1000 și 2000, în primitoarea ambianță a Salle d’Or din incinta Deva Mall, etajul trei, vor fi găzduite standurile celor peste 80 de edituri care au onorat invitația Bibliotecii Județene de a fi prezente la acest Salon. 
Din țară, și-au anunțat participarea 72 de edituri:
- din Alba Iulia: Aeternitas;
- din Brașov: Okian;
- din Brăila: Torent Press;
- din București: Academia Română – Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Alias Publishing, All, Antet, Art, Asociația Macedonenilor din România, Astro, Cartex, Casa Radio, Corint, Corint Junior, Crime Scene Press, Curtea Veche, Delfin, Diana Press, Energoterm Plus, Flamingo, For You, GBV România, Girasol, Herald, House of Guides, Humanitas, Integral, Leda, Lider, Litera, Livingstone, Macmillan, Matrix Rom, Militară, MM Publications, MMS, Nemira, Nicol, Niculescu, Paideia, Pescăruș, Prestige, Rao, România Press, Saeculum IO, Semne-Artemis, Sigma, Trei, Tritonic, Univers, Univers Enciclopedic Gold, Vinexpert, Vivaldi, Vremea;
- din Cluj-Napoca: Argonaut, Byton Music, C.A. Publishing, Eikon, EMMA, Limes, Mega, Myrobiblion;
- din Focșani: Fundația Cartea Călătoare;
- din Iași: Polirom;
- din Pitești: Carminis, Diana, Nomina, Paralela 45;
- din Reșița: Tim;
- din Sibiu: Karpaty Music;
- din Târgoviște: Cetatea de Scaun;
- din Timișoara: Excelsior Art.
Editurile hunedorene, ca de obicei, vor fi prezente şi vor organiza lansările unor scriitori consacraţi sau ne vor oferi debuturi editoriale. Ne vom întâlni cu următoarele edituri din județ:
- din Deva: Accent Media, Călăuza v.b., Cetate, Danimar, Emia, Gligor Hașa, Karina, Ortoepia, Paula, SENS – Societatea de Educație Nonformală și Socială, SETRAS, Vultur ZM;
- din Orăștie: Vorba;
- din Petroșani: Tehno-Art;
- din Simeria: Traian Dorz
Programul Salonului este foarte bogat, în fiecare zi fiind organizate lansări de carte și întâlniri cu personalități de anvergură ale culturii, istoricul Lucian Boia (9 octombrie 2015, ora 1800, Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or) și scriitorul și omul politic Markó Béla (10 octombrie 2015, ora 1600, Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or) fiind doar două nume care, cu siguranță, vor conferi un grad mare de atractivitate manifestării și vor aduce un numeros public.

În deschiderea Salonului Hunedorean al Cărții (7 octombrie 2015, ora 1000, Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or) vor avea loc două momente speciale:
Lansarea volumului V, „Personalități hunedorene”, al lucrării „Județul Hunedoara, monografie”, lucrare realizată de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. Este rodul activității unui colectiv pluridisciplinar care a făcut o minuțioasă trecere în revistă a biografiilor și realizărilor unor personalități hunedorene din principalele domenii de activitate. Această monografie adună între copertele sale figurile proeminente ale unor hunedoreni cu care ne mândrim, fiind cu adevărat o lansare-eveniment.
Aniversarea celor zece ani de existență a revistei Vox Libri, revistă editată de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.
Salonul Hunedorean al Cărții este așteptat, și în acest an, cu aceeași nerăbdare și bucurie de către cei care iubesc cărțile și doresc să cunoască cele mai noi apariții editoriale din țară și din județ. An de an ni se confirmă faptul că dragostea pentru carte nu dispare, că tot mai mulți sunt cei care caută lumea cărților, care citesc și vor să fie cât mai mult în preajma acestora. Ca de fiecare dată, și în acest an standurile vor fi bogate, oferta editorială venind în întâmpinarea tuturor gusturilor și, deloc de neglijat, cărțile vor putea fi cumpărate cu consistente reduceri de preț.

ISTORIA ZILEI DE 28 SEPTEMBRIE

1737 - Ioan Inochentie Micu Klein a prezentat Dietei ungare un memoriu, în numele "naţiunii române" din Transilvania, faţă de refuzul episcopului de a înlocui termenul "naţiune" cu acela de "români" sau de "plebea românească". Dieta ungară nu a permis citirea documentului.
1803 - S-a născut scriitorul Prosper Mérimée, creatorul nuvelei moderne în literatura franceză: "Colomba", "Carmen" - scriere din care s-a inspirat compozitorul G. Bizet în compunerea operei cu acelaşi nume (m. 23 septembrie 1870).
1841 - S-a născut omul politic Georges Benjamin Clémenceau, preşedinte al Conferinţei de Pace de la Paris (1919-1920), unul dintre autorii Tratatului de Pace de la Versailles (m. 24 noiembrie 1929).
1848 - A treia Adunare naţională de la Blaj a adresat Parlamentului de la Viena "Memoriul poporului român din Transilvania", prin care se susţinea principiul egalităţii naţionale cu toate popoarele din imperiu.
1864 - Se înfiinţează, la Londra, Asociaţia Internaţională a Muncitorilor (cunoscută sub numele de Internaţionala I), sub conducerea lui Karl Marx şi Friedrich Engels.
1868 - S-a deschis, la Sibiu, primul Congres naţional-bisericesc al românilor ortodocşi din Transilvania şi Ungaria; a fost adoptat "Statutul organic", care consfinţea principiile fundamentale ale autonomiei Mitropoliei ortodoxe române din Transilvania şi Ungaria.
1882 - S-a născut istoricul şi arheologul Vasile Pârvan, considerat drept părinte al arheologiei româneşti; membru al Academiei Române (m. 26 iunie 1927).
1891 - A încetat din viaţă scriitorul american Herman Melville: "Moby Dick" (n. 1 august 1819).
1895 - A încetat din viaţă chimistul şi biologul Louis Pasteur; a descoperit natura infecţioasă a unor boli ale omului şi animalelor (antraxul, pesta aviară) (n. 27 decembrie 1822).
1899 - A încetat din viaţă pictorul simbolist italian Giovanni Segantini, reprezentant al curentului Art Nouveau (n.15 ianuarie 1858).
1914 - A avut loc urcarea pe tron a regelui Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (1865-1927), nepotul şi succesorul regelui Carol I (n. 1839 - m. 1914).
1916 - S-a născut actorul american Peter Finch, deţinător, în 1977, al Premiului Oscar pentru rolul din filmul "Network" (m. 14 ianuarie 1977).
1924 - S-a născut actorul italian Marcello Mastroianni: "La dolce vita", "Nopţi albe" (m. 19 decembrie 1996).
1930 - S-a născut scriitorul Petre Sălcudeanu, fost ministru al Culturii, membru fondator al Uniunii Scriitorilor din România (d. 6 noiembrie 2005).
1966 - A încetat din viaţă André Breton, poet şi prozator, teoretician şi principalul animator al mişcării suprarealiste - "Manifestul suprarealismului" (n. 19 februarie 1896).
1970 - A încetat din viaţă scriitorul american John Roderigo (Dos Pasos), reprezentant al "generaţiei pierdute"; a introdus noi procedee literare, similare montajului de film ("Manhattan Transfer", trilogia "SUA") (n. 14 ianuarie 1896).
1978 - A încetat din viaţă Papa Ioan Paul I; a avut cel mai scurt pontificat din istoria modernă, doar 34 de zile (n. 17 octombrie 1912).
1993 - La şedinţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, consacrată dezbaterii cererii României de aderare la Comunitatea Europeană, ţara noastră a primit aviz favorabil de aderare.
1997 - Naveta spaţială americană Atlantis s-a cuplat cu staţia orbitală rusă Mir, pentru a-l aduce la bordul acesteia pe cosmonatul american David Wolf care l-a înlocuit pe astronautul Michael Foale.
1998 - Social-democratul Gerhard Schröder a fost ales cancelar al Germaniei, punând capăt celor 16 ani de conducere creştin-democrată a cancelarului Helmut Kohl.
2003 - A încetat din viaţă regizorul, scriitorul, scenaristul şi producătorul american de origine greacă, Elia Cazan (Kazanjoglous); laureat în 1999 al Premiului Oscar pentru întreaga activitate. (n. 7 septembrie 1909).
2003 - A încetat din viaţă Althea Gibson, prima jucătoare de culoare care a participat la turneul US Open în 1950 şi a câştigat, pe lângă US Open, şi la turneul de la Wimbledon.
2007 - A încetat din viaţă regizorul şi scenaristul român Savel Stiopul (n. 15 iunie 1926).
2008 - Compania americană SpaceX a lansat pe orbită prima navă spaţială privată, Falcon 1.
2009 - A decedat publicistul Marius Grozea, redactor-şef la Radio România Tineret între anii 1990 - 1991; în 2004, câştigă Premiul Clubului Român de Presă, la secţiunea Talk-Show Radio, cu emisiunea "Maraton Blue Jeans"

vineri, 25 septembrie 2015

ISTORIA ZILEI DE 25 SEPTEMBRIE

1599 - S-a născut arhitectul Francesco Castelli Borromini, reprezentant al barocului italian (Biserica San Carlino alle Quattro Fontane din Roma) (m. 1667)
1849 - A încetat din viaţă Johann Strauss- tatăl, compozitor, violonist şi dirijor austriac (n.14 martie 1804)
1866 - S-a născut biologul Thomas Hunt Morgan, fondatorul teoriei cromozomiale a eredităţii – “morganism”; a primit Premiul Nobel pentru Medicină în 1933 (m. 4 decembrie 1945)
1872- A fost inaugurată Gara de Nord din Bucureşti şi s-a deschis prima linie ferată Bucureşti-Ploieşti.
1881 - S-a născut Lu Xun, unul dintre cei mai importanţi scriitori chinezi din secolul al XX-lea; este considerat iniţiatorul curentului literar modern baihua (m. 19 octombrie 1936)
1881 - S-a născut poetul Panait Cerna (Panait Stanciof) (m. 1913)
1883 - A fost terminat şi inaugurat castelul Peleş, ocazie folosită de autorităţi pentru a declara Sinaia oraş
1897 - S-a născut scriitorul William Faulkner, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1949, laureat al premiului Pulitzer: “Cătunul”, “Lumină de august”, Zgomotul şi furia” (m. 6 iulie 1962)
1913 - S-a născut cântăreaţa de muzică populară Maria Tănase (m. 22 iunie 1963)
1919 - A avut loc demisia guvernului I. I. C. Brătianu, căruia i-a succedat, pentru o perioadă de trei luni, guvernul condus de generalul A. Văitoianu
1920 - S-a născut actorul şi regizorul rus de film Serghei Bondarciuk (m. 20 octombrie 1994)
1951 - S-a născut actorul Mark Hamill, actor american ,cunoscut în cariera sa în special prin rolul Luke Skywalker a primei serii din trilogia Războiul stelelor.
1952 - S-a născut actorul Christopher Reeve, interpret principal în filmul “Superman” (m. 10 octombrie 2004)
1970 - A încetat din viaţă scriitorul german Erich Maria Remarque: “Soroc de viaţă şi soroc de moarte”, “Nimic nou pe frontul de vest” (n. 22 iunie 1898)
1992 - A fost inaugurat, la Nürenberg, canalul de navigaţie Rin-Main-Dunăre. Prin folosirea Canalului Dunăre-Marea Neagră, distanţa de transport dintre Rotterdam şi Constanţa se reducea la jumătate
1997 - La Biserica Mirăuţi din Suceava, necropolă voievodală, sediul primei Mitropolii a Moldovei, a fost descoperit mormântul domnitorului Petru I Muşatinul
2003 - A încetat din viaţă Franco Modigliani, laureat al Premiului Nobel pentru economie pe anul 1985. In 1939 a emigrat în SUA de teama represiunilor regimului fascist (n. 18 iunie 1918)
2006 - A încetat din viaţă scriitorul şi poetul american John M. Ford (n. 1957).

joi, 24 septembrie 2015

ISTORIA ZILEI DE 24 SEPTEMBRIE

1541 - A încetat din viaţă Paracelsus (Theophrastus Bombastus von Hohenheim), alchimist, medic şi filosof, una dintre cele mai pitoreşti figuri ale Renaşterii, precursor al iatrochimiei prin folosirea, în tratamentul bolilor, a unor medicamente realizate prin sinteză chimică (n. 10 noiembrie 1493).
1724 - Sfinţirea Mânăstirii Văcăreşti, ctitorie a domnitorului Nicolae Mavrocordat, situată în partea sudică a Bucureştilor, unul dintre cele mai valoroase monumente ale patrimoniului istoric şi artistic românesc, distrusă de Nicolae Ceauşescu.
1829 - Rusia şi Imperiul Otoman au semnat Tratatul de Pace de la Adrianople.
1896 - S-a născut scriitorul Francis Scott Fitzgerald, unul dintre reprezentanţii de marcă ai aşa numitei "generaţii pierdute" ("Marele Gatsby", "Blândeţea nopţii") (m. 21 decembrie 1940).
1900 - S-a născut poetul Dem. Bassarabeanu (m. 1968).
1934 - S-a născut Manfred Wörner, om politic german, fost secretar general al NATO (1988-1994) (m.13 august 1994).
1941 - A încetat din viaţă Aristide Maillol, pictor şi sculptor (n. 8 decembrie 1861).
1941- S-a născut Lucia Hossu-Longin, jurnalistă română
1951- S-a născut Pedro Almodóvar, regizor spaniol de film
1989 - A încetat din viaţă criticul literar şi prozatorul Paul Georgescu (n.7 noiembrie 1923).
1992 - A intrat în vigoare Legea nr. 102 privind stema ţarii şi sigiliul statului.
1994 - A încetat din viaţă poetul, eseistul şi filosoful Grigore Popa (n. 31 iulie 1910).
1997 - A fost retras din activitate celebrul Deep Blue, supercomputerul care l-a învins pe campionul mondial la şah, Gari Kasparov, în "Meciul secolului", din mai 1997.
2003 - A încetat din viaţă cântăreaţa americană Rosalie Allen (n. 1924)
2003 - A încetat din viaţă actorul american Lyle Bettger (n. 1915)
2004 - A încetat din viaţă scriitoarea franceză Françoise Sagan (n. 1935)
2005 - A încetat din viaţă actorul american Tommy Bond (n. 1926)
2009- Tezaurul de la Staffordshire descoperit de Terry Herbert, în apropiere Lichfield, Staffordshire, Anglia este declarat oficial tezaur de către autorităţile britanice, fiind considerat parte a Patrimoniului Coroanei. Valoarea estimată a tezaurului este peste un milion de lire sterline.

miercuri, 23 septembrie 2015

   Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva găzduieşte în perioada 19 septembrie – 19 octombrie 2015 în incinta Secţiei de Artă şi Carte Franceză un stand de carte cu vânzare al Editurii Litera din București, una dintre cele mai cunoscute edituri din România. 
   Înființată în anul 1989, Editura Litera a publicat până acum peste 4000 de titluri, într-un tiraj de aproape 46 milioane de exemplare. Oferta editorială este extrem de vastă şi, aşa cum aflăm de pe site-ul editurii, ea „este mai mult decât o editură, Litera e un mod de a înţelege cartea”. Pornind de la adevărul trist că trăim într-o lume în care cititul şi cartea au fost date uitării, Editura Litera a avut şi are curajul de a se prezenta pe piaţ
a românească de carte cu o ofertă vastă, pentru toate vârstele, gusturile şi categoriile ocupaţionale. Colecţiile Editurii Litera sunt: Ficţiune adulţi (Biblioteca pentru toţi, Lady, Carte de buzunar, Nobel, Premium, Thriller), Ficţiune pentru copii şi tineret (Adolescenţii, Cele mai frumoase poezii, Disney, Tom şi Jerry), Nonficţiune adulţi (Bestseller, Biografii, Carte de fotografie, Carte practică, Computer şi internet, Enciclopedii, Gastronomie, Ghiduri, Istorie, Mama şi copilul, Mari compozitori, Nutriţie, sănătate şi sport etc.), Nonficţiune copii şi tineret (Caiete de lucru, Copilul deştept, Dicţionare, Enciclopedii etc.), eBooks, cu importante titluri din literatura română clasică, de la Dimitrie Cantemir şi Nicolae Milescu Spătarul la I.L. Caragiale şi Ion Pillat. Se remarcă în mod deosebit ghidurile turistice, cărțile de călătorie bine documentate din seria Top 10, cu atractive destinații de vacanță. De asemenea, manualele de învățare a limbilor străine merită o mențiune aparte (English today).
Autorii pe care îi publică Editura Litera sunt autori celebri, consacraţi (Agatha Christie, Alice Munro, Osho, Gordon Ramsay etc.), dar şi scriitori care şi-au făcut aici debutul în literatură. O interesantă serie este cea dedicată creațiilor laureaților Premiului Nobel pentru Literatură.
   Cei mai tineri cititori se pot bucura de ultima serie de cărți pentru copii lansată în iulie 2015, „Academia copiilor isteți”, prin care copiii pot învăța noțiuni elementare de matematică, limba română și desen, prin metode noi.
    La standul Editurii Litera cumpărătorii vor beneficia de importante reduceri de preţ şi vor putea cumpăra titlurile dorite pentru ei sau pentru cei apropiaţi, pentru a le oferi în dar.

ECHINOCŢIUL DE TOAMNĂ -TRADITII SI CREDINTE

   Chiar dacă pentru unii pare ciudat, toamna nu începe la 1 septembrie, ci în ziua echinocţiului, adică în acest an în data de 23 septembrie. De această dată sunt legate foarte multe tradiţii şi credinţe, multe dintre ele foarte vechi şi încă respectate.
   Potrivit tradiţiei populare, cele mai multe dintre „ritualuri" încep imediat după Sărbătoarea Sfintei Marii, din 8 septembrie şi după Ziua Crucii, din 14 septembrie, când deja oamenii câmpului fac loc în hambare pentru noua recoltă.

Cel mai frumos moment al lunii este culesul viilor, iar la sate încă se mai păstrează ritualurile vechi, din credinţa că astfel spiritele naturii vor fi mulţumite şi vor aduce şi anul viitor o recoltă bogată.
   În vechime, podgorenii posteau o săptămână înainte de începerea culesului în podgorii, moment numit şi Cârstovul viilor. Cei mai în vârstă respectă şi acum ritualul şi cheamă preotul pentru a săvârşi o scurtă rugăciune. 
    Vremurile moderne oferă mijloace industriale care uşurează munca, însă gospodarii păstrează obiceiul de a călca primii struguri adunaţi în coşarcă. Apoi, când toarnă prima vadră de vin în butoi şi pun busuioc la gura polobocului, ca vinul să iasă bun şi aromat, încing o petrecere pe cinste. Tot acum se bat nucii, se adună merele şi gutuile, dar niciodată până la ultimul fruct, care aparţine Mamei natură.
   Potrivit tradiţiei, până la echinocţiul de toamnă trebuie adunate toate plantele de leac. Echinocţiul este şi un moment de terapie pentru plantele pământului, care pot fi ajutate să dea rod bogat anul viitor. Acesta este şi momentul de judecată pentru târâtoare, insecte, care trebuie să intre în pământ până la începutul toamnei astronomice. Vieţuitoarele care în cursul anului au făcut rău oamenilor vor rămâne pe din afară şi vor îndura frigul iernii.
„După echinocţiu nu mai înfloreşte nicio plantă. Cele care totuşi se deschid după această dată sunt lăsate să îndure frigul toamnei şi al iernii. Despre cele care totuşi înfloresc după această dată, cum ar fi brânduşa de toamnă, se spune că sunt necurate şi aparţin morţilor", a explicat un etnograf.
    Legenda spune că brânduşa de primăvară şi cea de toamnă au fost două surori foarte frumoase, pe care mama lor vitregă le-a alungat de acasă - pe una, într-o primăvară timpurie, iar pe cealaltă, într-o toamnă târzie. Văzându-le supărate, Dumnezeu le-a prefăcut în flori, iar de atunci ele se tot caută. Una, floarea celor vii, înfloreşte primăvara, iar cealaltă, floarea celor morţi, înfloreşte toamna.
     La echinocţiul de toamnă, numit şi „punct autumnal", ziua este egală cu noaptea, după care lumina Soarelui va scădea tot mai mult în emisfera nordică. Tradiţia populară spune că în această zi oul poate sta în echilibru perfect pe unul din cele două vârfuri ale sale. Din punct de vedere astrologic, este etapa unui nou început. Echinocţiul este un moment al al schimbării şi dacă ne uităm la cât de multe evenimente se petrec în jurul datei să le înţelegem foarte uşor acest lucru. După această dată, accentul va cădea pe interiorizare, viaţa socială se va transforma, uşor, într-o viaţa de interior, aşa cum era şi în vechime, şi ne amintim foarte bine tradiţiile satului, când accentul se mută de la muncile câmpului pe şezători.

    Punctul autumnal este un moment de început şi în viaţa fiecăruia se vede acest lucru. Cu alte cuvinte, este important să respectăm tradiţia care ne spune să ne uităm în suflet la fiecare început de ciclu şi să ne facem planurile de viaţă aşa cum ne dictează intuiţia, urmărind ritmurile naturii. La început de toamnă, interiorizarea este primul pas. Aşa cum totul în natură se retrage în linişte, iar uzinele alchimice din adâncuri îşi pornesc laboratoarele pentru un nou ciclu, fiecare din noi începe o etapă de analiză a planurilor pe care le vom lansa la echinocţiul de primăvară.
    În mitologia greacă, toamna începea odată cu întoarcerea zeiţei Persefona în lumea subpământeană a lui Hades, soţul ei. Începutul toamnei astronomice este considerat ca fiind favorabil unor ritualuri de protecţie, dar şi un moment de reflecţie asupra izbânzilor ori greutăţilor pe care le-au trăit în perioada trecută de la echinocţiul de primăvară.
     Echinocţiul de toamnă este sărbătorit în toate ţările lumii. În China are loc Festivalul mijlocului toamnei, o tradiţie veche de 3.000 de ani, celebrat cu ocazia Lunii Pline şi dedicat recoltelor. În Iran are loc Festivalul Jashne Mihragan sau sărbătoarea împărtăşirii dragostei, în credinţa lui Zoroastru. În calendarul republican francez, echinocţiul era intitulat „Ziua anului nou". Republica franceză a fost proclamată pe 21 septembrie 1792, în ziua echinocţiului.

SURSA: http://www.romaniatv.net/echinoctiul-de-toamna-2015-traditii-si-credinte-legate-de-prima-zi-de-toamna-adevarata_246171.html#ixzz3mXw02oJb

NOAPTEA BIBLIOTECILOR EDITIA A V-A

    Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva își invită prietenii la cea de-a V-a ediție a evenimentului cultural Noaptea Bibliotecilor. 
   În seara zilei de 3 octombrie 2015, ora 1800, poarta Bibliotecii Județene se va deschide larg și oaspeții noștri vor putea petrece o noapte în care teatrul, muzica, filmul, face peinting-ul și alte surprize îi vor însoți până în zori. 
   Publicul de toate vârstele se va bucura de un program bogat, divers și original: trupa „Cu Moț… în Frunte” a lui Edy Moțățăianu îi va încânta pe cei mai tineri vizitatori cu un fantasy muzical plin de farmec. Muzica rock va avea și ea momentul special oferit de trupa PACT a lui Leo Iorga și Adi Ordean. Ca în fiecare an, vor fi prezentate filme în două secțiuni: Povestiri Digitale – proiecții de filme realizate în cadrul proiectului Silver Stories și Filme de Oscar aflate în colecțiile Bibliotecii Județene.
    Nu vor lipsi expozițiile și standul de carte cu vânzare.
Momentele culturale se vor prelungi până în zorii zilei de 4 octombrie.
Ca în fiecare an de Noaptea Bibliotecilor, oaspeții noștri vor putea cunoaște în amănunțime „secretele” bibliotecii, organizarea acesteia, se vor vizita secțiile și depozitele de carte, iar explicațiile vor fi oferite, cu profesionalism, de către bibliotecarii noștri.
    De la un an la altul, Noaptea Bibliotecilor aduce în ambianța familiară a Bibliotecii Județene tot mai mulți vizitatori care devin prieteni fideli ai instituției noastre.
    Nu vor fi uitați nici cititorii care nu au returnat cărțile sau alte documente de bibliotecă împrumutate, aceștia bucurându-se de „Noaptea iertării”, când vor putea să le restituie fără niciun fel de penalizare.
     De asemenea, cei care vor dori să se înscrie la bibliotecă în această noapte o vor putea face gratuit.

ISTORIA ZILEI DE 23 SEPTEMBRIE

1800 - A încetat din viaţă Friedrich Wöhler, chimist german (n. 31 iulie 1800 Eschersheim; m. Göttingen), pionierul chimiei organice. În 1828 a realizat sinteza ureei din materiale anorganice. A descoperit cîteva elemente chimice.
1846 - Descoperirea planetei Neptun de astronomul francez Urbain Jean Joseph Le Verrier şi astronomul britanic John Couch Adams
1856 - S-a născut Karl Krumbacher, istoric şi filolog german, membru de onoare din străinătate al Academiei Române (d. 1909)
1870 - A încetat din viaţă scriitorul francez Prosper Mérimée (n. 1803)
1884 - S-a născut Mihai Costăchescu, istoric şi folclorist român, membru corespondent al Academiei Române (d. 1953)
1901 - S-a născut Jaroslav Seifert, poet şi publicist ceh, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1984 (d. 1986)
1915 - S-a născut fizicianul american Clifford Shull (d. 2001)
1926 - S-a născut muzicianul american John Coltrane (d. 1967)
1930 - S-a născut muzicianul american Ray Charles (d. 2004)
1939 - A încetat din viaţă Sigmund Freud, psihiatru austriac, întemeietorul psihanalizei (n. 6 mai 1856).
1941 S-a născut Sofia Vicoveanca, interpretă română de muzică populară
1949- S-a născut Bruce Springsteen, cântăreţ american
1970 - A încetat din viaţă André Bourvile, actor, unul dintre cei mai îndragiţi interpreţi ai ecranului francez ("Mizerabilii", "Cei trei muşchetari") (n. 27 iulie 1917)
1973 - A încetat din viaţă Pablo Neruda, poet chilian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe 1971 ("Spania în inimă", "Ode elementare") (n. 12 iulie 1904)
1973 - Fostul preşedinte argentinian Juan Perón a revenit la putere
2002 - A luat naştere browser-ul web Mozilla Firefox: versiunea 0.1.
2006 - A încetat din viaţă compozitorul britanic Sir Malcom Arnold, câştigător al unui premiu Oscar pentru coloana sonoră a filmului "Podul de pe râul Kwai"
2006 - A încetat din viaţă chitaristul american de blues Etta Baker (n. 1913)
2013 - A încetat din viaţă Geo Saizescu, regizor, scenarist şi actor român (n. 1932)

marți, 22 septembrie 2015

ISTORIA ZILEI DE 22 SEPTEMBRIE

1326 - Cea mai veche menţiune de înnobilare a unui cneaz român de către regele Ungariei
1768 - A murit, la Roma, episcopul Ioan Inochentie Micu Klein (Clain), luptător pentru cauza românilor ardeleni. Osemintele i-au fost aduse în România, ca urmare a dorinţei lui testamentare, şi înhumate la Blaj, la 16 octombrie 1997 (n. 24 iunie 1692).
1791- S-a născut fizicianul şi chimistul britanic, Michael Faraday, descoperitorul inducţiei electromagnetice. El a formulat legile electrolizei, cunoscute sub denumirea de “legile lui Faraday” (m. 25 august 1867).1873 - S-a născut matematicianul Dimitrie Pompeiu, membru al Academiei Române. Este creatorul şcolii matematice de teoria ecuaţiilor cu derivate parţiale şi de mecanică. (m. 7 octombrie 1954).
1904 - S-a născut criticul de artă, traducătorul şi eseistul Nicolae Argintescu-Amza (m. 7 septembrie 1973).
1919 - A încetat din viaţă Ivan Vazov, scriitor şi publicist bulgar (n. 27 iunie 1850).
1928 - România a ratificat Convenţia sanitară internaţională de la Paris (încheiată la data de 21 iunie 1926).
1931- La propunerea lui Nicolae Iorga, preşedinte al Consiliului de Miniştri, Constantin Brâncuşi a fost decorat cu ordinul "Meritul cultural pentru artă plastică".
1934 - A încetat din viaţă inginerul şi istoricul de artă Gheorghe Bâla; a colaborat cu Anghel Saligny la construirea Podului de la Cernavodă; membru al Academiei Române (n. 24 aprilie 1868).
1968 - Transferul celor două temple de la Abu Simbel este finalizat. Clădirile sunt salvate de la scufundarea în apele lacului Nasser. Salvarea templelor a început în anul 1964 de către o echipă multinaţională de arheologi, ingineri şi operatori calificaţi sub stindardul UNESCO, şi a costat aproximativ 40 de milioane de dolari. Între 1964 şi 1968, tot site-ul a fost atent tăiat în blocuri mari, demontate, ridicate şi reasamblate într-un nou loc, cu 65 de metri mai mare şi la 200 de metri mai sus de râu, într-una dintre cele mai mari provocările de inginerie arheologică din istorie.
1975 - A încetat din viaţă matematicianul Enrico Bompiani, unul dintre fondatorii Uniunii Internaţionale de Matematică, membru de onoare străin al Academiei Române (n. 12 februarie 1889).
1979 - Israelul face un test nuclear in Oceanul Indian.
1981 - Deschiderea oficială a trenului francez de mare viteză Train à Grande Vitesse (TGV)
1994 - A încetat din viaţă scriitorul şi teologul Alexandru Bardieru, născut în Nordul Bucovinei. A scris literatură pentru copii. (“Mreană, mreană năzdrăvană”, “Norocel degeţel”, “Poveşti nemuritoare”)(n.12 martie 1913).
1996 - A încetat din viaţă Dorothy Lamour, cântăreaţă şi actriţă americană de film (n. 10 decembrie 1914).
2001 - A încetat din viaţă violonistul ucrainian Isaac Stern (n. 21 iul 1920)
2003 - A încetat din viaţă jurnalistul britanic Hugo Young (n. 13 oct. 1938)
2006 - A încetat din viaţă actorul american Edward Albert (n. 1951)
2007 - A încetat din viaţă fotbalistul brazilian Bodinho (Nílton Coelho da Costa) (n. 1928)
2007 - A încetat din viaţă artistul francez de mimă Marcel Marceau (n. 22 martie 1923)
Ziua Europeană fără Maşini - în fiecare an, în centrul marilor oraşe europene, traficul este oprit pentru câteva ore, astfel încât localnicii se pot bucura de oraşul lor, mai liniştit şi mai puţin poluat ; această iniţiativă, aparţinând Comunităţii Europene, îşi propune să atragă atenţia asupra necesităţii de a proteja mediul înconjurător ; România este semnatară a acestei declaraţii din anul 2001

luni, 21 septembrie 2015

STEPHEN KING 68 DE ANI DE LA NASTERE

    Stephen Edwin King s-a nascut la Portland, Maine, in 1947, fiind al doilea fiu al lui Donald si Nellie Ruth Pillsbury King. La doi ani dupa nasterea micutului, tatal sau, care era ofiter de marina, a iesit "sa-si cumpere tigari" si nu s-a mai intors, lasand in urma o multime de datorii. Crescut numai de mama, micul Steve a avut o copilarie grea, marcata de repetate mutari dintr-un oras in altul, pana la stabilirea la Durham, in 1958.
« In Durham-ul copilariei mele, viata era putin sau chiar deloc fardata. Mergeam la scoala cu copii care purtau luni la rand aceeasi linie de mizerie in jurul gatului, copii cu pielea numai rani si iritatii, copii care, din pricina arsurilor netratate, aratau infiorator la fata, ca niste mere uscate, copii trimisi la cursuri cu pietre in sufertas si cu nimic altceva decat aer in termos. Nu era Arcadia; in cea mai mare parte, era Dogpatchul din benzile desenate cu Lil' Abner, lipsit insa de efectul comic. »

   In anii '50, copilaria tanarului Steve a fost marcata de matineele pe care le vedea sambata, unde se proiectau, in special, filme de groaza si SF. Cinematograful ii va forma astfel gustul pentru horror, (episod evocat in Orasul bantuIT), iar procedeul scrierii cinematografice il va influenta considerabil.
« Departe de mine gandul la dulcegarii; departe de mine gandul la sentimentele inaltatoare; departe de mine gandul la Alba-ca-Zapada si ai sai sapte pitici blestemati. La treisprezece ani, voiam monstri care devorau orase intregi, cadavre radioactive care ieseau din ocean si inghiteau surferi si fete cu sutiene negre care aratau ca vai de ele. Filme de groaza, filme science-fiction, filme despre gasti de adolescenti pusi pe rele, filme despre ratati pe motociclete - astea erau lucrurile care-mi starneau interesul. »
    Stephen a fost un adolescent timid, nesigur pe el, bantuit de teama ridicolului si haituit de rautatile colegilor de clasa. Pentru a scapa de suferinta cotidiana, si-a gasit consolarea in lectura - l-a citit pentru prima oara pe geniul horror clasic Howard Phillips "H. P." Lovecraft (1890 - 1937) in 1960, descoperindu-l intr-un cufar burdusit cu carti de groaza care apartinusera tatalui sau, scriitor amator.Povestirile lui Lovecraft au avut o influenta decisiva asupra lui King - tanarul a inceput imediat sa scrie povesti la o masina de scris careia ii lipsea tasta n, precum in Misery, si "a publicat", impreuna cu fratele sau, ziarul Dave's Rag (Fituica lui Dave).
Intre 1962 si 1966 a frecventat Liceul Lisbon Falls, a publicat I Was a Teenage Grave Robber in revista underground Comic Review si a lucrat la primul sau roman apocaliptic, The Aftermath, care insa va ramane neterminat. In primul an de liceu a scris romanul Rage, publicat in 1977, apoi, un an mai tarziu, a redactat The Village Vomit (Voma satului), o parodie satirica a ziarului scolar.

« Trei dintre prietenii mei radeau atat de tare in spatele salii de cursuri, ca doamna Raypach (Rat Pack - Legatura de sobolani, in romana - cum ii spuneam noi) s-a apropiat de ei ca sa afle ce era asa comic. A confiscat The Village Vomit, pe care, fie dintr-o mandrie exagerata, fie dintr-o naivitate aproape incredibila, imi trecusem numele ca Redactor-Sef & Glumet Suprem si, la terminarea orelor, pentru a doua oara in cariera mea de elev am fost chemat in biroul directorului din cauza unui lucru pe care-l scrisesem. »
    In ultimul an de liceu, King a lucrat la sectia de vopsitorie de la Worumbo.
« Munca era grea si plictisitoare, fabrica insasi fiind o darapanatura infecta pe malul apelor poluate ale raului Androscoggin si care aducea cu un atelier muncitoresc dintr-un roman de Charles Dickens - dar aveam nevoie de bani. Mama primea un salariu de mizerie ca menajera la un stabiliment pentru bolnavii mintal din New Gloucester. »
    In urma acestei experiente, a scris povestea Graveyard Shift (Schimbul de noapte) pe care a vandut-o revistei Cavalier pentru doua sute de dolari.
« Mai vandusem si alte povestiri inainte de asta, insa imi adusesera un total de doar saizeci si cinci de dolari. De data aceasta incasam de trei ori pe-atat - si dintr-o singura lovitura. Mi s-a taiat rasuflarea, credeti-ma. Eram bogat. »
    Intre 1966 si 1970 a urmat cursurile Universitatii Maine din Orono, specialitatea engleza, a participat la demonstratiile impotriva razboiului din Vietnam, a lucrat la biblioteca facultatii, a publicat primele sale povestiri si a tinut in Maine Campus, revista facultatii, rubrica permanenta de pamflet "King's Garbage Truck".
Ca reactie impotriva cluburilor elitiste ale facultatii, si-a creat propria confrerie, pe care a numit-o Nitty Gritty Up Tight Society for a Campus with More Cools. Tot in aceasta perioada trena prin baruri cu colegii sai radicalisti, se droga si asculta muzica folk. Toata aceasta perioada o vom regasi in partea a doua a colectiei de povestiri Hearts in Atlantis , publicata in 1999.
   In iunie 1970 a obtinut licenta in literatura, un certificat de profesor de liceu si o diploma pentru elocutiune si arta dramatica.

   In 1971 s-a casatorit cu Tabitha Jane Spruce, viitoarea scriitoare si poeta T. King, cu care are trei copii: Naomi Rachel (n. 1972), Joseph Hillstrom (n. 1974) si Owen Phillip (n.1979).
« Ne-am intalnit pe cand lucram intr-o biblioteca si eu m-am indragostit de ea in timpul unui seminar de poezie in toamna lui 1969, cand eu eram in ultimul an si Tabby in primul. M-am indragostit de ea in parte pentru ca intelegeam ce facea cu munca ei. M-am indragostit pentru ca ea intelegea ce facea. M-am indragostit de ea si pentru ca purta o rochie neagra sexy si ciorapi de matase, de genul acelora care se prind cu jartiere. »
    O vreme au trait intr-o rulota si Stephen a lucrat intr-o spalatorie industriala, apoi a gasit un post de profesor de engleza la Hampden Academy, Maine. O viata grea, plina de lipsuri, care-l va duce la alcoolism (episod evocat in capodopera Shinning). A inceput sa scrie Carrie, dar, fiindca romanul nu avansa deloc, l-a aruncat la gunoi. Tabitha insa, care nu se indoia de talentul lui, l-a recuperat si l-a convins sa-l duca la bun sfarsit. In 1973 declicul s-a produs: Doubleday a acceptat Carrie, iar New American Library a cumparat drepturile de publicare a editiei de buzunar cu suma record de 400.000 de dolari. La scurt timp dupa aparitia romanului, mama sa a murit de cancer. In 1975 familia King si-a cumparat prima casa la Bridgton, Maine, iar Stephen King a publicat Salem's Lot la Doubleday.
   De acum inainte, King isi va consacra viata exclusiv creatiei literare si productiei cinematografice. Romanele sale se vor derula dupa o schema bine pusa la punct: in banalul vietii cotidiene irump anormalitatea, frica si oroarea, in cadrul luptei intre fortele Tenebrelor si cele ale Luminii.Eroul lui King este tipul omului pozitiv, deschis catre ceilalti, care invinge dificultatile cu ajutorul credintei si curajului si care are simtul valorii umane. De multe ori, copiii sunt personajele favorite in romanele scriitorului american: ei depasesc obstacolele gratie bunatatii si imaginatiei lor bogate.
    In 1977 King si-a vandut casa si a emigrat in Anglia de unde s-a intors dupa numai trei luni. In 1978 a tinut cursuri de literatura si creatie literara la Universitatea din Maine. In 1980 s-a mutat la Bangor, in Maine, intr-o superba casa in stil victorian si a donat bibliotecii Universitatii din Maine manuscrisele primelor sale romane, unele dintre acestea nefiind niciodata editate.

Doi ani mai târziu, a început colaborarea cu Peter Straub pentru romanul Talismanul. În tot acest timp a continuat să publice, a bătut toate recordurile de vânzare şi a primit numeroase premii. Tot în 1982 a adoptat pseudonimul Richard Bachman pentru a publica mai ales romanele din tinereţe. În ciuda biografiei fictive a lui Bachman, împinsă până la publicarea unei fotografii la fel de fictive pe supracoperta volumului Thinner, personalitaea uşor de recunoscut a lui King deconspiră farsa.

Demascat, Richard Bachman moare paşnic de "cancer la pseudonim", iar Stephen King suspendă munca la Misery, roman pe care totusi îl va finaliza şi îl va publica în 1987. Cu toate acestea, King a mai folosit o dată acest pseudonim, publicând în 1996 The Regulators; din nota editorului aflăm că soţia defunctului Bachman, decedat în 1985, a găsit în podul casei un manuscris vechi pe care a hotărât să-l publice postum. Când cititorii au aflat că Bachman nu era altcineva decât un dublu literar al lui King, vânzările romanelor lui Bachman au explodat.
    În toată această perioadă, King s-a opus unui proiect de lege împotriva pornografiei, a apărut pe coperta revistei Times cu ocazia apariţiei romanului Oraşul bântuit şi şi-a expus opiniile democrate şi ecologiste. A participat la finanţarea construirii unui Centru al artelor şi al muzicii din Massachussets, care poartă numele mamei sale, şi a unei aripi suplimentare a bibliotecii municipale din Bangor. Lista donaţiilor şi a burselor pentru studenţi oeferite de King este impresionantă.
Bogat şi celebru, a început să fie hărţuit de fani, nemaiputând ieşi în public fără gardă de corp. Toată această perioadă se va regăsi în romanul Misery, în care Annie Wilkes, o admiratoare detracată, constrânge un scriitor să scrie romanul pe care şi-l doreşte.
    Ca membru al formaţiei The Rock Bottom Remainders, a dat numeroase concerte, mai ales la convenţia Celor mai buni vânzători de cărţi din Anaheim, California, iar în 1994, la 47 de ani, a străbătut cu motorul Statele Unite ale Americii (7000 km), susţinând prin acest proiect librăriile independente.
    În iunie 1999, Stephen King a fost lovit de o furgonetă, în timp ce se plimba şi citea pe marginea unui drum în pantă din Maine. Rănit grav, a stat în spital trei săptămâni, timp în care a suferit numeroase intervenţii chirurgicale şi a urmat terapie fizică. Ulterior a cumpărat acest vehicul pentru a-l trimite la un cimitir de maşini. În decembrie 1999 a reînceput să scrie, iar în octombrie 2000 a apărut volumul On Writting (Despre scris).     In ultimul timp, apariţiile sale în public sunt din ce in ce mai rare.
În 2002, King a anunţat că nu va mai scrie, motivat în parte de frustrarea datorită rănilor suferite, care fac şederea incomodă şi i-au redus rezistenţa. Totuşi de atunci a scris câteva cărţi.

   Continui să scriu dar scriu într-un ritm mult mai scăzut decât înainte şi cred că dacă obţin ceva într-adevăr deosebit de bun sunt perfect de acord să public deoarece asta încă reprezintă actul final al procesului creativ, publicarea ca publicul să poată citi şi poţi obţine păreri şi reacţii, fanii pot discuta, între ei şi cu tine, autorul, dar forţa creaţiei mele s-a diminuat mult în ultimii ani şi aşa şi trebuie. Nu mai sunt un puşti de 25 de ani şi nu mai sunt un tânăr de 35 de ani — am 55 de ani şi am nepoţi, am doi căţeluşi de dresat în casă şi am multe de făcut în afara scrisului şi asta e în sine un lucru minunat dar scrisul este încă o parte mare, importantă a vieţii mele şi a fiecărei zi."[8]
   Începând din 2003, King îşi prezintă opiniile referitor la evenimentele din cultura şi mass-media populară într-o rubrică de pe ultima pagină a popularului săptămânal american „Entertainment Weekly” (revistă de cinema, tv, muzică şi literatură), de obicei o dată la trei săptămâni. Rubrica este intitulată „The Pop Of King”, un joc de cuvinte format dintr-o referinţă la „The King of Pop” (Regele muzicii pop), Michael Jackson şi semnificaţia reală a rubricii.

   În octombrie 2005, King a semnat un contract cu editura de benzi desenate Marvel Comics. Într-o serie de 31 de numere, el va adapta şi extinde ciclul „The Dark Tower” (Turnul Întunecat). Seria va fi ilustrată de un artist premiat cu Premiul Eisner, Jae Lee. Marvel a anunţat recent că seria va apare în 2007, pentru ca Stephen să-i poată acorda atenţia cuvenită.
    În ianuarie 2006, King a apărut în primul episod al programului transmis în direct pe internet Amazon Fishbowl (Acvariu amazonian), moderat de Bill Maher. De asemenea, tot în 2006 au fost publicate romanele „Cell” (Mobilul) şi „Lisey's Story” (Povestea lui Lisey).
King, un suporter vechi al editurilor mici, a permis recent publicarea a două romane în ediţii limitate - „The Green Mile” şi „Colorado Kid”. Ambele titluri vor fi îngrijite şi semnate de King şi de artistul care ilustrează romanele. Jumătate din opera publicată a lui King a fost re-publicată în ediţii limitate cu autograf.

Surse-http://www.descopera.ro/…/6770463-un-univers-horror-stephen…;
https://ro.wikipedia.org/wiki/Stephen_King

ISTORIA ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE

1391- A incetat din viaţă Petru I Muşat, domn al Moldovei (1375-1391). În timpul domniei lui se bat primele monede moldoveneşti, groşii de argint, iar Suceava devine cetate de scaun.1832 - A încetat din viaţă Walter Scott, poet şi scriitor, creator al romanului istoric englez (“Ivanhoe”, “Rob Roy”) (n. 15 august 1771)
1847 - Inaugurarea primei lucrări moderne de alimentare cu apă a Bucureştilor ("Stabilimentul fântânilor de la Mihai Vodă"), în care pompele erau acţionate de o maşină cu aburi
1860 - A încetat din viaţă filosoful Arthur Schopenhauer; prin opera sa fundamentală, “Lumea ca voinţă şi reprezentare”, a întemeiat voluntarismul în filosofia modernă (n. 22 februarie 1788)
1864 - S-a născut scriitoarea româncă de expresie franceză Elena Văcărescu (m. 17 februarie 1947)
1866 - S-a născut Herbert George Wells, scriitor şi jurnalist; s-a lansat cu romanul de anticipaţie “Maşina timpului”, iar scrierile ce au urmat au fost, şi ele, romane de popularizare a ştiinţei (“Omul invizibil”, Războiul lumilor”) (m. 13 august 1946)
1912 - S-a născut Chuck Jones, celebru desenator, creator al multor personaje de desene animate: iepuraşul Bugs Bunny, sconcsul Pepe, pasărea Bip-Bip şi Willy Coyote; a realizat peste trei sute de filme şi a fost răsplătit cu patru Premii Oscar (m. 22 februarie 2002)
1939 - Asasinarea primului ministru Armand Călinescu de către un comandou legionar (n. 22 mai/4 iunie 1893)
1947 - S-a născut Stephen King, scriitor american
1955- S-a născut Ducu Bertzi, cantautor român
1972 - S-a născutLiam Gallagher, cântăreaţ englez (Oasis)
1992 - A încetat din viaţă Ion Baiesu (Ion Mihalache), prozator şi dramaturg (n. 2 ianuarie 1933)
1996 - Margareta, principesa de Hohenzollern, fiica regelui Mihai I, s-a căsătorit cu Radu Duda, devenit principe de Hohenzollern-Veringen (la 1 ianuarie 1999).
2004 - A încetat din viaţă Yordan Radichkov, scriitor bulgar, considerat un Gogol sau un Kafka al literaturii bulgare (n. 24 octombrie 1929)
2007 - A încetat din viaţă actriţa americană Alice Ghostley (n. 1926)
Ziua Internaţională a Păcii
Ziua Internaţională de luptă împotriva bolii Alzheimer

joi, 17 septembrie 2015

ISTORIA ZILEI DE 17 SEPTEMBRIE

1787 - A fost adoptată Constituţia Statelor Unite ale Americii (în vigoare şi astăzi), document ce proclamă SUA stat federal, având ca formă de guvernământ republica prezidenţială.1821 - A încetat din viaţă Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc; a fost iniţiatorul şi conducătorul primei şcoli în limba română, "Şcoala de la Sfântul Sava" - 1818 (n. 5 iunie 1779)
1854 - S-a născut inventatorul David Buick, fondatorul "Buick Motor Car Company" (m. 5 martie 1929)
1863 - A încetat din viaţă Alfred de Vigny, poet, prozator, dramaturg francez (n. 27 martie 1797)
1876 - S-a născut compozitorul Alexis Catargi (m. 20 august 1923)
1901 - S-a născut Sir Francis Chichester, câştigătorul primei curse transatlantice; în 1966, în 226 de zile, la bordul ambarcaţiunii "Gipsy Moth IV", a realizat prima cursă solitară în jurul lumii, în urma acestui succes, fiind înnobilat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (m. 26 august 1972)
1919 - A fost înfiinţat la Cluj Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică (în prezent Academia de Muzică "Gheorghe Dima")
1922 - S-a născut violoncelistul de talie internaţională Radu Aldulescu; în anul 2000, i-a fost acordat Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Mare Ofiter (m. 19 martie 2006).
1931 - S-a născut actriţa Anne Bancroft (Anna Maria Louisa Italiano); Premiul Oscar pentru rolul Annie Sullivan din filmul "The Miracle Worker" (m. 6 iunie 2005)
1935 - România a fost aleasă membru permanent în Consiliul Ligii Naţiunilor (viitoare ONU)
1939 - Al Doilea Război Mondial: URSS atacă Polonia (Pe 1 septembrie 1939, Polonia este invadată de Germania, la o săptămână după semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop)
1944 - Al doilea război mondial: Armata a IV-a Română poartă lupte grele pentru forţarea Mureşului în centrul Transilvaniei, în zona Oarba de Mureş - Dealul Sângiorgiu - Iernut, zdrobind rezistenţa înverşunată şi bine organizată a armatelor germano-ungare
1963 - Premiera primei coproducţii franco-române, filmul "Codin", ecranizare a romanului lui Panait Istrati
2000- A încetat din viaţă Dem Rădulescu, actor român (n. 1931)
2002 - Japonia a cerut oficial scuze faţă de Coreea de Nord, pentru ocuparea peninsulei în perioada 1910-1945
2006 - A încetat din viaţă Aristide Buhoiu, cunoscut realizator de televiziune, "Drumuri europene", cu cea mai mare audienţă la TVR. (n. 4 aprilie 1938)
2007 - Ziua eroului naţional şi fauritorului naţiunii în Republica Angola - se sărbatoreşte în memoria lui Agostinho Neto, preşedinte al Republicii Angola

miercuri, 16 septembrie 2015

ISTORIA ZILEI DE 16 SEPTEMBRIE

1437 - S-a încheiat, la Căpâlna, "uniunea frăţească" cunoscută în istorie sub numele de "Unio Trium Nationum". În urma acestei întelegeri, românii, populaţia majoritară din Transilvania, erau consideraţi "toleraţi" din punct de vedere politic
1736 - A încetat din viaţă fizicianul Gabriel Daniel Fahrennheit, unul dintre fondatorii termometriei; a inventat termometrele cu alcool (1709) şi cu mercur (1714), precum şi scara termometrică ce-i poartă numele (n. 24 mai 1686)
1824 - A încetat din viaţă Ludovic al XVIII-lea, rege al Franţei între anii 1814 şi 1824; începutul domniei lui marchează restauraţia Burbonilor în Franţa (n. 17 februarie 1755)
1885 - S-a născut Karen Horney, psihanalist american de origine germană (m. 4 decembrie 1952)
1924- S-a născut Lauren Bacal, actriţă americană de film (d. 2014)
1932 - A încetat din viaţă Ronald Ross, medic şi parazitolog. Laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1903 (n. 13 mai 1857)
1936 - A încetat din viaţă Jean-Baptiste-Etienne-Auguste Charcot, explorator şi oceanograf (n. 1867)
1957 - S-a născut Anca Parghel, interpretă de jazz (m. 2008)
1977 - A încetat din viaţă, la Paris, Maria Callas, celebră soprană americană de origine greacă (n. 2 decembrie 1923, SUA)
1999 - A încetat din viaţă istoricul şi profesorul Nicolae Stoicescu, specialist în istoria evului mediu românesc ("Ţara Românească", "Continuitatea românilor", "Istoricul problemei, dovezile continuităţii", "Unitatea românilor în evul mediu", "Continuitatea daco-romanilor în istoria română şi străină") (n. 1924)
2002 - A încetat din viaţă James Gregory, actor american de film (seriale de televiziune: "Bonanza", "Star Trek") (n. 23 decembrie 1911)
Ziua internaţională pentru protecţia stratului de ozon.
Ziua europeană de prim ajutor.